Alles wat je eet, zet je lichaam om in energie. Energie die je binnenkrijgt, maar niet verbruikt – vaak komt die uit suiker en vet – sla je op als vet. Eet je meer dan je verbruikt? Dan kom je aan. Eet je minder dan je verbruikt? Dan val je af. Een gezond gewicht is belangrijk voor je gezondheid. Van overgewicht, maar ook van ondergewicht kun je lichamelijk klachten krijgen.

De gevolgen van te zwaar zijn

De combinatie van te weinig bewegen en een ongezond voedingspatroon kan leiden tot overgewicht. Overgewicht betekent dat je te zwaar bent ten opzichte van je lengte. Van overgewicht kun je bijvoorbeeld rugpijn krijgen of last van je knieën. Maar ook last van kortademigheid, hoofdpijn en slaapstoornissen.

Op de lange termijn zijn de gevolgen van te zwaar zijn erger. Denk aan een verhoogde bloeddruk, diabetes of hart- en vaatziekten. Dat zijn ziekten die langzaam ontstaan, je merkt ze pas na lange tijd op. Achteraf zijn ze vaak moeilijk te genezen.

De gevolgen van te licht zijn

Ook als je te weinig weegt bent, kun je klachten krijgen. Je krijgt dan vaak te weinig energie en voedingsstoffen binnen. Vet en spieren worden afgebroken. Hierdoor voel je je zwakker, ben je sneller moe en heb je minder zin om te bewegen.

Wat is een gezond gewicht voor mij?

Welk gewicht voor jou gezond is, hangt af van je lengte en je geslacht. Wil jij weten of je een gezond gewicht hebt? Vul dan de BMI-meter van het Voedingscentrum in.

Heb je de indruk dat je vaak veel te veel eet in korte tijd en dat je dat op die momenten niet kan stoppen? Dan kan het zijn dat je een eetprobleem hebt.

Overgewicht, wat nu?

Ben je te zwaar? Ga niet op een streng dieet! De meeste jongeren zijn nog in de groei. Dan heb je juist belangrijke bouwstoffen nodig om te groeien. En die haal je uit eten. Je kunt natuurlijk wel gezonder gaan eten. Voor tips over gezond afvallen kan je terecht bij een diëtist of bij de GGD.

Ondergewicht, wat nu?

Ben je te dun? Eet en drink dan iets meer dan je lichaam dagelijks nodig heeft. Kies voor gezond eten. Voor tips over gezond aankomen kan je terecht bij de jeugdgezondheidszorg. Ook een diëtist kan je helpen.

Eet je voor langere tijd niet omdat je je lichaam niet mooi vindt? Dan is het goed als je hierover praat met iemand die je vertrouwt. Je kunt ook altijd met ons chatten.

 

Veel gestelde vragen

Ben ik te zwaar of juist te licht?

Op de site van het Voedingscentrum kun je berekenen wat een goed gewicht voor je lengte is.

217 reacties

Geef jouw reactie

Geef jouw reactie

 1. Nienke

  Hoi, ik ben een meisje van (bijna) 14. Ik ben ongeveer 1,72 en schommel rond de 70 met mijn gewicht. Ik weet dat dit te zwaar is en ik ben al heel lang bezig om dit te veranderen maar het helpt niet. Ik sport 240 min per week en fiets elke dag 30-40 minuten. Ik snoep bijna nooit en drink alleen maar water en thee. Ook eet ik bijna alleen maar skeyr, fruit en belvita koek. Is dit wel gezond en heeft u tips? Ook wil ik meer sporten hiervoor, weet u een goede sport waar men veel vet verbrand/afvalt/zweet ?

  • JouwGGD

   Beste Nienke,

   Denk dat je het beste gewoon gezond kan gaan eten. Waarom geen magere yoghurt ipv skeyr? Belvita of het traditionele ontbijt? Als ik het zo lees is Belvita ook niet het meest gezonde dat je kunt bedenken.
   Advies is gewoon op voedingscentrum te kijken en vanuit de schijf van vijf te eten.
   Het zelfde geld voor een sport. Je moet een sport doen waar je plezier in hebt. Het is helemaal niet belangrijk of je volgende week een calorie meer of minder hebt verbrand. Het is belangrijk of je over 15 of 20 jaar nog steeds aan het sporten bent. Het is de bedoeling dat je er plezier in hebt en het daarmee jaren vol kan houden. Het is geen race tegen de klok. Wat wel handig is dat je het samen doet met je omgeving. Als de familie chips koopt is het voor jou moeilijk om het te laten staan…

   P. Jansen Jeugdarts

 2. anoniem**

  hoi, ik ben een meisje van 14 jaar. ik ben ongeveer 165 cm lang. ik voetbal in de selectie dus train ik veel. mijn benen zijn best wel dik, door spieren denk ik. en mijn buik is dun. alleen weeg ik ongeveer 55 kilo. heb ik nu een overgewicht, of is mijn gewicht goed? ik let nu namelijk heel goed op op wat ik eet, maar weet niet of dat nodig is. kunnen jullie mij helpen?

 3. Lianne❤

  Hey,
  Ik zit met een probleem ik wil super graag afvallen maar dat gaat helaas niet meer door mn familie en vriendinnen.

  Ook al zijn hun er op tegen zijn en proffesionele hulp hebben gezocht wil ik nog heel graag afvallen mn bmi is namelijk 17.6😰 super veel!

  Hebben jullie tips om mij te kunnen helpen?

 4. D.

  Hallo, ik ben een meidje van 14 jaar en weeg 52kg en 172 lang

  1.5 jaar geleden was ik 14 kilo afgevallen en bleef toen op een gewicht van 50 hangen mn vriendinnen moest ik namelijk stopen ondanks veel pogingen van afvallen lukte het steeds niet (betrapt) maar ik ben in het laatste half jaar weer 2 kilo aangekomen
  Ik baal er zo van.

  Mn vraag is eigenlijk is het normaal om als puber 2 kilo aantekomen in een half jaar?

  • JouwGGD

   Beste D.

   Indien je zo bent afgevallen en bijna in het ondergewicht aan het komen bent, is het normaal ook weer aan te komen bij een normaal voedingpatroon.
   Aangezien je “betrapt” bent, heb ik het gevoel dat je ook naar een eetstoornis aan het gaan bent. Daar heb je altijd hulp bij nodig.
   Op weet. info staat veel informatie voor jou en je omgeving.

   P. Jansen Jeugdarts

 5. Anoniempje

  Hoi, ik ben een meisje van 12 jaar. Ik ben ongeveer 150 cm lang, en ik weeg 50 kilo. Ik denk dat ik veel te dik ben, maar mijn moeder zegt altijd dat ik een prachtig figuur heb. Maar als ik in de spiegel kijk, zie ik alleen maar een dik meisje. Ik wil wel afvallen, maar dat kan niet. Mijn moeder let goed op, bij het avondeten dus dat kan niet. Kunnen jullie me helpen?

  • JouwGGD

   Beste Anoniempje,

   Op de site van voedingscentrum.nl kan je zien dat je iets aan de hoge kant zit. Mogelijk kan je daar eens met je moeder naar kijken.
   Ik snap de rest niet helemaal, je moeder let goed op bij het avondeten… Is je bedoeling om maaltijden over te slaan of zo? Dat helpt niet.
   Denk dat je juist met je moeder om de tafel moet en met name gezonder wil gaan worden. Regelmatig eten, goed slapen, gezonde voeding en voldoende sporten!
   Wat heeft je moeder daarop tegen? Ze wil toch ook een gezonde dochter. Op voedingscentrum staan veel tips en bv recepten, mogelijk dat jullie samen kunnen koken één dag in de week bv.

