Wat is meningokokkenziekte?

De meningokokkenziekte wordt veroorzaakt door een bacterie, de meningokok. Als de bacterie in je neus zit kun je een ander besmetten zonder zelf ziek te zijn. De bacterie wordt via de lucht, door hoesten en niezen, of door zoenen van mens op mens overgedragen. Meestal word je niet ziek van de meningokok. Heel soms komt de bacterie wel verder in je lichaam. via je bloed of zenuwstelsel. Je wordt dan snel heel ziek door een hersenvliesontsteking of een bloedvergiftiging. Sinds 2015 worden ieder jaar meer mensen ernstig ziek door de meningokokkenziekte. Ook gaan er ieder jaar meer mensen aan dood.

Het verhaal van Sterre

Luister eens naar het verhaal van de 17-jarige Sterre. Op een dag komt haar zus Amber thuis. Het is een gezellige dag. Drie dagen later leeft Amber niet meer. Ze is overleden aan hersenvliesontsteking. Hoe vers het verdriet ook nog is, Sterre heeft zelf het initiatief genomen om haar verhaal te vertellen.

Het filmpje kun je bekijken op deelditnietmetjevrienden.nl

Prik tegen de meningokokkenziekte

Eind 2018 heben de meeste jongeren die dat jaar 14 zijn geworden, een (gratis) prik gekregen die hen beschermt tegen deze ernstige ziekte. In het voorjaar van 2019 ontvangen jongeren die geboren zijn in 2005 een uitnodiging. Daarnaast zullen in 2019 alle jongeren geboren tussen 1 januari 2001 en 1 mei 2004 worden uitgenodigd. In de brief staat waar de prik wordt gegeven.

Hoe werkt de prik?

Met 1 prik (vaccin) in je bovenarm ben je voor minimaal 5 jaar beschermd. Je kunt dan niet ziek worden van de meningokok en je kunt anderen niet besmetten. De prik duurt maar kort en is minder eng dan je misschien denkt. Soms voelt de plek van de prik daarna een beetje hard of wordt je huid rondom de prik wat rood. Je kunt gewoon naar school of sporten. Je hoeft ook geen tabletje tegen de pijn te nemen voordat je de prik haalt of na afloop.

Meer informatie over de meningokokkenprik

Heb je nog vragen over de meningokokkenprik? Op deelditnietmetjevrienden.nl vind je veel informatie. Je kunt ook chatten met JouwGGD.

89 reacties

Wil je reageren?

Om het reactieformulier te kunnen tonen, moeten we cookies van derden plaatsen (reCAPTCHA). Als je dit toestaat, klik dan op het kruisje in de boodschap bovenaan de pagina, en druk op F5 om de pagina te verversen.

Wil je je reactie laten verwijderen?
Stuur een mail met toelichting naar redactie@jouwggd.nl.
 1. Yasmina

  ik heb de brief niet gehad, maar ben wel in 2001 geboren. Waarom? ik wil de prik namelijk wel graag halen.

  • JouwGGD

   Beste Yasmina,

   Waarom je geen brief hebt gehad (mogelijk komt hij nog één deze weken) weet ik niet! Op de lokale site van je eigen GGD staat de lokatie en dag van vaccinatie. Je kan daar met identiteitsbewijs naar toe en je melden bij de informatie balie.
   Dan kan je de vaccinatie gewoon krijgen.

   Succes P. Jansen Jeugdarts

 2. Christa

  Mijn oudste zoon (2000) valt net buiten de groep maar heeft een verminderde nierfunctie is het verstandig dat hij ook de prik gaat halen? De meeste van zijn vrienden en ook zijn broertje hebben wel een oproep.

  • JouwGGD

   Beste Christa,

   Dit zou je met de behandelend arts moeten bespreken. Mogelijk kan de jeugdarts van de GGD daarbij ondersteunen.
   Om de toename van Meningokokken W-infecties te stoppen, is het op dit moment niet nodig om anderen met spoed te vaccineren. Als je je kind (of jezelf) desondanks toch wil laten vaccineren, dan kun je dat bespreken met je huisarts of bij een vaccinatiecentrum van bijvoorbeeld de GGD. Sommige vaccinatiecentra van GGD Gemeentelijke/gewestelijke gezondheidsdienst -en bieden het vaccin aan, andere niet of beperkt. De vaccinatie is dan niet gratis. Het vaccin kost via de apotheek ongeveer 60 tot 80 euro. Hier kunnen nog kosten voor het consult bij komen.

   P. Jansen Jeugdarts

 3. J

  Als je 14 maanden oud bent krijg je de vaccinatie tegen meningokokken type c. Als je die niet gehad hebt, kan je deze huidige vaccinatie dan wel halen?

