HPV vaccinatie

Word je 10 jaar? Dan krijg je dit jaar een uitnodiging voor de HPV-vaccinatie. Ben je nog geen 18 en heb je de HPV vaccinatie nog niet gehad? Dan kan je die inhalen bij je jeugdgezondheidszorg in jouw regio. Kijk onderaan bij ‘In jouw regio’ voor de contactgegevens.

Wat is HPV?

HPV is de afkorting van Humaan Papillomavirus. Je hebt meer dan 100 soorten HPV. De meeste soorten zijn niet gevaarlijk. Je lichaam ruimt ze zelf op. Meestal merk je niet dat je het virus hebt. Van sommige soorten HPV kun je kanker krijgen. Vooral baarmoederhalskanker, maar ook anuskanker of keelkanker. Er zijn ook HPV-soorten waar je genitale wratten van kunt krijgen.

Kanker door HPV

Meestal ruimt je lichaam het virus zelf op. Bij 10 tot 20% van de mensen gebeurt dat niet. Dan krijgt het virus de kans om gezonde cellen te veranderen. Wanneer het virus veel cellen heeft beschadigd, kan later kanker ontstaan. Dit duurt wel tien tot vijftien jaar. Baarmoederhalskanker is de bekendste. Maar van HPV kun je ook op andere plekken in je lichaam kanker krijgen: je mond- en keelholte, vagina, schaamlippen, penis en anus.

Hoe vaak komt het voor?

Acht op de tien mensen krijgen vaker in hun leven HPV. Gelukkig worden die niet allemaal ziek. Meestal verdwijnt het virus vanzelf uit je lichaam. Soms gebeurt dat niet. Dan kun je tien tot vijftien jaar later kanker krijgen. Ieder jaar krijgen naar schatting 1.100 vrouwen en 400 mannen kanker door HPV.

Hoe krijg je HPV?

HPV is heel besmettelijk. Het virus kan worden overgedragen via de handen, huid, of mond als je vrijt met iemand die besmet is. HPV komt veel voor. De persoon met wie je samen bent kan het virus dus bij zich dragen zonder dit zelf te weten. Dan kun jij ook besmet raken.

Wat doet de HPV vaccinatie?

De vaccinatie beschermt je tegen de 2 gevaarlijkste types HPV (16 en 18). De prik kan je het beste krijgen als je nog niet seksueel actief bent. Daarom krijgen alle jongens en meiden een vaccinatie aangeboden als ze 10 jaar worden. Door het vaccin herkent je lichaam het virus wanneer je ermee in aanraking komt. Je lichaam maakt dan sneller antistoffen aan. Je krijgt 2 vaccinaties, haal ze allebei. Uit onderzoek blijkt dat je dan 80 – 95% beschermd bent.

Ben je 15 jaar of ouder? Dan heb je drie prikken nodig.

Is het vaccin veilig?

Goed dat je daar over nadenkt! In Nederland hebben ondertussen al 800.000 meisjes de prik gehad en is er goed onderzoek gedaan naar de veiligheid. Op de site van het RVP vind je meer informatie over.

Waarom krijgen jongens nu ook de HPV vaccinatie?

Net als meisjes raken ook jongens besmet met HPV. Als ze ouder zijn, kunnen ze kanker krijgen aan de mond- en keelholte, de penis en de anus. Daarom kunnen jongens nu ook een prik halen. Het vaccin beschermt ze tegen HPV, waardoor ze later een veel kleinere kans hebben op kanker door HPV.

Heeft de vaccinatie bijwerkingen?

Ernstige bijwerkingen zijn niet bekend. De plek van de prik kan een beetje pijnlijk zijn. Je kunt ook spierpijn krijgen. En soms wat last hebben van buikpijn, misselijkheid, hoofdpijn of koorts. Dit gaat allemaal na één tot drie dagen weer over. Er zijn nooit ernstige, blijvende klachten gevonden.

Sommige mensen zijn bezorgd over vermoeidheidsklachten. Hierover was een tijdje veel in het nieuws. We weten dat meisjes die gevaccineerd zijn tegen HPV niet vaker langdurig vermoeid zijn dan meisjes die niet gevaccineerd zijn. Dat is duidelijk geworden uit onderzoek in Nederland, Groot-Brittannië en Noorwegen. Wil je weten wat er precies in het vaccin zit? Kijk dan op de website van het Rijksvaccinatieprogramma.

Heeft de vaccinatie nog zin als je al seksueel contact heb gehad?