   Succes, kom je er niet uit kan mogelijk de jeugdarts op school je helpen bij het maken van stappen.
   P. Jansen Jeugdarts

 6. Anoniem

  Hallo, ik ben 13 jaar, 173 cm en rond de 66 kilo. Ik ben bezig met afvallen, en ik heb nu al een goed bmi, maar ik ben nogsteeds dik. Ik heb veel vet bij mijn buik en ook een beetje bij mijn benen en armen. Wat moet ik hiertegen doen?

  • JouwGGD

   Beste Anoniem,

   Eigenlijk niets! Het is normaal om vet te hebben. Indien je in een gezond BMI zit, zou ik voornamelijk focussen op gezonde voeding en voldoende sporten.
   Ga niet afvallen om het afvallen, maar probeer zo gezond mogelijk te leven. Het helpt ook om een gezond zelfbeeld te houden.

   P. Jansen Jeugdarts

 7. Joey

  Ik ben 13 en ik weeg 50 kilo en heb 44 procent spieren maar mijn ouders denken dat het niet gezond is om 44 procent spieren te hebbe op deze leeftijd is dat waar?

 8. Lindsay

  Hoi K ben Lindsay en ben bijna 14 jaar (8 juli) ik ben 168 cm en ik weeg 50 kilo. Ik vind best wel dat ik een dikke buik en benen heb ik wil proberen om gezonder te eten en bewegen hoe kan ik het beste beginnen Groetjes Lindsay

  • JouwGGD

   Beste Lindsay,

   Op voedingscentrum.nl kan je zien dat je gewicht laag normaal is. Bij 47 kg ben je te licht, dat is ook niet gezond.
   Weet je wel zeker dat je een dikke buik en benen hebt. Op de site van 99grams kan je alles vinden over uiterlijk, gewicht en eten.
   Je kan ook eens kijken naar het zelf hulp programma over zelfbeeld.

   P. Jansen Jeugdarts

 9. meisjee123

  hallo, ik ben 13 jaar. Mijn lengte is 1.60 en ik weeg 42 kilo.
  ben ik te licht? ik wil graag wat dikker worden maar hoe?

 10. Anoniem

  Hoi,
  Ik ben een meisje van 13 jaar oud en ik zit op voetbal. Ik train 2x in de week en ik heb op zaterdag meestal een wedstrijd. Mijn lengte is 165, en ik weeg 62. Ik denk dat ik te zwaar ben maar ik sport veel (ook nog 2 uur op school). Ik drink de hele dag door water en 1 glas frisdrank in het weekend. Ook vind ik mijn benen erg dik, ik eet gezond beweeg genoeg maar toch blijven mijn benen zo dik.
  Heeft er iemand tips?
  Groetjes …

  • JouwGGD

   Beste Anoniem,

   Op 1 kilo, zit je net aan de zware kant. Kijk op Voedingscentrum.nl heb ik een gezond gewicht? Kan je ook doorklikken om te kijken of je nog iets gezonder kan eten. bv in sappen zitten ook veel calorieën! Ga je ook met de fiets naar school (dat zijn ook beweegmomenten die extra helpen).
   Met de eetmeter van het voedingscentrum krijg je mogelijk nog meer inzicht in je voedingspatroon. Belangrijk is de focus op gezonde voeding en gezond bewegen te leggen, niet op het afvallen.

   P. Jansen Jeugdarts

 11. Anoniem.

  Hoi ggd
  Ik wil niet in de tweede klas naar jullie screening waar ze me gaan wegen en meten. Kan ik deze weigeren of is deze screening verplicht?

  • JouwGGD

   Beste Anoniem,

   Screening in nooit een verplichting. Gaat het alleen om het meten en wegen? en mogelijk kan je wel dan over de rest hebben.

   P. Jansen Jeugdarts

 12. anoniem

  hallo ik ben een meisje van 16 jaar.
  ik ben 1.78 meter en weeg ongeveer 63 kilo, is dat een goed gewicht?

  liefs

 13. Sanne

  Hoi, Ik ben Sanne en ben 16 jaar oud. Ik ben 163cm en weeg nu zo rond de 62/63 kg.
  Dat is nog net voldoende, maar ik heb best veel vet rondom mijn buik. (Omtrek taille is 76cm en heupen is 91cm) Ook mijn moeder zegt dat ik moet afvallen (of beter gezegd, vet van mijn buik moet verliezen). Ik wil dat ook heel graag, alleen mijn probleem is dat ik teveel snack. Het is een soort gewoonte geworden. Als ik alleen thuis ben sneak ik eten mee naar mijn kamer zodat ik het later kan opeten. Ik eet tussendoor (’s middags) te veel en te ongezond. Als ik een snackbui heb dan maakt het eigenlijk niet uit wat ik pak. Soms ontdooi ik een boterham met pasta, of rozijnen, koek, snoep of chocolade. Ik wil deze buien niet meer hebben en ik wil ook gezonder gaan eten en vet verliezen. (vet percentage is 27,7%). Ik sport in totaal 160 minuten op school, twee avonden in de week training en soms een competitiewedstrijd in het weekend. Ook fiets ik elke dag 25 minuten op en neer naar school.
  Heeft iemand tips voor mij om af te vallen?

  • JouwGGD

   Beste Sanne,

   Zorgen dat je gezonder eet is natuurlijk altijd goed en heeft meestal als welkome bijkomstigheid dat je wat afvalt.
   Op de site van voedingscentrum staan veel tips en informatie over gezonde voeding.
   Laat je niet verleiden! Je kan bv bewuster gaan eten met de eetmeter! Of de eet-update doen.
   Het is altijd goed om je omgeving (ouders en vriendinnen) je hierin te laten helpen. Het wordt een stuk makkelijker als er geen zak chips klaar ligt.

   Succes en bij vragen mag je altijd komen chatten.
   P. Jansen Jeugdarts

  • JouwGGD

   Beste Meisjevan13,

   Wat is je lengte? Indien je een gemiddelde lengte hebt, heb je ook een gezond gewicht. Afvallen is meestal een resultaat en zou niet een doe op zich moeten zijn.
   Gezonde voeding en voldoende beweging is het doel. Heb je het daar al eens over gehad met de Jeugdarts (die vind je op school).

   P. Jansen Jeugdarts

 14. Roos

  Hoi ik ben een meisje van 11 en ben ongeveer 1,54 m lang en weeg 55 kg .
  En ik heb binnen kort een schoolarts en daar ben ik heel erg bang voor dat ze zegt dat ik overgewicht heb .
  En ik ben wel al 5 kg afgevallen maar dat vind ik net genoeg !
  Wat moet ik doen weet het niet meer !

  • JouwGGD

   Beste Roos,

   Bang zijn voor een Jeugdarts (zoals de schoolarts tegenwoordig heet), zou niet moeten.
   Waarom? Als jij je prettig voelt en je al 5 kilo afgevallen bent! Gezond eten en een gezond bewegingspatroon is altijd het doel.
   Ga je met je ouders is het handig om het voor te bespreken met je vader of moeder. Mogelijk kan je ook met de jeugdarts contact leggen dat je niet wil dat het over gewicht gaat maar over bv gezonde voeding.

