Alles wat je eet, zet je lichaam om in energie. Energie die je binnenkrijgt, maar niet verbruikt – vaak komt die uit suiker en vet – sla je op als vet. Eet je meer dan je verbruikt? Dan kom je aan. Eet je minder dan je verbruikt? Dan val je af. Een gezond gewicht is belangrijk voor je gezondheid. Van overgewicht, maar ook van ondergewicht kun je lichamelijk klachten krijgen.

De gevolgen van te zwaar zijn

De combinatie van te weinig bewegen en een ongezond voedingspatroon kan leiden tot overgewicht. Overgewicht betekent dat je te zwaar bent ten opzichte van je lengte. Van overgewicht kun je bijvoorbeeld rugpijn krijgen of last van je knieën. Maar ook last van kortademigheid, hoofdpijn en slaapstoornissen.

Op de lange termijn zijn de gevolgen van te zwaar zijn erger. Denk aan een verhoogde bloeddruk, diabetes of hart- en vaatziekten. Dat zijn ziekten die langzaam ontstaan, je merkt ze pas na lange tijd op. Achteraf zijn ze vaak moeilijk te genezen.

De gevolgen van te licht zijn

Ook als je te weinig weegt bent, kun je klachten krijgen. Je krijgt dan vaak te weinig energie en voedingsstoffen binnen. Vet en spieren worden afgebroken. Hierdoor voel je je zwakker, ben je sneller moe en heb je minder zin om te bewegen.

Wat is een gezond gewicht voor mij?

Welk gewicht voor jou gezond is, hangt af van je lengte en je geslacht. Wil jij weten of je een gezond gewicht hebt? Vul dan de BMI-meter van het Voedingscentrum in.

Heb je de indruk dat je vaak veel te veel eet in korte tijd en dat je dat op die momenten niet kan stoppen? Dan kan het zijn dat je een eetprobleem hebt.

Overgewicht, wat nu?

Ben je te zwaar? Ga niet op een streng dieet! De meeste jongeren zijn nog in de groei. Dan heb je juist belangrijke bouwstoffen nodig om te groeien. En die haal je uit eten. Je kunt natuurlijk wel gezonder gaan eten. Voor tips over gezond afvallen kan je terecht bij een diëtist of bij de GGD.

Ondergewicht, wat nu?

Ben je te dun? Eet en drink dan iets meer dan je lichaam dagelijks nodig heeft. Kies voor gezond eten. Voor tips over gezond aankomen kan je terecht bij de jeugdgezondheidszorg. Ook een diëtist kan je helpen.

Eet je voor langere tijd niet omdat je je lichaam niet mooi vindt? Dan is het goed als je hierover praat met iemand die je vertrouwt. Je kunt ook altijd met ons chatten.

 

Veel gestelde vragen

Ben ik te zwaar of juist te licht?

Op de site van het Voedingscentrum kun je berekenen wat een goed gewicht voor je lengte is.

98 reacties

Geef jouw reactie

Geef jouw reactie

 1. Anoniem

  Ik ben 12 jaar en 1.68, maar ik ben 63 kg. Is dat te zwaar? Ik sport 5x in de week best zwaar dus ik snap eigenlijk niet waarom ik zo zwaar ben. Hoe zwaar mag ik zijn voor mijn leeftijd? En ben ik nu al te zwaar. De omtrek van mijn middel is 93 cm.

  • JouwGGD

   Beste Anoniem,

   Op voedingscentrum.nl kan je zien wat een gezond gewicht is bij je lengte. Tevens staat er een artikel over eten en drinken bij bewegen en sport.
   Je gewicht is aan de hoge kant. Echter met hoog BMI en wel voldoende beweging ben je gezonder dan een normaal gewicht zonder beweging. Doel is voldoende beweging en gezonde voeding. Bij de jeugdarts kan je nog meer tips krijgen.