  • JouwGGD

   Beste J,

   Tot je 18de kan je altijd beginnen met vaccineren.
   De huidige (Men A,C,W,Y) vaccinatie is een uitbreiding van de Men C vaccinatie. Dus die kan je gewoon nemen.
   Ook de andere vaccinaties die je nog zou willen nemen kunnen tot je 18de jaar gegeven worden.

   P. Jansen Jeugdarts

  • JouwGGD

   Beste Pien,

   Het is heel verstandig hem te nemen!
   In Nederland vinden we het belangrijk dat kinderen een gezonde start in het leven krijgen. Vaccinaties tegen besmettelijke infectieziekten horen daarbij. Daarom hoeven ouders niet te betalen voor de vaccinaties. Omdat vaccineren voor de meeste ouders vanzelfsprekend is, is er geen verplichting om te vaccineren in Nederland. Het is vrijwillig. Het programma wordt georganiseerd door de Rijksoverheid, daarom heet het Rijksvaccinatieprogramma. Nederland is daarin niet uniek, alle landen in de wereld kennen een vergelijkbaar vaccinatieprogramma.

   P. Jansen Jeugdarts

 4. Marion Stuurman

  Goedendag, kan mijn dochter, die al uitgenodigd is in het rijksvaccianatieprogramma, de prik ook van de huisarts krijgen op een ander tijdstip? Zij vind het heel naar om in zo’n grote hal te moeten worden geprikt (heeft daar niet zulke leuke ervaringen mee)
  Alvast bedankt voor de reacite

  • JouwGGD

   Beste Marion Stuurman,

   Mogelijk kan dat wel, maar niet binnen het RVP. Dus dan zal het voor eigen kosten zijn.
   Wat ook mogelijk is, is even contact opnemen met de lokale GGD die de vaccinatie campagne organiseert.
   Tijden de vaccinatie campagne is er in de meeste plekken een aparte ruimte voor bange kinderen of voor kinderen in bv een rolstoel. Zodat die niet in de grote hal geprikt hoeven te worden. Anders is er ook meestal een mogelijkheid om op afspraak op een lokatie de vaccinatie te geven.

   Succes P. Jansen Jeugdarts

 5. Jolande

  Goedeavond mijn zoon 31-07-2001heeft nog geen uitnodiging gehad voor de meningokokken vaccinatie. Klopt dit, of kunnen we deze nog verwachten; zoja kunt u dan aangeven wanneer dit zal zijn. Ik vraag dit omdat de post helaas vaak foutief bezorgd wordt.

  • JouwGGD

   Beste Jolande,

   Er worden dit jaar heel veel kinderen gevaccineerd tegen de meningococcen. Hierdoor is het ook onmogelijk iedereen tegelijk op te roepen.
   Hij krijgt een uitnodiging, rond de maanden maart en april dit jaar. De lokale GGD organiseerd de uitvoering van de vaccinaties, let op de website van de lokale GGD en de website van het RIVM http://www.deelditnietmetjevrienden.nl

   P. Jansen Jeugdarts

  • JouwGGD

   Beste Hugo,

   Op de site Deelditnietmetjevrienden.nl staat het volgende:
   Wie krijgt een uitnodiging voor een prik tegen meningokokkenziekte?

   Per 1 oktober 2018 krijg je een uitnodiging voor een prik tegen meningokokkenziekte, als je dit jaar tussen 1 mei en 31 december 14 jaar wordt. Als je in 2005 bent geboren, krijg je een uitnodiging in het voorjaar van 2019. Ook als je tussen 1 januari 2001 en 1 mei 2004 bent geboren, krijg je in 2019 een uitnodiging voor een prik. Het is nog niet precies bekend wanneer in 2019 dat zal zijn. Je krijgt je uitnodiging altijd per post. Eind 2019 heeft iedereen die 14 t/m 18 jaar oud is, een uitnodiging voor een prik tegen meningokokkenziekte gehad.

   P. Jansen Jeugdarts

  • JouwGGD

   Beste Jessey,

   Van de meningokokkenziekte kan je dood gaan ja. Gelukkig komt dit maar zelden voor.

   Je kunt aan meningokokkenziekte gevolgen overhouden die niet meer overgaan. Je kunt bijvoorbeeld doof worden, problemen aan je ogen, epilepsie of concentratiestoornissen krijgen. Door ernstige bloedvergiftiging moet soms een arm of been geamputeerd worden. 5 tot 10% van de mensen met een hersenvliesontsteking en 20-50% van de mensen met een ernstige bloedvergiftiging gaan dood.

   P. Jansen Jeugdarts