Alles wat je eet, zet je lichaam om in energie. Energie die je binnenkrijgt, maar niet verbruikt – vaak komt die uit suiker en vet – sla je op als vet. Eet je meer dan je verbruikt? Dan kom je aan. Eet je minder dan je verbruikt? Dan val je af. Een gezond gewicht is belangrijk voor je gezondheid. Van overgewicht, maar ook van ondergewicht kun je lichamelijk klachten krijgen.

De gevolgen van te zwaar zijn

De combinatie van te weinig bewegen en een ongezond voedingspatroon kan leiden tot overgewicht. Overgewicht betekent dat je te zwaar bent ten opzichte van je lengte. Van overgewicht kun je bijvoorbeeld rugpijn krijgen of last van je knieën. Maar ook last van kortademigheid, hoofdpijn en slaapstoornissen.

Op de lange termijn zijn de gevolgen van te zwaar zijn erger. Denk aan een verhoogde bloeddruk, diabetes of hart- en vaatziekten. Dat zijn ziekten die langzaam ontstaan, je merkt ze pas na lange tijd op. Achteraf zijn ze vaak moeilijk te genezen.

De gevolgen van te licht zijn

Ook als je te weinig weegt bent, kun je klachten krijgen. Je krijgt dan vaak te weinig energie en voedingsstoffen binnen. Vet en spieren worden afgebroken. Hierdoor voel je je zwakker, ben je sneller moe en heb je minder zin om te bewegen.

Wat is een gezond gewicht voor mij?

Welk gewicht voor jou gezond is, hangt af van je lengte en je geslacht. Wil jij weten of je een gezond gewicht hebt? Vul dan de BMI-meter van het Voedingscentrum in.

Heb je de indruk dat je vaak veel te veel eet in korte tijd en dat je dat op die momenten niet kan stoppen? Dan kan het zijn dat je een eetprobleem hebt.

Overgewicht, wat nu?

Ben je te zwaar? Ga niet op een streng dieet! De meeste jongeren zijn nog in de groei. Dan heb je juist belangrijke bouwstoffen nodig om te groeien. En die haal je uit eten. Je kunt natuurlijk wel gezonder gaan eten. Voor tips over gezond afvallen kan je terecht bij een diëtist of bij de GGD.

Ondergewicht, wat nu?

Ben je te dun? Eet en drink dan iets meer dan je lichaam dagelijks nodig heeft. Kies voor gezond eten. Voor tips over gezond aankomen kan je terecht bij de jeugdgezondheidszorg. Ook een diëtist kan je helpen.

Eet je voor langere tijd niet omdat je je lichaam niet mooi vindt? Dan is het goed als je hierover praat met iemand die je vertrouwt. Je kunt ook altijd met ons chatten.

 

Veel gestelde vragen

Ben ik te zwaar of juist te licht?

Op de site van het Voedingscentrum kun je berekenen wat een goed gewicht voor je lengte is.

114 reacties

Geef jouw reactie

Geef jouw reactie

 1. Anoniem

  Dag,

  Ik ben een jongen van 1.85 en ik weeg 59 kilo, weet niet of dat vrij licht is of niet maar graag wil ik hier antwoord op hebben. En kunnen slaap problemen ook een oorzaak zijn voor het afvallen?

  • JouwGGD

   Beste anoniem,

   Zie ook de links die ik hier eerder onder heb geplaast: hier kun je je BMI berekenen en hier kun je zien welk BMI bij jouw leeftijd / geslacht het gezondst zou zijn.
   Verder kunnen slaapproblemen wel invloed hebben op je algemene gezondheid en daarmee ook op je eetlust/gewicht. Kijk ook eens hier of je tips kunt vinden waardoor je eventueel beter zou kunnen slapen!

   H. Krol, Jeugdarts

 2. Goedemiddag blootgesteld stekelenburg

  Mijn huisarts zeg 70 kleine islam mooi voor jou en jullie zeggen 62 kleine .snap ik niet

  • JouwGGD

   Hallo,
   Ik geloof dat je het over kilo’s gewicht hebt? hier zou je kunnen kijken wat op basis van jouw leeftijd een gezond BMI is en hier kun je je BMI berekenen!

   H. Krol, Jeugdarts

 3. Help

  Ik ben 12; 1.63 cm lang. En ik weeg 62 kilo is dat te zwaar??? Ik wil wel afvallen heeft iemand tips. Mensen schatten me soms ouder dan 12

  • JouwGGD

   Beste,
   Met jouw leeftijd, lengte en gewicht zou je licht overgewicht hebben (zie hier). Op diezelfde website onder ‘mijn gewicht’ kun je ook veel tips vinden over (het bereiken van) een gezond gewicht. Succes!
   Dat je een wat bredere / gespierde bouw hebt kan natuurlijk ook wel wat effect hebben op je gewicht, de BMI is uiteindelijk een algemene richtlijn.
   H. Krol, Jeugdarts

 4. Blauw

  Hallo, ik had ff een vraagje,).

