Als je weet hoe groot je ouders zijn dan weet je ook een beetje hoe lang je zelf zal worden. Kleine ouders krijgen kleine kinderen en grote ouders grote kinderen. Hoe groot je uiteindelijk wordt, is grotendeels erfelijk bepaald. Maar het ligt ook aan wat je eet, of je genoeg slaapt en hoe gezond je verder bent. De meeste mensen worden uiteindelijk iets groter dan hun ouders.

Om te kijken of je in vergelijking met je ouders groot of klein bent kijken we naar je streeflengte. Je kan het zelf ook uitrekenen op groeiwijzer.nl.

Groeispurt

Kinderen groeien ieder jaar een stukje. Als ze baby zijn groeien ze heel hard en op de basisschool weer wat langzamer. In de puberteit krijg je weer een groeispurt. Je groeit dan ineens harder.

Hoeveel centimeter precies heeft te maken met je aanleg (en dus ook weer met je ouders). Maar ook hoe oud je was toen de puberteit begon én hoe lang en snel de groeispurt gaat.

De groeispurt kan ervoor zorgen dat je meer honger hebt. Of dat je tijdelijk het gevoel hebt dat je anders beweegt, bijvoorbeeld wat slungeliger. Dat komt omdat je lichaam tijd nodig heeft om aan je nieuwe lengte te wennen.

Last van groeipijn

Als je ineens sneller groeit kun je last krijgen van groeipijn. Dat is een korte, vaak stekende pijn, die je vooral in je benen voelt. Maar het is niet schadelijk. Een warme kruik of het masseren van de plek waar je pijn hebt kan helpen.

Hoe groot word ik dan?

Niet alle kinderen groeien evenveel centimeters per jaar en we worden ook niet allemaal even groot. Jongens krijgen meestal wat later hun groeispurt en worden wat langer dan meisjes. Maar ook je herkomst speelt een rol. Kinderen met Aziatische ouders zullen onder het Nederlandse gemiddelde zitten terwijl ze een goede groei hebben. Turkse kinderen komen meestal wat eerder in de puberteit en zijn dus eerder uitgegroeid. Hieronder staan de Nederlandse gemiddelden. Het kan dus heel goed dat het bij jou anders is.

Meisjes

Meisjes worden gemiddeld 170 centimeter lang. De groeispurt vindt bij meisjes vaak plaats tussen de 10 en 14 jaar. Meisjes van 12 zijn meestal tussen de 142 en 168 centimeter.

Word je ongesteld, dan groei je minder hard en vaak nog zo’n 8 centimeter. Je stopt met groeien als je een jaar ongesteld bent. Je groeit daarna nog wel iets in de breedte. Je krijgt bijvoorbeeld rondere heupen.

Jongens

Ben je een jongen? Dan krijg je vaak rond je 13e een groeispurt. Die groeispurt duurt totdat je een jaar of 16 bent. Je groeit flink in de lengte. Na de groeispurt, groei je vaak niet veel meer. Gemiddeld zijn mannen 13 centimeter groter dan vrouwen.

Jongens van 12 zijn meestal tussen de 150 en 170 centimeter lang. Gemiddeld worden jongens 184 centimeter lang.

Veel gestelde vragen

Ben ik te klein?

Ouders en kinderen maken zich vaak het meeste zorgen als je (te) klein bent. Ook als het nog binnen de normale grenzen valt. Meestal past de kleine lengte bij kleine(re) ouders. Bij anderen kan het komen door een late puberteit. Dit komt bij jongens vaker voor dan bij meisjes. Dan blijf je achter bij je klasgenootjes, maar haal je die groei, als je in de puberteit komt, weer in. Bedenk dat iedereen anders is. Voldoe je niet aan de gemiddelden? Dan wil dat niet zeggen dat er iets mis is. Maak je je toch zorgen over je groei of over je lengte? Neem dan contact op met je jeugdarts van de GGD. Deze heeft jouw persoonlijke groeigegevens en kan met je meedenken.  

153 reacties

Geef jouw reactie

Geef jouw reactie

 1. daniiiii

  hallo ik heb een vraagje ik vraag me af of ik nog groei maar me moeder is 160 en me vader 182 en ik 157 maar de vraag is kan ik groeien omdat ik al 2 jaar niet meer groei ik heb ook geen groei spurt gehad dus ik snap het niet ik ben ook ongesteld geworden op mijn 11 bijna. maar ik ben 13 jaar en ik voel nog niks en ik heb me lengte berekend en er stond 167 dus ik hoop dat ik dat ook word in latere tijd maar ik blijf stil met de groei ik snap het niet omdat ik 3 maanden geleden me heb gemeten en is het zelfde sinds 1 jaar trug

  • JouwGGD

   Beste Daniiiii,

   Indien je 13 jaar bent en het afgelopen jaar geen cm gegroeid, gaat er iets mis. Hoogst waarschijnlijk in de metingen zelf.
   Hier zie je de groei diagrammen van meisjes. Daarin zie je dat je ongeveer 4-5 cm per jaar zal groeien.
   De jeugdarts van je school kan je meten en met de meetgegevens van vroeger kijken hoe de groei is. Ook kan die je uitleggen hoe je zal gaan groeien.

   P. Jansen Jeugdarts

 2. Esmeé

  Hoi ik ben 15 jaar en ik ben 1.51 en ben de kleinste van de klas en wil wat groter worden maar weet niet hoe en ik wil geen pillen ik zoek de hele tijd op internet maar ik probeer het maar het lukt maar niet misschien ga ik later de pillen nemen maar het liefst wil ik gewoon de beste tip hoe ik langer kan worden

  • JouwGGD

   Beste Esmeé,

   Groei is niet met pillen te beïnvloeden. Groei is afhankelijk van de ontwikkeling en de genen (wat je van je ouder mee krijgt).
   Via de TNO groeicalculator kan je je eindlengte schatten. Weet dat indien je reeds de menarche (eerste menstruatie) hebt gehad, je ongeveer nog 6-9 cm gaat groeien. Indien je groeischijven (in met name de benen) dicht gaan je stopt met groeien.

   Groet P. Jansen Jeugdarts

 3. Ceren

  Hallo
  Ik ben bijna 16 jaar en ik ben 1m58 ik ben al 3 jaar niet echt gegroeit en mijn moeder is 1m63 en mijn vader is 1m74 hoe lang kan ik nog groeien want ik heb soms last van benen als ik ga slapen

 4. Anoniem

  Hallo ik blijf liever anoniem.
  Ik ben een jongen van 14 jaar ik ben 1.83 m en ik weeg 56 kilo weet iemand hoelang ik ongeveer wordt?
  Trouwens mijn vader is 2.07 m en mijn moeder rond de 1.75