Hoe ga je om met wereldnieuws?

Wereldnieuws kan zorgen voor sterke emoties, zoals angst en boosheid. Dat geldt voor volwassenen, maar zeker ook voor jongeren. De volgende tips kunnen je helpen om beter met dit soort gevoelens om te gaan.

Praat erover

Het kan je helpen om met anderen te praten over grote gebeurtenissen. Door praten wordt het makkelijker om iets te verwerken en je kunt ook antwoorden zoeken op je vragen. Binnen je eigen gezin kun je op tafel leggen waarmee je zit. Maar ook vrienden willen vast wel met je praten. Zo ontdek je ook hoe anderen ermee omgaan en of je daar iets van kunt leren.

Relativeer

Het is logisch dat je het je aantrekt wat er is gebeurd, maar probeer het te relativeren. Je kan bijvoorbeeld bedenken dat de kans dat dit in jouw directe omgeving gebeurd heel erg klein is.

Er zit een uitknop op

Het nieuws volgen is prima, maar als je merkt dat je er alleen maar verdrietig van wordt of slechter slaapt, moet je misschien even minderen. Je hóeft die livestream niet te volgen en steeds op Insta te kijken. Je kunt ook de pushberichten op je telefoon uitzetten. Geef jezelf de kans om nare berichten te verwerken.

Volg je eigen mening

Laat je niet leiden door wat alle anderen zeggen. Gebruik één of twee betrouwbare nieuwsbronnen (NOS/NPO) en bedenk wat je er zelf van vindt. Dat helpt je om beter om te kunnen gaan met de vele verschillende reacties en meningen van anderen .

Focus op de goede dingen om je heen!

Tenslotte een tip waar je niet meteen aan denkt bij het zien of horen van zoveel leed: kijk naar de goede dingen om je heen. Geniet elke dag van iets moois om je heen, hoe klein ook. Want heftige wereldbeelden blijven naar je toe komen, maar die kun je alleen aan als je ook naar positief nieuws kijkt.

In jouw regio

Sommige delen van deze website verschillen per regio. Selecteer de GGD bij jou in de buurt zodat wij jou lokale tips en links kunnen tonen.

Selecteer de GGD in jouw regio

Gerelateerd

Wil je reageren?

Om het reactieformulier te kunnen tonen, moeten we cookies van derden plaatsen (reCAPTCHA). Als je dit toestaat, klik dan op het kruisje in de boodschap bovenaan de pagina, en druk op F5 om de pagina te verversen.