   P. Jansen Jeugdarts

 15. Leon

  Ik ben 13 jaar en 1 meter 77.
  Ik weeg nu rond de 53 KG. Is dat te licht? Veel mensen zeggen dat ik er te dun uit zie. En hoe krijg ik mijn gewicht weer op het gemiddelde?

  Ik ben trouwens een jongen.

  • JouwGGD

   Beste Leon,

   Op de site van voedingscentrum.nl kan je zien wat een gezond gewicht is voor een jongen van jouw leeftijd en lengte.
   Moet iedereen gemiddeld zijn? beter is om aan een gezond voedingspatroon te werken en voldoende te bewegen.

   P. Jansen Jeugdarts

 16. anouk

  Hallo, ik ben Anouk ben 14 jaar en ik wilde voor de zomer een paar kilotjes kwijt uitijndelijk is het 10 kilo geworden ik voel me vaak schuldig als ik eet. Ook heb ik weinig energie. Mijn ouders zeggen ook dat k te dun ben en dat ik moet aankomenmaar ik dduf het f niet. Mijn lengte is 172 cm en mijn gewichr is 45 kg is het dan waar dat ik dun ben of zeggen me ouders het maar gewoon.

  • JouwGGD

   Beste anouk,

   Op de site van voedingscentrum.nl kan je zien dat je te licht bent voor je lengte! Je ouders zeggen het dus echt niet maar gewoon! Ik denk dat ze om je geven en zien dat je wel een beetje doorgeslagen bent.
   Als je aangeeft je ook schuldig te voelen als je eet, kan dat duiden op een eetstoornis. Heb je een eetstoornis?
   Indien je er over wilt chatten ben je welkom. Je kan ook altijd naar je jeugdarts op school of je eigen huisarts.

   P. Jansen Jeugdarts

 17. gina

  hoi ik ben gina 11 jaar en ik ben 151,8 cm en mijn gewicht is 52,1 kg hoeveel kilo ben ik overgewicht

 18. emma

  weet iemand hoe je je gewicht om hoog krijg want mijn lengte is 175cm en ik weeg 53kg dus ik ben te licht dus wie helpt mij

 19. Noek

  Hoihoi.
  Ik ben 18 jaar, 1.74m lang en weeg 66 kilo. Daarmee is mijn bmi 21,8.
  Ik heb echter wel een “buik” waar ik me enorm aan erger, is dit gezond? Aangezien mijn bmi wel zogenaamd goed is?

  • JouwGGD

   Beste Noek,

   BMI is niet de enige maat die telt. Je kan ook naar middelomtrek kijken.
   Omdat BMI makkelijk is wordt hij vaak gebruikt.
   Indien je veel sport maar wel ongezond eet, kan je normaal gewicht houden met veel vetmassa bv.

   P. Jansen Jeugdarts

 20. Levi

  Hii ik ben Levi (meisje) en weeg 38,3 mijn lengte weet ik niet precies maar ben best klein weeg ik te weinig??

 21. Meisje

  Hoi, ik ben een meisje van 14 jaar en 1,60 en ik weeg 35 kilo. Dit is veel te licht, maar ik kom maar niet aan. Ik ben wel eens ondeezocht, maar al sinds ik 11 ben zeggen ze dat ik niog wel zal groeien, nog wel zal aankomen. Maar dat gebeurd maar niet. Straks word ik 15 en zie ik er nog steeds uit als 12. Ik zit hier erg mee, aangezien niemand er een ding van maakt maar ik toch echt erg ondergewicht heb…

  • JouwGGD

   Beste Meisje,

   Op de site van het voedingscentrum staan ook tips voor mensen die gezond moeten aankomen!
   Je geeft echt aan dat je er zorgen over maakt. Via de Jeugdarts van je school kan je mogelijk begeleiding krijgen om gezond aan te komen.
   Geeft dan ook aan wat je ervaringen uit het verleden zijn geweest.

   P. Jansen Jeugdarts

  • JouwGGD

   Beste Lila,

   Op het voedingscentrum staat de BMI meter, daarop kun je zien dat je een gezond gewicht hebt bij je lengte.
   Waarom denk je dat je zou moeten afvallen?
   Op de chat zouden we het er nog eens met je over kunnen hebben…

   P. Jansen Jeugdarts

 22. Belize

  Hoi, ik ben 10 jaar en ben 152,5 lang en weeg 43,5. Ik was ingeroepen bij de ggd omdat ze dachten dat ik overgewicht heb! Is dat zo? Het was afgeleid van iemand die op school kwam. Ze keken alleen naar het gemiddelde volgens mij!

 23. Jenny doetgamen

  Hallo ik ben 11 jaar Ik ben 1.55
  En weeg 60 kilo
  Ik ben veels te zwaar
  Ik word ook veel gepest
  En ik weet zelf niet wat voor sport ik leuk vind 😭😭😭

  • JouwGGD

   Beste Jenny,

   Bij de meeste sportverenigingen kan je eerst een keer meetrainen voordat je je inschrijft.
   Handig is wel voor het nieuwe seizoen je aan te sluiten wil je meelopen in een team. Dus kijk eens wat voor jou past.
   Heb je al eens op een sport gezeten? of is er iemand in je klas waarbij je een keer mag kijken/meedoen?

   P. Jansen Jeugdarts

 24. Sanne

  Hallo,
  ik ben 14, 169cm en weeg 76 kg, dat is iets te veel en dat weet ik maar ik eet gezond en beweeg genoeg. Maar mijn gewicht wordt gewoon niet heel snel minder, maar ik durf niet tegen de jeugdverpleegkundige in te gaan, maar het laatste wat ik wil is naar een dieëtist. Hebben jullie tips om binnen 3 maanden snel af te vallen?

 25. Nina

  Hoi,ik ben 12 ik ben 1,55 en ik weeg 55 kg en ik voel me heel erg dik als ik foto’s terug zie denk ik echt van ik ben echt lelijk wat kan ik hier aan doen ik heb al geprobeerd om af te vallen maar het lukt me niet Kunt u me aub helpen

  • JouwGGD

   Beste Nina,

   Zoals je op de site van voedingscentrum.nl kan zien, zit je iets boven een gezond gewicht. Vraag is wel waar je iets aan wil doen, je zelfbeeld of je gewicht. Mogelijk beide, want hoe je over je zelf schrijft is ook een beetje hard.
   Op voedingscentrum.nl staat veel over gezond afvallen en over pubers.
   Beter zelfbeeld en lekkerder in je vel zitten kan je mogelijk door een zelfhulp module van 99gram.nl
   Dit samen is niet makkelijk. Vaak kan je hier best wat ondersteuning bij gebruiken. Dit kan van familie, vrienden, de huisarts, diëtiste of de jeugdarts komen. Je bent altijd welkom op de chat!

   P. Jansen Jeugdarts

 26. Anoniem

  Hallo,
  Ik ben 16 jaar en ben 163 cm en ik weeg 43 kilo. Ben ik onder het gezonde gewicht? Want ik eet best wel veel elke dag en ik voel me kern gezont maar ik kom niet echt kilo’s aan.

 27. Anoniem

  Ik ben 13 jaar en ik ben 1.66 en ik weeg 43 kg. Bij die BMI test staat dat ik ondergewicht heb, is dat zo erg?