   P. Jansen Jeugdarts

  • JouwGGD

   Beste Anoniem,

   De curves en BMI waarden zijn in princiepen voor Nederlandse mensen. We hebben geen curves van Chinezen voor handen.
   Echter indien je hier opgegroeid bent zal je ook de voeding (waarschijnlijk aangepast) van hier hebben gekregen.
   Lengte en gewicht, is een combinatie van voeding, genen en welvaart.
   BMI is een verhouding van lengte en gewicht, die zal ongeveer wel kloppen! Echter is BMI dus ook niet 100%.
   Vul je gegevens in op de website van voedingscentrum.nl en daarnaast blijft het advies gezonde voeding en voldoende beweging.

   Je mag er ook een keer verder over chatten.
   P. Jansen Jeugdarts

 2. anoniem

  heey allemaal k ben 12, k weeg 54kg en weet niee of dat te zwaar is k ben 164cm hebben jullie miss een antwoord?😬

 3. Anoniem

  Hallo, ik ben 19 en 177 cm en ik weeg 54 kg… ik ben mij er bewust van dat dit te licht is voor mijn lengte, maar iets in mijn zegt altijd dat ik meer af moet vallen…

  • JouwGGD

   Beste Anoniem,

   Goed dat je zelf er bewust van bent, dat het eigenlijk niet goed is. Heb je daar al wel eens hulp voor gezocht?
   Het is een van de kenmerken van een eetstoornis. Op weet.info kan je een zelftest doen.
   Voor hulp kan je altijd naar de huisarts of de jeugdarts van je school. Zou je eerst anoniem informatie willen hebben ben je altijd welkom op de chat.

   P. Jansen Jeugdarts

 4. Anoniem

  Hoi ik ben een meisje van 14 jaar ik ben ogv 1.66 en ik weeg 69 kilo is dit goed? ik weet niet goed hoe ik moet afvallen en tegelijk gwn normaal te eten, tips?

 5. Anoniem!!!

  Ik ben 13 jaar en wordt bijna 14. Ik ben zo’n 1.62. Na het eten weeg ik meestal net iets boven de 41 kilo, maar overdag ben ik meestal lichter. Is dit te licht voor mijn leeftijd?

 6. Anoniem179

  Ik ben een meisje van 13 jaar oud. Mijn lengte is 1.59 en ik weeg 54 kilo ben ik te dik. En heb je tips voor me om snel aftevallen.

 7. Anoniem

  Hoi
  Ik ben een meisje van 14 bij a 15 en weet 76 kilo
  Is dat te zwaar? Ik fiets elke dag 12 kilometer naar school. Ik maak me soms zorgen over overgewicht en zit daar vaak over in, ik weet mijn lengte en bmi niet dus ik weet niet of dat een lastige vraag wordt
  Ik heb geen spillebenen en zit daar ook vaak over in maar mijn moeder zegt dat dat gewoon mijn bouw is. Ik weet niet of ik nou blij met mijn lichaam moet zijn of niet.

 8. Anoniem

  Hallo,
  Ik ben een meisje van 16 jaar. Ik ben 1.77 en 54 kilogram. Mijn BMI is dus 17.2. Mijn ouders zeggen vaak dat ik aan de magere kant ben, en ze denken dat ik wil afvallen. Dit komt vooral omdat ik al een paar jaar zeg dat ik model wil worden, zij denken hierbij gelijk aan anorexia.
  Ik eet gezond en ongezond, een normale hoeveelheid. Elke dag fiets ik 14 km. Ben alleen wel vaak duizelig. Maar ik heb dus geen eetstoornis want ik ben blij met hoe ik nu ben, let niet op caloriën en zou niet willen veranderen. Wat mij opvalt is dat ik snel afval als ik weinig eet, maar niet aankom als ik veel eet. Ik wil dus wel aankomen, aangezien ik er onzeker van wordt dat mijn ouders telkens zeggen dat ik dun ben. Maar mijn probleem is dus dat ik amper aankom als ik meer ga eten. Hebben jullie tips waarop ik op een gezonde manier kan aankomen?

