Wat is meningokokkenziekte?

De meningokokkenziekte wordt veroorzaakt door een bacterie, de meningokok. Als de bacterie in je neus zit kun je een ander besmetten zonder zelf ziek te zijn. De bacterie wordt via de lucht, door hoesten en niezen, of door zoenen van mens op mens overgedragen. Meestal word je niet ziek van de meningokok. Heel soms komt de bacterie wel verder in je lichaam. via je bloed of zenuwstelsel. Je wordt dan snel heel ziek door een hersenvliesontsteking of een bloedvergiftiging. Sinds 2015 worden ieder jaar meer mensen ernstig ziek door de meningokokkenziekte. Ook gaan er ieder jaar meer mensen aan dood.

Het verhaal van Sterre

Luister eens naar het verhaal van de 17-jarige Sterre. Op een dag komt haar zus Amber thuis. Het is een gezellige dag. Drie dagen later leeft Amber niet meer. Ze is overleden aan hersenvliesontsteking. Hoe vers het verdriet ook nog is, Sterre heeft zelf het initiatief genomen om haar verhaal te vertellen.

Het filmpje kun je bekijken op deelditnietmetjevrienden.nl

Prik tegen de meningokokkenziekte

Eind 2018 heben de meeste jongeren die dat jaar 14 zijn geworden, een (gratis) prik gekregen die hen beschermt tegen deze ernstige ziekte. In het voorjaar van 2019 ontvangen jongeren die geboren zijn in 2005 een uitnodiging. Daarnaast zullen in 2019 alle jongeren geboren tussen 1 januari 2001 en 1 mei 2004 worden uitgenodigd. In de brief staat waar de prik wordt gegeven.

Hoe werkt de prik?

Met 1 prik (vaccin) in je bovenarm ben je voor minimaal 5 jaar beschermd. Je kunt dan niet ziek worden van de meningokok en je kunt anderen niet besmetten. De prik duurt maar kort en is minder eng dan je misschien denkt. Soms voelt de plek van de prik daarna een beetje hard of wordt je huid rondom de prik wat rood. Je kunt gewoon naar school of sporten. Je hoeft ook geen tabletje tegen de pijn te nemen voordat je de prik haalt of na afloop.

Meer informatie over de meningokokkenprik

Heb je nog vragen over de meningokokkenprik? Op deelditnietmetjevrienden.nl vind je veel informatie. Je kunt ook chatten met JouwGGD.

89 reacties

Wil je reageren?

Om het reactieformulier te kunnen tonen, moeten we cookies van derden plaatsen (reCAPTCHA). Als je dit toestaat, klik dan op het kruisje in de boodschap bovenaan de pagina, en druk op F5 om de pagina te verversen.

Wil je je reactie laten verwijderen?
Stuur een mail met toelichting naar redactie@jouwggd.nl.
 1. Fran

  Mijn dochter is geboren in 2006.
  Wanneer wordt bekend of tieners die in 2020 14 jaar worden ook zullen worden ingeent?

 2. Esther

  Ik heb donderdag de inenting voor de menigokokken maar diezelfde dag heb ik een inenting voor Hepatitis B. Hier zit maar 2 uur tussen. Mag dit of is het niet verstandig om dit op dezelfde dag te doen? En als dit niet verstandig is, kan ik dan een aparte afspraak maken voor de menigokokken prik?

  • JouwGGD

   Beste Esther,

   De vaccinaties kunnen tegelijk zelfs gegeven worden. Om lokale bijwerkingen te kunnen scheiden is het wel handig te noteren welke vaccinatie in welke arm gaat!
   Je mag altijd een vaccinatie uitstellen en op een ander moment inhalen (RVP rijks vaccinatie programma voor je 18de), neem hiervoor contact op met je lokale GGD.

   P. Jansen Jeugdarts

 3. Eva Mecozzi De felice

  Hallo,
  Ik heb 2 kinderen geboren
  2002 en 2005. We wonen in Haren een geen van de twee heeft een oproep gekregen voor de Meningococco vaccinatie.
  Nu het is zo dat op 28/3 is er In haren Lyceum een prik vaccinantie voor jongere geboren in 2002 ( mijn zoon is van 14/10/2002). Kan hij zonder op roep mee doen? Waaroom hebben we geen oproep gekregen. Zijn bij de juiste adres door gestuurd?

  • JouwGGD

   Beste Eva,

   Op de site van deelditnietmetjevrienden.nl staat dat de kinderen uit 2005 de uitnodiging zullen ontvangen in mei/juni.
   Dus die komt er nog aan.
   Om op een ander moment te vaccineren zult u contact met de lokale GGD op moeten nemen. Omdat het maken van uitzonderingen niet makkelijk is bij deze grote operatie, weet ik niet of het gaat lukken.

