Groeispurt

Kinderen groeien ieder jaar een stukje. Als ze baby zijn groeien ze heel hard en op de basisschool weer wat langzamer. In de puberteit krijg je weer een groeispurt. Je groeit dan ineens harder. Hoeveel centimeter precies heeft te maken met je aanleg, maar ook hoe oud je was toen de puberteit begon én hoe lang en snel de groeispurt gaat.

Na het starten van de puberteit groeien meisjes nog gemiddeld 23 cm en jongens 32 cm. De groeisnelheid bereikt haar hoogtepunt bij meisjes op 12-13 jaar en bij jongens gemiddeld op 13-14 jaar. En jongens groeien gemiddeld ongeveer 2 jaar langer door dan meisjes. Wanneer de groeischijven na verloop van tijd dichtgroeien is lengtegroei niet meer mogelijk.

Je lichaam moet wennen

Tijdens de groeispurt kan je meer honger hebben. Of kan je tijdelijk het gevoel hebt dat je anders beweegt, bijvoorbeeld wat slungeliger. Dat komt omdat je lichaam tijd nodig heeft om aan je nieuwe lengte te wennen.

Last van groeipijn

Als je ineens sneller groeit kun je last krijgen van groeipijn. Dat is een korte, vaak stekende pijn, die je vooral in je benen voelt. Maar het is niet schadelijk. Een warme kruik of het masseren van de plek waar je pijn hebt kan helpen.

Hoe groot word ik dan?

Als je weet hoe groot je ouders zijn dan weet je ook een beetje hoe lang je zelf zal worden. Kleine ouders krijgen kleine kinderen en grote ouders grote kinderen. Hoe groot je uiteindelijk wordt, is grotendeels erfelijk bepaald. Maar het ligt ook aan wat je eet, of je genoeg slaapt en hoe gezond je verder bent. De meeste mensen worden uiteindelijk iets groter dan hun ouders.

Om te kijken of je in vergelijking met je ouders groot of klein bent kijken we naar je streeflengte. Je kan het zelf ook uitrekenen met de TNO groeicalculator.

Ben ik te klein?

Maak je je zorgen of je (te) klein bent? Meestal past de kleine lengte bij kleine(re) ouders. Bij anderen kan het komen door een late puberteit. Dit komt bij jongens vaker voor dan bij meisjes. Dan blijf je achter bij je klasgenoten, maar haal je die groei, als je in de puberteit komt, weer in. Bedenk dat iedereen anders is. Voldoe je niet aan de gemiddelden? Dan wil dat niet zeggen dat er iets mis is. Maak je je toch zorgen over je groei of over je lengte? Neem dan contact op met de jeugdarts van de GGD. Deze heeft jouw persoonlijke groeigegevens en kan met je meedenken.

264 reacties

Wil je reageren?

Om het reactieformulier te kunnen tonen, moeten we cookies van derden plaatsen (reCAPTCHA). Als je dit toestaat, klik dan op het kruisje in de boodschap bovenaan de pagina, en druk op F5 om de pagina te verversen.

Wil je je reactie laten verwijderen?
Stuur een mail met toelichting naar redactie@jouwggd.nl.
 1. Pien

  Hoi, ik ben net 15 en ben ongeveer 1,78/1,80 en ik wil echt niet groter worden steek overal altijd met een kop bovenuit en het maakt me zo onzeker, wat is jullie tip?

  • JouwGGD

   Beste Pien,

   Via de TNO groeicalculator kan je een schatting krijgen van je eindlengte.
   Indien je lengte echt ver boven het gemiddelde gaat uitkomen (niet op dit moment is) kan je een keer naar de kindarts om opties te bespreken.
   Indien je lengte wel groot is, maar de groeiremming niet nodig is. Dan kan je 2 dingen doen:
   – je zo kleden dat je kleiner lijkt.
   – werken aan de onzekerheid.Bekijk jezelf door een roze bril
   Om dit alles nog eens op een rij te zetten is het altijd mogelijk (en aan te raden) een keer met de jeugdarts van je school een afspraak te maken.