  • Anoniem

   Wat ik nog wou toevoegen, ik ga binnenkort ook naar de sportschool. Hier wil ik meer spiermassa aankomen en sterkere armen en enkels krijgen. Ben alleen bang dat ik juist afval en dan word ik wel erg licht vind ik.

 9. Anoniem

  Hoi, ik ben 16 jaar en weeg 70 kilo en ben 193cm door het harde groeie is t moeilijk om voor mij om aan te komen, nu ik zo goed als uitgegroeid ben
  Hoe kan ik op een gezonde manier wat meer aankomen (vetweefsel en spiermassa)

 10. Suuz

  Ik zou volgens de BMI een overgewicht hebben. Zelf vind ik het niet helemaal kloppen. Ik train ook en heb hierdoor ook een bepaalde spiermassa gekweekt die hun natuurlijk niet kunnen mee berekenen in het gewicht. Zouden ze niet beter een uitgebreide versie kunnen maken? Aangezien ze hier maar van 3 dingen uitgaan en niet met factoren er buiten.
  Ik ben 1.65 en rond de 80 kg. Ik train 3x per week in de sportschool en rij volop paard. Beweging dus genoeg en let op het eten.

 11. Lynnard

  Hallo ik heb een vraagje namelijk: is het slecht om aan te komen door te fitnessen en goed te eten. ( dus geen vetweefsel maar meer spiermassa)

  Ik ben zelf 15 jaar,1,80 en weeg 73 kg maar volgens de bmi meter word ik te zwaar als ik meer dan 75 kg weeg.

  • JouwGGD

   Beste Lynnard,

   Ik weet niet of slecht het juiste woord is. Vet massa is moeilijk te meten (veel onnauwkeurigheid in die impedantie meters!) . BMI is veel makkelijker. Echter is BMI meting geen overgewicht of obesitas, het geeft een indicatie. De BMI paradox.
   Dus het is beter sportief te zijn en overgewicht te hebben, dan een normaal gewicht en op de bank te zitten.
   Advies blijft dus gezond eten en voldoende bewegen. Gewicht zelf is niet de absolute waarheid.

   P. Jansen Jeugdarts

 12. Pien

  Ik ben een meisje en ben 13 jaar ben 1,67m en weeg 61 kg wat is een beetje een normaal gewicht voor een meisje als ik? En heb ik overgewicht!?

  Hoe val je het snelt maar wel gezond af zonder dat je ouders het merken?

 13. meisje met een vraag

  Hi, ik ben 12 jaar 1.60 m en ik weeg 39 kilo. Volgens voedingscentrum bij BMI bereken heb ik 2 kilo ondergewicht. Maar het is maar 2 kilo. Ik heb geen andere lichamelijke klachten ik ben nooit misselijk/duizelig, ik eet gezond en veel. Ik fiets elke dag 26 km, ik voel me erg fit en ik heb veel energie. Moet ik dan aankomen? (zo ja, hoeveel dan?)
  Met nieuwsgierige groeten van mij.

  • JouwGGD

   Beste meisje met een vraag,

   Goede vraag! BMI en gewicht zijn parameters en zeggen ook weer niet alles (bij overgewicht, maar dus ook bij ondergewicht)
   Ondergewicht kan ook genetische oorzaken hebben. Matig ondergewicht heeft vaak te maken met een tengere lichaamsbouw. Sommige families bestaan voornamelijk uit magere mensen. Er is een genetisch verband gevonden tussen de lichaamssamenstelling en de eetlust en de lichaamssamenstelling en het energieverbruik.
   Echter zijn de klachten bij langdurig ondergewicht met bepaalde tekorten niet meteen zichtbaar. Het gaat vaak om de gezondheidsproblemen op langer termijn.
   Er is een verhoogd risico op osteoporose, oftewel botontkalking. De gevolgen van ondergewicht op de lange termijn kunnen groot zijn. Kijk ook eens bij gezond aankomen!

