Wat is meningokokkenziekte?

De meningokokkenziekte wordt veroorzaakt door een bacterie, de meningokok. Als de bacterie in je neus zit kun je een ander besmetten zonder zelf ziek te zijn. De bacterie wordt via de lucht, door hoesten en niezen, of door zoenen van mens op mens overgedragen. Meestal word je niet ziek van de meningokok. Heel soms komt de bacterie wel verder in je lichaam. via je bloed of zenuwstelsel. Je wordt dan snel heel ziek door een hersenvliesontsteking of een bloedvergiftiging. Sinds 2015 worden ieder jaar meer mensen ernstig ziek door de meningokokkenziekte. Ook gaan er ieder jaar meer mensen aan dood.

Prik tegen de meningokokkenziekte

In 2018 en 2019 hebben de meeste jongeren die dat jaar 14 zijn geworden, een (gratis) prik gekregen die hen beschermt tegen deze ernstige ziekte.
Ook in 2020 krijgen veel jongeren de prik tegen meningokokken. De GGD’en houden daarbij rekening met de maatregelen vanwege corona.

Hoe werkt de prik?

Met 1 prik (vaccin) in je bovenarm ben je voor minimaal 5 jaar beschermd. Je kunt dan niet ziek worden van de meningokok en je kunt anderen niet besmetten. De prik duurt maar kort en is minder eng dan je misschien denkt. Soms voelt de plek van de prik daarna een beetje hard of wordt je huid rondom de prik wat rood. Je kunt gewoon naar school of sporten. Je hoeft ook geen tabletje tegen de pijn te nemen voordat je de prik haalt of na afloop.

56 reacties

Wil je reageren?

Om het reactieformulier te kunnen tonen, moeten we cookies van derden plaatsen (reCAPTCHA). Als je dit toestaat, klik dan op het kruisje in de boodschap bovenaan de pagina, en druk op F5 om de pagina te verversen.

Wil je je reactie laten verwijderen?
Stuur een mail met toelichting naar redactie@jouwggd.nl.
 1. HDU

  Ik moest laatst de prik halen maar ik kon toen niet. Is er nog een andere datum in de buurt van Amersfoort waar ik m kan halen? Want ik wil hem wel heel graag halen.

  • JouwGGD

   Beste Youssef,

   Je kan RIVM bellen en laten weten dat je de vaccinatie niet wilt.
   Wil je meer informatie over de vaccinatie kan je altijd een afspraak maken met de jeugdarts van je school!

   P. Jansen Jeugdarts

 2. Mathijs

  Beste lezer,
  Door vakantie heb ik niet de prik kunnen halen.
  Wanneer kan ik hem in almere of rotterdam (mijn nieuwe woonplaats ) halen?
  Grt Mathijs

  • JouwGGD

   Beste Anne-Bo,

   Roken is altijd gevaarlijk, maar heeft niets met de vaccinatie te maken.

   P. Jansen Jeugdarts

 3. Ayaan

  Ik heb de brief gekregen maar ik ben er niet naar toe gegaan kan ik hem gewoon bij de huisarts halen of dat niet?

  • JouwGGD

   Beste Ayaan,

   De huisarts moet deze vaccinatie op recept bestellen, dus dan moet je er ook voor betalen.
   Makkelijker en goedkoper is dit via de GGD te regelen. Er zijn vaak inhaalvaccinatiedagen. Kijk op de website van de lokale GGD voor info en contact gegevens.

   P. Jansen Jeugdarts