Wat is meningokokkenziekte?

De meningokokkenziekte wordt veroorzaakt door een bacterie, de meningokok. Als de bacterie in je neus zit kun je een ander besmetten zonder zelf ziek te zijn. De bacterie wordt via de lucht, door hoesten en niezen, of door zoenen van mens op mens overgedragen. Meestal word je niet ziek van de meningokok. Heel soms komt de bacterie wel verder in je lichaam. via je bloed of zenuwstelsel. Je wordt dan snel heel ziek door een hersenvliesontsteking of een bloedvergiftiging. Sinds 2015 worden ieder jaar meer mensen ernstig ziek door de meningokokkenziekte. Ook gaan er ieder jaar meer mensen aan dood.

Het verhaal van Sterre

Luister eens naar het verhaal van de 17-jarige Sterre. Op een dag komt haar zus Amber thuis. Het is een gezellige dag. Drie dagen later leeft Amber niet meer. Ze is overleden aan hersenvliesontsteking. Hoe vers het verdriet ook nog is, Sterre heeft zelf het initiatief genomen om haar verhaal te vertellen.

Het filmpje kun je bekijken op deelditnietmetjevrienden.nl

Prik tegen de meningokokkenziekte

Eind 2018 heben de meeste jongeren die dat jaar 14 zijn geworden, een (gratis) prik gekregen die hen beschermt tegen deze ernstige ziekte. In het voorjaar van 2019 ontvangen jongeren die geboren zijn in 2005 een uitnodiging. Daarnaast zullen in 2019 alle jongeren geboren tussen 1 januari 2001 en 1 mei 2004 worden uitgenodigd. In de brief staat waar de prik wordt gegeven.

Hoe werkt de prik?

Met 1 prik (vaccin) in je bovenarm ben je voor minimaal 5 jaar beschermd. Je kunt dan niet ziek worden van de meningokok en je kunt anderen niet besmetten. De prik duurt maar kort en is minder eng dan je misschien denkt. Soms voelt de plek van de prik daarna een beetje hard of wordt je huid rondom de prik wat rood. Je kunt gewoon naar school of sporten. Je hoeft ook geen tabletje tegen de pijn te nemen voordat je de prik haalt of na afloop.

Meer informatie over de meningokokkenprik

Heb je nog vragen over de meningokokkenprik? Op deelditnietmetjevrienden.nl vind je veel informatie. Je kunt ook chatten met JouwGGD.

89 reacties

Wil je reageren?

Om het reactieformulier te kunnen tonen, moeten we cookies van derden plaatsen (reCAPTCHA). Als je dit toestaat, klik dan op het kruisje in de boodschap bovenaan de pagina, en druk op F5 om de pagina te verversen.

Wil je je reactie laten verwijderen?
Stuur een mail met toelichting naar redactie@jouwggd.nl.
  • JouwGGD

   Beste Mathilde,

   Mogelijk is er iets verkeer gegaan. Indien je in 2002 geboren bent, zou je de oproep reeds binnen moeten hebben. Het beste is om contact op te nemen met de plaatselijke GGD en te kijken in welke vaccinatie ronde je kan aansluiten.

   Deelditnietmetjevrienden.nl geeft aan: Als je bent geboren in 2001, 2002 of tussen 1 januari en 1 mei 2004, krijg je een uitnodiging voor een prik in maart of april dit voorjaar. Als je in 2003 of 2005 bent geboren, krijg je een uitnodiging voor een vaccinatie in mei of juni. Je krijgt je uitnodiging altijd per post. Eind 2018 hebben jongeren die tussen 1 mei en 31 december 2004 geboren zijn, al een uitnodiging ontvangen. Eind 2019 heeft iedereen die 14 t/m 18 jaar oud is, een uitnodiging voor een prik tegen meningokokkenziekte gehad.

   P. Jansen Jeugdarts

 1. 013

  Hoi ik ben17 jaar en ik heb de prik niet gehaald. Ik wilde het nog wel doen maar ik wist en weet niet of het nog steeds mogelijk is

  • JouwGGD

   Beste 013,

   Zeker is dat nog mogelijk. Het rijksvaccinatie programma is tot 18 jaar. Dus alle vaccinaties die gemist zijn kunnen tot je 18de verjaardag ingehaald worden.
   Neem contact op met de lokale GGD, hoe en waar dit te regelen.