   P. Jansen Jeugdarts

 14. Nathalie

  Dochter van 13 (bijna 14) is tenger en klein van stuk. Haar lengte is 1.58 m. en gewicht net aan 40 kg. Volgens de BMI meter op Voedingscentrum.nl heeft ze een BMI van 16 en dus wat ondergewicht. Zij ziet er echter niet mager uit, kan lekker eten. Er zijn geen ribben/botten zichtbaar en naar mijn idee heeft ze gezonde ‘rondingen’ op plaatsen waar meiden van deze leeftijd dat behoren te krijgen (billen/bovenbenen). Wij ouders zijn allebei ook niet groot en waren op die leeftijd ook behoorlijk tenger/slank). Ze lijkt gezond, is in staat om te sporten. Eet redelijk normaal (maar af en toe vind ik ook wel niet opgegeten lunchpakketjes in haar kamertje… en dan vraag ik me wel eens af of dit okay is. Anderzijds: ze is een puber en eet helaas graag de slechtere dingen… ). De reden waarom ik toch advies vraag, is dat ze soms (bijna) flauwvalt en zegt even weg te raken, Dat is al een paar keer gebeurd als ze ongesteld is/moet worden. Wie weet heeft het daarmee te maken? Ze slaapt vaak ook moeilijk in, waardoor ze soms maar 6 a 7 uur per nacht schijnt te slapen. Haar energiepeil is wat wisselend. Het kunnen de hormonen van een 13 jarige zijn die sinds een jaar (onregelmatig) menstrueert, maar moet ik desondanks actie ondernemen en met haar naar de huisarts gaan?

  • JouwGGD

   Beste Nathalie,

   Ik begrijp dat er toch wel zorgen zijn, via het forum kan ik geen diagnoses gaan stellen. Denk niet dat je wegrakingen, bijna flauwvallen dat als onschuldig moet afstempelen. Denk dat het goed is met dit verhaal toch nog een keer naar de huisarts te gaan. Die kan bv de bloeddruk meten en eventueel aanvullend bloed laten prikken.
   Over slapen hebben we wel een artikel geschreven, dat is altijd goed om eens met u dochter door te lezen.
   Op voedingscentrum staat ook een artikel over gezond aankomen.
   Dus huisarts om zeker te zijn dat er geen andere dingen spelen en daarbij tips opdoen online.

   P. Jansen jeugdarts

 15. SnowWhite

  hoi ik ben 1.62 M en 12 jaar. Wat is daar een goed gewicht voor? Ik lijk best een beetje dik en dat is ook wel zou. Ik zou graag mooi slank willen worden

  • Anoniem

   Hallo,
   Ik ben een meisje van 14 jaar, 1,67 en ik weeg rond de 46 kilo. Volgens mijn BMI heb ik ongeveer 2 kg ondergewicht. Ik vind mezelf ook wel slank, maar niet dat ik zeg dat ik super mager ben. Zelf eet ik gewoon normaal 4 a 5 boterhammen per dag, 3 mokken volle melk (ik drink dus volle melk om aan te komen) Ook drink ik veel water en af en toe ijsthee of gewoon thee, 3 stukken fruit per dag en gewoon mijn avond eten normale portie, daarbij eet ik ook nog wel 1 a 2 keer per dag koekjes of chips. Ik kan voor mijn gevoel ook niet meer eten en als ik heb gegeten heb ik ook genoeg gegeten. Het zit ook wel een beetje in onze familie (iedereen is wel slanker geweest dan het gemiddelde). Ik ben nu al zeker 3 kg aangekomen in een half jaar. Voor mij is aankomen echt moeilijk, maar ik wil eigenlijk naar de 48 kg. Weet u wat ik nog meer kan eten waar veel inzit, maar wel gewoon kan eten zonder mezelf misselijk te maken.

