Meningokokken


Meningokokkenziekte lijkt in het begin soms op een gewone griep of buikgriep. De bacterie kan in de neus of keel zitten zonder dat je het merkt. De bacterie verspreidt zich door hoesten, niezen of zoenen. Meestal word je niet ziek. Komt de bacterie in de bloedbaan of het zenuwstelsel dan kan je in korte tijd ernstig ziek worden.

 

Deelditnietmetjevrienden.nl

Op de website deelditnietmetjevrienden.nl stap je in het leven van jonge mensen die ieder hun eigen verhaal hebben over meningokokkenziekte. Je kunt meer te weten komen over meningokokkenziekte en de prik die je ertegen beschermt. Ook krijg je antwoord op vragen die je misschien hebt.

27 reacties

Wil je reageren?

Om het reactieformulier te kunnen tonen, moeten we cookies van derden plaatsen (reCAPTCHA). Als je dit toestaat, klik dan op het kruisje in de boodschap bovenaan de pagina, en druk op F5 om de pagina te verversen.

  • JouwGGD

   Beste Sasha,

   Het kan zijn dat je het over de Meningokokken C vaccinatie hebt, deze van nu is uitgebreider (Meningokokken A, C, W, Y).
   Daarnaast is de vaccinatie zo’n 3-5 beschermend (gaan ze van uit), dus is het aan te raden je nogmaals te vaccineren.
   2 keer vaccineren is niet erg of schadelijk, je bent alleen up to date met de bescherming.

   P. Jansen Jeugdarts

 1. Esmeralda

  Mijn dochter is 13 maar zit in de 2e klas van de middelbare school.
  Iedereen van de 2e klas krijgt volgens school een oproep.
  Valt mijn dochter daar dan ook onder.

  • JouwGGD

   Beste Esmeralda,

   Per 1 oktober 2018 krijg je een uitnodiging voor een prik tegen meningokokkenziekte, als je dit jaar tussen 1 mei en 31 december 14 jaar wordt. Als je in 2005 bent geboren, krijg je een uitnodiging in het voorjaar van 2019. Ook als je tussen 1 januari 2001 en 1 mei 2004 bent geboren, krijg je in 2019 een uitnodiging voor een prik. Het is nog niet precies bekend wanneer in 2019 dat zal zijn. Je krijgt je uitnodiging altijd per post. Eind 2019 heeft iedereen die 14 t/m 18 jaar oud is, een uitnodiging voor een prik tegen meningokokkenziekte gehad.

   P. Jansen Jeugdarts

  • JouwGGD

   Beste Amelie,

   Over lokale uitvoering is het handig de website van de lokale organisatie te raadplegen.
   De vaccinatie campagne gaat in oktober van start. Dus indien je dit jaar in aanmerking komt voor de vaccinatie Men ACWY, kan je de oproep ieder moment verwachten (mits je hem niet al hebt).

   P. Jansen Jeugdarts

  • JouwGGD

   Beste Pieter,

   Kan ik ziek worden van de prik?

   Van iedere vaccinatie kan je een bijwerking krijgen. Meestal valt het mee. Als je last krijgt van de prik, is het meestal dat je huid wat rood is op de plek waar je de prik hebt gekregen. Die plek kan ook een dag of twee wat hard aanvoelen. Ook kan je bovenarm wat pijn doen. Het beste is om dan je arm gewoon te blijven gebruiken. Je kunt ook lichte koorts krijgen. Na de prik kun je gewoon naar school of sporten.

   In Nederland is een onafhankelijke organisatie die bijwerkingen van vaccinaties en geneesmiddelen. Dat is Bijwerkingencentrum Lareb. Als je denkt dat je een bijwerking hebt van een vaccinatie, kun je die bij Lareb melden. Wil je meer lezen over bijwerkingen van een vaccinatie, kijk dan op de pagina van het Rijksvaccinatieprogramma.

   P. Jansen Jeugdarts

 2. Lisanne

  Ik ben geboren op 17-11-2003 krijg ik dan wel of niet de meningokokkenprik want het is erg onduidelijk. Ik heb het al een paar keer gelezen maar ik weet het niet zeker. En krijgt mijn oudere broer 02-12-2001 ook de prik? En zo ja mag ik dan de data weten? Erg handig namelijk. Dankuwel alvast.

  • JouwGGD

   Beste Lisanne,

   Ja, je krijgt een uitnodiging voor de Men ACWY prik (net als je broer trouwens). Echter krijg je hem volgend jaar. De data zijn nog niet bekend.
   Op dit moment wordt door de plaatselijke GGD daar een planning voor gemaakt.

   Deelditnietmetjevrienden.nl: Ook als je tussen 1 januari 2001 en 1 mei 2004 bent geboren, krijg je in 2019 een uitnodiging voor een prik. Het is nog niet precies bekend wanneer in 2019 dat zal zijn. Je krijgt je uitnodiging altijd per post. Eind 2019 heeft iedereen die 14 t/m 18 jaar oud is, een uitnodiging voor een prik tegen meningokokkenziekte gehad.

   P. Jansen Jeugdarts

 3. Noa

  Hey het is 6 jaar geleden dat ik een prik heb gehad en ik vind het nogal spannend en eng hebben jullie tips voor mij?

  • JouwGGD

   Beste Noa,

   Het is handig om dat meteen aan te geven! De Jeugdartsen en verpleegkundigen die de vaccinatie geven zijn erg ervaren.
   Op de locatie is soms ook een speciaal prikpunt voor wat meer angstigere jongens/meisjes. Daar kunnen ze je met alles helpen.

   P. Jansen Jeugdarts

  • JouwGGD

   Beste Prive,

   Niets moet! Het is wel geadviseerd. Om iedereen te beschermen (ook de mensen om je heen) is het geadviseerd voor alle jongeren de prik te halen.
   Dit jaar de kinderen die tussen 1 mei en 31 dec 2004 geboren zijn.

   Als je in 2005 bent geboren, krijg je een uitnodiging in het voorjaar van 2019. Ook als je tussen 1 januari 2001 en 1 mei 2004 bent geboren, krijg je in 2019 een uitnodiging voor een prik. Het is nog niet precies bekend wanneer in 2019 dat zal zijn. Je krijgt je uitnodiging altijd per post. Eind 2019 heeft iedereen die 14 t/m 18 jaar oud is, een uitnodiging voor een prik tegen meningokokkenziekte gehad.

   P. Jansen Jeugdarts

 4. Jennifer de groot

  Hoi Ik wil die prik morgen halen maar ik ben gister avond opeens heel zoek geworden ik moet de heletijd spugen maar kan ik de prik nog wel halen morgen

  • JouwGGD

   Beste Jennifer,

   Kijk even de dag van de prik zelf.
   Indien je koorts hebt en je niet lekker voelt, is het handiger om hem uit te stellen.

   P. Jansen Jeugdarts

  • Linda

   Nee dat kan niet, daar zijn helemaal geen bewijzen voor. De baarmoederhalskanker prik is voordat je hen hebt gekregen zo goed getest, en het helpt je de kans kleiner te maken om die ziekte te krijgen