Corona-informatie voor jongeren

JouwGGD is een website met informatie voor jongeren tot 23 jaar.

Bent u ouder dan 23 jaar en heeft u algemene vragen over corona, bel 0800-1351 of ga naar rijksoverheid.nl/corona

Waar vind ik informatie over corona of over vaccinaties?

Er gaat heel veel informatie rond over corona en over de vaccinaties. Op internet en social media, maar waarschijnlijk ook tussen jou en je vrienden en familie. Dat is logisch, want corona is een relatief nieuwe ziekte. En de ziekte en de eerdere maatregelen hebben het leven van veel mensen beïnvloed.

Op deze websites vind je betrouwbare informatie van de overheid en van experts:

Natuurlijk kun je je vragen ook stellen aan JouwGGD via de chat of mail. 

Wat is corona?

Corona is de naam van de ziekte die veroorzaakt wordt door het coronavirus. Je hoort ook wel eens de naam COVID-19. Dat is de officiële naam.

Iedereen kan corona krijgen. De een merkt er (bijna) niets van. De ander is een paar dagen ziek, of een paar weken. Vooral ouderen en zieke mensen die niet gevaccineerd zijn, kunnen ernstig ziek worden, in het ziekenhuis komen en aan het coronavirus overlijden.

Er zijn mensen die langere tijd klachten overhouden aan corona. Dat noemen we long COVID

Ben je gevaccineerd tegen corona, dan is de kans klein dat je corona oploopt. En krijg je toch corona, dan word je minder ziek. Ook ben je dan minder besmettelijk.

Hoe kan ik corona krijgen?

Het virus verspreidt zich vooral als iemand met corona hoest of niest. Via druppeltjes komt virus het in de lucht. Als iemand anders de druppeltjes dan inademt, kan hij of zij besmet raken. Het virus kan ook aan iemands handen of mond zitten. En zo wordt het dus ook verspreid door handen geven en zoenen. Daarom is handen wassen zo belangrijk!

Kan ik me laten vaccineren?

Ben jij 12 jaar of ouder? Dan kun je je laten vaccineren tegen het coronavirus.

De meeste jongeren worden niet of nauwelijks ziek van corona. Veel ouderen zijn gevaccineerd. En toch adviseert de overheid jongeren om zich te vaccineren. Waarom?
Ten eerste omdat je zelf ziek kúnt worden van corona. Ben je gevaccineerd, dan is de kans kleiner dat je het krijgt. En krijg je wel corona? Dan word je veel minder ziek. Ook steek je anderen niet of minder snel aan. Het vaccineren van jongeren helpt zo in de bestrijding van corona.

Ook als ouderen gevaccineerd zijn, is het belangrijk dat zo min mogelijk mensen corona krijgen. Het virus kan namelijk telkens, bij iedere besmetting, een beetje veranderen. Dat heet muteren. Hoe verder een virus muteert, hoe groter de kans dat een vaccin niet meer goed werkt.
Dus: hoe minder besmettingen er zijn, hoe kleiner kans dat het virus verandert (muteert), en hoe groter de kans is dat de huidige vaccins goed blijven werken.

In dit filmpje wordt uitgelegd waarom het  zin heeft om je te laten vaccineren, ook al ben je jong en fit!

Hoe werkt het vaccin in mijn lichaam?

Het vaccin zorgt ervoor dat je lichaam antistoffen aanmaakt tegen het virus. Kom je na vaccinatie in contact met het coronavirus? Dan herkent je lichaam het virus meteen. Je lichaam – om precies te zijn je afweersysteem – gaat aan het werk en zorgt ervoor dat je niet of veel minder ziek wordt.

Meer weten over de werking en ontwikkeling van het vaccin? Kijk dan dit filmpje

Is vaccineren verplicht?

Vaccineren is niet verplicht. Maar hoe meer mensen zich laten vaccineren, hoe minder goed het virus zich kan verspreiden.

Ben je 16 jaar of ouder? Dan mag je zelf beslissen of je je wilt laten vaccineren.

Ben je jonger dan 16 jaar? Dan beslis je samen met je ouders of verzorgers of je gevaccineerd wil worden. Kom je er samen niet uit? Vraag dan advies aan je huisarts, of aan iemand die je vertrouwt. Of chat of mail met JouwGGD. Goed om te weten: als je er echt niet samen uitkomt, en jij weet goed wat vaccineren inhoudt, dan ben jij uiteindelijk degene die beslist.

 

In jouw regio

Sommige delen van deze website verschillen per regio. Selecteer de GGD bij jou in de buurt zodat wij jou lokale tips en links kunnen tonen.

Selecteer de GGD in jouw regio

Gerelateerd

Reacties

 1. Ik ben 13 jaar en heb corona gehad 4 weken geleden en vandaag moet ik andere inentingen halen (HPV en meningokokken), mag dat wel al (is het veilig)?

