Groeispurt

Kinderen groeien ieder jaar een stukje. Als ze baby zijn groeien ze heel hard en op de basisschool weer wat langzamer. In de puberteit krijg je weer een groeispurt. Je groeit dan ineens harder. Hoeveel centimeter precies heeft te maken met je aanleg, maar ook hoe oud je was toen de puberteit begon én hoe lang en snel de groeispurt gaat.

Na het starten van de puberteit groeien meisjes nog gemiddeld 23 cm en jongens 32 cm. De groeisnelheid bereikt haar hoogtepunt bij meisjes op 12-13 jaar en bij jongens gemiddeld op 13-14 jaar. En jongens groeien gemiddeld ongeveer 2 jaar langer door dan meisjes. Wanneer de groeischijven na verloop van tijd dichtgroeien is lengtegroei niet meer mogelijk.

Je lichaam moet wennen

Tijdens de groeispurt kan je meer honger hebben. Of kan je tijdelijk het gevoel hebt dat je anders beweegt, bijvoorbeeld wat slungeliger. Dat komt omdat je lichaam tijd nodig heeft om aan je nieuwe lengte te wennen.

Last van groeipijn

Als je ineens sneller groeit kun je last krijgen van groeipijn. Dat is een korte, vaak stekende pijn, die je vooral in je benen voelt. Maar het is niet schadelijk. Een warme kruik of het masseren van de plek waar je pijn hebt kan helpen.

Hoe groot word ik dan?

Als je weet hoe groot je ouders zijn dan weet je ook een beetje hoe lang je zelf zal worden. Kleine ouders krijgen kleine kinderen en grote ouders grote kinderen. Hoe groot je uiteindelijk wordt, is grotendeels erfelijk bepaald. Maar het ligt ook aan wat je eet, of je genoeg slaapt en hoe gezond je verder bent. De meeste mensen worden uiteindelijk iets groter dan hun ouders.

Om te kijken of je in vergelijking met je ouders groot of klein bent kijken we naar je streeflengte. Je kan het zelf ook uitrekenen met de TNO groeicalculator.

Ben ik te klein?

Maak je je zorgen of je (te) klein bent? Meestal past de kleine lengte bij kleine(re) ouders. Bij anderen kan het komen door een late puberteit. Dit komt bij jongens vaker voor dan bij meisjes. Dan blijf je achter bij je klasgenoten, maar haal je die groei, als je in de puberteit komt, weer in. Bedenk dat iedereen anders is. Voldoe je niet aan de gemiddelden? Dan wil dat niet zeggen dat er iets mis is. Maak je je toch zorgen over je groei of over je lengte? Neem dan contact op met de jeugdarts van de GGD. Deze heeft jouw persoonlijke groeigegevens en kan met je meedenken.

233 reacties

Wil je reageren?

Om het reactieformulier te kunnen tonen, moeten we cookies van derden plaatsen (reCAPTCHA). Als je dit toestaat, klik dan op het kruisje in de boodschap bovenaan de pagina, en druk op F5 om de pagina te verversen.

Wil je je reactie laten verwijderen?
Stuur een mail met toelichting naar redactie@jouwggd.nl.
 1. Theo

  ik ben 17 jaar en 1 maand en ik ben in de afgelopen 3a4 maand 3 cm gegroeid is dat normaal en ga ik nog verder groeien aan dit tempo? ik ben nu 188cm
  groeten

 2. Anoniem

  Goedemiddag vandaag ben ik precies 14 jaar geworden en ik ben nu 1.65 (jongen). Zelf maak ik me zorgen om me groei sinds ik 11/12 ben groei ik heel sloom eerst werd ik uitgerekend op 1.88 ongeveer en nu 6 cm daaronder om 1.88 aan te tikken moet ik het komende jaar heel veel groeien. Ik heb zelf ook ziekte van sever zou dat misschien er voor hebben gezorgd dat ik tijdens ik de ziekte had dat ik minder snel groeide en dat ik dat dan niet inhaalde? Ik eet gezond en slaap goed

  • JouwGGD

   Beste Anoniem,

   Voor de groeispurt heb je vaak een lichte dip in de groei. Met de TNO Groeicalculator kan je een schatting krijgen van je eindlengte.
   Het ligt vooral aan je ontwikkeling, hoe veel cm je nog gaat groeien.

   P. Jansen Jeugdarts

  • JouwGGD

   Beste Anoniem,

   Iedereen is anders, het is goed om hiervan bewust te zijn en daarmee om te leren gaan.
   Om echt je eindlengte te bepalen kan je een afspraak maken bij de jeugdarts, die kan je ook helpen bij je onzekerheid.

   P. Jansen Jeugdarts

 3. Tess

  Hoi ik ben een meisje van 13 jaar, ik ben vandaag voor het eerst ongesteld geworden. Ik ben 1,61 cm. Ik vind dit heel klein. Ik word altijd als klein gezien. Hoeveel kan ik nog groeien? En zijn er dingen die ik kan doen om langer te worden en sneller meer te groeien?

  Groetjes Tess

  • JouwGGD

   Beste Tess,

   Er zijn niet veel dingen om veel langer te worden. Na de menarche (eerste menstruatie) groeien meisjes nog 6-9 cm. Dus je eindlengte zal tussen de 167 en 170 cm liggen.
   Gezonde voeding en voldoende bewegen/ slapen kan mogelijk iets helpen.

   P. Jansen Jeugdarts

 4. Pien

  Hoi, ik ben net 15 en ben ongeveer 1,78/1,80 en ik wil echt niet groter worden steek overal altijd met een kop bovenuit en het maakt me zo onzeker, wat is jullie tip?

 5. Esmee

  Hallo, ik ben bijna 17 jaar oud (meisje) en ik ben al ongeveer 3 jaar 1,58 en ik groei maar niet meer, terwijl me ouders allebei rond de 1,80 zijn. Is er iets wat ik kan doen waardoor ik groei of heb ik misschien nog kans om langer te worden?

  • JouwGGD

   Beste Esmee,

   Er is niet veel meer te doen. Op jouw leeftijd zijn de groeischijven zo goed als gesloten (indien die dat al niet zijn).
   In de groeidiagrammen zie je dat meisjes op jouw leeftijd ongeveer nog 1-2 cm zullen groeien.

   P. Jansen Jeugdarts

  • JouwGGD

   Beste Daniël,

   Dit kan je zo niet beoordelen, je geeft te weinig informatie om een idee te krijgen van je ontwikkeling.
   Indien je je zorgen maakt om je lengte is het goed een keer langs de jeugdarts te gaan!
   Die is in het bezit van heel je groeicurve en kan met een aantal vragen een inschatting maken van je ontwikkeling.

   P. Jansen Jeugdarts

  • JouwGGD

   Beste Maud,

   Dat ligt aan je ontwikkeling na de menarche (eerste menstruatie) groeien meisjes nog 6-9 cm.
   Met de TNO groeicalculator krijg je een schatting van je eindlengte en daarmee hoeveel je nog gaat groeien.

   P. Jansen Jeugdarts