 28. Onzeker Meisje

  Hey, ik ben 12 jaar en ongeveer 1,68 m. Ik weeg 60 kilo, maar ik wil afvallen. Ik zie heel veel kinderen (vooral meisjes) die dun zijn en om eerlijk te zijn dan word ik daar een beetje jaloers en verdrietig om. En dan kijk ik naar mezelf en dan denk ik: Waarom ben ik zo dik, en niet net als de anderen? Ook als ik in de winkels loop zie ik zoveel leuke dingen, maar dan staat het mij niet… Ik sport best vaak, 2,3,4 keer in de week ofzo en ik eet ook best gezond. Ik ben ook van mezelf wat steviger dan de anderen. Dat zit bij ons in de familie. Maar ik wil echt afvallen. Heeft er iemand tips zodat ik minstens richting de 58,56 of nog beter 55,52 kilo kan wegen?

  Xx Onzeker Meisje

  • Zoe

   Hai onzeker meisje! Je hoeft helemaal niet af te vallen (tenzij je het zelf wil)! Je hebt een hartstikke gezond gewicht! Xx

  • Meisje

   Hoi, ik zelf heb heel erg ondergewicht en dat moet je ook niet willen. Jij bent volgens mij helemaal geen overgewicht hoor, en ik denk dat je gedachten je in de weg zitten! Bedenk maar dat dunnere mensen niet per se gelukkiger zijn. Ik heb bijvoorbeeld weinig energie en weinig spieren. Als jij je verder wel goed voelt ben je zo prima! En als je je niet goed voelt, bijvoorbeeld niet fit, dan moet er er pas iets aan doen’

  • JouwGGD

   Beste Sasha,

   Niet te doen! Indien je te grote doelen stelt, ben je er bijna zeker van dat er teleurstelling volgt. Wat meestal weer tot gewichtstoename leid.
   Je doel moet zijn gezonder te eten en voldoende te bewegen. Gewicht volgt vanzelf (helaas voor jou niet zo snel).
   Indien iemand een magische pil uitgevonden heeft voor gewichtsverlies, wordt hij er nu rijk mee…

   P. Jansen Jeugdarts

 29. Anoniempje

  Ik ben 14 ben 1.75 meter en weeg 66.5 ik vind me zelf dik ik probeer te afvallen ik heb wees de eten vermijden ge Daan paar dagen ben 2 kilo kwijt maar ik vind me zelf dik het gevoel gaat niet weg ik vraag me af soms waarom sommige mensen zo dun zijn en zie ik en denk ik ook wil ik ook ik vroeg me af hoe kan je het beste afvallen in een week ik dacht door niet te eten 1 week lang maar ik wou zeker weten hopelijk kan iemand me helpen vertellen ??

  • JouwGGD

   Beste Marija,

   Je BMI is ongeveer 15. Op voedingscentrum.nl zie je dat je dan ver onder het gezonde gewicht zit.
   Dus je bent niet te dik, wil je op een gezond gewicht komen? Mogelijk dat je via de huisarts of jeugdarts op school het er eens over kan hebben.
   Je bent ook welkom op de chat.\

   P. Jansen Jeugdarts

 30. anoniempje

  Hey,

  Ik ben 16 ben 160cm em weeg maar 45 kilo…ik ben te licht en ik merk het ook maar we hebben geld problemen en hierdoor kom ik in deze soort problemen ik ben in een a 3 weken opeens 4 kilo afgevallen zonder erbij echt veel te sporten. Wat kan ik hier aan doen?

  • JouwGGD

   Beste Anoniempje,

   Het beste is natuurlijk de geldproblemen zo goed mogelijk aan te pakken (met je ouders). De Jeugdarts van de school weet als het goed is de plaatselijke sociale kaart, en dus waar naar toe te verwijzen. Op voedingscentrum.nl staat een stukje over ondergewicht. Mogelijk dat daar ook nog een aantal uitvoerbare tips bij staan.

   P. Jansen Jeugdarts

 31. Anoniem

  Ik ben 12 jaar en 1.68 en ik weeg 63 kg. is dat te zwaar? Ik heb ook heel veel last van mijn onderrug. Wat kan ik daar aan doen?

   • JouwGGD

    Beste Anoniem,

    Let op! BMI is niet een ideale maat voor overgewicht/obesitas. Indien je heel veel spiermassa hebt, heb je toch een hoog BMI met een laag vet percentage.
    Het is goed om ook met een klinische blik te kijken. Daarnaast is het zoals gezegd goed om te focussen op gezonde leefstijl in plaats van de cijfers op een weegschaal. Gezond eten en voldoende beweging.
    Je kan altijd nog een afspraak maken met de Jeugdarts van je school.

    P. Jansen Jeugdarts

  • JouwGGD

   Beste Anoniem,

   Op de site van voedingscentrum.nl kan je zien of je gewicht bij je lengte past. Heb ik een gezond gewicht? Bij 13 jaar mag je weer iets zwaarder wegen.
   De rugklachten is moeilijk te zeggen. We kunnen geen diagnose stellen via een forum.
   Het beste is een afspraak te maken met de huisarts of met de jeugdarts van je school.

   P. Jansen Jeugdarts

 32. 1A2

  Hoi, ik ben 10 jaar en mijn lengte is 1,53m. Ik weeg 36 kilo. Ik twijfel soms of ik misschien niet te lang ben of juist te veel weeg. Heeft iemand een tip voor mij?

  • JouwGGD

   Beste 1A2,

   Je kan het beste even kijken op de site van het voedingscentrum.nl. Daar kan je zien of je een gezond gewicht hebt, hoef je niet meer te twijfelen.
   Tip? waarvoor dan… Lengte is minimaal beïnvloedbaar door voeding. Te veel gewicht is niet je probleem. Je kan beter aan de slag met je zelfbeeld.
   Zelfhulpcursus: Bekijk jezelf door een roze bril! Iedereen is anders en goed zoals hij is.

   P. Jansen Jeugdarts

  • Meisje

   Volgens mij hoef je je geen zorgen te maken. 36 kilo voor 1,53 is volgens mij eerder te licht dan te zwaar en te lang lijk je me zeker ook niet!

 33. Annoniem

  Hallo ik ben 13 en ongeveer 1,52 ik vraag me af of me lengte klein is voor me leeftijd aangezien ik een anderhalfe maand te vroeg ben geboren en ik weeg ongeveet 46

  • JouwGGD

   Beste Anoniem,

   Op de site van TNO groeicalculator voor ouders, kan je je lengte invullen in de groei diagrammen.
   Tevens kan je je TH (Target Height) uitrekenen. Over het algemeen is een vroeggeboorte op deze leeftijd niet meer van invloed op je lengte.
   Voor uitgebreide uitleg over groei en eindlengte kan je altijd een afspraak maken bij de jeugdarts op je school.

   P. Jansen Jeugdarts

 34. Anoniem

  Hoi, ik bn meisje van 14 jaar ik ben ongeveer 1.84 m lang en ik weeg 80 kg. Ik vind dat heel erg van me zelf en mijn onzekerheid word op de dag groter , op school hoor ik ook vaak dat ik dik ben en dat zeg ik dan ook vaak tegen mijn vrienden, hun proberen mij te zo veel mogelijk te helpen maar als nog voel ik me anders ik ben het dikst van mijn sport team en als ik naar mijn vrienden kijk, vraag ik me af hoe hun zo perfect kunnen zijn.