  Karlijn
  • Beste Karlijn,

   Het is helemaal veilig! Na een coronavaccinatie of het doormaken van corona kan je je gewoon laten vaccineren.
   Zolang je natuurlijk uit isolatie mag.

   P. Jansen Jeugdarts

   JouwGGD
 2. Ik ben 16 jaar en wil in februari naar Oostenrijk. Ik kan geen booster krijgen maar dat is daar wel verplicht. Ik ben 2 keer gevaccineerd en wil graag snel de booster krijgen. Wanneer kan dat in Nederland?

  Tom
 3. Ik wil me laten vaccineren, mijn vader (die zelf gevaccineerd is), wil dat ook. Mijn moeder wil dat niet. Mag ik vaccineren als een van mijn ouders toestemming weigert?

  Marisa Wildeman
  • Beste Marisa,

   Dat ligt een beetje aan je leeftijd.
   Op de website van ja dokter, nee dokter staan alle rechten van kinderen. Indien je er niet met gesprekken uitkomt en je nog niet alles zelf mag beslissen dan is er altijd een mogelijkheid voor een gerechtelijke beoordeling. Echter is dit niet altijd de makkelijkste weg.

   P. Jansen Jeugdarts

   JouwGGD
 4. Ik heb Janssen en wil naar de Verenigde Staten reizen. Deze zegt dat het niet wordt aangeraden om de primaire vaccinatiereeksen te combineren. Gaat dit over de originele prik en betekend dat dat ik wel gewoon kan boosteren met pfizer of moderna?

  Emma
  • Beste Emma,

   Je kan na Janssen altijd met een andere Boosteren.

   P. Jansen Jeugdarts

   JouwGGD
 5. Na 19.09 minuten in de wacht te hebben gestaan verbreken jullie de verbinding!

  Linda
  • Beste Linda,

   Bedoel je tijdens de chat? Excuses dat dit gebeurde, altijd goed om nog een keer te proberen op een andere tijd.
   Mogelijk dat we door drukte niet de hulp aan een ieder konden bieden, volgens de eigen standaard.

   P. Jansen Jeugdarts

   JouwGGD
 6. Waarom worden zelfstandige medische zorgverleners (fysiotherapeuten) niet meet voorrang geboosterd. Deze beroepsgroep komt regelmatig in contact met onwetende patiënten.

  C. Vos
  • Beste C. Vos,

   Omdat wij als GGD niet de politieke beslissingen maken.

   P. Jansen Jeugdarts

   JouwGGD
 7. Ik heet Eva, ik ben 12 jaar en woon bij mijn vader, mijn ouders zijn gescheiden.
  Ik heb de eerste vaccinatie COVID gehad maar mijn moeder geeft geen toestemming voor de tweede vaccinatie, omdat zij ook gezag heeft en niet akkoord gaat met vaccinatie. Mama wilde vroeger ook niet dat ik de vaccinaties van het Rijksvaccinatieprogramma kreeg, die heb ik wel allemaal met papa gehaald. Zij zegt dat papa maar naar de rechter moet gaan voor vervangende toestemming. Wat nu?

  Eva van der Heijden
  • Beste Eva,

   Het ligt er een beetje aan hoe oud je bent.
   Op de site van Ja dokter, Nee dokter kan je zien wat jouw rechten zijn.

   P. Jansen Jeugdarts

   JouwGGD
 8. Hallo
  Ik ben in september gevaccineerd met janssen en gisteren met pfizer. Ik hoor tegengestelde verhalen of dit wel goed voor je is?
  En er wordt tegen mij gezegd dat ik over 5 maanden een booster moet nemen.
  Klopt dit allemaal?
  (Ps ik woon in frankrijk)

  Elsa
  • Beste Elsa,

   Het gebruik van verschillende merken vaccinaties na elkaar heeft geen extra bijwerkingen en kan niet kwaad.
   Wanneer je een booster zal moeten/ mogen halen is ook afhankelijk van de landelijke regels.

   P. Jansen Jeugdarts

   JouwGGD
 9. Ik heb Corona zondag pcr test gedaan en zaterdag zelf test allebei negatief .. hoelang ben ik besmettelijk? Hoelang moet ik binnen blijven ? Wanneer weer testen ? Mag ik dan weer werken?

  Linsey hoogduin
  • Beste Linsey,

   Ik begrijp de vraag niet helemaal. Op het moment dat je negatief test heb je geen corona en dus ook niet besmettelijk. Echter indien je minder dan 5 dgn voor de test nog contact hebt gehad met iemand die positief teste op corona, moet je op de vijfde dag je nogmaals laten testen om uit quarantaine te mogen.

   P. Jansen Jeugdarts

   JouwGGD

Wil je reageren?

Om het reactieformulier te kunnen tonen, moeten we cookies van derden plaatsen (reCAPTCHA). Als je dit toestaat, klik dan op het kruisje in de boodschap bovenaan de pagina, en druk op F5 om de pagina te verversen.