   Groetjes anoniem

 16. Snoet

  Hey,
  Ik ben 14 jaar en ben 1,82 lang, ik weeg 55 kilo. Ik vind dat ik er dik uit zie, ik wil afvallen. Zou ik dit wel doen?

  • JouwGGD

   Liekje,

   Op de site van Voedingscentrum.nl kan je zien wat voor iedere leeftijd en lengte een gezond gewicht is.
   Waarom denk je dat het niet goed zou zijn… Is het je zelfbeeld of je gewicht dat je in de weg zit?

   P. Jansen Jeugdarts

 17. Daan

  Hallo ik ben Daan! Ik ben 16 jaar en heb een lengte van 180 cm en 62 kilo wat heel gemiddeld is en daar ben ik ook blij mee.
  Maar ik eet bijna niks en veels te gezond eigenlijk. Daarnaast sport ik elke dag minimaal anderhalf uur en kan ook niet stoppen met sporten. Sinds kort let ik teveel op mijn eten en weet niet of ik te weinig eet en wilde graag een dokters mening over wat gezond is op deze leeftijd om te nuttigen! Ik hoor graag van jullie!

  • JouwGGD

   Beste Daan,

   Ook voor pubers van 16jr houden we de schijf van vijf aan, te vinden op de site van voedingscentrum.nl.
   Indien je echt veel sport kan je daarvoor natuurlijk wel extra koolhydraten gebruiken. Indien je je daarin wil verdiepen is een diëtiste of een sportarts misschien een goed idee om een op maat gemaakt dieet te maken. Bijna niets eten is niet gezond en te gezond eten bestaat ook niet, gewoon gevarieerd en gezond is het beste.

   Succes P. Jansen Jeugdarts

  • JouwGGD

   Beste Norah,

   Heb je al eens gekeken op voedingscentrum? Let wel afvallen is niet het beste doel. Gezond eten en voldoende bewegen is beter.
   Indien je snel veel afvalt, kom je vaak het dubbele aan met je oude gedrag/ levenspatroon. Je krijgt het jojo effect.
   Daar je nog gaat groeien is gewicht behouden ook al een mooi doel.

   Groet P. Jansen Jeugdarts

 18. Iemand

  Ik ben 15 jaar en weeg 50 kilo en ben ongeveer 1,65/67 en ik weet nou niet of ik te licht of te zwaar ben kan d’r ook niets over vinden

 19. isranur

  Hallo ik ben een meisje van 9 jaar en ik ben 35 kilo en 1 meter 35.ik probeer af te vallen maar dat lukt me niet ik eet niet veel en sport veel maar het lukt niet

  • JouwGGD

   Beste Isranur,

   Begrijp dat je iets aan je gewicht wil doen, wel verstandig om hier begeleiding bij te krijgen. Het gaat meestal niet om te veel eten, maar om gezond eten. Belangrijk is niet een dieet te volgen, maar gedrag te veranderen. Aangezien je jong bent en thuis woont (neem ik aan), zal ook je omgeving (ouders) moeten meehelpen. Ben je al eens bij een Jeugdarts geweest met je ouders.

   Groet P. Jansen Jeugdarts

 20. Anoniem

  Hallo
  Ik Ben 13 en Ben 1,69 Cm Lang En weeg 63 dat vind ik veel te zwaar ik vind mij Zelda wel een Beetje dik Wat Moet ik doen

 21. Anoniem

  Hallo ik ben net 13 jaar en ongeveer 1,55 en 36 kilo.
  Volgens de BMI meter op voedingscentrum ben ik voor 12 en 13 jaar te licht maar ik vind mezelf niet te licht is dat wel gezond?

  • JouwGGD

   Beste Anoniem,

   Ondergewicht is over het algemeen niet gezond, je kan natuurlijk kijken naar de tips. Aantekening daarbij is wel dat BMI geen waarheid is.
   Naast BMI zou je een klinische beoordeling moeten maken. Daarvoor heb je een consult bij een arts nodig; bv je jeugdarts of huisarts.

