Gehoorschade voel je niet altijd aankomen. Het kan in één klap gedaan zijn met je gehoor en onherstelbaar zijn. Daarom dragen steeds meer jongeren oordoppen tijdens het uitgaan.

Heb ik gehoorschade?

Een piep of suis in je oor na het stappen of na luisteren naar MP3? Dat is het eerste teken dat je oren te veel zijn belast. Maar je kunt ook gehoorschade hebben zonder een piep of suis. Het gaat meestal geleidelijk. Vaak valt het voor het eerst op in een kroeg of op een verjaardag. Je kunt moeilijk een gesprek volgen in een rumoerige omgeving.

Hoeveel decibel is slecht voor je gehoor?

Gehoorschade door muziek heeft alles te maken met te hard en te lang. De geluidssterkte wordt uitgedrukt in decibellen (dB’s). Let op, het werkt anders met decibellen. Elke 3 dB harder, is een verdubbeling van het geluid! Het scheelt dus nogal of er op 100 dB(A) of 103 dB(A) wordt gedraaid. Dat is 2x zo hard! Hoe harder wordt gedraaid, hoe slechter voor je gehoor en hoe korter je er naar kan luisteren. Klik maar eens op de tabel hieronder.

tabel

Je kunt gehoorschade oplopen als je je vaak blootstelt aan de aangegeven geluidssterkte. Met direct wordt bedoeld dat de trilharen direct beschadigen, ook al merk je daar misschien nog niets van.

Hoe voorkom ik gehoorbeschadiging?

Je kunt je gehoor op verschillende manieren beschermen. Het beste is een combi:

 • Zet het volume een tikje zachter dan je gewend bent, zelfs een klein verschil kan het risico flink verminderen
 • Stel je begrenzer in op je telefoon (instellingen ->geluid of instellingen->muziek). Is dat niet mogelijk op jouw telefoon, zet het volume dan maximaal op 2/3
 • Draag oordopjes als je uitgaat. Kijk op oorcheck.nl welke oordopjes bij jou passen.
 • Download de SafeNoise app, deze meet het omgevingsgeluid.
 • Sta zo ver mogelijk van de speakers: 2 meter op een binnenlocaties en 10 meter op een buitenlocaties
 • Neem regelmatig een ‘oorpauze’: even naar buiten, of de koptelefoon af

JouwGGD film over gehoorschade

Doe mee met VolumeTracker onderzoek

Is muziek belangrijk in jouw leven? Kijk je vaak naar Instagram, YouTube of Tik Tok of speel je met je vrienden online een game? En ben jij 13, 14, 15, 16 of 17 jaar? Dan kan jij meedoen aan het onderzoek via de VolumeTracker app!

Alle deelnemers die het onderzoek afronden ontvangen een bol.com-waardebon van €7,50 én je maakt kans op een Sennheiser koptelefoon met noise cancelling functie!

Het onderzoek duurt 5 weken en één keer per week krijg je enkele vragen over jouw luistergedrag. Check snel www.volumetracker.nl, download de app en meld je aan!

2 reacties

Wil je reageren?

Om het reactieformulier te kunnen tonen, moeten we cookies van derden plaatsen (reCAPTCHA). Als je dit toestaat, klik dan op het kruisje in de boodschap bovenaan de pagina, en druk op F5 om de pagina te verversen.

Wil je je reactie laten verwijderen?
Stuur een mail met toelichting naar redactie@jouwggd.nl.
 1. J.aarts

  Ik heb 40 minuten in een auto gezeten waarin iemand naast mij ,extreem harde muziek op een box draaide..ik heb sinds dien een hoge piep in mijn oor..en het ruist…het is nu 5 weken geleden. Mijn oor is daarna uitgespoten

  Dus daar licht het niet aan
  Ik hoor wel goed met dat oor..kan het gehoorschade zijn .en is deze te herstellen. Gaat het over?

  • JouwGGD

   Beste J.aarts,

   Meestal is een pieptoon een signaal van gehoorschade. Soms hersteld de pieptoon wel en soms niet.
   Dit is moeilijk te beoordelen. Indien de pieptoon aanhoud is het verstandig terug te gaan naar de huisarts voor verder onderzoek.

   P. Jansen Jeugdarts