  Ik ben in ongeveer 1.5 jaar 17 kilo afgevallen en nu heb ik de diagnose anorexia gekregen maar ik had maar een paar kilo ondergewicht… Dus eigenlijk geloof ik niet echt in de diagnose!

  Het klopt wel dat ik overgaf en vrij onzeker was (i.v.m veel gepest vroeger)

  Nu moet ik 9 kilo aankomen! En dat wil ik absolut niet! Dus mijn vraag is..

  Kunnen dokters je dwingen om aantekomen?

  Met vriendelijke groet,

  Blauw

  • JouwGGD

   Beste Blauw,
   Wat een lastige situatie waar je in zit, en eigenlijk ook vervelend dat jij en je behandelaar niet op één lijn zitten! Om je vraag te beantwoorden: in principe mag iedereen een medische behandeling weigeren. Hier zijn echter wel uitzonderingen op, kijk daarvoor ook hier om te kijken wat bij jou van toepassing is! Maar het lijkt me ook vooral van belang om je arts duidelijk te maken dat je niet in de diagnose gelooft, omdat jullie er anders nooit samen uit zullen komen hoe jij het beste geholpen bent! Succes!

   H. Krol, Jeugdarts

   • Blauw

    Heel erg bedankt voor uw snelle reactie,

    Ik ben 14 jaar en wil heel graag stoppen met mn behandeling omdat ik merk dat ik steeds ongelukkiger van dit alles wordt. Ik merk wel dat ik fysiek vooruit ga (weer optijd ongesteld,niet koud, geen droge mond meer, geen krampen etc.) ik ben daar natuurlijk wel blij mee, maar mentaal ga ik steeds verder achteruit naar mn idee

    Ik wil heel graag dus stoppen met de behandeling, maar ik ben 14.5 jaar en mn ouders vinden dat ik gewoon door moet zetten.

    Weet u wat ik moet doen?

    Vriendelijke groet,

    blauw

    • JouwGGD

     Beste Blauw,
     Dit moet je toch echt in overleg met je ouders én je behandelaar(s) beslissen, daar kan ik verder niet bij helpen en daar mag ik ook geen rol in spelen. Wel fijn dat je merkt dat je fysiek weer goed vooruit gaat, houd wel in gedachten dat het soms langer kan duren voordat je je ook psychisch/mentaal weer beter gaat voelen hierbij. Knap dat je ook de positieve kanten kan zien en benoemen voor jezelf!

     H. Krol, Jeugdarts

  • JouwGGD

   Beste Thymo,

   Ik weet helaas niet hoe lang je bent en daarom is dat moeilijk te zeggen. Hier kun je je BMI (Body Mass Index, een soort van verhouding tussen je lengte en gewicht) uitrekenen en hier kun je vervolgens kijken bij jongens van jouw leeftijd of je een gezond gewicht hebt! Anders kun je ook je lengte hierop antwoorden en dan kan ik het je vertellen.

   H. Krol, Jeugdarts

 5. Anoniem

  Hoi,
  Ik ben een meisje van 13 jaar oud, 1.68 lang en ik weeg 50/51 KG.
  Ik ben best onzeker over mijn gewicht en vraag me af of ik niet te dik ben.
  Iemand raad?

 6. Anoniem

  Hoi,
  Ik ben een meisje van 13 jaar, ik weeg 51 kg en ik ben 163 centimeter lang. Mijn BMI is volgens mij 19,2. Ik ben erg onzeker over mijn lichaam, maar ik heb wel een gezond gewicht. Voor mij is het ook moeilijker om af te vallen omdat ik veel eiwit nodig heb en ik ben vegetariër (ik eet ook geen vis en kip), en eiwit zit in vlees. Zijn er dingen die ik kan doen?

  • JouwGGD

   Beste anoniem,

   Wat goed dat je hiernaar durft te vragen, maar vooral ook voor jezelf opschrijft dat je een gezond gewicht hebt. Je BMI is inderdaad 19,2 en dat is een gezond gewicht. Maar dat wil natuurlijk nog niet zeggen dat je je er ook altijd prettig bij hoeft te voelen! Eén belangrijk ding om in gedachten te houden is dat heel veel kinderen van jouw leeftijd onzeker zijn over zijn/haar lichaam, dus dat je daar zeker niet alleen in bent en je je niet teveel moet vergelijken met anderen. Een aantal algemene tips die helpen om je goed te voelen over je lichaam zijn gezond eten, regelmatig sporten en goed voor je lichaam zorgen.
   Wat betreft de eiwitten: noten (hazelnoot, walnoot, amandel, pistache), bepaalde groenten (vooral bonen / peulvruchten) en bepaalde vormen van zuivel en eieren bevatten allemaal veel eiwitten. Maar ook dingen als tofu/kant en klare vleesvervangers hebben vaak veel eiwitten. Maar je hoef hier ook niet in door te slaan: af en toe zulke groenten of wat noten bij een warme maaltijd zijn al genoeg zijn om het verlies van eiwitten van vlees en vis op te vangen! Uiteindelijk gaat het er voornamelijk om dat het geen invloed heeft op hoe je je voelt en hoeveel energie je hebt. Als je graag veranderingen wil in je maaltijden thuis, zou je het ook eens thuis kunnen bespreken om te kijken hoe de rest van het gezin je hierbij kan ondersteunen!