   Groet P. Jansen Jeugdarts

 22. Aija

  hi ik ben 14 ben ongeveer 1 meter 50 , ik weeg 55 kilo en wil graag hulp ik zou 5kg willen afvallen en dan weer naar de GGD gaan . maar het lukt niet. ik vindt me dik uit zien ik wil wat dun worden.ik heb ook wel overgewicht maar voor mij is het best oke maar dunne buik en bennen zou ik liever willen wat moet ik doen

 23. IkBenAnoniem

  Hoii, ik ben 9 en ben 1,45, en weeg 44 kilo. Dat is toch veel te dik? Hoe kan ik een beetje afvallen en ben ik dik?

 24. Anonimo

  Hey

  Ik ben een jongen van 14, 156 lang en ik woog toen ik op de weegschaal stond vandaag 52,4 kg, maar toen ik me laatst moest wegen voor biologie zei de weegschaal 58 kg (dit was ongv een maand geleden) Ik wil niet aan mijn ouders vragen om een nieuwe weegschaal te halen omdat ik bang ben dat ze denken dat ik depressief word over mijn gewicht. ik eet sindsdien gezonder en ik hardloop al 6 maanden, ik val af maar ik ben te dik in mijn ogen, mijn dijen zijn erg breed en dat komt omdat dat alleen maar vet is, mijn ouders zeggen dat dit komt omdat ik klein ben, maar ik denk zelf dat het komt omdat ik te dik ben. Weten jullie of mijn lichaamsvorm gaat veranderen naarmate ik groei?

  P.S ik voel me altijd onzeker omdat ik vrienden heb die een normale lichaamsvorm hebben en dunner zijn dan mij. Ik heb altijd een rotgevoel als ik foto’s van mijzelf zie en mijn vrienden want ik zie mijzelf als de dikke gast waar geen enkel meisje mee uit wil gaan terwijl mijn vrienden wel vriendinnen kunnen krijgen. Ik weet niet of dit gevoel bij puberteit hoort of dat dit het begin is van depressief worden. Kunnen jullie helpen in deze situatie?

 25. Anoniem

  Hallo ik ben 12 jaar ik ben ongeveer 1 meter 75 en ik weeg rond de 70 kilo hoeve moet ik afvallen want ik zie er niet zo heel dik uit

 26. Anoniempje

  Hey, ik ben een meisje van 14 jaar en ik ben 1m67 en ik weeg 59 kilo. Is dit een normaal gewicht of niet? Ik ben best wel onzeker omdat ik ook van 68 kilo kom.

 27. Tamara

  Mijn tip voor jou: Probeer je lichaam te accepteren zoals hij is. En ga nadenken waarom jij precies zo onzeker bent over jezelf… Door de oorzaak aan te pakken (en dat is in geen geval je lichaam zelf, want je gewicht is perfect zoals hij is), zul je een veel zorgelozer leven leiden. 35 kilo is gewoon écht geen gezond gewicht meer en dat moet je niet willen. Ik weet hoe het is, ik heb jaren lang iedere dag met een vinger in mijn keel boven de wc gehangen, dieetpillen geslikt en dagenlang zo weinig mogelijk gegeten. Hoe is mijn eetstoornis begonnen? Door alleen nog maar ’s avonds te eten en proberen te braken, wat mij in eerste instantie ook niet lukte. Je gaat de verkeerde kant op!!! Zoek hulp en probeer hier vanaf te komen nu het nog kan. Wanneer je in de emotionele achtbaan terecht bent gekomen gaat het je steeds langer en langer duren om er vanaf te komen. Je kunt niet meer genieten van het leven, want je hebt geen energie en bent bij iedere bezigheid bezig met wat je wel en niet in je mond moet stoppen, doorslikken of weer uitspugen. Je gaat flauwvallen, liegen tegen dierbaren en heel veel huilen. En als je dan inmiddels 35 kilo weegt, zul je merken dat je niet eens blij of opgelucht bent, maar je eigenlijk nog verder wil afvallen, tot je op een gegeven moment in het ziekenhuis beland of in het niets opgaat. Want als je zo ver heen bent dan is je zelfvertrouwen nóg meer geschaad, en de kans is groot dat ook je vriendschappen zullen vervagen.