  • JouwGGD

   Beste Anoniem,

   Ten eerste valt je gewicht wel heel erg mee, ten tweede zijn de andere kinderen echt niet zo perfect!
   Is de onzekerheid niet de grote boosdoener? Gewicht en hoe je eruit ziet is een big issue op jouw leeftijd. Terwijl iedereen met die onzekerheid rondloopt.
   Denk dat de site van 99grams je best kan helpen; Bekijk jezelf door een roze bril.
   Kom anders eens op de chat.

   P. Jansen Jeugdarts

  • Anoniem

   Je bent erg lang voor 14 jaar maar dat maakt niet uit. Als je onzeker bent, probeer dan minstens 1,5 uur te bewegen per dag. Eet ook vooral gezonde dingen!

 35. NinaT

  Hey, ik ben een meisje van 13 jaar, die al helemaal volgroeid is. Ik ben 162,5 lang en weeg nu 67 kilo. Ik heb wel cup F, maar ben niet mollig en heb ook geen “love handles”. Toch zit ik nu al 2,5 jaar qua kilos tussen de 60 en 70 in. Mijn moeder zegt dat ik zoveel weeg omdat ik heel veel sport en dus mijn spieren ofzo zwaarder zijn. Ikzelf denk dat ik echt te zwaar ben of aan het worden ben. De dokter zegt dat wij niet hoeven te kijken naar het gewichten tabel, want staat natuurlijk een veel lager gewicht bij mijn leeftijd. Toch stelt dit mij niet gerust. Is dit goed, en wat zou ik eraan kunnen doen?

  Mvg. Anoniempje

  • JouwGGD

   Beste NinaT,

   Op de site van voedingscentrum.nl staat een BMI meter die aangepast is voor jongeren. Daarbij moet je niet alleen naar BMI kijken (Je moeder heeft een punt). Het belangrijkste is gezonde voeding en voldoende beweging. Aangezien je voldoende beweegt (volgens je moeder). Kan je op voedingscentrum.nl nog eens kijken naar je eetgewoonten. Bv met de eetmeter.
   Kom je niet verder is er op school een Jeugdarts die je graag wilt helpen.

   P. Jansen Jeugdarts

 36. Gwendolyn

  Hallo ik ben een meisje en ik ben 12 jaar. Ik ging net op de weegschaal staan en ik schrok. Ik ben 38 kilo. Is dat zwaar of niet? Een maand geleden was ik nog 36 kilo. Ben ik nu te zwaar of is het gewoon normaal??

 37. Iris

  Hey ik ben een meisje en maak mij zorgen om mijn gewicht ik ben 14 jaar en weeg 43 kilo en ben 1,67 lang ik maak mij veel zorgen aangezien ik genoeg eet zo’n 4 maaltijden per dag en nog veel snacken alleen kom ik niet aan, tegenwoordig ben ik vrij moe en heb nergens meer zin in die vermoeidheid komt omdat ik zo weinig weeg. Wat kan ik daar aan doen. Moet ik naar de huisarts?

 38. Layla

  Hay ik ben 16 en weeg 69 kilo en ik weet niet of het wel goed is voor mijn leeftijd hebben jullie tips om aftevallen

  • JouwGGD

   Beste Layla,

   Indien je niet weet of het goed is, waarom zou je dan willen afvallen??
   Kijk eens op de site van voedingscentrum.nl of je een gezond gewicht hebt.

   Staan ook verdere tips; over wat je kan doen met de uitslag!

   Succes P. Jansen Jeugdarts

  • JouwGGD

   Beste Anoniem,

   Dat ligt helemaal aan de situatie. Beste is dit samen met de jeugdarts te bespreken, die kan je groeicurve erbij pakken.

   P. Jansen Jeugdarts.

 39. Anoniempje...

  hee, ik ben een meisje van 14 en ben 1m64 en 46 kilo, ik vind mijzelf echt veel te dik en zwaar en ben ook aan het afvallen, is dat gevaarlijk? ik en al 14 kilo afgevallen

 40. Onzeker iemand

  Ik ben 1,64 lang en weeg 42 kg. Toch vind ik mezelf te dik. Is dat echt zo, of ben ik juist te dun en weeg ik te weinig?

 41. Anoniem

  Ik ben 12 jaar en 1.68, maar ik ben 63 kg. Is dat te zwaar? Ik sport 5x in de week best zwaar dus ik snap eigenlijk niet waarom ik zo zwaar ben. Hoe zwaar mag ik zijn voor mijn leeftijd? En ben ik nu al te zwaar. De omtrek van mijn middel is 93 cm.

  • JouwGGD

   Beste Anoniem,

   Op voedingscentrum.nl kan je zien wat een gezond gewicht is bij je lengte. Tevens staat er een artikel over eten en drinken bij bewegen en sport.
   Je gewicht is aan de hoge kant. Echter met hoog BMI en wel voldoende beweging ben je gezonder dan een normaal gewicht zonder beweging. Doel is voldoende beweging en gezonde voeding. Bij de jeugdarts kan je nog meer tips krijgen.

   P. Jansen Jeugdarts

  • Julia

   Hi!
   Ik ben ook 12,
   Mijn taille omvang is 63 cm ik ben 50 kilo en ik ben 169 cm lang. Je hebt helaas last van overgewicht, je zegt dat je sport supergoed!! Maar probeer ook gezond te eten. Ook als je teveel kijkt op beeldschermen kan dat je gewicht bepalen dus probeer daar ook mee te minderen. Ik hoop dat het je lukt, het zal ook kans op ziektes verminderen en je voelt je beter! Xx Julia

  • JouwGGD

   Beste Anoniem,

   De curves en BMI waarden zijn in princiepen voor Nederlandse mensen. We hebben geen curves van Chinezen voor handen.
   Echter indien je hier opgegroeid bent zal je ook de voeding (waarschijnlijk aangepast) van hier hebben gekregen.
   Lengte en gewicht, is een combinatie van voeding, genen en welvaart.
   BMI is een verhouding van lengte en gewicht, die zal ongeveer wel kloppen! Echter is BMI dus ook niet 100%.
   Vul je gegevens in op de website van voedingscentrum.nl en daarnaast blijft het advies gezonde voeding en voldoende beweging.

   Je mag er ook een keer verder over chatten.
   P. Jansen Jeugdarts

 42. anoniem

  heey allemaal k ben 12, k weeg 54kg en weet niee of dat te zwaar is k ben 164cm hebben jullie miss een antwoord?😬

 43. Anoniem

  Hallo, ik ben 19 en 177 cm en ik weeg 54 kg… ik ben mij er bewust van dat dit te licht is voor mijn lengte, maar iets in mijn zegt altijd dat ik meer af moet vallen…

  • JouwGGD

   Beste Anoniem,

   Goed dat je zelf er bewust van bent, dat het eigenlijk niet goed is. Heb je daar al wel eens hulp voor gezocht?
   Het is een van de kenmerken van een eetstoornis. Op weet.info kan je een zelftest doen.
   Voor hulp kan je altijd naar de huisarts of de jeugdarts van je school. Zou je eerst anoniem informatie willen hebben ben je altijd welkom op de chat.

