Gehoorschade voel je niet altijd aankomen. Het kan in één klap gedaan zijn met je gehoor en onherstelbaar zijn. Daarom dragen steeds meer jongeren oordoppen tijdens het uitgaan.

Heb ik gehoorschade?

Een piep of suis in je oor na het stappen of na luisteren naar MP3? Dat is het eerste teken dat je oren te veel zijn belast. Maar je kunt ook gehoorschade hebben zonder een piep of suis. Het gaat meestal geleidelijk. Vaak valt het voor het eerst op in een kroeg of op een verjaardag. Je kunt moeilijk een gesprek volgen in een rumoerige omgeving.

Hoeveel decibel is slecht voor je gehoor?

Gehoorschade door muziek heeft alles te maken met te hard en te lang. De geluidssterkte wordt uitgedrukt in decibellen (dB’s). Let op, het werkt anders met decibellen. Elke 3 dB harder, is een verdubbeling van het geluid! Het scheelt dus nogal of er op 100 dB(A) of 103 dB(A) wordt gedraaid. Dat is 2x zo hard! Hoe harder wordt gedraaid, hoe slechter voor je gehoor en hoe korter je er naar kan luisteren. Klik maar eens op de tabel hieronder.

tabel

Je kunt gehoorschade oplopen als je je vaak blootstelt aan de aangegeven geluidssterkte. Met direct wordt bedoeld dat de trilharen direct beschadigen, ook al merk je daar misschien nog niets van.

Hoe voorkom ik gehoorbeschadiging?

Je kunt je gehoor op verschillende manieren beschermen. Het beste is een combi:

 • Zet het volume een tikje zachter dan je gewend bent, zelfs een klein verschil kan het risico flink verminderen
 • Stel je begrenzer in op je telefoon (instellingen ->geluid of instellingen->muziek). Is dat niet mogelijk op jouw telefoon, zet het volume dan maximaal op 2/3
 • Draag oordopjes als je uitgaat. Kijk op oorcheck.nl welke oordopjes bij jou passen.
 • Sta zo ver mogelijk van de speakers: 2 meter op een binnenlocaties en 10 meter op een buitenlocaties
 • Neem regelmatig een ‘oorpauze’: even naar buiten, of de koptelefoon af

Bekijk hier de trailer van SOUND. Dit is een complete dramaserie in zakformaat over liefde, ambities en decibellen.

 

10 reacties

Geef jouw reactie

Geef jouw reactie

 1. Lester

  Beste GGD,

  Bij de tandarts wordt vaak gebruik gemaakt van apparatuur dat tandsteen en kan verwijderen. Dit maakt een hoog en hard piepend geluid als het op je tanden wordt gebruikt.

  Kan men hiervan gehoorschade krijgen, of kan het geen kwaad?

  • JouwGGD

   Beste Lester,

   Ik kan niet een rapportage vinden van tandartsdoofheid. Het is wel zo dat het geluid bij de tandarts via de lucht en via beengeleiding waargenomen wordt. Dit kan voor de patiënt een andere waarneming geven.
   Wel vond ik het volgende artikel: Doof door tandartsboor?

   P. Jansen Jeugdarts

 2. Arjan

  Hallo
  Wij hebben op kantoor luchtverwarming het is een constant suizend geluid, heel erg irritant,
  Je merk direct verschil als die uit is voor onderhoud.
  Is zoiets schadelijk ?

  Daarnaast is het soms net een tropische kas zo hoog is de luchtvochtigheid, kan ook niet gezond zijn in mijn ogen

 3. Bram

  Een of andere **** schoot een thundershock (mortier) op me af en nu hoor ik minder met links en heb ik een piep links en rechts. Is dit blijvend?

 4. Daniël

  Ik was net een verfblik met Carbid aan het afschieten en nu hoor ik een hele hoge piep, een warm gevoel aan het oor en ik hoor nu heel dof (alsof ik in een tunnel sta). Ben ik nu al te laat of kan het lichaam zich nog genezen?

 5. Amber

  Ik heb soms een piep in m’n oren en soms is ie best hard & ik hoor heel snel mensen niet.. Moet ik m’n oren laten testen?