   H. Krol, Jeugdarts

 7. Marieke

  Hooi😀
  Ik had eerder al een bericht gestuurd.
  Daar op hadden jullie geantwoord dat ik op de site Voedingscentrum.nl kon kijken of ik een gezond gewicht heb. Dat heb ik gedaan en daar stond dat ik ondergewicht heb. Ik weet nu niet wat ik moet doen om een gezond gewicht te krijgen. Kunnen jullie mij helpen?? 🤔 Alvast heel erg bedankt.☺
  Groetjes Marieke🤗

  • JouwGGD

   Beste Marieke,

   Wat goed dat je de adviezen hebt gelezen en nu weer om raad vraagt. Als je echt ondergewicht hebt kun je hier kiezen uit twee situaties: dat je ongewild veel bent afgevallen of dat je verder ondergewicht wil voorkomen. Dan kom je op pagina’s terecht waar je veel informatie, filmpjes en tips kunt vinden om (weer) een gezond gewicht te bereiken.
   Wat verder altijd goed helpt is om je omgeving te betrekken bij een dergelijk plan, omdat het soms moeilijk is om zo’n plan vol te houden als je het in je eentje doet! Bespreek het eens met bijvoorbeeld je ouders of een vriend(in) of een ander familielid, zodat je er niet alleen voor staat. Als je dit liever niet doet, zou je ook eens een gesprek met een diëtist kunnen aanvragen via de huisarts. Daarnaast kun je hier op de chat voor hulp, adviezen of alleen even motivatie!
   Mocht je ondergewicht ervoor zorgen dat je minder energie hebt of dat je je slecht voelt (lichamelijk of psychisch), neem dan ook vooral eerder contact op met je huisarts voor verdere begeleiding!

   H. Krol, Jeugdarts

 8. shivani

  hoi,
  ik ben een meisje van 16 en rond de 160 cm. ik weeg 65 kg, maar heb hele grote borsten cup k. deze wegen veel, maar krikken mn gewicht dus heel erg omhoog. toen de ggd langs kwam op school was ik de enigste die werd meegenomen, omdat ik te dik was. ik heb een verleden met eetstoornissen en doorslaan in sporten. toen ik dit vertelde aan de ggd arts zei ze dat ik alsnog te dik was en naar een dietiste moest. ik ben niet gegaan, omdat het extra geld kost en me erg veel pijn doet. ik kijk veel filmpjes van mensen die afvallen en hun patroon over te nemen, maar lager dan 65kg kom ik niet. waar kan ik kosteloze hulp krijgen en ben ik uberhaupt wel obese zoals de arts dat beweerde. ik voel me er mentaal en fysiek niet lekker door.

 9. BFDz6

  Hallo ik ben 13 jaar en ben ongeveer 180 en weeg 87 kilo hoe kan ik die kilo’s weg krijgen want wil namelijk iets van 70 gaan wegen ik zit nu op een dieet en ben 5 kilo afgevallen

  • JouwGGD

   Beste BFDz6,

   Knap dat je al 5 kilo afgevallen bent! Het beste is te kijken op voedingscentrum.nl en gezond te gaan eten met voldoende beweging.
   Op jouw leeftijd ga je ook nog groeien en met meer lengte mag je ook weer meer gaan wegen.
   Het beste is op niet een dieet te volgen waarmee je snel af valt en daarna gaat stoppen met het dieet. Het beste is om je voedingspatroon en beweegpatroon aan te passen en dat je leven lang vol te houden.

   P. Jansen Jeugdarts

 10. Anoniempje

  Hallo,
  Ik zit al een tijdje te twijfelen aan mijn gewicht. Ik ben een heel onzeker en verlegen meisje maar veel kinderen zeggen dat ik er goed uit zie en de anderen zeggen dat ik een dikzak ben. Ik ben een meisje van 13 jaar en ben 1.59 lang ik weeg 46 kilo, is dat een normaal gewicht of ben ik inderdaad te dik?

 11. Anoniem

  Hoi ik ben een meisje van 13 ik ben 1.76m lang en weeg 85,6 kg ik ben in 6 maanden al 10 kilo aangekomen. het lukt me niet om af te vallen ik heb alles al geprobeerd weten jullie wat ik bog kan doen?

