Alles wat je eet, zet je lichaam om in energie. Energie die je binnenkrijgt, maar niet verbruikt, vaak komt die uit suiker en vet, sla je op als vet. Eet je meer dan je verbruikt? Dan kom je aan. Eet je minder dan je verbruikt? Dan val je af. Op de site van het Voedingscentrum kun je berekenen wat een goed gewicht voor je lengte is.

De gevolgen van te zwaar zijn

De combinatie van te weinig bewegen en een ongezond voedingspatroon kan leiden tot overgewicht. Overgewicht betekent dat je te zwaar bent ten opzichte van je lengte. Van overgewicht kun je bijvoorbeeld rugpijn krijgen of last van je knieën. Maar ook last van kortademigheid, hoofdpijn en slaapstoornissen.

Op de lange termijn zijn de gevolgen van te zwaar zijn erger. Denk aan een verhoogde bloeddruk, diabetes of hart- en vaatziekten. Dat zijn ziekten die langzaam ontstaan, je merkt ze pas na lange tijd op. Achteraf zijn ze vaak moeilijk te genezen.

De gevolgen van te licht zijn

Ook als je te weinig weegt bent, kun je klachten krijgen. Je krijgt dan vaak te weinig energie en voedingsstoffen binnen. Vet en spieren worden afgebroken. Hierdoor voel je je zwakker, ben je sneller moe en heb je minder zin om te bewegen.

Wat is een gezond gewicht voor mij?

Welk gewicht voor jou gezond is, hangt af van je lengte en je geslacht. Wil jij weten of je een gezond gewicht hebt? Lees dan hier meer over het meten van je BMI.

Heb je de indruk dat je vaak veel te veel eet in korte tijd en dat je dat op die momenten niet kan stoppen? Dan kan het zijn dat je een eetprobleem hebt.

Overgewicht, wat nu?

Ben je te zwaar? Ga niet op een streng dieet! De meeste jongeren zijn nog in de groei. Dan heb je juist belangrijke bouwstoffen nodig om te groeien. En die haal je uit eten. Je kunt natuurlijk wel gezonder gaan eten. Voor tips over gezond afvallen kan je terecht bij een diëtist of bij de GGD.

Ondergewicht, wat nu?

Ben je te dun? Eet en drink dan iets meer dan je lichaam dagelijks nodig heeft. Kies voor gezond eten. Voor tips over gezond aankomen kan je terecht bij de jeugdgezondheidszorg. Ook een diëtist kan je helpen.

Eet je voor langere tijd niet omdat je je lichaam niet mooi vindt? Dan is het goed als je hierover praat met iemand die je vertrouwt. Je kunt ook altijd met ons chatten.

Online check eetstoornissen

Ben je voor je gevoel teveel bezig met je gewicht, en zou je wel eens een eetstoornis kunnen hebben? Doe dan hier de online check en luister naar het verhaal van Romy. Die een eetstoornis had en eruit is gekomen.

Eet ik gezond?

Wil jij checken of je gezond eet en drinkt? Vul de Eetmeter van het Voedingscentrum in. De Eetmeter-app kun je vinden in de Apple iTunes store en Play Store.

36 reacties

Wil je reageren?

Om het reactieformulier te kunnen tonen, moeten we cookies van derden plaatsen (reCAPTCHA). Als je dit toestaat, klik dan op het kruisje in de boodschap bovenaan de pagina, en druk op F5 om de pagina te verversen.

Wil je je reactie laten verwijderen?
Stuur een mail met toelichting naar redactie@jouwggd.nl.
 1. Tim

  Hallo, ik ben bijna 15 jaar en ik weeg 56 kilo en mijn lengte is 1.72 ik zit op voetbal en train 2 keer in de week+ wedstrijd. Ben ik te licht voor mijn leeftijd?

  • JouwGGD

   Beste Tim,

   Je gewicht wordt bekeken afhankelijk van je lengte, niet van je leeftijd.
   Met de BMI meter kan je zien of je een gezond gewicht hebt bij je lengte.

