Hoe groot word ik?

Je lengte is grotendeels erfelijk bepaald. Maar het ligt ook aan wat je eet, of je genoeg slaapt en hoe gezond je verder bent.

Groeispurt

Kinderen groeien ieder jaar een stukje. Als ze baby zijn groeien ze heel hard en op de basisschool weer wat langzamer. In de puberteit krijg je weer een groeispurt. Je groeit dan ineens harder. Hoeveel centimeter precies heeft te maken met je aanleg, maar ook hoe oud je was toen de puberteit begon én hoe lang en snel de groeispurt gaat.

Na het starten van de puberteit groeien meisjes nog gemiddeld 23 cm en jongens 32 cm. De groeisnelheid bereikt haar hoogtepunt bij meisjes op 12-13 jaar en bij jongens gemiddeld op 13-14 jaar. En jongens groeien gemiddeld ongeveer 2 jaar langer door dan meisjes. Wanneer de groeischijven na verloop van tijd dichtgroeien is lengtegroei niet meer mogelijk.

Je lichaam moet wennen

Tijdens de groeispurt kan je meer honger hebben. Of kan je tijdelijk het gevoel hebt dat je anders beweegt, bijvoorbeeld wat slungeliger. Dat komt omdat je lichaam tijd nodig heeft om aan je nieuwe lengte te wennen.

Last van groeipijn

Als je ineens sneller groeit kun je last krijgen van groeipijn. Dat is een korte, vaak stekende pijn, die je vooral in je benen voelt. Maar het is niet schadelijk. Een warme kruik of het masseren van de plek waar je pijn hebt kan helpen.

Hoe groot word ik dan?

Als je weet hoe groot je ouders zijn dan weet je ook een beetje hoe lang je zelf zal worden. Kleine ouders krijgen kleine kinderen en grote ouders grote kinderen. Hoe groot je uiteindelijk wordt, is grotendeels erfelijk bepaald. Maar het ligt ook aan wat je eet, of je genoeg slaapt en hoe gezond je verder bent. De meeste mensen worden uiteindelijk iets groter dan hun ouders.

Om te kijken of je in vergelijking met je ouders groot of klein bent kijken we naar je streeflengte. Je kan het zelf ook uitrekenen met de TNO groeicalculator.

Ben ik te klein?

Maak je je zorgen of je (te) klein bent? Meestal past de kleine lengte bij kleine(re) ouders. Bij anderen kan het komen door een late puberteit. Dit komt bij jongens vaker voor dan bij meisjes. Dan blijf je achter bij je klasgenoten, maar haal je die groei, als je in de puberteit komt, weer in. Bedenk dat iedereen anders is. Voldoe je niet aan de gemiddelden? Dan wil dat niet zeggen dat er iets mis is. Maak je je toch zorgen over je groei of over je lengte? Neem dan contact op met de jeugdarts van de GGD. Deze heeft jouw persoonlijke groeigegevens en kan met je meedenken.

Ben jij onzeker over je lengte?

Kijk naar het filmpje van onze jongerenadviseurs Marileen en Aleyna over lengteverschil.

In jouw regio

Sommige delen van deze website verschillen per regio. Selecteer de GGD bij jou in de buurt zodat wij jou lokale tips en links kunnen tonen.

Selecteer de GGD in jouw regio

Gerelateerd

Reacties

 1. Beste Luqmaan,

  Jammer kan je dat niet zomaar op bestelling krijgen.
  Denk wel des te eerder de groeispurt des te kleiner de eindlengte gaat worden… dus wacht liever nog maar even.

  P. Jansen Jeugdarts

  JouwGGD
 2. Beste Anoniem,

  Nee, helaas zijn de effecten van groeihormoon niet zo optimaal dat je er toen voor in aanmerking was gekomen. Je had er weinig mee gewonnen.
  Ook het perfect eten had niet veel uitgemaakt.
  TH win niet zeggen dat iedereen die lengte gaat halen. 50% wel en 50% niet, die allemaal verder gezond groeien.

  P. Jansen Jeugdarts

  JouwGGD
 3. Beste Anoniem,

  De menarche op 10 jarige leeftijd betekend dat je ook vroeg bent met de ontwikkeling. Gemiddeld groeien meisjes na de menstuatie nog 6-9cm.
  Indien je vragen hebt over de groei kan je altijd een keer een afspraak maken met de jeugdarts.

  P. Jansen Jeugdarts

  JouwGGD
 4. Beste A.

  Indien je bang bent dat de puberteit niet begint, is het handig een afspraak te maken met de huisarts.
  Ben je benieuwd naar je eindlengte kan de jeugdarts van je school je alles vertellen.

  P. Jansen Jeugdarts

  JouwGGD
 5. Beste Anoniem,

  Ik neem aan dat je de groeicalculator al hebt ingevult en dat is de beste schatting van je eindlengte. De schatting kan mogelijk eerder hoger uitgevallen zijn. Helaas is niet alles zo precies te verspellen.

  P. Jansen Jeugdarts

  JouwGGD
 6. Beste Anoniem,

  Onzekerheid tijdens de puberteit is normaal. Dit is een leeftijd dat je jezelf tenopzichte van andere gaat vergelijken en niemand wil buiten de normaal vallen.
  Werk vooral aan je zelfvertrouwen en bekijk jezelf door een roze bril.

  P. Jansen Jeugdarts

  JouwGGD
 7. Hey ik ben 15 & 164 cm lang toen ik 14 was ik voor het eerst ongesteld in de calculator staat dat ik 168 word kan ik ook nog 175 cm worden of is dat niet mogelijk.

  Foske
  • Beste Foske,
   Na de eerste menstruatie groeien meisjes gemiddeld nog 6-9 cm. Dus is dat niet waarschijnlijk.

   P. Jansen Jeugdarts

   JouwGGD
 8. klas genooten van mij zijn denk ik kleiner dan mij en ik ben denk ik een van de langste in de klas hoe komt het dat ik zo lang ben maar dan ik eerst 2 maanden geleden kleiner was dan me klasgennoten maar dan 2 maanden later juist langer . me vraag is ; hoe komt het dan ik zo lang ben.

  luna
  • Beste Luna,

   Ik neem aan dat je sneller bent gaan groeien. Is het mogelijk dat je in de groeispurt zit. Hoe eerder je de groeispurt hebt hoe eerder je ook gaat stoppen met groeien.
   Dus kans is groot dat je klasgenoten je weer gaan bijhalen of zelfs inhalen.

   P. Jansen Jeugdarts

   JouwGGD
 9. ik ben nu 1,50 denk ik en me ouder zijn zegmaar iets dan 1 of 2 cm langer of kleiner maar ik wil zeker weten hoe lang ik word als ik zegmaar groter ouder bent!

  priscilla
  • Beste Priscilla,

   Met de groeicalculator krijg je de beste schatting die we kunnen maken van je eindlengte.

   P. Jansen Jeugdarts

   JouwGGD
 10. Hoi,
  Ik ben momenteel 15 en word deze zomer 16. Ik ben 166 cm en ben een jongen. Mijn pa is 179 en m’n moeder 168. De calculator zegt dat ik 173 word maar ik wil langer worden. Is er een kans dat ik langer word?

  Anoniem

Wil je reageren?

Om het reactieformulier te kunnen tonen, moeten we cookies van derden plaatsen (reCAPTCHA). Als je dit toestaat, klik dan op het kruisje in de boodschap bovenaan de pagina, en druk op F5 om de pagina te verversen.