Heb ik vaccinaties nodig voor op reis?

In veel landen komen ziekten voor die in Nederland niet meer voor komen. Ziekten zoals malaria, hepatitis A en dengue. Om te voorkomen dat je die ziekten krijgt, kun je je bij de GGD laten vaccineren. Bij de GGD kun je laten bepalen welke prikken je nodig hebt. We kijken daarvoor naar je gezondheid, het land waar je heen gaat, de manier waarop je reist, je reisduur en je reisroute. Er bestaat geen vaccin tegen malaria. Malaria kan worden voorkomen door antimuggenmaatregelen te nemen en/of antimalariamiddelen te slikken.

Wanneer begin ik met vaccineren?

Ga je korter dan drie maanden weg, dan begin je ongeveer vier weken voor vertrek met de inentingen. Voor een reis van drie maanden of langer start je ongeveer zes weken van tevoren.

Maar ook als je een last-minute hebt geboekt heeft het zin om langs te komen! Vaccinaties geven namelijk vaak al na korte tijd bescherming.

2 reacties

Wil je reageren?

Om het reactieformulier te kunnen tonen, moeten we cookies van derden plaatsen (reCAPTCHA). Als je dit toestaat, klik dan op het kruisje in de boodschap bovenaan de pagina, en druk op F5 om de pagina te verversen.

 1. djossy

  hoe kom ik er achter welke vaccinaties wij als gezin al hebben gehad en of we op korte termijn weer moeten laten vaccineren. Want als het nog niet nodig is is het overdreven om het te laten doen

  • JouwGGD

   Beste Djossy,

   Tijdens een consult op een reizigersvaccinatie spreekuur worden vaccinatie die reeds gegeven zijn via het RVP (Rijks vaccinatie programma) meegenomen.
   De eerdere verkregen reizigersvaccinaties zijn handig om mee te brengen (vaak genoteerd in een boekje). Vaccinaties kunnen altijd extra gegeven worden, indien niet zeker is of ze al gegeven zijn.

   P. Jansen Jeugdarts