Alles wat je eet, zet je lichaam om in energie. Energie die je binnenkrijgt, maar niet verbruikt – vaak komt die uit suiker en vet – sla je op als vet. Eet je meer dan je verbruikt? Dan kom je aan. Eet je minder dan je verbruikt? Dan val je af.

De gevolgen van te zwaar zijn

De combinatie van te weinig bewegen en een ongezond voedingspatroon kan leiden tot overgewicht. Overgewicht betekent dat je te zwaar bent ten opzichte van je lengte. Van overgewicht kun je bijvoorbeeld rugpijn krijgen of last van je knieën. Maar ook last van kortademigheid, hoofdpijn en slaapstoornissen.

Op de lange termijn zijn de gevolgen van te zwaar zijn erger. Denk aan een verhoogde bloeddruk, diabetes of hart- en vaatziekten. Dat zijn ziekten die langzaam ontstaan, je merkt ze pas na lange tijd op. Achteraf zijn ze vaak moeilijk te genezen.

De gevolgen van te licht zijn

Ook als je te weinig weegt bent, kun je klachten krijgen. Je krijgt dan vaak te weinig energie en voedingsstoffen binnen. Vet en spieren worden afgebroken. Hierdoor voel je je zwakker, ben je sneller moe en heb je minder zin om te bewegen.

Wat is een gezond gewicht voor mij?

Welk gewicht voor jou gezond is, hangt af van je lengte en je geslacht. Wil jij weten of je een gezond gewicht hebt? Vul dan de BMI-meter van het Voedingscentrum in.

Heb je de indruk dat je vaak veel te veel eet in korte tijd en dat je dat op die momenten niet kan stoppen? Dan kan het zijn dat je een eetprobleem hebt.

Overgewicht, wat nu?

Ben je te zwaar? Ga niet op een streng dieet! De meeste jongeren zijn nog in de groei. Dan heb je juist belangrijke bouwstoffen nodig om te groeien. En die haal je uit eten. Je kunt natuurlijk wel gezonder gaan eten. Voor tips over gezond afvallen kan je terecht bij een diëtist of bij de GGD.

Ondergewicht, wat nu?

Ben je te dun? Eet en drink dan iets meer dan je lichaam dagelijks nodig heeft. Kies voor gezond eten. Voor tips over gezond aankomen kan je terecht bij de jeugdgezondheidszorg. Ook een diëtist kan je helpen.

Eet je voor langere tijd niet omdat je je lichaam niet mooi vindt? Dan is het goed als je hierover praat met iemand die je vertrouwt. Je kunt ook altijd met ons chatten.

 

Veel gestelde vragen

Ben ik te zwaar of juist te licht?

Op de site van het Voedingscentrum kun je berekenen wat een goed gewicht voor je lengte is.

300 reacties

Geef jouw reactie

Geef jouw reactie

  • JouwGGD

   Beste Iemand,

   Op de site van voedingscentrum.nl heb je een BMI meter om te kijken of je een gezond gewicht heb bij je lengte.
   Op de zelfde site kan je een stukje vinden over afvallen. Doel is vooral om gezond te gaan eten en voldoende te gaan bewegen, daarmee komt het gewicht vanzelf.
   Meestal is het belangrijk om je omgeving ook mee te laten helpen! Ik neem aan dat je niet altijd zelf kookt en boodschappen doet.

   P. Jansen Jeugdarts

 1. Anoniempje123.

  Ik weeg 53 kilo en ik ben 166. Ik ben in 4 maanden 4 kilo aangekomen en ik ben niks gegroeid. Ik wil weer terug naar mijn oude gewicht maar het lukt me niet om van de snoep en lekkernij of te blijven.

 2. Anomiempje 123

  Ik ben 13 jaar en ik weeg 52 kilo ik ben binnen 5 maanden 3 of 4 kilo aangekomen en ik ben niet gegroeid. Ik zou graag weer terug willen naar mijn oude gewicht maar het lukt me niet.

  • JouwGGD

   Beste Anoniempje123,

   Raar dat je niet groeit op je 13 jarige leeftijd. Ik denk ook dat je wel gegroeid bent, maar misschien niet goed gemeten.
   Of je ooit nog op je oude gewicht terug komt is de vraag, met je groei is een hoger gewicht acceptabel.
   Je BMI neemt af met lengte groei zonder gewichtsgroei. Dus is afvallen misschien geen eens nodig.
   Op voedingscentrum.nl kan je tips vinden voor gezonde voeding en voldoende beweging, dat is de manier om gezondere leefstijl te krijgen.

   P. Jansen Jeugdarts

 3. Brit

  Hey, ik ben 14 en ben 1,68 lang. Ik weeg nu 50 en wil naar de 45. Maar sommige mensen zeggen dat dat te dun is. Als ik BMI testen doe zeggen ze allemaal verschillende dingen wat vind u?

  • JouwGGD

   Beste Brit,

   Ten eerste zou ik de BMI meter van voedingscentrum.nl nemen (die past zich aan op leeftijd)!
   Gewicht moet daarnaast geen doel zijn. Gezonde voeding en voldoende beweging zou een doel moeten zijn, een leven lang gezond.
   ps 45 kilo met jouw lengte zou een ongezond gewicht zijn!

   P. Jansen Jeugdarts