   P. Jansen Jeugdarts

 2. Susanne

  Hoi, ik zie op site van de rijksoverheid dat type B het meeste voorkomt. Waarom zit deze dan niet in de combinatievaccinatie?

  • JouwGGD

   Beste Susanne,

   Ik weet niet welke site je dit hebt gelezen. De gezondheidsraad heeft kort geleden een advies hierover uitgebracht. Zie hieronder.
   De Gezondheidsraad heeft beoordeeld of de vaccinatie voor meningokokken B moet worden opgenomen in het Rijksvaccinatieprogramma. Op 19 december 2018 heeft de Gezondheidsraad het advies uitgebracht dit niet te doen. Het is onvoldoende bekend hoe effectief het is. En het kan hoge koorts veroorzaken. De vaccinatie voor meningokokken B wordt dus niet gratis door de overheid aangeboden, maar is wel verkrijgbaar op eigen kosten.

   P. Jansen Jeugdarts

  • JouwGGD

   Beste Esra,

   Je kan de prik gewoon zelf halen.
   Indien je het gezellig, leuk, minder spannend of anders met je ouders, broer, vriendin of iemand anders vind … dan mag je die meenemen.

   P. Jansen Jeugdarts

 3. HS Jeoung

  Dear Sir or Madam,
  My daughter was born in 1st July, 2004. She took Men C in 2006.
  Is she need take Men ACWY? If yes, when she can take this injection?

  Thank you for your reply in advance.

  Best Regards,
  HS Jeoung

  • JouwGGD

   Beste HS Jeoung,

   Since in the netherlands there is a rise of Meninggococcen W, she still needs the vaccination.
   The best way is to call the local GGD or look at their website for vaccination dates and locations.

   with kind regards
   P. Jansen Youth doctor.

  • JouwGGD

   Beste Anoniem,

   Er wordt in een spier geprikt en daarbij kan je last hebben van zwelling, pijn en roodheid waar de injectie is toegediend.
   Deze bijwerking is tijdelijk van aard en onschuldig. Andere bijwerkingen kun je lezen in de patiënten bijsluiter.
   je kunt bijwerkingen ook
   rechtstreeks melden op de website van Lareb.

   P. Jansen Jeugdarts

 4. Thijs

  Ik ben geboren in 2000 en ben nu student in Utrecht, ik heb gehoord dat het voor studenten belangrijk is om deze prik te halen. Hoe kan ik de vaccinatie halen?

  • JouwGGD

   Beste Thijs,

   Als je niet in bovengenoemde leeftijdsgroepen (van 01-01-2001 t/m 2005) valt, krijgt het geen uitnodiging voor een meningokokkenvaccinatie vanuit het Rijksvaccinatieprogramma. De kans dat iemand in Nederland Meningokokken W-ziekte krijgt, is ontzettend klein. Het is nog steeds een zeldzame ziekte. Door eind 2018 en komende tijd de jongeren tussen 14 en 18 jaar te vaccineren, wordt de kans voor álle mensen in Nederland om de ziekte te krijgen nóg kleiner. Om de toename van Meningokokken W-infecties te stoppen, is het op dit moment niet nodig om anderen met spoed te vaccineren. Als je je kind (of jezelf) desondanks toch wil laten vaccineren, dan kun je dat bespreken met je huisarts of bij een vaccinatiecentrum van bijvoorbeeld de GGD. Sommige vaccinatiecentra van GGD Gemeentelijke/gewestelijke gezondheidsdienst -en bieden het vaccin aan, andere niet of beperkt. De vaccinatie is dan niet gratis. Het vaccin kost via de apotheek ongeveer 60 tot 80 euro. Hier kunnen nog kosten voor het consult bij komen.

   P. Jansen Jeugdarts

 5. Deborah

  Ik ben in 2003 geboren maar heb nog geen brief gekregen!! Terwijl ik deze prik graag wil halen. Krijg een nog een brief?

  • JouwGGD

   Beste Lotte,

   Bij een verkoudheid mag en kan je gevaccineerd worden. Heb je koorts, dan is het handig om het uit te stellen.
   Niet omdat het niet kan, maar omdat de bijwerkingen (indien aanwezig) niet zuiver geobserveerd kunnen worden.

   P. Jansen Jeugdarts