   P. Jansen Jeugdarts

 4. Claudia

  Gister mijn zoon ingeënt.vanacht vreselijke hoofdpijn en misselijk.geen koorts.zou dit bijwerking kunnen zijn .

  • JouwGGD

   Beste Claudia,

   De klachten zijn niet geheel typisch. Bij klachten is het advies om toch naar de huisarts te gaan en aan te geven welke vaccinatie(s) hij heeft gehad.
   Indien de klachten worden geduid als bijwerkingen, wordt melden gewaardeerd! Dit kan bij Lareb.

   P. Jansen Jeugdarts

  • JouwGGD

   Beste H,

   Indien je koorts hebt wordt het afgeraden om de prik te halen. Niet omdat hij dan minder zou werken, maar omdat je dan niet weet of de verhoging is van de griep of van de bijwerking van de vaccinatie. Anders kan je gewoon de vaccinatie halen.

   P. Jansen Jeugdarts

 5. Caroline Orij

  Beste medewerker Vd GGD Alkmaar,

  Morgen krijgt mijn zoon zijn inenting tegen meningokokken.
  Helaas heb ik de brief met de locaties weggegooid. Ik ga er vanuit dat de licatie voor de inenting GGD Alkmaar is, maar mocht dit anders zijn zoud u mij het adres van deze licatie kunnen mailen?

  Alvast bedankt,
  Mvg Caroline Orij

  • JouwGGD

   Beste Caroline Orij,

   Dit is een landelijke website waarbij de lokale organisaties een lokaal gedeelte kunnen invullen. Indien daar niets staat over de locatie kan je nog zoeken op de website van de eigen GGD.
   Neem anders met hun contact op om alsnog iets te regelen (indien de afspraak mis is gelopen).

   Groet P. Jansen Jeugdarts

 6. Miran

  Is er een kans om nog een keer een hersenvliesontsteking te krijgen? En zo ja kom ik als 20 jarige dan nog wel in aanmerking?

  • JouwGGD

   Beste Miran,

   Het kan indien de verwekker een andere is dan die van de eerste.
   Op je 20ste kom je niet meer in aanmerking voor voor een vaccinatie via het RVP.
   De kans dat iemand in Nederland Meningokokken W-ziekte krijgt, is ontzettend klein. Het is nog steeds een zeldzame ziekte. Door eind 2018 en komende tijd de jongeren tussen 14 en 18 jaar te vaccineren, wordt de kans voor álle mensen in Nederland om de ziekte te krijgen nóg kleiner. Om de toename van Meningokokken W-infecties te stoppen, is het op dit moment niet nodig om anderen met spoed te vaccineren. Als je je kind (of jezelf) desondanks toch wil laten vaccineren, dan kun je dat bespreken met je huisarts of bij een vaccinatiecentrum van bijvoorbeeld de GGD. Sommige vaccinatiecentra van GGD Gemeentelijke/gewestelijke gezondheidsdienst -en bieden het vaccin aan, andere niet of beperkt. De vaccinatie is dan niet gratis. Het vaccin kost via de apotheek ongeveer 60 tot 80 euro. Hier kunnen nog kosten voor het consult bij komen.

   P. Jansen Jeugdarts

 7. Miran

  Ik ben in 1999 geboren en heb toen ik 2 maanden oud was een hersenvliesontsteking opgelopen. Ik heb geen hulp gekregen omdat je bij mij aan de buitenkant niets kan zien en ben daarna op een sbo gezet omdat ze mijn gedragsproblemen aan iets anders linkte wat niet bleek. Nu ik 20 ben begin ik steeds meer te merken dat ik gewoon in veel dingen tekort schiet en loop vast in mijn leven maar heb het gevoel dat ik niet gehoord wordt omdat ik “er goed vanaf gekomen ben”. Je kan niet aan de buitenkant zien wat er met iemand aan de hand is. Je voelt je gewoon machteloos en alleen

  • JouwGGD

   Beste Miran,

   Heel naar verhaal! Het is altijd lastig als een handicap niet altijd direct zichtbaar is. Soms worden mensen hierdoor overschat (soms ook onderschat natuurlijk).
   Beste is toch om te kijken met een professional waarbij die je kan helpen. Op mindmasters staan ook veel artikelen die je misschien verder kunnen helpen.

   P. Jansen Jeugdarts

 8. Sanne

  Ik ben geboren op 26 december 2001. Al mijn vrienden hebben al een uitnodiging / brief gehad voor de menogokokken prik maar ik niet. De prik is al snel en ik wil hem ook nemen. Wat kan ik doen?

 9. Fleur

  Hallo,

  Ik ben geboren op 5 augustus 2000 en er staat dat 14 tm 18 geprikt mag worden. Ik zou het ook graag willen maar lig ik er dan net buiten?