Ja, ook wanneer je al seks hebt gehad heeft vaccineren zin. Het kan best dat je dan nog niet met het virus besmet bent. Als je al wel besmet bent met HPV, dan werkt het alleen als bescherming tegen nieuwe HPV-infecties. Ook ben je een beetje beschermd tegen andere hoog-risico typen. De allerbeste bescherming krijg je als je je laat vaccineren voordat je seks hebt gehad.

Heb je nog vragen?

Op de website van het Rijksvaccinatieprogramma staan veel vragen en antwoorden. Ook ben je van harte welkom op onze chat hier op JouwGGD.

In jouw regio

Sommige delen van deze website verschillen per regio. Selecteer de GGD bij jou in de buurt zodat wij jou lokale tips en links kunnen tonen.

Selecteer de GGD in jouw regio

Gerelateerd

Reacties

 1. Ik wil hpv vaccinatie voor mijn dochter uitstellen. Ze moet nog ongesteld worden

  Marcel Heethaar
  • Beste Marcel,

   De vaccinatie heeft niets met de menstruatie te maken. Echter is het altijd mogelijk een vaccinatie uit te stellen.
   Handig is wel voor haar 15de te beginnen met het vaccineren, omdat ze daarna er 3 krijgt ipv 2.
   Wil je meer informatie over de HPV vaccinatie kijk dan hier!

   P. Jansen Jeugdarts

   JouwGGD
 2. Mijn dochter is 12 geworden in juli maar nog steeds geen uitnodiging gekregen. Moeten we wachten of gewoon zelf aanvragen?

  Oxana Pleshko
  • Beste Oxana,

   De kinderen krijgen als het goed is vanzelf een oproep.
   Op deze site lees je alles.
   Neem ander contact op met je eigen GGD.

   P. Jansen Jeugdarts

   JouwGGD
 3. Ik ben 17 jaar en wil alsnog de HPV-vaccinatie.
  Volgens mijn huisarts ben ik te laat dus moet het via de GGD.
  Hoe maak ik een afspraak?

  Jeanette
  • Beste Jeanette,

   HPV vaccinatie behoord tot het RVP (Rijksvaccinatie programma), waarbij je (nu) in ieder geval tot je 18de gewoon kan beginnen. Dus neem snel contact op met je lokale GGD om een afspraak te maken. Iedere GGD heeft het net weer anders ingericht.

   Succes P. Jansen Jeugdarts

   JouwGGD
   • Ik ben 25 en heb destijds niet de HPV prik gehaald. Nu heb ik daar best wel spijt van. Heeft het nog zin voor mij om de prik te halen en zo ja, waar haal ik die?

    Marjon
    • Beste Marjon,

     In principe val je niet meer onder het Rijksvaccinatie programma, echter wordt dit in de toekomst uitgebreid. Daar de HPV vaccinatie aangeboden gaat worden tot 26 jr, zou ik contact opnemen met RIVM-DVP (in jouw regio) en daar het verzoek neerleggen.

     P. Jansen Jeugdarts

     JouwGGD
     • Beste dr. Jansen,

      Heeft u enig idee hoe lang tot deze “toekomst”? Zelf ben ik 23 en zit er al een tijd over na te denken de prik nog te halen. Vanwege dit soort berichtgeving wacht ik het telkens af, maar nu weet ik niet of ik het beter op eigen kosten kan doen of afwachten tot het vergoed wordt. Het is namelijk nogal een bedrag, maar tegelijk word ik wel steeds ouder.

      Sophie
     • Beste Sophie,

      Op de site van het RVP (Rijksvaccinatieprogramma) staat er wel een al een aankondiging zonder datum.
      De inschatting is dat het dit jaar nog bekent gaat worden, hoe het er uit gaat zien.

      P. Jansen Jeugdarts

      JouwGGD
 4. Dochter heeft gisteren prik gehad, nu behoorlijk misselijk en veel overgeven, ik vraag me af wat er tegenwoordig maar allemaal in mensen wordt gespoten…

  H.A. van der Pers
 5. Hoe lang moet er tussen de tweede en derde hpv prik zitten?

  Rosalie
  • Beste Rosalie,

   HPV3 wordt 5 maanden na HPV2 (min: 4 maanden = 120 dagen) gegeven, hier houden ze rekening mee bij de oproep!
   Is een bepaalde rede voor je vraag?

   P. Jansen Jeugdarts

   JouwGGD

Wil je reageren?

Om het reactieformulier te kunnen tonen, moeten we cookies van derden plaatsen (reCAPTCHA). Als je dit toestaat, klik dan op het kruisje in de boodschap bovenaan de pagina, en druk op F5 om de pagina te verversen.