Gehoorschade

Het kan in één klap gedaan zijn met je gehoor, maar meestal gebeurt het geleidelijk.

Gehoorschade voel je niet altijd aankomen. Het kan in één klap gedaan zijn met je gehoor en onherstelbaar zijn. Daarom dragen steeds meer jongeren oordoppen tijdens het uitgaan.

Heb ik gehoorschade?

Een piep of suis in je oor na het stappen of na luisteren naar MP3? Dat is het eerste teken dat je oren te veel zijn belast. Maar je kunt ook gehoorschade hebben zonder een piep of suis. Het gaat meestal geleidelijk. Vaak valt het voor het eerst op in een kroeg of op een verjaardag. Je kunt moeilijk een gesprek volgen in een rumoerige omgeving.

Hoeveel decibel is slecht voor je gehoor?

Gehoorschade door muziek heeft alles te maken met te hard en te lang. De geluidssterkte wordt uitgedrukt in decibellen (dB’s). Let op, het werkt anders met decibellen. Elke 3 dB harder, is een verdubbeling van het geluid! Het scheelt dus nogal of er op 100 dB(A) of 103 dB(A) wordt gedraaid. Dat is 2x zo hard! Hoe harder wordt gedraaid, hoe slechter voor je gehoor en hoe korter je er naar kan luisteren. Klik maar eens op de tabel hieronder.

tabel

Je kunt gehoorschade oplopen als je je vaak blootstelt aan de aangegeven geluidssterkte. Met direct wordt bedoeld dat de trilharen direct beschadigen, ook al merk je daar misschien nog niets van.

Hoe voorkom ik gehoorbeschadiging?

Je kunt je gehoor op verschillende manieren beschermen. Het beste is een combi:

  • Zet het volume een tikje zachter dan je gewend bent, zelfs een klein verschil kan het risico flink verminderen
  • Stel je begrenzer in op je telefoon (instellingen ->geluid of instellingen->muziek). Is dat niet mogelijk op jouw telefoon, zet het volume dan maximaal op 2/3
  • Draag oordopjes als je uitgaat. Kijk op oorcheck.nl welke oordopjes bij jou passen.
  • Sta zo ver mogelijk van de speakers: 2 meter op een binnenlocaties en 10 meter op een buitenlocaties
  • Neem regelmatig een ‘oorpauze’: even naar buiten, of de koptelefoon af

JouwGGD film over gehoorschade

 

In jouw regio

Sommige delen van deze website verschillen per regio. Selecteer de GGD bij jou in de buurt zodat wij jou lokale tips en links kunnen tonen.

Selecteer de GGD in jouw regio

Gerelateerd

Wil je reageren?

Om het reactieformulier te kunnen tonen, moeten we cookies van derden plaatsen (reCAPTCHA). Als je dit toestaat, klik dan op het kruisje in de boodschap bovenaan de pagina, en druk op F5 om de pagina te verversen.