Hoe groot word ik?

Je lengte is grotendeels erfelijk bepaald. Maar het ligt ook aan wat je eet, of je genoeg slaapt en hoe gezond je verder bent.

Groeispurt

Kinderen groeien ieder jaar een stukje. Als ze baby zijn groeien ze heel hard en op de basisschool weer wat langzamer. In de puberteit krijg je weer een groeispurt. Je groeit dan ineens harder. Hoeveel centimeter precies heeft te maken met je aanleg, maar ook hoe oud je was toen de puberteit begon én hoe lang en snel de groeispurt gaat.

Na het starten van de puberteit groeien meisjes nog gemiddeld 23 cm en jongens 32 cm. De groeisnelheid bereikt haar hoogtepunt bij meisjes op 12-13 jaar en bij jongens gemiddeld op 13-14 jaar. En jongens groeien gemiddeld ongeveer 2 jaar langer door dan meisjes. Wanneer de groeischijven na verloop van tijd dichtgroeien is lengtegroei niet meer mogelijk.

Je lichaam moet wennen

Tijdens de groeispurt kan je meer honger hebben. Of kan je tijdelijk het gevoel hebt dat je anders beweegt, bijvoorbeeld wat slungeliger. Dat komt omdat je lichaam tijd nodig heeft om aan je nieuwe lengte te wennen.

Last van groeipijn

Als je ineens sneller groeit kun je last krijgen van groeipijn. Dat is een korte, vaak stekende pijn, die je vooral in je benen voelt. Maar het is niet schadelijk. Een warme kruik of het masseren van de plek waar je pijn hebt kan helpen.

Hoe groot word ik dan?

Als je weet hoe groot je ouders zijn dan weet je ook een beetje hoe lang je zelf zal worden. Kleine ouders krijgen kleine kinderen en grote ouders grote kinderen. Hoe groot je uiteindelijk wordt, is grotendeels erfelijk bepaald. Maar het ligt ook aan wat je eet, of je genoeg slaapt en hoe gezond je verder bent. De meeste mensen worden uiteindelijk iets groter dan hun ouders.

Om te kijken of je in vergelijking met je ouders groot of klein bent kijken we naar je streeflengte. Je kan het zelf ook uitrekenen met de TNO groeicalculator.

Ben ik te klein?

Maak je je zorgen of je (te) klein bent? Meestal past de kleine lengte bij kleine(re) ouders. Bij anderen kan het komen door een late puberteit. Dit komt bij jongens vaker voor dan bij meisjes. Dan blijf je achter bij je klasgenoten, maar haal je die groei, als je in de puberteit komt, weer in. Bedenk dat iedereen anders is. Voldoe je niet aan de gemiddelden? Dan wil dat niet zeggen dat er iets mis is. Maak je je toch zorgen over je groei of over je lengte? Neem dan contact op met de jeugdarts van de GGD. Deze heeft jouw persoonlijke groeigegevens en kan met je meedenken.

Ben jij onzeker over je lengte?

Kijk naar het filmpje van onze jongerenadviseurs Marileen en Aleyna over lengteverschil.

In jouw regio

Sommige delen van deze website verschillen per regio. Selecteer de GGD bij jou in de buurt zodat wij jou lokale tips en links kunnen tonen.

Selecteer de GGD in jouw regio

Gerelateerd

Reacties

 1. ik heb een vraag alsje te wenig slaap heeft dat echt veel invloed p je lengte

  iemand
  • Beste iemand,

   Weinig slaap heeft maar eenbeperkte invloed op de lengte groei. Er zijn enkele studies die een verband leggen, maar is dat niet heel groot.
   Slaap heeft wel invloed op je welbevinden, gewicht en concentratie. Dus goede nachtrust is wel van belang.

   P. Jansen Jeugdarts

   JouwGGD
 2. Ik ben 1,77 ongeveer en 16 jaar en ik heb mijn groeispurt al gekregen toen ik 13 en een half was kan ik nog veel groeien denk je of überhaupt nog wel groeien en mijn ouder zijn allebei rond 172 ook dus ja

  Yassir
  • Beste Yassir,

   Door de groeicalculator in te vullen krijg je een schatting van je eindlengte en zie je dus hoeveel je nog gaat groeien.

   P. Jansen Jeugdarts

   JouwGGD
 3. Hey,

  Ik ben momenteel 16 jaar (8 maanden oud) en 1.70. Mijn moeder is 1,65 en mijn vader 1.60. Mijn dokter zei dat ik tussen 1.76 en 1.80 zal zijn. Hoe kan ik de limiet ” forceren ” in 16 maanden tot mijn 18de ?

  Cem
  • Beste Cem,

   Niet! Er zijn geen quick wins…

   P. Jansen Jeugdarts

   JouwGGD
 4. hey ik ben bijna 1 jaar ongesteld en ik ben nu 173 en mijn moeder en vader 180 word ik denk je even lang langer of kleiner

  anoniem
  • Beste anoniem,

   Meisjes groeien gemiddeld na de eerste menstruatie nog 6-9cm, neem aan dus ongeveer even lang.
   Door de groeicalculator in te vullen krijg je een schatting van je eindlengte.

   P. Jansen Jeugdarts

   JouwGGD
 5. Hoi,

  Ik ben zelf 18 jaar oud. Ik ben sinds ik 15 jaar was maar 2 cm gegroeid en ik ben nu 173 cm. Mijn vader is 187 cm lang en mijn moeder is 163 cm lang. Heel veel familie leden van mij aan mijn moeder en vader kant zijn 190 cm of langer, maar ik ben nog steeds niet gegroeid en mijn baard is nog steeds niet volledig ontwikkelt. Ik heb al sinds mijn 15de bijna elke dag in de avond heel lang pijn aan mijn benen wat als groeipijn voelt. Dus ik vraag me af of ik nog kan groeien sinds mijn vader ook nog eens lang is en ik maar in 3 jaar tijd 2 cm ben gegroeid.

  Yousef
  • Beste Yousef,

   Indien je de groeicalculator invult zie je een schatting van je eindlengte, die zit onder de lengte van je vader. Waarschijnlijk heb je de kortere gene van je moeder op gebied van de groei. De groeispurt heb je achter de rug, maar er kunnen nog enkele cm-ters bij komen.

   P. Jansen Jeugdarts

   JouwGGD

Wil je reageren?

Om het reactieformulier te kunnen tonen, moeten we cookies van derden plaatsen (reCAPTCHA). Als je dit toestaat, klik dan op het kruisje in de boodschap bovenaan de pagina, en druk op F5 om de pagina te verversen.