   P. Jansen Jeugdarts

 2. Anoniem

  Ik ben 13 jaar en 1.72 ik weeg 71.4 kilo ik sport ongeveer 6 uur en 30 min in een week maar nog steeds val ik niet af ik eet niet zo heel veel maar wel gewoon de normale maaltijden is het een probleem dat ik zo zwaar ben

 3. Anoniem

  hoi ik ben 12 jaar en weeg al 77 kilo ik ben best lang ik ben 1.75 maar is dit heel erg? Ik heb het erg moeilijk ik heb namelijk vaak honger en probeer dan te eten. ik wil het liefst niet met mensen erover praten maar ik weet niet wat ik nu kan doen

 4. 13 jaar ontmaagd

  Hey ik ben nu 15 jaar en zit in de 2e iedereen in mijn klas is zo kinderachtig want ik zit nu ook op een andere school want ik ben van me oude school weggestuurd. Dus ik ga met oudere kinderen om en heb wel een paar keer seks gehad toen ik 13 was werd ik ontmaagd ben ik slecht bezig of zijn er meerdere mensen die op zo een leeftijd al seks hebben gehad?

 5. Anoniem

  Hey ik ben een meisje 14 jaar en heb al men hele leven ondergewicht en dag vind ik dan ook vrij normaal ik sport elke dag minstens een uur tot7 uur op een dag. Ik eet de normale maaltijden gewoon en veel exstra zowel vruit als ongezond eten ik eetdan ook meer dan mijn vriendinnen maar ik kom nooit aan ik ging door een reclame men bmi bereken en nu staan er allemaal redelijk (enge) dingen die ik zou kunnen hebben ik weet niet zo goed wat ik hier mee moet en wil het er ook liever met niemand over hebben omdat ik niet iemand wil zijn die aandacht zoekt

  • JouwGGD

   Beste Anoniem,

   1 tot 7 uur per dag sporten, begint een beetje naar topsport te gaan. Hoop dat je daar ook de vereiste begeleiding bij krijgt. Hiervoor zal je dus ook in voeding moeten compenseren.
   Indien het je desondanks niet lukt om op gewicht te blijven, is het geen aandacht vragen door het te bespreken (tenminste niet op een verkeer de manier). Zeker zou ik dit met de huisarts, jeugdarts, sportbegeleiding bespreken.
   Op de chat kan je ook kijken welke stappen je kan en wil maken.

   P. Jansen Jeugdarts

 6. Anoniem

  Hey ik ben 14 jaar en 1,78 en ik weeg 65 kilo en ik weet niet of ik te dik ben of niet en ik had het al getest met zo’n BMI test en toen was mijn score 20,5 maar ik weet nog steeds niet of ik ondergewicht heb of normaal of overgewicht? En als ik overgewicht heb weet je dan hoe ik makkelijk kan afvallen?

  • JouwGGD

   Beste anoniem,

   De BMI meter van voedingscentrum geeft aan of je gezond gewicht hebt bij je lengte. Tevens geeft deze meteen advies over wat je met de uitslag kan doen (aankomen, gelijk blijven of afvallen).
   Makkelijk afvallen bestaat niet, eigenlijk is voor alles een leefstijl verandering nodig en dat is makkelijker gezegd dan gedaan!

   Succes P. Jansen Jeugdarts

 7. Julia

  Hallo ik voel me kapot dik. Ik ben 1.63 ik ongeveer 65 kilo. En mijn bmi is 21.07 de bmi meter zegt dat het gemiddeld is maar ik voel me echt dik. Plees help me. Want ik wil wel afvallen maar ik weet niet hoe. En hoe ik het moet volhouden.

  • JouwGGD

   Beste Julia,

   Hoe heb je je BMI uitgerekend, deze is namelijk niet 21,07! Deze is 24,5 (BMI= 65 (kg)/ 1,63^2 (m^2)).
   Op voedingscentrum.nl kan je BMI makkelijk berekenen en dan door klikken om te kijken wat je zou kunnen doen. Feit is dat je eigenlijk niet moet focussen op het gewicht, maar juist op gezonde voeding en voldoende sport.
   Juist door gezonder te gaan eten en meer te gaan sporten hou je het langer vol (ip hoef je geen eens vol te houden omdat je nooit meer anders moet gaan doen).

   P. Jansen Jeugdarts