Meningokokken


Meningokokkenziekte lijkt in het begin soms op een gewone griep of buikgriep. De bacterie kan in de neus of keel zitten zonder dat je het merkt. De bacterie verspreidt zich door hoesten, niezen of zoenen. Meestal word je niet ziek. Komt de bacterie in de bloedbaan of het zenuwstelsel dan kan je in korte tijd ernstig ziek worden.

Chatten met Jouw GGD over meningokokken

Heb je vragen over de meningokokkenprik? Tot eind november zijn er iedere week 2 momenten dat je kunt chatten met een jeugdarts of verpleegkundige van JouwGGD.nl.

 

De komende 2 weken kun je chatten op:

 • dinsdag 23 oktober: 14.00-16.00 uur
 • donderdag 25 oktober 10.00-12.00 uur
 • dinsdag 30 oktober: 14.00-16.00 uur
 • donderdag 1 november 14.00-16.00 uur

 

afbeelding-meningokokken-chat

 

Deelditnietmetjevrienden.nl

Op de website deelditnietmetjevrienden.nl stap je in het leven van jonge mensen die ieder hun eigen verhaal hebben over meningokokkenziekte. Je kunt meer te weten komen over meningokokkenziekte en de prik die je ertegen beschermt. Ook krijg je antwoord op vragen die je misschien hebt.

27 reacties

Geef jouw reactie

Geef jouw reactie

  • JouwGGD

   Beste Hugo,

   Op de site Deelditnietmetjevrienden.nl staat het volgende:
   Wie krijgt een uitnodiging voor een prik tegen meningokokkenziekte?

   Per 1 oktober 2018 krijg je een uitnodiging voor een prik tegen meningokokkenziekte, als je dit jaar tussen 1 mei en 31 december 14 jaar wordt. Als je in 2005 bent geboren, krijg je een uitnodiging in het voorjaar van 2019. Ook als je tussen 1 januari 2001 en 1 mei 2004 bent geboren, krijg je in 2019 een uitnodiging voor een prik. Het is nog niet precies bekend wanneer in 2019 dat zal zijn. Je krijgt je uitnodiging altijd per post. Eind 2019 heeft iedereen die 14 t/m 18 jaar oud is, een uitnodiging voor een prik tegen meningokokkenziekte gehad.

   P. Jansen Jeugdarts

  • JouwGGD

   Beste Jessey,

   Van de meningokokkenziekte kan je dood gaan ja. Gelukkig komt dit maar zelden voor.

   Je kunt aan meningokokkenziekte gevolgen overhouden die niet meer overgaan. Je kunt bijvoorbeeld doof worden, problemen aan je ogen, epilepsie of concentratiestoornissen krijgen. Door ernstige bloedvergiftiging moet soms een arm of been geamputeerd worden. 5 tot 10% van de mensen met een hersenvliesontsteking en 20-50% van de mensen met een ernstige bloedvergiftiging gaan dood.

   P. Jansen Jeugdarts