 12. anna

  Hallo!
  Ik ben een meisje van 10 jaar oud en ben 1.56 meter lang en ik weeg 53 kilo. Ik heb wel een heel vroege ontwikkeling, maar ben hier wel heel onzeker over. Zit mijn gewicht goed? Zo niet, hebben jullie dan nog tips om af te vallen? Ik sport trouwens wel heel goed, ik beweeg bijna iedere dag, maar de discipline om niet te snoepen is bij mij echt nog veel te laag… Wat moet ik doen?

  • JouwGGD

   Beste Anna,

   Op de site van voedingscentrum.nl kan je zien of je gewicht gezond is bij de lengte die je hebt.
   Door door te klikken kom je ook bij tips om af te vallen. Helaas is dat net als de discipline om niet te snoepen niet altijd makkelijk.
   Zeker op jouw leeftijd is het handig als je familie meehelpt. Het is makkelijker niet te snoepen bijvoorbeeld als het ook niet in huis is. Je zal dus ook echt met je Vader en/of Moeder om de tafel moeten, dat je van plan bent er mee aan de gang te gaan. Misschien kunnen jullie elkaar ondersteunen.
   Let wel, de focus moet niet liggen op afvallen, maar wel op gezond eten en bewegen.
   Bij vragen ben je ook welkom op de chat natuurlijk!

   P. Jansen Jeugdarts

   Succes P. Jansen Jeugdarts

 13. Julia

  Hey !
  Ik ben een meisje, ik ben 1.65 meter lang , 15 jaar en ik weeg ( voor het avond eten ) 51/52 kilo, nu is dit denk ik net goed , maar ik heb heeeeeel veel moeite met iets aankomen, ik heb er 2 jaar over gedaan om dit te bereiken, maar als ik ziek word val ik zo weer 5 kilo af … ik weet dat dit slecht is , maar kort geleden begin ik te denken dat ik iets moet afvallen, ik heb zeg maar 2 gedachtes en het is zeer verstorend, want ik weet dat ik niet mag afvallen maar toch… uhgggg

  • JouwGGD

   Beste Julia,

   Lastige situatie, zoals je aangeeft zit je nog net in het gezonde gewicht. Gezond aankomen staat op de site van voedingscentrum.
   Echter zitten die gedachtes van afvallen in de weg, begrijp ik?
   Goed om eens met de jeugdarts te bespreken? Hoe eerder je hulp zoek des te makkelijker is het om er iets aan te doen. Op de chat ben je welkom en er is altijd een jeugdarts op je school.

   P. Jansen Jeugdarts

   • julia

    ja dat klopt, danku voor de tips, ik dacht het nog maar een paar dagen, dus ik kan ze nog veranderen, dus ik dacht ik zeg het even, nu is mijn vraag wel : is het handig om iets aan te komen nog? of is het zo wel goed?
    mvg en dank,
    julia

    • JouwGGD

     Beste Julia,

     In principe hoef je niets aan te komen, je zit nog net in het gezonde gewicht. Indien je focus meer licht op een gezond voedingspatroon is het prima. Het zou dan best kunnen dat je wat aankomt.
     Ook met de groei zal je wat aan moeten komen. Hoe langer je wordt, hoe zwaarder je mag zijn.

     P. Jansen Jeugdarts

 14. Lisa

  Hoi, ik ben een meisje van 1,50 lang en 45 kilo. Ik groei al 3 jaar niet meer. Kan ik nog met medicijnen groeien zoals de groeipil?

 15. Anoniem

  Hoi, ik ben een meisje van 13 jaar en ik ben 1,65 lang. Ik weeg 63 kilo, en ik doe aan sport (voetbal). Ik train op maandag 1.5 uur, op woensdag 1.5 uur en op zaterdag een wedstrijd van 1 uur en nog een opwarming van 30 minuten. Ook doe ik op dinsdag nog 2 uur gymen, en bij de gym doen we iedere maand een andere sport. Ben ik te zwaar? Want mijn buik is niet dik maar mijn bovenbenen wel.

 16. 😰

  Hallo,

  Ik mag van m’n familie en vriendinnen niet meer afvallen en het wordt me gewoonweg onmogelijk gemaakt..

  Ik ben super dik (172, 50 kilo en 14 jaar😭😱😲) ik voel me zo ontzetend dik en moet er ook vaak om huilen.

  Ik wil heel graag naar de 44 want dan ben ik pas mooi… Hoop ik…
  Ik ben gewoon heel lelijk! 😕

  Hebben jullie miss tips?