   P. Jansen Jeugdarts

  • Anoniem

   Ik heb dat ook, maar ik ben niet te licht, ik denk vaak dat ik dik ben, maar soms heb ik ook dagen dat ik me dun voel… omdat ik hockey heb ik heel veel beenspieren en daardoor vind ik mijn benen dik. Ik ben 12 jaar, 1.68m lang en ik weeg 51 kg

 44. Anoniem

  Hoi ik ben een meisje van 14 jaar ik ben ogv 1.66 en ik weeg 69 kilo is dit goed? ik weet niet goed hoe ik moet afvallen en tegelijk gwn normaal te eten, tips?

 45. Anoniem!!!

  Ik ben 13 jaar en wordt bijna 14. Ik ben zo’n 1.62. Na het eten weeg ik meestal net iets boven de 41 kilo, maar overdag ben ik meestal lichter. Is dit te licht voor mijn leeftijd?

 46. Anoniem179

  Ik ben een meisje van 13 jaar oud. Mijn lengte is 1.59 en ik weeg 54 kilo ben ik te dik. En heb je tips voor me om snel aftevallen.

 47. Anoniem

  Hoi
  Ik ben een meisje van 14 bij a 15 en weet 76 kilo
  Is dat te zwaar? Ik fiets elke dag 12 kilometer naar school. Ik maak me soms zorgen over overgewicht en zit daar vaak over in, ik weet mijn lengte en bmi niet dus ik weet niet of dat een lastige vraag wordt
  Ik heb geen spillebenen en zit daar ook vaak over in maar mijn moeder zegt dat dat gewoon mijn bouw is. Ik weet niet of ik nou blij met mijn lichaam moet zijn of niet.

 48. Anoniem

  Hallo,
  Ik ben een meisje van 16 jaar. Ik ben 1.77 en 54 kilogram. Mijn BMI is dus 17.2. Mijn ouders zeggen vaak dat ik aan de magere kant ben, en ze denken dat ik wil afvallen. Dit komt vooral omdat ik al een paar jaar zeg dat ik model wil worden, zij denken hierbij gelijk aan anorexia.
  Ik eet gezond en ongezond, een normale hoeveelheid. Elke dag fiets ik 14 km. Ben alleen wel vaak duizelig. Maar ik heb dus geen eetstoornis want ik ben blij met hoe ik nu ben, let niet op caloriën en zou niet willen veranderen. Wat mij opvalt is dat ik snel afval als ik weinig eet, maar niet aankom als ik veel eet. Ik wil dus wel aankomen, aangezien ik er onzeker van wordt dat mijn ouders telkens zeggen dat ik dun ben. Maar mijn probleem is dus dat ik amper aankom als ik meer ga eten. Hebben jullie tips waarop ik op een gezonde manier kan aankomen?

  • Anoniem

   Wat ik nog wou toevoegen, ik ga binnenkort ook naar de sportschool. Hier wil ik meer spiermassa aankomen en sterkere armen en enkels krijgen. Ben alleen bang dat ik juist afval en dan word ik wel erg licht vind ik.

 49. Anoniem

  Hoi, ik ben 16 jaar en weeg 70 kilo en ben 193cm door het harde groeie is t moeilijk om voor mij om aan te komen, nu ik zo goed als uitgegroeid ben
  Hoe kan ik op een gezonde manier wat meer aankomen (vetweefsel en spiermassa)

 50. Suuz

  Ik zou volgens de BMI een overgewicht hebben. Zelf vind ik het niet helemaal kloppen. Ik train ook en heb hierdoor ook een bepaalde spiermassa gekweekt die hun natuurlijk niet kunnen mee berekenen in het gewicht. Zouden ze niet beter een uitgebreide versie kunnen maken? Aangezien ze hier maar van 3 dingen uitgaan en niet met factoren er buiten.
  Ik ben 1.65 en rond de 80 kg. Ik train 3x per week in de sportschool en rij volop paard. Beweging dus genoeg en let op het eten.

 51. Lynnard

  Hallo ik heb een vraagje namelijk: is het slecht om aan te komen door te fitnessen en goed te eten. ( dus geen vetweefsel maar meer spiermassa)

  Ik ben zelf 15 jaar,1,80 en weeg 73 kg maar volgens de bmi meter word ik te zwaar als ik meer dan 75 kg weeg.

  • JouwGGD

   Beste Lynnard,

   Ik weet niet of slecht het juiste woord is. Vet massa is moeilijk te meten (veel onnauwkeurigheid in die impedantie meters!) . BMI is veel makkelijker. Echter is BMI meting geen overgewicht of obesitas, het geeft een indicatie. De BMI paradox.
   Dus het is beter sportief te zijn en overgewicht te hebben, dan een normaal gewicht en op de bank te zitten.
   Advies blijft dus gezond eten en voldoende bewegen. Gewicht zelf is niet de absolute waarheid.

   P. Jansen Jeugdarts

 52. Pien

  Ik ben een meisje en ben 13 jaar ben 1,67m en weeg 61 kg wat is een beetje een normaal gewicht voor een meisje als ik? En heb ik overgewicht!?

  Hoe val je het snelt maar wel gezond af zonder dat je ouders het merken?

 53. meisje met een vraag

  Hi, ik ben 12 jaar 1.60 m en ik weeg 39 kilo. Volgens voedingscentrum bij BMI bereken heb ik 2 kilo ondergewicht. Maar het is maar 2 kilo. Ik heb geen andere lichamelijke klachten ik ben nooit misselijk/duizelig, ik eet gezond en veel. Ik fiets elke dag 26 km, ik voel me erg fit en ik heb veel energie. Moet ik dan aankomen? (zo ja, hoeveel dan?)
  Met nieuwsgierige groeten van mij.

  • JouwGGD

   Beste meisje met een vraag,

   Goede vraag! BMI en gewicht zijn parameters en zeggen ook weer niet alles (bij overgewicht, maar dus ook bij ondergewicht)
   Ondergewicht kan ook genetische oorzaken hebben. Matig ondergewicht heeft vaak te maken met een tengere lichaamsbouw. Sommige families bestaan voornamelijk uit magere mensen. Er is een genetisch verband gevonden tussen de lichaamssamenstelling en de eetlust en de lichaamssamenstelling en het energieverbruik.
   Echter zijn de klachten bij langdurig ondergewicht met bepaalde tekorten niet meteen zichtbaar. Het gaat vaak om de gezondheidsproblemen op langer termijn.
   Er is een verhoogd risico op osteoporose, oftewel botontkalking. De gevolgen van ondergewicht op de lange termijn kunnen groot zijn. Kijk ook eens bij gezond aankomen!

   P. Jansen Jeugdarts

 54. Nathalie

  Dochter van 13 (bijna 14) is tenger en klein van stuk. Haar lengte is 1.58 m. en gewicht net aan 40 kg. Volgens de BMI meter op Voedingscentrum.nl heeft ze een BMI van 16 en dus wat ondergewicht. Zij ziet er echter niet mager uit, kan lekker eten. Er zijn geen ribben/botten zichtbaar en naar mijn idee heeft ze gezonde ‘rondingen’ op plaatsen waar meiden van deze leeftijd dat behoren te krijgen (billen/bovenbenen). Wij ouders zijn allebei ook niet groot en waren op die leeftijd ook behoorlijk tenger/slank). Ze lijkt gezond, is in staat om te sporten. Eet redelijk normaal (maar af en toe vind ik ook wel niet opgegeten lunchpakketjes in haar kamertje… en dan vraag ik me wel eens af of dit okay is. Anderzijds: ze is een puber en eet helaas graag de slechtere dingen… ). De reden waarom ik toch advies vraag, is dat ze soms (bijna) flauwvalt en zegt even weg te raken, Dat is al een paar keer gebeurd als ze ongesteld is/moet worden. Wie weet heeft het daarmee te maken? Ze slaapt vaak ook moeilijk in, waardoor ze soms maar 6 a 7 uur per nacht schijnt te slapen. Haar energiepeil is wat wisselend. Het kunnen de hormonen van een 13 jarige zijn die sinds een jaar (onregelmatig) menstrueert, maar moet ik desondanks actie ondernemen en met haar naar de huisarts gaan?

