Alles wat je eet, zet je lichaam om in energie. Energie die je binnenkrijgt, maar niet verbruikt – vaak komt die uit suiker en vet – sla je op als vet. Eet je meer dan je verbruikt? Dan kom je aan. Eet je minder dan je verbruikt? Dan val je af.

De gevolgen van te zwaar zijn

De combinatie van te weinig bewegen en een ongezond voedingspatroon kan leiden tot overgewicht. Overgewicht betekent dat je te zwaar bent ten opzichte van je lengte. Van overgewicht kun je bijvoorbeeld rugpijn krijgen of last van je knieën. Maar ook last van kortademigheid, hoofdpijn en slaapstoornissen.

Op de lange termijn zijn de gevolgen van te zwaar zijn erger. Denk aan een verhoogde bloeddruk, diabetes of hart- en vaatziekten. Dat zijn ziekten die langzaam ontstaan, je merkt ze pas na lange tijd op. Achteraf zijn ze vaak moeilijk te genezen.

De gevolgen van te licht zijn

Ook als je te weinig weegt bent, kun je klachten krijgen. Je krijgt dan vaak te weinig energie en voedingsstoffen binnen. Vet en spieren worden afgebroken. Hierdoor voel je je zwakker, ben je sneller moe en heb je minder zin om te bewegen.

Wat is een gezond gewicht voor mij?

Welk gewicht voor jou gezond is, hangt af van je lengte en je geslacht. Wil jij weten of je een gezond gewicht hebt? Lees dan hier meer over het meten van je BMI.

Heb je de indruk dat je vaak veel te veel eet in korte tijd en dat je dat op die momenten niet kan stoppen? Dan kan het zijn dat je een eetprobleem hebt.

Overgewicht, wat nu?

Ben je te zwaar? Ga niet op een streng dieet! De meeste jongeren zijn nog in de groei. Dan heb je juist belangrijke bouwstoffen nodig om te groeien. En die haal je uit eten. Je kunt natuurlijk wel gezonder gaan eten. Voor tips over gezond afvallen kan je terecht bij een diëtist of bij de GGD.

Ondergewicht, wat nu?

Ben je te dun? Eet en drink dan iets meer dan je lichaam dagelijks nodig heeft. Kies voor gezond eten. Voor tips over gezond aankomen kan je terecht bij de jeugdgezondheidszorg. Ook een diëtist kan je helpen.

Eet je voor langere tijd niet omdat je je lichaam niet mooi vindt? Dan is het goed als je hierover praat met iemand die je vertrouwt. Je kunt ook altijd met ons chatten.

Ben ik te zwaar of juist te licht?

Op de site van het Voedingscentrum kun je berekenen wat een goed gewicht voor je lengte is.

 

70 reacties

Wil je reageren?

Om het reactieformulier te kunnen tonen, moeten we cookies van derden plaatsen (reCAPTCHA). Als je dit toestaat, klik dan op het kruisje in de boodschap bovenaan de pagina, en druk op F5 om de pagina te verversen.

Wil je je reactie laten verwijderen?
Stuur een mail met toelichting naar redactie@jouwggd.nl.
 1. Anoniem

  Hey ik ben 14 jaar en 1,78 en ik weeg 65 kilo en ik weet niet of ik te dik ben of niet en ik had het al getest met zo’n BMI test en toen was mijn score 20,5 maar ik weet nog steeds niet of ik ondergewicht heb of normaal of overgewicht? En als ik overgewicht heb weet je dan hoe ik makkelijk kan afvallen?

  • JouwGGD

   Beste anoniem,

   De BMI meter van voedingscentrum geeft aan of je gezond gewicht hebt bij je lengte. Tevens geeft deze meteen advies over wat je met de uitslag kan doen (aankomen, gelijk blijven of afvallen).
   Makkelijk afvallen bestaat niet, eigenlijk is voor alles een leefstijl verandering nodig en dat is makkelijker gezegd dan gedaan!

   Succes P. Jansen Jeugdarts

 2. Julia

  Hallo ik voel me kapot dik. Ik ben 1.63 ik ongeveer 65 kilo. En mijn bmi is 21.07 de bmi meter zegt dat het gemiddeld is maar ik voel me echt dik. Plees help me. Want ik wil wel afvallen maar ik weet niet hoe. En hoe ik het moet volhouden.

  • JouwGGD

   Beste Julia,

   Hoe heb je je BMI uitgerekend, deze is namelijk niet 21,07! Deze is 24,5 (BMI= 65 (kg)/ 1,63^2 (m^2)).
   Op voedingscentrum.nl kan je BMI makkelijk berekenen en dan door klikken om te kijken wat je zou kunnen doen. Feit is dat je eigenlijk niet moet focussen op het gewicht, maar juist op gezonde voeding en voldoende sport.
   Juist door gezonder te gaan eten en meer te gaan sporten hou je het langer vol (ip hoef je geen eens vol te houden omdat je nooit meer anders moet gaan doen).

   P. Jansen Jeugdarts