   • 😰

    Hallo,

    Ja ik heb al profesionele hulp gekregen. Ik moet me vrijdag laten wegen door een arts en ik ben super zenuwachtig😳

    Ik haat m’n lichaam.
    Ik lijk op een jongen en ben super dik😡
    Niemand laat me mn gang gaan en dat irriteerd me verschrikkelijk! Ik zie zelf toch dat ik dik ben…

    Met vriendelijke groet,
    Anoniem

    • JouwGGD

     Beste,

     Goed om te horen dat je een afspraak hebt! Ik snap dat het best moeilijk is en dat je daar zenuwachtig over bent. Dat kan je vrijdag ook het beste meteen maar vertellen.
     Dat je super dik bent klopt niet met de maten die je geeft. Daarom denk ik meer dat je zelfbeeld verstoord is, dit past heel goed bij een eetstoornis.

     Daarom is het ook wel goed dat mensen die om je geven, je proberen te helpen. Indien ze dat niet doen zal de ziekte en het slechte gevoel niet vanzelf oplossen.
     Hoe moeilijk het ook is, ben ik blij dat je hulp krijgt om je beter te gaan voelen.

     Sterkte, P. Jansen Jeugdarts

 17. Thomas

  Ik ben nu 13 jaar oud
  En ben 1,82 lang en weeg 69KG Is dit normaal in verhouding ik heb net een mega groeispurt gehad maar groei nu minder

 18. Anoniem

  Ik ben 13 jaar en nog niet ongesteld en heb nog niet echt een figuur ik ben 150 en 37 kilo en ik ben officieel ondergewicht maar ik voel me best wel dik. Hoe kan ik goed afvallen en spieren kweken

  • JouwGGD

   Beste Anoniem,

   Hoe officieel heb je ondergewicht? Op voedingscentrum.nl kan je kijken of je gewicht gezond bij je lengte past. Indien je daarbij aangeeft je te dik te voelen, komen er wel meer punten van een eetstoornis naar boven. Afvallen is helemaal niet gezond, spieren krijg je niet als je daar geen bouwstoffen voor hebt.
   Het zou goed zijn op de site van 99grams te kijken en toch naar de huisarts of jeugdarts te gaan.

   P. Jansen Jeugdarts

 19. 13 jarig meisje

  ik ben een meisje van 13 bijna ik weeg 47,5 en ben 1,70 lang ik ben erg onzeker over mijn gewicht is dat normaal. ik vraag mij af hoe ik het meest gezond kan afvallen.

  • JouwGGD

   Beste 13 jarig meisje,

   Het is normaal om in de puberteit onzeker te zijn, iedereen heeft dat wel eens. Je gewicht is laag (bijna ondergewicht) normaal. Het is beter, gezonder om iets aan die onzekerheid te doen.
   Kijk eens op de site van 99grams.nl alles over eten, gewicht en uiterlijk.

   P. Jansen Jeugdarts

 20. Anoniem

  ik ben 13 jaar en ik weeg 54 ik eet heel ongezond en beweeg weinig het is bijna zomervakantie en ik durf niet te zwemmen ik schaam me ik heb een dikke. Buik

  • JouwGGD

   Beste Anoniem,

   Het beste is om kleine stapjes te nemen. In de vakantie heb je mogelijk meer tijd om een stapje te nemen. Indien kleine stapje lukken, kom je in een positieve flow. Bv elke week een fiets tocht maken, elke dag ontbijten, meer fruit eten. Op voedingscentrum.nl staat de eetupdate, die kan je erbij helpen.
   Pas je doel op je mogelijkheden aan!!

   P. Jansen Jeugdarts

 21. Anoniem

  Hoi ik ben een meisje van 13 jaar ik weeg 65 en ben ongeveer 160 maar sport 4 uur in de week en heb veel spieren en dus heel sterk ik doe aan judo is dit goed

 22. Anoniem

  Hoi, ik ben een jongen van (bijna) 15 en ik ben 1,97 en weeg rond de 70 killo.
  ik doe aan basketbal,hardlopen en train met gewichten.
  Ik krijg rond de 2500 calorieen binnen + 2 proteine shakes, maar toch krijg ik te horen dat ik te dun ben.
  Dit kan ook gewoon klier gedrag zijn of aan mijn lengte liggen, maar ik was benieuwd of mijn gewicht wel bij me past.

 23. Annoo

  Hoi ik ben een meisje van 13 en ben 1.62m lang ik vind me zelf best dik ik weeg 40 kilo ik eet super gezond en sport elka maandag woensdag en zaterdag ben ik te dik of gewoon normaal?😬

 24. Anoniem

  Hoi! Ik ben een meisje van 11 jaar oud en ik ben ongeveer 150 cm en ik weeg 43,3 kg. IK voel me veel te dik. Ik doe aan voetbal. Is dit te dik? Heeft u misschien tips om af te vallen of hoef ik niet af te vallen? Help me alstublieft want ik best wel onzeker over mijn gewicht en ik ga snel naar de middelbare school en ik ben bang om daarmee gepest te worden

 25. onbekend

  ik ben een meisje van 12 1.50m en 38kilo….. ik ben goed op gewicht maar vind mezelf te dik…. ik heb uitgerekend dat ik 10kilo mag aankomen en 2kilo af kan vallen…. ik wil echt afvallen maar is dat wel gezond?

