Groeispurt

Kinderen groeien ieder jaar een stukje. Als ze baby zijn groeien ze heel hard en op de basisschool weer wat langzamer. In de puberteit krijg je weer een groeispurt. Je groeit dan ineens harder. Hoeveel centimeter precies heeft te maken met je aanleg, maar ook hoe oud je was toen de puberteit begon én hoe lang en snel de groeispurt gaat.

Na het starten van de puberteit groeien meisjes nog gemiddeld 23 cm en jongens 32 cm. De groeisnelheid bereikt haar hoogtepunt bij meisjes op 12-13 jaar en bij jongens gemiddeld op 13-14 jaar. En jongens groeien gemiddeld ongeveer 2 jaar langer door dan meisjes. Wanneer de groeischijven na verloop van tijd dichtgroeien is lengtegroei niet meer mogelijk.

Je lichaam moet wennen

Tijdens de groeispurt kan je meer honger hebben. Of kan je tijdelijk het gevoel hebt dat je anders beweegt, bijvoorbeeld wat slungeliger. Dat komt omdat je lichaam tijd nodig heeft om aan je nieuwe lengte te wennen.

Last van groeipijn

Als je ineens sneller groeit kun je last krijgen van groeipijn. Dat is een korte, vaak stekende pijn, die je vooral in je benen voelt. Maar het is niet schadelijk. Een warme kruik of het masseren van de plek waar je pijn hebt kan helpen.

Hoe groot word ik dan?

Als je weet hoe groot je ouders zijn dan weet je ook een beetje hoe lang je zelf zal worden. Kleine ouders krijgen kleine kinderen en grote ouders grote kinderen. Hoe groot je uiteindelijk wordt, is grotendeels erfelijk bepaald. Maar het ligt ook aan wat je eet, of je genoeg slaapt en hoe gezond je verder bent. De meeste mensen worden uiteindelijk iets groter dan hun ouders.

Om te kijken of je in vergelijking met je ouders groot of klein bent kijken we naar je streeflengte. Je kan het zelf ook uitrekenen met de TNO groeicalculator.

Ben ik te klein?

Maak je je zorgen of je (te) klein bent? Meestal past de kleine lengte bij kleine(re) ouders. Bij anderen kan het komen door een late puberteit. Dit komt bij jongens vaker voor dan bij meisjes. Dan blijf je achter bij je klasgenoten, maar haal je die groei, als je in de puberteit komt, weer in. Bedenk dat iedereen anders is. Voldoe je niet aan de gemiddelden? Dan wil dat niet zeggen dat er iets mis is. Maak je je toch zorgen over je groei of over je lengte? Neem dan contact op met de jeugdarts van de GGD. Deze heeft jouw persoonlijke groeigegevens en kan met je meedenken.

252 reacties

Wil je reageren?

Om het reactieformulier te kunnen tonen, moeten we cookies van derden plaatsen (reCAPTCHA). Als je dit toestaat, klik dan op het kruisje in de boodschap bovenaan de pagina, en druk op F5 om de pagina te verversen.

Wil je je reactie laten verwijderen?
Stuur een mail met toelichting naar redactie@jouwggd.nl.
  • JouwGGD

   Beste Jer,

   Met de TNO groeicalculator krijg je een schatting van je eindlengte en dus ook een schatting van hoeveel je nog gaat groeien.
   Om iets te zeggen of je je eigen groeilijn aanhoudt (gaat het goed?) is het handig een afspraak met een jeugdarts te maken.
   Neem contact op met de GGD in de regio en maak een afspraak met de jeugdarts van je school!

   P. Jansen Jeugdarts

 1. Anoniem

  Hoi! Ik ben een meisje, 13 jaar oud en ik ben ongeveer 163/165 cm lang, veel mensen noemen mij erg lang terwijl ik denk dat het wel meevalt. Ik ben al ongesteld geweest op mijn 12de. Het maakt mijn erg onzeker over mijzelf en ik wil graag weten hoelang ik nog word, mijn moeder is 170 cm en mijn vader 184/188 cm.

  • JouwGGD

   Beste Anoniem,

   Een schatting van je eindlengte kan je berekenen met de TNO groeicalculator.
   Algemeen groeien meisjes nog 6-9 cm na de eerste menstruatie (menarche). Daarmee kom je ongeveer rondom de lengte van je moeder, misschien 2 of 3 cm langer. Belangrijker is de onzekerheid, hoe ga je daar mee om.

   P. Jansen Jeugdarts
   P. Jansen Jeugdarts

 2. AnoniemS

  Ik ben 17,5 en van Nederlandse afkomst. Vader 188 (vroeger stond er 190+ op zijn bewijzen) en moeder 170cm. Rest van mannen in hun familie ook allemaal wel 180+. Ben nu zelf 170cm en groeischijven stonden jaar geleden nog stukje open met skeletleeftijd van ongeveer 19. Mijn vraag is groei ik nog en hoeveel? En waarom wijk ik zoveel af? Is een late groeispurt nog mogelijk?

  • JouwGGD

   Beste AnoniemS,

   Jongens groeien gemiddeld tot hun 18 jaar, aangezien je skeletleeftijd zelfs iets voor liep zal je misschien nog een klein aantal cm groeien.
   Een late groeispurt van 10cm zit er niet meer in. De normale spreiding van de TH is ook +/- 9cm. Dus door gene menging kan het zijn dat je gewoon de kleine genen hebt gekregen.

   P. Jansen Jeugdarts