Gehoorschade voel je niet altijd aankomen. Het kan in één klap gedaan zijn met je gehoor en onherstelbaar zijn. Daarom dragen steeds meer jongeren oordoppen tijdens het uitgaan.

Heb ik gehoorschade?

Een piep of suis in je oor na het stappen of na luisteren naar MP3? Dat is het eerste teken dat je oren te veel zijn belast. Maar je kunt ook gehoorschade hebben zonder een piep of suis. Het gaat meestal geleidelijk. Vaak valt het voor het eerst op in een kroeg of op een verjaardag. Je kunt moeilijk een gesprek volgen in een rumoerige omgeving.

Hoeveel decibel is slecht voor je gehoor?

Gehoorschade door muziek heeft alles te maken met te hard en te lang. De geluidssterkte wordt uitgedrukt in decibellen (dB’s). Let op, het werkt anders met decibellen. Elke 3 dB harder, is een verdubbeling van het geluid! Het scheelt dus nogal of er op 100 dB(A) of 103 dB(A) wordt gedraaid. Dat is 2x zo hard! Hoe harder wordt gedraaid, hoe slechter voor je gehoor en hoe korter je er naar kan luisteren. Klik maar eens op de tabel hieronder.

tabel

Je kunt gehoorschade oplopen als je je vaak blootstelt aan de aangegeven geluidssterkte. Met direct wordt bedoeld dat de trilharen direct beschadigen, ook al merk je daar misschien nog niets van.

Hoe voorkom ik gehoorbeschadiging?

Je kunt je gehoor op verschillende manieren beschermen. Het beste is een combi:

 • Zet het volume een tikje zachter dan je gewend bent, zelfs een klein verschil kan het risico flink verminderen
 • Stel je begrenzer in op je telefoon (instellingen ->geluid of instellingen->muziek). Is dat niet mogelijk op jouw telefoon, zet het volume dan maximaal op 2/3
 • Draag oordopjes als je uitgaat. Kijk op oorcheck.nl welke oordopjes bij jou passen.
 • Download de SafeNoise app, deze meet het omgevingsgeluid.
 • Sta zo ver mogelijk van de speakers: 2 meter op een binnenlocaties en 10 meter op een buitenlocaties
 • Neem regelmatig een ‘oorpauze’: even naar buiten, of de koptelefoon af

JouwGGD film over gehoorschade

6 reacties

Wil je reageren?

Om het reactieformulier te kunnen tonen, moeten we cookies van derden plaatsen (reCAPTCHA). Als je dit toestaat, klik dan op het kruisje in de boodschap bovenaan de pagina, en druk op F5 om de pagina te verversen.

Wil je je reactie laten verwijderen?
Stuur een mail met toelichting naar redactie@jouwggd.nl.
 1. Anoniem

  Ik schaam me heel erg voor mijn gehoor, het is minder dan de gemiddelde leeftijdsgenoot. Het is echter niet zo dat ik een gehoorapparaat nodig heb.
  Het is erg vervelend om te zeggen: huh, wat zei je, nog eens? Elke keer vragen is niet nodig, maar soms denk ik van hij/zij sprak toch echt duidelijk genoeg. Hoe kan ik ermee leren leven?

  • Jouwggd

   Beste Anoniem,

   De gevolgen van gehoorschade zijn voor iedereen verschillend. Continu een piep horen zorgt bij veel mensen voor slaapproblemen en moeite met concentreren, bijv. op werk of een studieopdracht. Als je last hebt van lawaaislechthorendheid heb je vaak moeite met verstaan van anderen in een rumoerige omgeving, bijvoorbeeld in een vergadering of collegezaal. Maar ook in de kroeg merk je het. Uit angst om de gehoorschade te verergeren besluiten sommige mensen om maar helemaal niet meer naar feesten te gaan, waardoor ze uiteindelijk in een sociaal isolement terecht komen.
   Je vind hier ook lotgenotencontact om het er met lotgenoten over te hebben!

   P. Jansen Jeugdarts

  • Lianne

   Hoe je er mee kan leren leven? Het accepteren. Dat is oprecht het enige wat je kan doen.
   Voel je niet verlegen om keer op keer te vragen “wat?” “Sorry?” “Nog een keer?”. Vraag dit zo vaak als het nodig is! Wat bij mij wel belangrijk is, is ,weten, wanneer je wel moet vragen en niet. Wanneer kun je gwn ja knikken, en wanneer is het belangrijk om voor herhaling te vragen.
   Doordat ik het geaccepteerd heb, hebben mijn vrienden dit geaccepteerd. Eigenlijk iedereen om mij heen weet het. Mijn vrienden, de vrienden van mijn vrienden, leraren, ouders, mijn trainers. En vaak “vergeten” ze het ook gewoon weer. en als ik iets 3x vraag, dan vinden ze dat gewoon normaal. Want ik ben het.
   Het beste advies dat je ooit kunt krijgen is, geloof me, accepteren
   (Ik ben een tiener met 2 hoorapparaten🙃)

 2. Ronnie

  Ik heb sinds een week een piep in mijn oor die ik voorheen niet opmerkte. Tijdens het fietsen reed ik door een tunnel waar op hetzelfde moment motorrijders door heen gingen. 1 daarvan had een ZEER luide uitlaat en gaf vol gas. Is het mogelijk dat die gebeurtenis de oorzaak is van de piep die ik nu opmerk? Ik merk de piep alleen op wanneer het stil om mij heen is. Voor het slapen gaan merk ik hem extra op. Gaat dit nog over?

  • JouwGGD

   Beste Ronnie,

   Op het moment dat dit boven de 100dB uitkomt, kan dit tot directe gehoorschade leiden. Zie het tabelletje.
   Voor onderzoek zou ik adviseren naar een KNO arts te gaan.

   P. Jansen Jeugdarts