Als je weet hoe groot je ouders zijn dan weet je ook een beetje hoe lang je zelf zal worden. Kleine ouders krijgen kleine kinderen en grote ouders grote kinderen. Hoe groot je uiteindelijk wordt, is grotendeels erfelijk bepaald. Maar het ligt ook aan wat je eet, of je genoeg slaapt en hoe gezond je verder bent. De meeste mensen worden uiteindelijk iets groter dan hun ouders.

Om te kijken of je in vergelijking met je ouders groot of klein bent kijken we naar je streeflengte. Je kan het zelf ook uitrekenen op groeiwijzer.nl.

Groeispurt

Kinderen groeien ieder jaar een stukje. Als ze baby zijn groeien ze heel hard en op de basisschool weer wat langzamer. In de puberteit krijg je weer een groeispurt. Je groeit dan ineens harder.

Hoeveel centimeter precies heeft te maken met je aanleg (en dus ook weer met je ouders). Maar ook hoe oud je was toen de puberteit begon én hoe lang en snel de groeispurt gaat.

De groeispurt kan ervoor zorgen dat je meer honger hebt. Of dat je tijdelijk het gevoel hebt dat je anders beweegt, bijvoorbeeld wat slungeliger. Dat komt omdat je lichaam tijd nodig heeft om aan je nieuwe lengte te wennen.

Last van groeipijn

Als je ineens sneller groeit kun je last krijgen van groeipijn. Dat is een korte, vaak stekende pijn, die je vooral in je benen voelt. Maar het is niet schadelijk. Een warme kruik of het masseren van de plek waar je pijn hebt kan helpen.

Hoe groot word ik dan?

Niet alle kinderen groeien evenveel centimeters per jaar en we worden ook niet allemaal even groot. Jongens krijgen meestal wat later hun groeispurt en worden wat langer dan meisjes. Maar ook je herkomst speelt een rol. Kinderen met Aziatische ouders zullen onder het Nederlandse gemiddelde zitten terwijl ze een goede groei hebben. Turkse kinderen komen meestal wat eerder in de puberteit en zijn dus eerder uitgegroeid. Hieronder staan de Nederlandse gemiddelden. Het kan dus heel goed dat het bij jou anders is.

Meisjes

Meisjes worden gemiddeld 170 centimeter lang. De groeispurt vindt bij meisjes vaak plaats tussen de 10 en 14 jaar. Meisjes van 12 zijn meestal tussen de 142 en 168 centimeter.

Word je ongesteld, dan groei je minder hard en vaak nog zo’n 8 centimeter. Je stopt met groeien als je een jaar ongesteld bent. Je groeit daarna nog wel iets in de breedte. Je krijgt bijvoorbeeld rondere heupen.

Jongens

Ben je een jongen? Dan krijg je vaak rond je 13e een groeispurt. Die groeispurt duurt totdat je een jaar of 16 bent. Je groeit flink in de lengte. Na de groeispurt, groei je vaak niet veel meer. Gemiddeld zijn mannen 13 centimeter groter dan vrouwen.

Jongens van 12 zijn meestal tussen de 150 en 170 centimeter lang. Gemiddeld worden jongens 184 centimeter lang.

Ben ik te klein?

Maak je je zorgen of je (te) klein bent? Meestal past de kleine lengte bij kleine(re) ouders. Bij anderen kan het komen door een late puberteit. Dit komt bij jongens vaker voor dan bij meisjes. Dan blijf je achter bij je klasgenoten, maar haal je die groei, als je in de puberteit komt, weer in. Bedenk dat iedereen anders is. Voldoe je niet aan de gemiddelden? Dan wil dat niet zeggen dat er iets mis is. Maak je je toch zorgen over je groei of over je lengte? Neem dan contact op met je jeugdarts van de GGD. Deze heeft jouw persoonlijke groeigegevens en kan met je meedenken.

177 reacties

Wil je reageren?

Om het reactieformulier te kunnen tonen, moeten we cookies van derden plaatsen (reCAPTCHA). Als je dit toestaat, klik dan op het kruisje in de boodschap bovenaan de pagina, en druk op F5 om de pagina te verversen.

 1. Anoniem

  Ik ben nu 17, en ik had in het afgelopen 1.5 jaar een groeispurt. Ik ben 180cm nu, maar mijn uitgerekende lengte was 187cm. Hoe kan dit? Komt dit misschien omdat ik tijdens mijn groeispurt ongeveer twee keer per maand met vrienden alcohol dronk? Ik begon met drinken toen ik 16 was. Ik denk dat de alcohol wel in invloed heeft gehad. Zou dit kunnen? Maar resulteert dat echt in min 7 centimeter lengte? Ook heb ik eigenlijk nog maar relatief weinig haar op mijn benen enzo. En groei ik nog na mijn groeispurt?

 2. Sven

  Hallo ik heb een vraag ik ben een jongen van 15 bijna 16 en ik heb vandaag een half blikje energy drank gedronken ik vroeg me of ik dit slecht is voor de groei ?
  dit is trouwens de eerste keer dat ik dit heb gedronken

 3. Jeremy Ngambo

  Hallo, Ik ben jongen van 16 jaar oud. op 12 juni ben ik jarig en ik ben 165 cm. Mijn vader is ong 176 cm en mijn moeder 160 cm. Ik eet elke dag gezond (soms ongezond maar niet altijd) en ik voetbal 3 keer per week en jog regelmatig. Kan ik nog even als mijn vader worden tegen de tijd dat ik niet meer groei?