Groeispurt

Kinderen groeien ieder jaar een stukje. Als ze baby zijn groeien ze heel hard en op de basisschool weer wat langzamer. In de puberteit krijg je weer een groeispurt. Je groeit dan ineens harder. Hoeveel centimeter precies heeft te maken met je aanleg, maar ook hoe oud je was toen de puberteit begon én hoe lang en snel de groeispurt gaat.

Na het starten van de puberteit groeien meisjes nog gemiddeld 23 cm en jongens 32 cm. De groeisnelheid bereikt haar hoogtepunt bij meisjes op 12-13 jaar en bij jongens gemiddeld op 13-14 jaar. En jongens groeien gemiddeld ongeveer 2 jaar langer door dan meisjes. Wanneer de groeischijven na verloop van tijd dichtgroeien is lengtegroei niet meer mogelijk.

Je lichaam moet wennen

Tijdens de groeispurt kan je meer honger hebben. Of kan je tijdelijk het gevoel hebt dat je anders beweegt, bijvoorbeeld wat slungeliger. Dat komt omdat je lichaam tijd nodig heeft om aan je nieuwe lengte te wennen.

Last van groeipijn

Als je ineens sneller groeit kun je last krijgen van groeipijn. Dat is een korte, vaak stekende pijn, die je vooral in je benen voelt. Maar het is niet schadelijk. Een warme kruik of het masseren van de plek waar je pijn hebt kan helpen.

Hoe groot word ik dan?

Als je weet hoe groot je ouders zijn dan weet je ook een beetje hoe lang je zelf zal worden. Kleine ouders krijgen kleine kinderen en grote ouders grote kinderen. Hoe groot je uiteindelijk wordt, is grotendeels erfelijk bepaald. Maar het ligt ook aan wat je eet, of je genoeg slaapt en hoe gezond je verder bent. De meeste mensen worden uiteindelijk iets groter dan hun ouders.

Om te kijken of je in vergelijking met je ouders groot of klein bent kijken we naar je streeflengte. Je kan het zelf ook uitrekenen met de TNO groeicalculator.

Ben ik te klein?

Maak je je zorgen of je (te) klein bent? Meestal past de kleine lengte bij kleine(re) ouders. Bij anderen kan het komen door een late puberteit. Dit komt bij jongens vaker voor dan bij meisjes. Dan blijf je achter bij je klasgenoten, maar haal je die groei, als je in de puberteit komt, weer in. Bedenk dat iedereen anders is. Voldoe je niet aan de gemiddelden? Dan wil dat niet zeggen dat er iets mis is. Maak je je toch zorgen over je groei of over je lengte? Neem dan contact op met de jeugdarts van de GGD. Deze heeft jouw persoonlijke groeigegevens en kan met je meedenken.

263 reacties

Wil je reageren?

Om het reactieformulier te kunnen tonen, moeten we cookies van derden plaatsen (reCAPTCHA). Als je dit toestaat, klik dan op het kruisje in de boodschap bovenaan de pagina, en druk op F5 om de pagina te verversen.

Wil je je reactie laten verwijderen?
Stuur een mail met toelichting naar redactie@jouwggd.nl.
 1. Daimy

  Hallo, ik ben een meisje van 14 jaar en bijna 10 maanden. Ik ben nu 170.5 cm. Mijn moeder is 169.5 en mijn vader 185. De groeicalculator zegt dat ik 174 word. Maar dan zou ik nog maar 3,5 cm door groeien terwijl mijn oudere zus van 18 (zij is nu 169) vanaf haar 14e nog sowieso 8 cm is gegroeid. Zou dit kunnen kloppen?

  • JouwGGD

   Beste Daimy,

   Ja, iedereen heeft zijn eigen ontwikkeling. Ook al zijn jullie zussen, zie je dat de eindlengte ook anders is. De groeicalculator geeft een schatting en daarnaast geeft de eigen ontwikkeling een goede indicatie.
   Na de eerste menstruatie (menarche) groeien meisjes nog 6-9 cm.

   P. Jansen Jeugdarts

  • JouwGGD

   Beste Anoniem,

   Nee, niet helemaal. Wel gaat de groei dan steeds langzamer.
   De gemiddelde menarche leeftijd in Nederland is net boven de 13 jaar. Gemiddeld groeien meisjes tot hun 16de.

   P. Jansen Jeugdarts

 2. Marion

  Onze dochter wordt in januari 7 jaar. Op dit moment is zij (al) 140cm lang. Ik ben zelf 172cm en haar vader 206cm. Sinds februari dit jaar is zij 9!!cm gegroeid. Haar schoenmaat is nu al 34. We maken ons lichtelijk zorgen. Is het wijsheid om eens langs de kinderarts te gaan? Ze torent boven alle leeftijdsgenoten uit en mensen denken vaak dat ze al 9 jaar is.

  • JouwGGD

   Beste Marion,

   Zeker, je maakt je zorgen en mogelijk kunnen we deze zorgen wegnemen.
   Je kan met de jeugdarts van de school snel een afspraak maken. Deze hebben haar hele groeicurve en kunnen alles vertellen over groei.
   Indien er rede voor verder onderzoek is kan de jeugdarts je rechtstreeks verwijzen naar een kinderarts.

   P. Jansen Jeugdarts