Groeispurt

Kinderen groeien ieder jaar een stukje. Als ze baby zijn groeien ze heel hard en op de basisschool weer wat langzamer. In de puberteit krijg je weer een groeispurt. Je groeit dan ineens harder. Hoeveel centimeter precies heeft te maken met je aanleg, maar ook hoe oud je was toen de puberteit begon én hoe lang en snel de groeispurt gaat.

Na het starten van de puberteit groeien meisjes nog gemiddeld 23 cm en jongens 32 cm. De groeisnelheid bereikt haar hoogtepunt bij meisjes op 12-13 jaar en bij jongens gemiddeld op 13-14 jaar. En jongens groeien gemiddeld ongeveer 2 jaar langer door dan meisjes. Wanneer de groeischijven na verloop van tijd dichtgroeien is lengtegroei niet meer mogelijk.

Je lichaam moet wennen

Tijdens de groeispurt kan je meer honger hebben. Of kan je tijdelijk het gevoel hebt dat je anders beweegt, bijvoorbeeld wat slungeliger. Dat komt omdat je lichaam tijd nodig heeft om aan je nieuwe lengte te wennen.

Last van groeipijn

Als je ineens sneller groeit kun je last krijgen van groeipijn. Dat is een korte, vaak stekende pijn, die je vooral in je benen voelt. Maar het is niet schadelijk. Een warme kruik of het masseren van de plek waar je pijn hebt kan helpen.

Hoe groot word ik dan?

Als je weet hoe groot je ouders zijn dan weet je ook een beetje hoe lang je zelf zal worden. Kleine ouders krijgen kleine kinderen en grote ouders grote kinderen. Hoe groot je uiteindelijk wordt, is grotendeels erfelijk bepaald. Maar het ligt ook aan wat je eet, of je genoeg slaapt en hoe gezond je verder bent. De meeste mensen worden uiteindelijk iets groter dan hun ouders.

Om te kijken of je in vergelijking met je ouders groot of klein bent kijken we naar je streeflengte. Je kan het zelf ook uitrekenen met de TNO groeicalculator.

Ben ik te klein?

Maak je je zorgen of je (te) klein bent? Meestal past de kleine lengte bij kleine(re) ouders. Bij anderen kan het komen door een late puberteit. Dit komt bij jongens vaker voor dan bij meisjes. Dan blijf je achter bij je klasgenoten, maar haal je die groei, als je in de puberteit komt, weer in. Bedenk dat iedereen anders is. Voldoe je niet aan de gemiddelden? Dan wil dat niet zeggen dat er iets mis is. Maak je je toch zorgen over je groei of over je lengte? Neem dan contact op met de jeugdarts van de GGD. Deze heeft jouw persoonlijke groeigegevens en kan met je meedenken.

301 reacties

Wil je reageren?

Om het reactieformulier te kunnen tonen, moeten we cookies van derden plaatsen (reCAPTCHA). Als je dit toestaat, klik dan op het kruisje in de boodschap bovenaan de pagina, en druk op F5 om de pagina te verversen.

Wil je je reactie laten verwijderen?
Stuur een mail met toelichting naar redactie@jouwggd.nl.
 1. Anoniem

  Ik ben 15 en 173 cm. De groei calculator geeft aan dat ik 182 cm word. Ik wil die lengte erg graag bereiken, maar ik weet niet of dat ook gaat gebeuren aangezien ik al een tijdje niet echt groei. Hoe weet ik nou zeker of die lengte ga bereiken?

  • JouwGGD

   Beste Anoniem,

   Wat de groeicalculator aangeeft is de beste schatting van de eindlengte. Je kan dus nooit zeggen dat je dat gaat bereiken (mogelijk kan je ook nog langer groeien).
   Goed om een keer te laten meten bij de Jeugdarts om te zien of je nog aan het groeien bent, die kan je ook meer uitleggen over groei en ontwikkeling.

   P. Jansen Jeugdarts

 2. Mike

  Hallo, ik vind mezelf aardig klein voor deze leeftijd en ik ben bang dat ik niet meer verder ga groeien (ik ben momenteel 15 en 1.71m mijn vader is 1.80m en mijn moeder 1.54m) is er een manier waardoor ik misschien naar meer kan gaan groeien of heeft dat tijd nodig?

  • JouwGGD

   Beste Mike,

   Gezonde voeding en goed slapen heeft enige (echter beperkte) invloed op de groei. Met de TNO groeicalculator krijg je een schatting van je eindlengte op basis van je huidige lengte.
   Hiermee zie je dus ook hoe veel je nog gaat groeien.

   P. Jansen Jeugdarts

 3. Maurice

  ik heb gehoord dat lange mensen eerder dood gaan dan kleine mensen (volgens mij boven 1,70m) omdat je meer cellen hebt heb je verhoogde kans op kanker en het zou slecht zijn voor het immuun systeem etc. ik maak me heir zorgen over want ik ben 15 en ben nu 1,90 (20cm teveel) hierdoor zou ik meer dan 10 jaar aan levensduur verliezen. dat is net zo ongezond als te dik zijn. wat weten jullie hiervan?