  ZOEK HULP
  Sterkte

 28. Anoniem

  Hallo Ik ben 11 jaar en 11 jaar , Ik weeg 42 op mijn weegschaal maar die is half kapot en ik vind mezelf te dik ik wil graag afvallen … Groeten anoniem Ps ik ben 1.45 lang

 29. Anoniempjee

  Hoii, ik ben een meisje van 15 jaar, ongeveer 170 cm lang en weeg ongeveer 67 kilo. Volgens Bmi is dit past dit gewicht goed bij mijn lengte en leeftijd, maar ik heb rond mijn buik, ribben en rug best veel vet. Ik voel me dus ook niet echt comfortabel met bijv. zwemmen. Nu zit ik in een revalidatiecentrum en sport ik veel, eet ik alleen maar gezond en leef ik dus heel gezond maar ik heb het idee dat ik alleen maar dikker wordt, broeken die ik eerst aan kon kan ik nu niet meer aan doordat ik ineens best brede heupen heb gekregen. Wat kan ik het beste doen om mijn buik wat strakker te krijgen en zijn brede heupen normaal voor mijn leeftijd want mijn moeder heeft helemaal geen heupen?

  • Jouwggd Arts

   Beste Anoniempjee,

   Indien je gewicht bij je lengte past, lijkt het er toch op dat je een gezond gewicht hebt. Dan kan je natuurlijk nog wel gezond eten en goed blijven sporten. Het kan heel goed dat je brede heupen heb gekregen. Je bent ook niet het altijd het evenbeeld van je moeder als dochter (Vaders genen?). Soms is het ook je zelfbeeld, waarmee je aan het worstelen bent.

   P. Jansen Jeugdarts

  • Rik

   Beste anoniempje,

   Dat je dikkere heupen enzo krijgt kan ook heel goed te maken hebben met dat je veel spieren krijgt doordat je veel sport daarom lijkt het mischien of je iets dikker word maar dat komt alleen maar doordat je meer spieren krijgt, en dat is juist goed!

 30. moeder

  een vraagje, ik heb een dochter van 9 jaar over 2 weken wordt ze 10.
  Nu is zij 144,5 cm
  met een gewicht van 29 kilo

  nu kreeg ik te horen dat zij net boven de ondervoed lijn zit.
  Nu is mijn vraag wat is voor haar lengte en leeftijd een goed gewicht.Want dan kan ik daar ook mee aan de slag, afspraak bij de huisarts hebben we ook al maar dat duurt nog 1 week.Internet geeft diverse gezonde gewichten aan vandaar dat ik het hier vraag.

  • Jouwggd Arts

   Beste Moeder,

   Over het algemeen houden we voedingscentum.nl aan. Daar staat ook een artikel over gezond aankomen.
   Niet te veel focus op BMI en Gewicht, maar wel op een gezond voedingspatroon. Goed om de huisarts te consulteren om onderliggende oorzaken uit te laten sluiten.

   P. Jansen Jeugdarts

 31. Femke

  Je bent zeker niet te zwaar! Eerder te licht!!!!! Bij 1,67 is 55 kg krap aan n normaal BMI. Ik vind de reactie van de GGD arts echt raar want gezond is het niet. Ik ben 1,67 en 55,5

  • Jouwggd Arts

   Beste Femke,

   Ben je ook 13 jr? Pas bij 46 kg heb je volgens de BMI meter ondergewicht.
   De site van 99grams is denk ik goed om te bekijken.

   P. Jansen Jeugdarts

 32. Anoniem

  Hoi, ik ben net 14 jaar oud en ben tussen de 160 en 170 cm. en weeg nu ongeveer 55 kilo is dit een goed gewicht voor me?