  • JouwGGD

   Beste onbekend,

   Afvallen bij een gezond gewicht is niet gezond! Dan kom je ook onder het gezonde gewicht.
   Gezond eten en voldoende bewegen is altijd gezond. De jeugdarts van je school kan je hierbij begeleiden.

   P. Jansen Jeugdarts

 26. Anoniem*

  Hoi, ik ben een meisje van 13 jaar, ik ben 1,68 meter lang en ik weeg 42 kilo
  Vele mensen vragen of ik anorexia heb omdat ik er best wel dun uitzie.
  Ik eet normaal alleen heb ik soms gewoon geen zin om te eten.
  Ook heb ik meestal als ik opsta dat ik even duizelig ben, dan ga ik even zitten en wacht ik tot het beter gaat, ook ben ik vaak moe.
  Mijn bmi zegt dat ik wel te licht ben maar ik weet nou niet zeker of ik anorexia heb.
  Ik hoop dat mijn vraag beantwoord word

  • JouwGGD

   Beste Anoniem,

   Heb je al eens de zelftest anorexia gedaan?
   Je geeft wel aan dat je een aantal klachten hebt. Duizelig, moe en geen zin om te eten. Goed om hier toch mee aan de slag te gaan.
   Op voedingscentrum.nl staat ook een stukje over ondergewicht en tips om toch voldoende te blijven eten.
   Op jouwggd staat een stuk met tips over slapen. Dat helpt weer om je fit te voelen en mogelijk beter te gaan eten.
   Indien je er niet uit komt is het wel verstandig de huisarts of jeugdarts (van school) in te schakelen.

   P. Jansen Jeugdarts

 27. Ano

  Hey, ik ben 1,47 meter lang en 42 kg. Mijn vriendinnen zijn langer dan mij en lichter. Ze zien er ook veel dunner uit ze wegen iets van 36-39 kg, dan kom ik aanlopen met mijn dikke benen, ik probeer er iets aan te doen maar tegelijke tijd sta ik ook stil. Ik wil afvallen maar ik wil niet dat ik minder vitamine en eiwitten binnen krijg want stoppen met groeien of niet gezond zijn is ook niet leuk. Wat moet ik doen…??

 28. Eve

  Hey, Ik ben 12 jaar en 1,47 cm lang( ik weet het veels te klein) mijn gewicht is rond de 40. Ik probeer af te vallen door minder te eten, maar ik ben ook bang dat als ik minder eet dat ik minder eiwitten vitamine en andere dingen binnen krijg, want ik wil ook groeien en gezond zijn/blijven. Mijn vriendinnen wegen ongeveer 36-39 kg terwijl ze allemaal langer zijn dan ik :,(. En ze zijn allemaal dunner dan mij. Kom ik zo aanlopen met mijn dikke beentjes. Ik weet nu echt niet meer wat ik moet doen…

 29. Anonim

  Hoi ik ben een meisje van 12 en ik weeg 68 kg ik vind me te zwaar ik ben ongeveer 170 ik wil afvallen maar het lukt niet kunnen jullie helpen

  • Anoniem

   Ik ben 13 jaar oud en weeg 67,8 kilo en ben 1,70 m lang ongv. Ik vind mezelf dik terwijl ik weinig eet en veel sport. Ik slik ook pillen voor Mn adhd alleen daar heeft het niks mee te maken. Ik sport 2 á 3 keer in de sport school en 1 keer doe ik aan Krav maga waar de veel conditie moet hebben. Ik vind mezelf echt dik, ik heb ook al geluk dat ik geen zout mag dus ook geen chips eet enzo. Heeft u misschien tips om af tevallen. En Mn ouders willen niet dat ik op een dieet ga ofzo.

   • JouwGGD

    Beste Anoniem,

    Dieet is ook maar een woord, je volgt al een dieet; je eet zoutloos.
    Het beste is ook te werken aan gezonde voeding. Het is ook niet de bedoeling binnen een maand al je gewicht te verliezen.
    Dan zal na de zomer alles er 2 keer zo hard weer aan zitten. Je moet zorgen dat je gezond gaat eten en voldoende beweegt, maar dan ook voor de rest van je leven.
    Denk dat je ouders dat eigenlijk ook wel willen! Daarmee kunnen jullie elkaar wel steunen.
    Op voedingcentrum.nl staan veel tips en kan je bv de eet update volgen.
    Wat ook kan helpen is dat je één dag in de week zelf gaat koken, bewust gezond bv recepten via voedingscentrum.nl kunnen jullie gezamenlijk van profiteren.

