Wat is meningokokkenziekte?

De meningokokkenziekte wordt veroorzaakt door een bacterie, de meningokok. Als de bacterie in je neus zit kun je een ander besmetten zonder zelf ziek te zijn. De bacterie wordt via de lucht, door hoesten en niezen, of door zoenen van mens op mens overgedragen. Meestal word je niet ziek van de meningokok. Heel soms komt de bacterie wel verder in je lichaam. via je bloed of zenuwstelsel. Je wordt dan snel heel ziek door een hersenvliesontsteking of een bloedvergiftiging. Sinds 2015 worden ieder jaar meer mensen ernstig ziek door de meningokokkenziekte. Ook gaan er ieder jaar meer mensen aan dood.

Het verhaal van Sterre

Luister eens naar het verhaal van de 17-jarige Sterre. Op een dag komt haar zus Amber thuis. Het is een gezellige dag. Drie dagen later leeft Amber niet meer. Ze is overleden aan hersenvliesontsteking. Hoe vers het verdriet ook nog is, Sterre heeft zelf het initiatief genomen om haar verhaal te vertellen.

Het filmpje kun je bekijken op deelditnietmetjevrienden.nl

Prik tegen de meningokokkenziekte

Eind 2018 heben de meeste jongeren die dat jaar 14 zijn geworden, een (gratis) prik gekregen die hen beschermt tegen deze ernstige ziekte. In het voorjaar van 2019 ontvangen jongeren die geboren zijn in 2005 een uitnodiging. Daarnaast zullen in 2019 alle jongeren geboren tussen 1 januari 2001 en 1 mei 2004 worden uitgenodigd. In de brief staat waar de prik wordt gegeven.

Hoe werkt de prik?

Met 1 prik (vaccin) in je bovenarm ben je voor minimaal 5 jaar beschermd. Je kunt dan niet ziek worden van de meningokok en je kunt anderen niet besmetten. De prik duurt maar kort en is minder eng dan je misschien denkt. Soms voelt de plek van de prik daarna een beetje hard of wordt je huid rondom de prik wat rood. Je kunt gewoon naar school of sporten. Je hoeft ook geen tabletje tegen de pijn te nemen voordat je de prik haalt of na afloop.

Meer informatie over de meningokokkenprik

Heb je nog vragen over de meningokokkenprik? Op deelditnietmetjevrienden.nl vind je veel informatie. Je kunt ook chatten met JouwGGD.

89 reacties

Wil je reageren?

Om het reactieformulier te kunnen tonen, moeten we cookies van derden plaatsen (reCAPTCHA). Als je dit toestaat, klik dan op het kruisje in de boodschap bovenaan de pagina, en druk op F5 om de pagina te verversen.

Wil je je reactie laten verwijderen?
Stuur een mail met toelichting naar redactie@jouwggd.nl.
  • JouwGGD

   Beste Anne-Bo,

   Roken is altijd gevaarlijk, maar heeft niets met de vaccinatie te maken.

   P. Jansen Jeugdarts

 1. Ayaan

  Ik heb de brief gekregen maar ik ben er niet naar toe gegaan kan ik hem gewoon bij de huisarts halen of dat niet?

  • JouwGGD

   Beste Ayaan,

   De huisarts moet deze vaccinatie op recept bestellen, dus dan moet je er ook voor betalen.
   Makkelijker en goedkoper is dit via de GGD te regelen. Er zijn vaak inhaalvaccinatiedagen. Kijk op de website van de lokale GGD voor info en contact gegevens.

   P. Jansen Jeugdarts

  • JouwGGD

   Beste Yasmin,

   Zeker! de tijden zijn om de grote groep een beetje te verspreiden. Tevens zal onder de middag er minder personeel aan het prikken zijn omdat ze ook willen lunchen.
   Kom niet 5 minuten voor sluitingstijd, dan kan het zijn dat je net de vaccinatie mis loopt.

   P. Jansen Jeugdarts

  • JouwGGD

   Beste Ara,

   Mogelijk is er iets verkeer gegaan. Indien je in 2001 geboren bent, zou je de oproep reeds binnen moeten hebben. Het beste is om contact op te nemen met de plaatselijke GGD en te kijken in welke vaccinatie ronde je kan aansluiten.

   Deelditnietmetjevrienden.nl geeft aan: Als je bent geboren in 2001, 2002 of tussen 1 januari en 1 mei 2004, krijg je een uitnodiging voor een prik in maart of april dit voorjaar. Als je in 2003 of 2005 bent geboren, krijg je een uitnodiging voor een vaccinatie in mei of juni. Je krijgt je uitnodiging altijd per post. Eind 2018 hebben jongeren die tussen 1 mei en 31 december 2004 geboren zijn, al een uitnodiging ontvangen. Eind 2019 heeft iedereen die 14 t/m 18 jaar oud is, een uitnodiging voor een prik tegen meningokokkenziekte gehad.

   P. Jansen Jeugdarts