Alles wat je eet, zet je lichaam om in energie. Energie die je binnenkrijgt, maar niet verbruikt, vaak komt die uit suiker en vet, sla je op als vet. Eet je meer dan je verbruikt? Dan kom je aan. Eet je minder dan je verbruikt? Dan val je af. Op de site van het Voedingscentrum kun je berekenen wat een goed gewicht voor je lengte is.

De gevolgen van te zwaar zijn

De combinatie van te weinig bewegen en een ongezond voedingspatroon kan leiden tot overgewicht. Overgewicht betekent dat je te zwaar bent ten opzichte van je lengte. Van overgewicht kun je bijvoorbeeld rugpijn krijgen of last van je knieën. Maar ook last van kortademigheid, hoofdpijn en slaapstoornissen.

Op de lange termijn zijn de gevolgen van te zwaar zijn erger. Denk aan een verhoogde bloeddruk, diabetes of hart- en vaatziekten. Dat zijn ziekten die langzaam ontstaan, je merkt ze pas na lange tijd op. Achteraf zijn ze vaak moeilijk te genezen.

De gevolgen van te licht zijn

Ook als je te weinig weegt bent, kun je klachten krijgen. Je krijgt dan vaak te weinig energie en voedingsstoffen binnen. Vet en spieren worden afgebroken. Hierdoor voel je je zwakker, ben je sneller moe en heb je minder zin om te bewegen.

Wat is een gezond gewicht voor mij?

Welk gewicht voor jou gezond is, hangt af van je lengte en je geslacht. Wil jij weten of je een gezond gewicht hebt? Lees dan hier meer over het meten van je BMI.

Heb je de indruk dat je vaak veel te veel eet in korte tijd en dat je dat op die momenten niet kan stoppen? Dan kan het zijn dat je een eetprobleem hebt.

Overgewicht, wat nu?

Ben je te zwaar? Ga niet op een streng dieet! De meeste jongeren zijn nog in de groei. Dan heb je juist belangrijke bouwstoffen nodig om te groeien. En die haal je uit eten. Je kunt natuurlijk wel gezonder gaan eten. Voor tips over gezond afvallen kan je terecht bij een diëtist of bij de GGD.

Ondergewicht, wat nu?

Ben je te dun? Eet en drink dan iets meer dan je lichaam dagelijks nodig heeft. Kies voor gezond eten. Voor tips over gezond aankomen kan je terecht bij de jeugdgezondheidszorg. Ook een diëtist kan je helpen.

Eet je voor langere tijd niet omdat je je lichaam niet mooi vindt? Dan is het goed als je hierover praat met iemand die je vertrouwt. Je kunt ook altijd met ons chatten.

Online check eetstoornissen

Ben je voor je gevoel teveel bezig met je gewicht, en zou je wel eens een eetstoornis kunnen hebben? Doe dan hier de online check en luister naar het verhaal van Romy. Die een eetstoornis had en eruit is gekomen.

Eet ik gezond?

Wil jij checken of je gezond eet en drinkt? Vul de Eetmeter van het Voedingscentrum in. De Eetmeter-app kun je vinden in de Apple iTunes store en Play Store.

7 reacties

Wil je reageren?

Om het reactieformulier te kunnen tonen, moeten we cookies van derden plaatsen (reCAPTCHA). Als je dit toestaat, klik dan op het kruisje in de boodschap bovenaan de pagina, en druk op F5 om de pagina te verversen.

Wil je je reactie laten verwijderen?
Stuur een mail met toelichting naar redactie@jouwggd.nl.
 1. anomien

  ik ben 14 en nu 80 kilo,,,, (171-175 cm?)
  ik ben alleen een moeilijke eter (hou van geen enkele soort fruit of vis)
  hoe kan ik afvallen, of meer dingen proberen te proeven?
  ik snoep al amper, eet gezonde tussendoortjes zoals komkommer, maar mijn bmi is nog steeds te hoog.. Mijn ouders herrineneren me er ook vaak aan, wat niet helpt smh

  • JouwGGD

   Beste anoniem,

   Het is moeilijk om zonder hulp in een keer af te vallen, zeker indien in jou specifieke situatie je ook niet alles uit de schijf van 5 kan eten of lust.
   Via de jeugdarts of jeugdverpleegkundige zijn er vaak programma’s van gecombineerd diëtiste, fysiotherapie en jeugdverpleegkundige die goed kunnen helpen.
   Doel is over het algemeen gedragsverandering in beweging, eten en niet zo zeer op gewichtsverlies.

   P. Jansen Jeugdarts

 2. Anoniem :)

  Hallo,

  Ik ben een 16-jarige jongen van ±180 cm en 52 kg. Volgens het BMI-schema ben ik te licht. Hoe kan ik het beste aankomen? Ik vind het namelijk echt lastig. Verder voel ik mij niet te licht ofzo…