Alles wat je eet, zet je lichaam om in energie. Energie die je binnenkrijgt, maar niet verbruikt – vaak komt die uit suiker en vet – sla je op als vet. Eet je meer dan je verbruikt? Dan kom je aan. Eet je minder dan je verbruikt? Dan val je af.

De gevolgen van te zwaar zijn

De combinatie van te weinig bewegen en een ongezond voedingspatroon kan leiden tot overgewicht. Overgewicht betekent dat je te zwaar bent ten opzichte van je lengte. Van overgewicht kun je bijvoorbeeld rugpijn krijgen of last van je knieën. Maar ook last van kortademigheid, hoofdpijn en slaapstoornissen.

Op de lange termijn zijn de gevolgen van te zwaar zijn erger. Denk aan een verhoogde bloeddruk, diabetes of hart- en vaatziekten. Dat zijn ziekten die langzaam ontstaan, je merkt ze pas na lange tijd op. Achteraf zijn ze vaak moeilijk te genezen.

De gevolgen van te licht zijn

Ook als je te weinig weegt bent, kun je klachten krijgen. Je krijgt dan vaak te weinig energie en voedingsstoffen binnen. Vet en spieren worden afgebroken. Hierdoor voel je je zwakker, ben je sneller moe en heb je minder zin om te bewegen.

Wat is een gezond gewicht voor mij?

Welk gewicht voor jou gezond is, hangt af van je lengte en je geslacht. Wil jij weten of je een gezond gewicht hebt? Lees dan hier meer over het meten van je BMI.

Heb je de indruk dat je vaak veel te veel eet in korte tijd en dat je dat op die momenten niet kan stoppen? Dan kan het zijn dat je een eetprobleem hebt.

Overgewicht, wat nu?

Ben je te zwaar? Ga niet op een streng dieet! De meeste jongeren zijn nog in de groei. Dan heb je juist belangrijke bouwstoffen nodig om te groeien. En die haal je uit eten. Je kunt natuurlijk wel gezonder gaan eten. Voor tips over gezond afvallen kan je terecht bij een diëtist of bij de GGD.

Ondergewicht, wat nu?

Ben je te dun? Eet en drink dan iets meer dan je lichaam dagelijks nodig heeft. Kies voor gezond eten. Voor tips over gezond aankomen kan je terecht bij de jeugdgezondheidszorg. Ook een diëtist kan je helpen.

Eet je voor langere tijd niet omdat je je lichaam niet mooi vindt? Dan is het goed als je hierover praat met iemand die je vertrouwt. Je kunt ook altijd met ons chatten.

Ben ik te zwaar of juist te licht?

Op de site van het Voedingscentrum kun je berekenen wat een goed gewicht voor je lengte is.

 

215 reacties

Wil je reageren?

Om het reactieformulier te kunnen tonen, moeten we cookies van derden plaatsen (reCAPTCHA). Als je dit toestaat, klik dan op het kruisje in de boodschap bovenaan de pagina, en druk op F5 om de pagina te verversen.

 1. Anoniem

  Ik heb een eetstoornis in de 1e klas met hulp gehad en zit nu in de 3e. In de 2 ging het goed en kwam steeds meer aan tot gezond gewicht. Ik weeg nu 63kg maar voel me veeeeeel te zwaar. Ik eet normaal zegt mijn hulp maar ik wil minder maar kan het gewoon echt niet!! Ik baal zo. Wat kan ik doen om óf blij te zijn en minder te piekeren?

  • JouwGGD

   Beste Anoniem,

   In een forum kan ik moeilijk een andere behandeling gaan voorstellen dan je eigen hulpverlening.
   Goed om dit toch met hem/haar te bespreken. Als ik het goed begrijp wil je alleen blij zijn en minder pieker ipv minderen met voeding (is dat meer een controle middel).

   P. Jansen Jeugdarts

 2. nienke

  hoi ik ben nienke
  ik ben 13 (bijna 14)
  ik maak me vaak zorgen over mij gewicht en lengte g:53,9 L:172
  ps ik heb vaak wit slijm in mijn onderbroek. ik ben nog niet ongesteld geworden en heb vaak buik pijn
  groetjes nienke

 3. Alisha

  Hoi met Alisha
  Ik ben 10 jaar 154 cm lang
  En 36,7 afgerond 37 kg
  En ik ben nog niet ongesteld
  Is dat goed
  Groetjes!!!

 4. Yasmine

  Hoi ik ben nogal klein voor mijn leventijd ik ben namelijk 1.43 enig ben 11 en ik weeg 33 kilo ben ik nu te zwaar of?

  • JouwGGD

   Beste Israa,

   Afvallen is altijd lastig. De het is ook goed om de focus niet op het gewicht te leggen.
   Voldoende bewegen (de beweegnorm voor kinderen is een 1uur per dag) en gezonde voeding.
   Gewicht komt vanzelf, wel zal je bij bovenste twee ook de familie moeten betrekken.
   Het wordt moeilijk als je ouders patat hebben voor diner en jij gezond wilt eten.

   P. Jansen Jeugdarts

  • JouwGGD

   Beste Ilse,

   Op voedingscentrum.nl staat een voor jongeren aangepaste BMI meter, die geeft aan of je een gezond gewicht bij je lengte hebt.
   Buikpijn is natuurlijk niet goed! maar daar kan ik niet een diagnose aan hangen via een forum. Advies is toch daarvoor een keer naar de huisarts te gaan.

   P. Jansen jeugdarts