    P. Jansen Jeugdarts

 30. Anoniem

  Hoi, ik ben een meisje van 13 jaar, ongeveer 150 cm en ongeveer 35 kilo. Ik ben dus best wel dun. Maar ik ben ook al ongesteld ( al sinds ik 11 ben) en sommige zeggen dat je bijna niet meer groeit nadat je ongesteld bent geworden. Klopt dit? Als dat klopt zou ik dan op deze leeftijd zo een pillen kunnen nemen die ervoor zorgen dat je sneller groeit?

  • JouwGGD

   Beste Anoniem,

   Na de menarche (eerste menstruatie) groeien meisjes nog 6-9 cm. Klopt dus dat je niet veel meer zal groeien. Je was ook best vroeg met de menarche.
   De menarche is aan het einde van de puberteitsontwikkeling. In de puberteit groeit je lichaam uit tot volwassenheid, waarbij de groeischijven in de lang pijpbeenderen (je benen) sluiten.
   Als die dicht zijn kan je de groei ook niet meer stimuleren. (Nou is er überhaupt weinig effect van injecties groeihormoon op de groei) Pillen voor groei zijn er niet.

   P. Jansen Jeugdarts

 31. Anoniem

  Hoi ik ben een meisje en ik ben 1.60 ik weeg 53 kilo en ik sport ongeveer 5 uur in de week, ik heb een best dikke buik en ik wil hier graag vanaf. Ben ik te dik en hoe kan ik hier van af?

 32. Jenny doetgamen

  Ik ben 11 jaar en 61.6 kilo
  En ik ben 1.55 lang
  Wat is het minimale gewicht wat ik moet hebben

 33. Anoniempie

  Heyy, ik ben een meisje van 15 jaar oud ik heb problemen met eten een weet niet of ik er iets mee moet. Ik eet soms voor dagen niet, sport redelijk (4 a 5x p. Week) maar heb geen ondergewicht, ik zit wel op de grens (bmi van 18) ik heb er wel veel last van. Moet ik er wat mee?

 34. Nienke

  Hoi, ik ben een meisje van (bijna) 14. Ik ben ongeveer 1,72 en schommel rond de 70 met mijn gewicht. Ik weet dat dit te zwaar is en ik ben al heel lang bezig om dit te veranderen maar het helpt niet. Ik sport 240 min per week en fiets elke dag 30-40 minuten. Ik snoep bijna nooit en drink alleen maar water en thee. Ook eet ik bijna alleen maar skeyr, fruit en belvita koek. Is dit wel gezond en heeft u tips? Ook wil ik meer sporten hiervoor, weet u een goede sport waar men veel vet verbrand/afvalt/zweet ?

  • JouwGGD

   Beste Nienke,

   Denk dat je het beste gewoon gezond kan gaan eten. Waarom geen magere yoghurt ipv skeyr? Belvita of het traditionele ontbijt? Als ik het zo lees is Belvita ook niet het meest gezonde dat je kunt bedenken.
   Advies is gewoon op voedingscentrum te kijken en vanuit de schijf van vijf te eten.
   Het zelfde geld voor een sport. Je moet een sport doen waar je plezier in hebt. Het is helemaal niet belangrijk of je volgende week een calorie meer of minder hebt verbrand. Het is belangrijk of je over 15 of 20 jaar nog steeds aan het sporten bent. Het is de bedoeling dat je er plezier in hebt en het daarmee jaren vol kan houden. Het is geen race tegen de klok. Wat wel handig is dat je het samen doet met je omgeving. Als de familie chips koopt is het voor jou moeilijk om het te laten staan…

   P. Jansen Jeugdarts

  • Luna

   Hoi Ik Ben Luna Ik Ben 16 jaar
   Ik word gepest met dikzak maar Ik Ben 1,72 en Ik Weeg 49 kg
   Ben Ik nou te dik of te dun
   Van me moeder Moet Ik ook afvallen
   Maar als Ik bij mijn Vader ben mag Ik zo even eten als Ik wil ( me ouders Zijn geschijden )

 35. anoniem**

  hoi, ik ben een meisje van 14 jaar. ik ben ongeveer 165 cm lang. ik voetbal in de selectie dus train ik veel. mijn benen zijn best wel dik, door spieren denk ik. en mijn buik is dun. alleen weeg ik ongeveer 55 kilo. heb ik nu een overgewicht, of is mijn gewicht goed? ik let nu namelijk heel goed op op wat ik eet, maar weet niet of dat nodig is. kunnen jullie mij helpen?

 36. Lianne❤

  Hey,
  Ik zit met een probleem ik wil super graag afvallen maar dat gaat helaas niet meer door mn familie en vriendinnen.