  • JouwGGD

   Beste Nathalie,

   Ik begrijp dat er toch wel zorgen zijn, via het forum kan ik geen diagnoses gaan stellen. Denk niet dat je wegrakingen, bijna flauwvallen dat als onschuldig moet afstempelen. Denk dat het goed is met dit verhaal toch nog een keer naar de huisarts te gaan. Die kan bv de bloeddruk meten en eventueel aanvullend bloed laten prikken.
   Over slapen hebben we wel een artikel geschreven, dat is altijd goed om eens met u dochter door te lezen.
   Op voedingscentrum staat ook een artikel over gezond aankomen.
   Dus huisarts om zeker te zijn dat er geen andere dingen spelen en daarbij tips opdoen online.

   P. Jansen jeugdarts

 55. SnowWhite

  hoi ik ben 1.62 M en 12 jaar. Wat is daar een goed gewicht voor? Ik lijk best een beetje dik en dat is ook wel zou. Ik zou graag mooi slank willen worden

  • Anoniem

   Hallo,
   Ik ben een meisje van 14 jaar, 1,67 en ik weeg rond de 46 kilo. Volgens mijn BMI heb ik ongeveer 2 kg ondergewicht. Ik vind mezelf ook wel slank, maar niet dat ik zeg dat ik super mager ben. Zelf eet ik gewoon normaal 4 a 5 boterhammen per dag, 3 mokken volle melk (ik drink dus volle melk om aan te komen) Ook drink ik veel water en af en toe ijsthee of gewoon thee, 3 stukken fruit per dag en gewoon mijn avond eten normale portie, daarbij eet ik ook nog wel 1 a 2 keer per dag koekjes of chips. Ik kan voor mijn gevoel ook niet meer eten en als ik heb gegeten heb ik ook genoeg gegeten. Het zit ook wel een beetje in onze familie (iedereen is wel slanker geweest dan het gemiddelde). Ik ben nu al zeker 3 kg aangekomen in een half jaar. Voor mij is aankomen echt moeilijk, maar ik wil eigenlijk naar de 48 kg. Weet u wat ik nog meer kan eten waar veel inzit, maar wel gewoon kan eten zonder mezelf misselijk te maken.

   Groetjes anoniem

 56. Snoet

  Hey,
  Ik ben 14 jaar en ben 1,82 lang, ik weeg 55 kilo. Ik vind dat ik er dik uit zie, ik wil afvallen. Zou ik dit wel doen?

  • JouwGGD

   Liekje,

   Op de site van Voedingscentrum.nl kan je zien wat voor iedere leeftijd en lengte een gezond gewicht is.
   Waarom denk je dat het niet goed zou zijn… Is het je zelfbeeld of je gewicht dat je in de weg zit?

   P. Jansen Jeugdarts

 57. Daan

  Hallo ik ben Daan! Ik ben 16 jaar en heb een lengte van 180 cm en 62 kilo wat heel gemiddeld is en daar ben ik ook blij mee.
  Maar ik eet bijna niks en veels te gezond eigenlijk. Daarnaast sport ik elke dag minimaal anderhalf uur en kan ook niet stoppen met sporten. Sinds kort let ik teveel op mijn eten en weet niet of ik te weinig eet en wilde graag een dokters mening over wat gezond is op deze leeftijd om te nuttigen! Ik hoor graag van jullie!

  • JouwGGD

   Beste Daan,

   Ook voor pubers van 16jr houden we de schijf van vijf aan, te vinden op de site van voedingscentrum.nl.
   Indien je echt veel sport kan je daarvoor natuurlijk wel extra koolhydraten gebruiken. Indien je je daarin wil verdiepen is een diëtiste of een sportarts misschien een goed idee om een op maat gemaakt dieet te maken. Bijna niets eten is niet gezond en te gezond eten bestaat ook niet, gewoon gevarieerd en gezond is het beste.

   Succes P. Jansen Jeugdarts

  • JouwGGD

   Beste Norah,

   Heb je al eens gekeken op voedingscentrum? Let wel afvallen is niet het beste doel. Gezond eten en voldoende bewegen is beter.
   Indien je snel veel afvalt, kom je vaak het dubbele aan met je oude gedrag/ levenspatroon. Je krijgt het jojo effect.
   Daar je nog gaat groeien is gewicht behouden ook al een mooi doel.

   Groet P. Jansen Jeugdarts

 58. Iemand

  Ik ben 15 jaar en weeg 50 kilo en ben ongeveer 1,65/67 en ik weet nou niet of ik te licht of te zwaar ben kan d’r ook niets over vinden

 59. isranur

  Hallo ik ben een meisje van 9 jaar en ik ben 35 kilo en 1 meter 35.ik probeer af te vallen maar dat lukt me niet ik eet niet veel en sport veel maar het lukt niet

  • JouwGGD

   Beste Isranur,

   Begrijp dat je iets aan je gewicht wil doen, wel verstandig om hier begeleiding bij te krijgen. Het gaat meestal niet om te veel eten, maar om gezond eten. Belangrijk is niet een dieet te volgen, maar gedrag te veranderen. Aangezien je jong bent en thuis woont (neem ik aan), zal ook je omgeving (ouders) moeten meehelpen. Ben je al eens bij een Jeugdarts geweest met je ouders.

   Groet P. Jansen Jeugdarts

 60. Anoniem

  Hallo
  Ik Ben 13 en Ben 1,69 Cm Lang En weeg 63 dat vind ik veel te zwaar ik vind mij Zelda wel een Beetje dik Wat Moet ik doen

 61. Anoniem

  Hallo ik ben net 13 jaar en ongeveer 1,55 en 36 kilo.
  Volgens de BMI meter op voedingscentrum ben ik voor 12 en 13 jaar te licht maar ik vind mezelf niet te licht is dat wel gezond?

  • JouwGGD

   Beste Anoniem,

   Ondergewicht is over het algemeen niet gezond, je kan natuurlijk kijken naar de tips. Aantekening daarbij is wel dat BMI geen waarheid is.
   Naast BMI zou je een klinische beoordeling moeten maken. Daarvoor heb je een consult bij een arts nodig; bv je jeugdarts of huisarts.

   Groet P. Jansen Jeugdarts

 62. Aija

  hi ik ben 14 ben ongeveer 1 meter 50 , ik weeg 55 kilo en wil graag hulp ik zou 5kg willen afvallen en dan weer naar de GGD gaan . maar het lukt niet. ik vindt me dik uit zien ik wil wat dun worden.ik heb ook wel overgewicht maar voor mij is het best oke maar dunne buik en bennen zou ik liever willen wat moet ik doen

 63. IkBenAnoniem

  Hoii, ik ben 9 en ben 1,45, en weeg 44 kilo. Dat is toch veel te dik? Hoe kan ik een beetje afvallen en ben ik dik?

