Alles wat je eet, zet je lichaam om in energie. Energie die je binnenkrijgt, maar niet verbruikt – vaak komt die uit suiker en vet – sla je op als vet. Eet je meer dan je verbruikt? Dan kom je aan. Eet je minder dan je verbruikt? Dan val je af.

De gevolgen van te zwaar zijn

De combinatie van te weinig bewegen en een ongezond voedingspatroon kan leiden tot overgewicht. Overgewicht betekent dat je te zwaar bent ten opzichte van je lengte. Van overgewicht kun je bijvoorbeeld rugpijn krijgen of last van je knieën. Maar ook last van kortademigheid, hoofdpijn en slaapstoornissen.

Op de lange termijn zijn de gevolgen van te zwaar zijn erger. Denk aan een verhoogde bloeddruk, diabetes of hart- en vaatziekten. Dat zijn ziekten die langzaam ontstaan, je merkt ze pas na lange tijd op. Achteraf zijn ze vaak moeilijk te genezen.

De gevolgen van te licht zijn

Ook als je te weinig weegt bent, kun je klachten krijgen. Je krijgt dan vaak te weinig energie en voedingsstoffen binnen. Vet en spieren worden afgebroken. Hierdoor voel je je zwakker, ben je sneller moe en heb je minder zin om te bewegen.

Wat is een gezond gewicht voor mij?

Welk gewicht voor jou gezond is, hangt af van je lengte en je geslacht. Wil jij weten of je een gezond gewicht hebt? Lees dan hier meer over het meten van je BMI.

Heb je de indruk dat je vaak veel te veel eet in korte tijd en dat je dat op die momenten niet kan stoppen? Dan kan het zijn dat je een eetprobleem hebt.

Overgewicht, wat nu?

Ben je te zwaar? Ga niet op een streng dieet! De meeste jongeren zijn nog in de groei. Dan heb je juist belangrijke bouwstoffen nodig om te groeien. En die haal je uit eten. Je kunt natuurlijk wel gezonder gaan eten. Voor tips over gezond afvallen kan je terecht bij een diëtist of bij de GGD.

Ondergewicht, wat nu?

Ben je te dun? Eet en drink dan iets meer dan je lichaam dagelijks nodig heeft. Kies voor gezond eten. Voor tips over gezond aankomen kan je terecht bij de jeugdgezondheidszorg. Ook een diëtist kan je helpen.

Eet je voor langere tijd niet omdat je je lichaam niet mooi vindt? Dan is het goed als je hierover praat met iemand die je vertrouwt. Je kunt ook altijd met ons chatten.

Ben ik te zwaar of juist te licht?

Op de site van het Voedingscentrum kun je berekenen wat een goed gewicht voor je lengte is.

 

140 reacties

Wil je reageren?

Om het reactieformulier te kunnen tonen, moeten we cookies van derden plaatsen (reCAPTCHA). Als je dit toestaat, klik dan op het kruisje in de boodschap bovenaan de pagina, en druk op F5 om de pagina te verversen.

Wil je je reactie laten verwijderen?
Stuur een mail met toelichting naar redactie@jouwggd.nl.
 1. Manon

  Hallo GGD,
  Ik ben een meisje van 18 jaar, 1,65 meter en 80 kilo.
  Ik zit in een rot jaar door de scheiding van mijn ouders waardoor ik veel heb lopen te “stress eten”. Ik woog 67 in december toen het nog niet echt effect had op mij. Nu weeg ik dus 80 kilo. Ik heb wel de uiterlijk van een gezond persoon maar een cup maat van 80G. Toen ik 16 was had ik wel bij de D … hoe kan ik met zon stressvolle moeilijke situatie toch nog letten op mijn voeding en beweging?

  • JouwGGD

   Beste Manon,

   De ene persoon gaat eten indien ze stress ervaren, de ander kan het omzetten in energie om te sporten.
   Soms lukt het om je er toe aan te zetten iets sportiefs te doen en daarmee negatieve energie om te zetten in positieve energie.
   Kan iemand (of een groepje) je daarbij helpen. Samen sporten is makkelijker en geeft een stok achter de deur.

   P. Jansen Jeugdarts

 2. Anoniem123

  hallo,
  Ik ben een meisje van 14 jaar en ben 1.17 meter en weeg 61 kg. Ik weet niet of mijn gewicht goed is.

  • JouwGGD

   Beste Anoniem123,

   De vraag is of dit de juiste maten zijn!? Met de juiste maten ingevuld in de BMI meter, weet je of je een gezond gewicht hebt bij je lengte.

   P. Jansen Jeugdarts

 3. Anoniem

  Hallo,
  Ik ben een meisje van 12. Ik ben 1.60 meter lang en weeg 41 kg. Ik weet niet of mijn gewicht goed is en bij mijn lengte past…. Mijn bmi is 16,0 en zegt dat ik ondergewicht doen. Maar ik heb echt niet het gevoel dat ik te dun ben. Ik voel me eerder veel te dik!

  • JouwGGD

   Beste Anoniem,

   Je geeft aan ondergewicht te hebben, dus heb je geen gezond gewicht bij je lengte. Om de oorzaak daarvan te bepalen is het goed om eens langs de jeugdarts of huisarts te gaan.
   Het zou heel goed kunnen dat het gevoel te dik te zijn bij de oorzaak kan passen.

   P. Jansen Jeugdarts

 4. -

  Wauw hoe ggd reageert op bepaalde mensen. Ja tuurlijk is sporten gezond, maar dat weet iedereen. Ik heb door jullie adviezen dat ik te zwaar zou zijn een eetstoornis ontwikkeld en kilo’s afgevallen. Nu 8 jaar later heb ik nog steeds een eetstoornis. Jullie adviezen gaan soms echt te ver. Teminste bij mij wel.

  • JouwGGD

   Beste _,

   Wat naar dat je een eetstoornis ontwikkeld hebt! Dat is natuurlijk nooit de bedoeling.
   De oorzaak van eetstoornissen is niet eenduidig en zeker heel complex.
   Ondanks dat meeste mensen wel weten dat sporten gezond is, doen heel veel kinderen dat (nog) niet.
   Overgewicht en Obesitas nemen alleen maar toe… ondanks dat iedereen wel weet hoe het zou moeten. Gedragsverandering is moeilijker dan we denken.

   Sterkte P. Jansen Jeugdarts

 5. anoniem

  Ik ben een meisje van 14, 167 cm en 65 kg. Mijn bmi zit net in gezond, maar ik weet dus niet of ik moet afvallen en zo ja hoe?

 6. Anoniem...

  Ik ben een meisje van 13 jaar ik ben 1,59 en ik weeg 35 kilo en ik weet niet of dat goed is voor mijn leeftijd ik weet niet wat ik nu moet doen