  Ook al zijn hun er op tegen zijn en proffesionele hulp hebben gezocht wil ik nog heel graag afvallen mn bmi is namelijk 17.6😰 super veel!

  Hebben jullie tips om mij te kunnen helpen?

 37. D.

  Hallo, ik ben een meidje van 14 jaar en weeg 52kg en 172 lang

  1.5 jaar geleden was ik 14 kilo afgevallen en bleef toen op een gewicht van 50 hangen mn vriendinnen moest ik namelijk stopen ondanks veel pogingen van afvallen lukte het steeds niet (betrapt) maar ik ben in het laatste half jaar weer 2 kilo aangekomen
  Ik baal er zo van.

  Mn vraag is eigenlijk is het normaal om als puber 2 kilo aantekomen in een half jaar?

  • JouwGGD

   Beste D.

   Indien je zo bent afgevallen en bijna in het ondergewicht aan het komen bent, is het normaal ook weer aan te komen bij een normaal voedingpatroon.
   Aangezien je “betrapt” bent, heb ik het gevoel dat je ook naar een eetstoornis aan het gaan bent. Daar heb je altijd hulp bij nodig.
   Op weet. info staat veel informatie voor jou en je omgeving.

   P. Jansen Jeugdarts

 38. JouwGGD

  Beste Anoniem,

  Op 1 kilo, zit je net aan de zware kant. Kijk op Voedingscentrum.nl heb ik een gezond gewicht? Kan je ook doorklikken om te kijken of je nog iets gezonder kan eten. bv in sappen zitten ook veel calorieën! Ga je ook met de fiets naar school (dat zijn ook beweegmomenten die extra helpen).
  Met de eetmeter van het voedingscentrum krijg je mogelijk nog meer inzicht in je voedingspatroon. Belangrijk is de focus op gezonde voeding en gezond bewegen te leggen, niet op het afvallen.

  P. Jansen Jeugdarts

 39. JouwGGD

  Beste Lindsay,

  Op voedingscentrum.nl kan je zien dat je gewicht laag normaal is. Bij 47 kg ben je te licht, dat is ook niet gezond.
  Weet je wel zeker dat je een dikke buik en benen hebt. Op de site van 99grams kan je alles vinden over uiterlijk, gewicht en eten.
  Je kan ook eens kijken naar het zelf hulp programma over zelfbeeld.

  P. Jansen Jeugdarts

 40. Anoniempje

  Hoi, ik ben een meisje van 12 jaar. Ik ben ongeveer 150 cm lang, en ik weeg 50 kilo. Ik denk dat ik veel te dik ben, maar mijn moeder zegt altijd dat ik een prachtig figuur heb. Maar als ik in de spiegel kijk, zie ik alleen maar een dik meisje. Ik wil wel afvallen, maar dat kan niet. Mijn moeder let goed op, bij het avondeten dus dat kan niet. Kunnen jullie me helpen?

  • JouwGGD

   Beste Anoniempje,

   Op de site van voedingscentrum.nl kan je zien dat je iets aan de hoge kant zit. Mogelijk kan je daar eens met je moeder naar kijken.
   Ik snap de rest niet helemaal, je moeder let goed op bij het avondeten… Is je bedoeling om maaltijden over te slaan of zo? Dat helpt niet.
   Denk dat je juist met je moeder om de tafel moet en met name gezonder wil gaan worden. Regelmatig eten, goed slapen, gezonde voeding en voldoende sporten!
   Wat heeft je moeder daarop tegen? Ze wil toch ook een gezonde dochter. Op voedingscentrum staan veel tips en bv recepten, mogelijk dat jullie samen kunnen koken één dag in de week bv.

   Succes, kom je er niet uit kan mogelijk de jeugdarts op school je helpen bij het maken van stappen.
   P. Jansen Jeugdarts

  • Anoniem

   Mijn moeder zegt het zelfde dat ik een mooi figuur heb maar ik ben dik en de meisjes uit de klas hebben Allemaal zo’n mooie dunne. Buik maar ik kan echt niet afvallen of gezond eten

 41. Anoniem

  Hallo, ik ben 13 jaar, 173 cm en rond de 66 kilo. Ik ben bezig met afvallen, en ik heb nu al een goed bmi, maar ik ben nogsteeds dik. Ik heb veel vet bij mijn buik en ook een beetje bij mijn benen en armen. Wat moet ik hiertegen doen?

  • JouwGGD

   Beste Anoniem,

   Eigenlijk niets! Het is normaal om vet te hebben. Indien je in een gezond BMI zit, zou ik voornamelijk focussen op gezonde voeding en voldoende sporten.
   Ga niet afvallen om het afvallen, maar probeer zo gezond mogelijk te leven. Het helpt ook om een gezond zelfbeeld te houden.

   P. Jansen Jeugdarts