 64. Anonimo

  Hey

  Ik ben een jongen van 14, 156 lang en ik woog toen ik op de weegschaal stond vandaag 52,4 kg, maar toen ik me laatst moest wegen voor biologie zei de weegschaal 58 kg (dit was ongv een maand geleden) Ik wil niet aan mijn ouders vragen om een nieuwe weegschaal te halen omdat ik bang ben dat ze denken dat ik depressief word over mijn gewicht. ik eet sindsdien gezonder en ik hardloop al 6 maanden, ik val af maar ik ben te dik in mijn ogen, mijn dijen zijn erg breed en dat komt omdat dat alleen maar vet is, mijn ouders zeggen dat dit komt omdat ik klein ben, maar ik denk zelf dat het komt omdat ik te dik ben. Weten jullie of mijn lichaamsvorm gaat veranderen naarmate ik groei?

  P.S ik voel me altijd onzeker omdat ik vrienden heb die een normale lichaamsvorm hebben en dunner zijn dan mij. Ik heb altijd een rotgevoel als ik foto’s van mijzelf zie en mijn vrienden want ik zie mijzelf als de dikke gast waar geen enkel meisje mee uit wil gaan terwijl mijn vrienden wel vriendinnen kunnen krijgen. Ik weet niet of dit gevoel bij puberteit hoort of dat dit het begin is van depressief worden. Kunnen jullie helpen in deze situatie?

 65. Anoniem

  Hallo ik ben 12 jaar ik ben ongeveer 1 meter 75 en ik weeg rond de 70 kilo hoeve moet ik afvallen want ik zie er niet zo heel dik uit

 66. Anoniempje

  Hey, ik ben een meisje van 14 jaar en ik ben 1m67 en ik weeg 59 kilo. Is dit een normaal gewicht of niet? Ik ben best wel onzeker omdat ik ook van 68 kilo kom.

 67. Tamara

  Mijn tip voor jou: Probeer je lichaam te accepteren zoals hij is. En ga nadenken waarom jij precies zo onzeker bent over jezelf… Door de oorzaak aan te pakken (en dat is in geen geval je lichaam zelf, want je gewicht is perfect zoals hij is), zul je een veel zorgelozer leven leiden. 35 kilo is gewoon écht geen gezond gewicht meer en dat moet je niet willen. Ik weet hoe het is, ik heb jaren lang iedere dag met een vinger in mijn keel boven de wc gehangen, dieetpillen geslikt en dagenlang zo weinig mogelijk gegeten. Hoe is mijn eetstoornis begonnen? Door alleen nog maar ’s avonds te eten en proberen te braken, wat mij in eerste instantie ook niet lukte. Je gaat de verkeerde kant op!!! Zoek hulp en probeer hier vanaf te komen nu het nog kan. Wanneer je in de emotionele achtbaan terecht bent gekomen gaat het je steeds langer en langer duren om er vanaf te komen. Je kunt niet meer genieten van het leven, want je hebt geen energie en bent bij iedere bezigheid bezig met wat je wel en niet in je mond moet stoppen, doorslikken of weer uitspugen. Je gaat flauwvallen, liegen tegen dierbaren en heel veel huilen. En als je dan inmiddels 35 kilo weegt, zul je merken dat je niet eens blij of opgelucht bent, maar je eigenlijk nog verder wil afvallen, tot je op een gegeven moment in het ziekenhuis beland of in het niets opgaat. Want als je zo ver heen bent dan is je zelfvertrouwen nóg meer geschaad, en de kans is groot dat ook je vriendschappen zullen vervagen.

  ZOEK HULP
  Sterkte

 68. Anoniem

  Hallo Ik ben 11 jaar en 11 jaar , Ik weeg 42 op mijn weegschaal maar die is half kapot en ik vind mezelf te dik ik wil graag afvallen … Groeten anoniem Ps ik ben 1.45 lang

 69. Anoniempjee

  Hoii, ik ben een meisje van 15 jaar, ongeveer 170 cm lang en weeg ongeveer 67 kilo. Volgens Bmi is dit past dit gewicht goed bij mijn lengte en leeftijd, maar ik heb rond mijn buik, ribben en rug best veel vet. Ik voel me dus ook niet echt comfortabel met bijv. zwemmen. Nu zit ik in een revalidatiecentrum en sport ik veel, eet ik alleen maar gezond en leef ik dus heel gezond maar ik heb het idee dat ik alleen maar dikker wordt, broeken die ik eerst aan kon kan ik nu niet meer aan doordat ik ineens best brede heupen heb gekregen. Wat kan ik het beste doen om mijn buik wat strakker te krijgen en zijn brede heupen normaal voor mijn leeftijd want mijn moeder heeft helemaal geen heupen?

  • Jouwggd Arts

   Beste Anoniempjee,

   Indien je gewicht bij je lengte past, lijkt het er toch op dat je een gezond gewicht hebt. Dan kan je natuurlijk nog wel gezond eten en goed blijven sporten. Het kan heel goed dat je brede heupen heb gekregen. Je bent ook niet het altijd het evenbeeld van je moeder als dochter (Vaders genen?). Soms is het ook je zelfbeeld, waarmee je aan het worstelen bent.

   P. Jansen Jeugdarts

  • Rik

   Beste anoniempje,

   Dat je dikkere heupen enzo krijgt kan ook heel goed te maken hebben met dat je veel spieren krijgt doordat je veel sport daarom lijkt het mischien of je iets dikker word maar dat komt alleen maar doordat je meer spieren krijgt, en dat is juist goed!

 70. moeder

  een vraagje, ik heb een dochter van 9 jaar over 2 weken wordt ze 10.
  Nu is zij 144,5 cm
  met een gewicht van 29 kilo

  nu kreeg ik te horen dat zij net boven de ondervoed lijn zit.
  Nu is mijn vraag wat is voor haar lengte en leeftijd een goed gewicht.Want dan kan ik daar ook mee aan de slag, afspraak bij de huisarts hebben we ook al maar dat duurt nog 1 week.Internet geeft diverse gezonde gewichten aan vandaar dat ik het hier vraag.

  • Jouwggd Arts

   Beste Moeder,

   Over het algemeen houden we voedingscentum.nl aan. Daar staat ook een artikel over gezond aankomen.
   Niet te veel focus op BMI en Gewicht, maar wel op een gezond voedingspatroon. Goed om de huisarts te consulteren om onderliggende oorzaken uit te laten sluiten.

   P. Jansen Jeugdarts

 71. Femke

  Je bent zeker niet te zwaar! Eerder te licht!!!!! Bij 1,67 is 55 kg krap aan n normaal BMI. Ik vind de reactie van de GGD arts echt raar want gezond is het niet. Ik ben 1,67 en 55,5

  • Jouwggd Arts

   Beste Femke,

   Ben je ook 13 jr? Pas bij 46 kg heb je volgens de BMI meter ondergewicht.
   De site van 99grams is denk ik goed om te bekijken.

   P. Jansen Jeugdarts

 72. Anoniem

  Hoi, ik ben net 14 jaar oud en ben tussen de 160 en 170 cm. en weeg nu ongeveer 55 kilo is dit een goed gewicht voor me?