   P. Jansen Jeugdarts

 2. Esmee

  Hallo, ik ben bijna 17 jaar oud (meisje) en ik ben al ongeveer 3 jaar 1,58 en ik groei maar niet meer, terwijl me ouders allebei rond de 1,80 zijn. Is er iets wat ik kan doen waardoor ik groei of heb ik misschien nog kans om langer te worden?

  • JouwGGD

   Beste Esmee,

   Er is niet veel meer te doen. Op jouw leeftijd zijn de groeischijven zo goed als gesloten (indien die dat al niet zijn).
   In de groeidiagrammen zie je dat meisjes op jouw leeftijd ongeveer nog 1-2 cm zullen groeien.

   P. Jansen Jeugdarts

  • JouwGGD

   Beste Daniël,

   Dit kan je zo niet beoordelen, je geeft te weinig informatie om een idee te krijgen van je ontwikkeling.
   Indien je je zorgen maakt om je lengte is het goed een keer langs de jeugdarts te gaan!
   Die is in het bezit van heel je groeicurve en kan met een aantal vragen een inschatting maken van je ontwikkeling.

   P. Jansen Jeugdarts

  • JouwGGD

   Beste Maud,

   Dat ligt aan je ontwikkeling na de menarche (eerste menstruatie) groeien meisjes nog 6-9 cm.
   Met de TNO groeicalculator krijg je een schatting van je eindlengte en daarmee hoeveel je nog gaat groeien.

   P. Jansen Jeugdarts

  • JouwGGD

   Beste Jurvanny mijnals,

   Je kan altijd een afspraak maken met de jeugdarts van je school. Die kan je alles vertellen over ontwikkeling en groei.
   Precies voorspellen welke eindlengte je krijgt lukt nooit. Het blijft een inschatting, maar dat kan dus zeker.

   P. Jansen Jeugdarts

 3. Jay

  Hallo ik ben 170 en ben 18.5 jaar mijn Moeder is 160 en mijn vader 178 graag wil ik nog door groeien tot 175 en zowel aankomen lukt niet en ik eet echt super veel en blijf dun is hier een oplossing voor en hoelang word ik ?

 4. Maartje

  Hallo, ik ben 14 jaar oud en pas 1.59. Ik ben al 1,5 jaar lang ongesteld. Mijn moeder is 1.72 en mijn vader rond de 1.80 gok ik, maar ik kom niet in de buurt van dat ik sta al 10 maanden lang stil qua groeien. Mijn oma was ook maar 1.60. Kan het zijn dat ik even groot word als mijn oma ipv mijn ouders?

  • JouwGGD

   Beste Maartje,

   Het is natuurlijk zo dat de gene van je grootouders via je ouders doorgegeven worden aan jou.
   Dus het kan zijn dat binnen de familie bij je ouders alle lange genen tot expressie zijn gekomen en bij jou juist de korte.
   Met de TNO groeicalculator krijg je ook maar een schatting van je eindlengte. We kunnen nooit helemaal voorspellen wat deze voor jou zal gaan worden.

   P. Jansen Jeugdarts

 5. Yasamin

  Ik ben nu 15 jaar en ik ben 167 cm. Mijn vader is 150 cm en mijn vader 167 cm. De groeicalculator zegt dat ik 157,5 cm daar ben ik al 10 cm overheen. Zou ik nog langer kunnen worden?

  • JouwGGD

   Beste Yasamin,

   De groeicalculator geeft een schatting van de eindelengte. Deze berekening gaat uit van de ouderlengte, maar neemt niet bv de verbeterde leefomstandigeheden mee. Dus er kan zeker verschil zijn.
   Bij jou is dit wel groot trouwens. Indien je meer wil weten over groei, kan je altijd een afspraak maken met je Jeugdarts van je school.

   P. Jansen Jeugdarts