  • JouwGGD

   Beste Maurice,

   Er is een relatie tussen lengte en sommige soorten kanker, echter wil dat niet zeggen dat je eerder dood zal gaan. Lengte is een beschermende factor voor ander ziekten.
   “Het is belangrijk om te onthouden dat lang zijn geen slecht nieuws is. Als het gaat om andere ziekten is lang zijn vaak een voordeel. Zo hebben lange mensen een lager risico op hart- en vaatziekten en diabetes”

   P. Jansen Jeugdarts

 4. Mo yassin

  Ik ben net 16 geworden ( 26 januari 2005 ) ik ben vgm 1,70 maar ik wil langer worden ik wil graag rond de 180 worden. Mijn vader is 185 mijn moeder is wat kleiner die is rond de 1,60. Mijn vader had een latere groeispurt misschien heeft dat ook invloed op mij. Ggd schatte me wat langer rond de 182,5 cm lang. Ik hoop dat ik dat nog haal want ik ben nu niet zo groot. Ik merk wel aan mezelf dat ik nog geen baard in de keel heb misschien is dat een teken dat dat nog moet komen allemaal maar gwn later is.

  Mvg,

  Mo

  • JouwGGD

   Beste Mo yassin,

   Indien je de meeste groei gene van je vader hebt gehad, heeft dat zeker ook op jouw lengte invloed. (minder indien je de groei van je moeder hebt).
   Jongens groeien ongeveer (dat is gemiddeld) tot hun 18de, of jij nog heel veel gaat groeien kunnen we niet helemaal bepalen.
   Je kan altijd een keer met de Jeugdarts afspreken om naar je groei te kijken. Die kan met al je groeigegevens en je ontwikkeling kijken wat ongeveer te eindlengte gaat worden.

   P. Jansen Jeugdarts

 5. Arthur

  Ik ben momenteel 13 jaar en in mei word ik 14. Ik ben ongeveer zo een 155 cm en ik ben een stuk kleiner dan mijn klasgenoten. Ik drink elke dag 1 liter melk en ik wil graag weten of ik nog veel zal groeien. Ik zit in de puberteit, maar van de groeispurt heb ik nog niks gemerkt.

  • JouwGGD

   Beste Arthur,

   Om te groeien heb je geen liter melk per dag nodig. Het zou goed kunnen dat je juist wat latere ontwikkeling hebt. Dus eerst kleiner bent omdat je nog geen groeispurt hebt gehad, langer door groeit omdat je groeischijven later sluiten. Het is moeilijk te bepalen met de minimale gegevens. Met de TNO groeicalculator krijg je een schatting van je eindlengte.

   P. Jansen Jeugdarts

 6. Anoniem

  Ik word in April 16 jaar. Ik zit momenteel in de vierde klas, in de 2de klas had mijn gehele klas een individuele gesprek met een verpleegkundige van de GGD over onze individuele gezondheid. Zij heeft toen gekeken naar mijn groei door de jaren heen en voorspelde dat ik 1,90m zou worden. Op dit moment ben ik rond 182,5-8cm. Mijn 3 jaar oudere broer is 1,90m. Ga ik de 1,90m ook halen? Mijn ouders zijn niet niet echt heel lang (vader 1,80m en moeder 1,65m) maar mijn grootvaders en overgrootvaders wel. Ik ben bang dat ik de 1,90m niet ga halen omdat ik door de lockdown het afgelopen jaar niet echt een goed slaap ritme had en niet altijd genoeg slaap kreeg. In de zomervakantie sliep ik vaak pas om 5 uur ’s ochtends tot en met 3-4 uur ’s middags. En ook het afgelopen jaar heb ik niet het beste slaap ritme gehad en vaak niet genoeg slaap gekregen. Ik eet verder wel gewoon goed. Ik ben bang dat ik de 1,90m niet ga halen. Is dit terecht of haal ik dit wel?

  • JouwGGD

   Beste Anoniem,

   Het is moeilijk precies te voorspellen of je het wel of niet gaat halen. De TNO groeicalculator geeft je een schatting van je eindlengte.
   Slapen is maar in beperkte mate van invloed op de groei. Goed slaapritme is wel weer voor andere dingen van belang. Op de site staan ook tips voor gezonde slaap.
   Vraag is weer waarom zou je de 190 cm perse willen halen?

   P. Jansen Jeugdarts

 7. Annoniem

  Hoi! Ik ben 16 jaar en ik ben 172 cm. Mijn vader is 180 cm en mn moeder is 170 cm. Door mijn eetstoornis liggen mijn hormonen al een tijdje stil. Is het mogelijk dat ik na herstel nog een klein stukje door groei (174 cm?)

  • JouwGGD

   Beste Annoniem,

   Beste is om deze vraag met je behandelaar te overleggen. Deze weet precies wat er bij jou speelt of niet.
   Sterkte met alles.

   P. Jansen Jeugdarts