Als je weet hoe groot je ouders zijn dan weet je ook een beetje hoe lang je zelf zal worden. Kleine ouders krijgen kleine kinderen en grote ouders grote kinderen. Hoe groot je uiteindelijk wordt, is grotendeels erfelijk bepaald. Maar het ligt ook aan wat je eet, of je genoeg slaapt en hoe gezond je verder bent. De meeste mensen worden uiteindelijk iets groter dan hun ouders.

Om te kijken of je in vergelijking met je ouders groot of klein bent kijken we naar je streeflengte. Je kan het zelf ook uitrekenen op groeiwijzer.nl.

Groeispurt

Kinderen groeien ieder jaar een stukje. Als ze baby zijn groeien ze heel hard en op de basisschool weer wat langzamer. In de puberteit krijg je weer een groeispurt. Je groeit dan ineens harder.

Hoeveel centimeter precies heeft te maken met je aanleg (en dus ook weer met je ouders). Maar ook hoe oud je was toen de puberteit begon én hoe lang en snel de groeispurt gaat.

De groeispurt kan ervoor zorgen dat je meer honger hebt. Of dat je tijdelijk het gevoel hebt dat je anders beweegt, bijvoorbeeld wat slungeliger. Dat komt omdat je lichaam tijd nodig heeft om aan je nieuwe lengte te wennen.

Last van groeipijn

Als je ineens sneller groeit kun je last krijgen van groeipijn. Dat is een korte, vaak stekende pijn, die je vooral in je benen voelt. Maar het is niet schadelijk. Een warme kruik of het masseren van de plek waar je pijn hebt kan helpen.

Hoe groot word ik dan?

Niet alle kinderen groeien evenveel centimeters per jaar en we worden ook niet allemaal even groot. Jongens krijgen meestal wat later hun groeispurt en worden wat langer dan meisjes. Maar ook je herkomst speelt een rol. Kinderen met Aziatische ouders zullen onder het Nederlandse gemiddelde zitten terwijl ze een goede groei hebben. Turkse kinderen komen meestal wat eerder in de puberteit en zijn dus eerder uitgegroeid. Hieronder staan de Nederlandse gemiddelden. Het kan dus heel goed dat het bij jou anders is.

Meisjes

Meisjes worden gemiddeld 170 centimeter lang. De groeispurt vindt bij meisjes vaak plaats tussen de 10 en 14 jaar. Meisjes van 12 zijn meestal tussen de 142 en 168 centimeter.

Word je ongesteld, dan groei je minder hard en vaak nog zo’n 8 centimeter. Je stopt met groeien als je een jaar ongesteld bent. Je groeit daarna nog wel iets in de breedte. Je krijgt bijvoorbeeld rondere heupen.

Jongens

Ben je een jongen? Dan krijg je vaak rond je 13e een groeispurt. Die groeispurt duurt totdat je een jaar of 16 bent. Je groeit flink in de lengte. Na de groeispurt, groei je vaak niet veel meer. Gemiddeld zijn mannen 13 centimeter groter dan vrouwen.

Jongens van 12 zijn meestal tussen de 150 en 170 centimeter lang. Gemiddeld worden jongens 184 centimeter lang.

Veel gestelde vragen

Ben ik te klein?

Ouders en kinderen maken zich vaak het meeste zorgen als je (te) klein bent. Ook als het nog binnen de normale grenzen valt. Meestal past de kleine lengte bij kleine(re) ouders. Bij anderen kan het komen door een late puberteit. Dit komt bij jongens vaker voor dan bij meisjes. Dan blijf je achter bij je klasgenootjes, maar haal je die groei, als je in de puberteit komt, weer in. Bedenk dat iedereen anders is. Voldoe je niet aan de gemiddelden? Dan wil dat niet zeggen dat er iets mis is. Maak je je toch zorgen over je groei of over je lengte? Neem dan contact op met je jeugdarts van de GGD. Deze heeft jouw persoonlijke groeigegevens en kan met je meedenken.  

111 reacties

Geef jouw reactie

Geef jouw reactie

 1. Joëlle

  Hallo,
  Ik ben een meisje, net een paar dagen 14. Ik ben 166 cm. Wat ik allemaal lees op internet en hoor van mensen is dat ik nu niet meer groei (ik ben namelijk al een anderhalf jaar ongesteld) maar ik wil graag langer worden is dat dan nog mogelijk? En hoe kan ik ook zorgen dat ik wat langer word?
  Alvast bedankt!

  • JouwGGD

   Beste Joëlle,

   Heb je al de eindlengte berekening gedaan. Dan heb je denk een betere schatting van hoeveel je nog gaat groeien dan wanneer je het hoort van ‘mensen’.
   Kan je er nog iets aan doen… heel weinig. Gezond eten, maar dat zal je niet in centimeters terug gaan zien.

   P. Jansen Jeugdarts

 2. Bart

  Hallo,
  Ik ben een jongen van (net een maandje 14) en ik ben 174,5 cm. Ik ben in de afgelopen jaar 10,5 cm gegroeid. (Bij de GGD op school in januari 2017 was ik 164). Mijn moeder is 164 cm en mijn vader 176 cm. Als ik de groei calculator invul van de TNO komt er uit dat ik 187 zou worden maar dat is ruim 10 cm groter als mijn vader kan dat wel? En groei ik nog door want het lijkt wel alsof ik mijn groeispurt al heb gehad?