Groeispurt

Kinderen groeien ieder jaar een stukje. Als ze baby zijn groeien ze heel hard en op de basisschool weer wat langzamer. In de puberteit krijg je weer een groeispurt. Je groeit dan ineens harder. Hoeveel centimeter precies heeft te maken met je aanleg, maar ook hoe oud je was toen de puberteit begon én hoe lang en snel de groeispurt gaat.

Na het starten van de puberteit groeien meisjes nog gemiddeld 23 cm en jongens 32 cm. De groeisnelheid bereikt haar hoogtepunt bij meisjes op 12-13 jaar en bij jongens gemiddeld op 13-14 jaar. En jongens groeien gemiddeld ongeveer 2 jaar langer door dan meisjes. Wanneer de groeischijven na verloop van tijd dichtgroeien is lengtegroei niet meer mogelijk.

Je lichaam moet wennen

Tijdens de groeispurt kan je meer honger hebben. Of kan je tijdelijk het gevoel hebt dat je anders beweegt, bijvoorbeeld wat slungeliger. Dat komt omdat je lichaam tijd nodig heeft om aan je nieuwe lengte te wennen.

Last van groeipijn

Als je ineens sneller groeit kun je last krijgen van groeipijn. Dat is een korte, vaak stekende pijn, die je vooral in je benen voelt. Maar het is niet schadelijk. Een warme kruik of het masseren van de plek waar je pijn hebt kan helpen.

Hoe groot word ik dan?

Als je weet hoe groot je ouders zijn dan weet je ook een beetje hoe lang je zelf zal worden. Kleine ouders krijgen kleine kinderen en grote ouders grote kinderen. Hoe groot je uiteindelijk wordt, is grotendeels erfelijk bepaald. Maar het ligt ook aan wat je eet, of je genoeg slaapt en hoe gezond je verder bent. De meeste mensen worden uiteindelijk iets groter dan hun ouders.

Om te kijken of je in vergelijking met je ouders groot of klein bent kijken we naar je streeflengte. Je kan het zelf ook uitrekenen met de TNO groeicalculator.

Ben ik te klein?

Maak je je zorgen of je (te) klein bent? Meestal past de kleine lengte bij kleine(re) ouders. Bij anderen kan het komen door een late puberteit. Dit komt bij jongens vaker voor dan bij meisjes. Dan blijf je achter bij je klasgenoten, maar haal je die groei, als je in de puberteit komt, weer in. Bedenk dat iedereen anders is. Voldoe je niet aan de gemiddelden? Dan wil dat niet zeggen dat er iets mis is. Maak je je toch zorgen over je groei of over je lengte? Neem dan contact op met de jeugdarts van de GGD. Deze heeft jouw persoonlijke groeigegevens en kan met je meedenken.

309 reacties

Wil je reageren?

Om het reactieformulier te kunnen tonen, moeten we cookies van derden plaatsen (reCAPTCHA). Als je dit toestaat, klik dan op het kruisje in de boodschap bovenaan de pagina, en druk op F5 om de pagina te verversen.

Wil je je reactie laten verwijderen?
Stuur een mail met toelichting naar redactie@jouwggd.nl.
  • Ceren

   Hoi!!
   Ik ben een meisje met een turkse achtergrond. Ik ben ongeveer 2 jaar geleden gemeten en er kwam 1.55 cm lengte uit. Ik ben 14 en word dit jaar 15 op 25 juli. Ik ben ongesteld geworden sinds mijn 11e. Mijn ouders zijn ook niet zo lang. Mijn vader is 1.67 en mijn moeder is 1.58. Ik wil dus langer worden, 2 jaar geleden zei mijn arts ook dat mijn groei waarschijnlijk gestopt is. Mijn vraag is dus: kan ik nog wat doen aan mijn lengte?

   Alvast bedankt!

   • JouwGGD

    Beste Ceren,

    Indien de groeischijven gesloten zijn kan je niets meer aan de groei doen.
    Meisjes groeien gemiddeld tot hun 16de, maar dus ook weinig in het laatste jaar.
    Op deze leeftijd is de eindlengte eigenlijk niet meer te beïnvloeden.

    P. Jansen Jeugdarts

  • JouwGGD

   Beste Marita,

   Ongeveer 16jr, maar dat is erg afhankelijk van de ontwikkeling.
   Uiteindelijk gaan tijden de ontwikkeling de groeischijven sluiten en is de lengte groei gestopt.

   P. Jansen Jeugdarts

 1. Jonas

  Hoi,
  Ik Ben een jongen van 17 jaar maar ik Ben nog totaal niet volgroeid, erger nog ik lijk veel jonger Dan dat ik er uit Zie, de meeste mensen schatten me rond de 15-16 jaar. Ik Ben nu 1m65 cm (Mijn mama is 1m58 cm en Mijn papa is 1m78 cm) Mijn vraag is nu hoeveel GA ik nu groeien en zo ja wanneer. Bij een test in het ziekenhuis hebben ze me verteld dat ik 1 m 78 Zou worden

 2. Anoniem

  Ik ben 17, 5 jaar en ben nu 1.61 (heel recent gemeten). Mijn verwachte eindlengte is 1.63. Mijn eerste menstruatie was in 2014, toen was ik ongeveer 1.55.
  Zou ik nog kunnen groeien tot 1.63?

  • JouwGGD

   Beste Anoniem,

   We kunnen niet op 1 of 2 cm bepalen hoe groot je kan en gaat worden in dit forum.
   Je zou dan echt moeten kijken of je groeischijven nog ‘open’ zijn. Dit kan alleen met verder onderzoek. Over het algemeen doen ze dit alleen bij afwijkende lengtes.
   Waarom is het zo belangrijk 2 cm te groeien?

   P. Jansen Jeugdarts

 3. anoniem

  hallo ik ben een meisje van 15, ik ben 162cm, mijn moeder is 173cm en mijn vader 180cm. ik ben al sinds mijn 12e ongesteld. groei ik nog verder?

  • JouwGGD

   Beste anoniem,

   Je kan of heel lang wachten… iedereen krimpt na de maximale lengte te hebben gehaald.
   Of indien je nog in de groei zit zijn er groeiremmers! Maar dat is geen makkelijke keuze…

   P. Jansen Jeugdarts

  • JouwGGD

   Beste Matthijs,

   Heb je de gene van je vader of van je moeder…?? dit is moeilijk te beantwoorden via een forum.
   Vul de groeicalculator in en je krijgt een schatting van je eindlengte.

   P. Jansen Jeugdarts

 4. Kaan

  Hey, ik ben 14 jaar en op dit moment 175 cm lang. Mijn vader is rond de 178 en mijn moeder is 168. Ik voel me heel klein vergeleken met mijn vrienden die al 186 zijn en kortere ouders dan ik hebben. Kan ik nog groeien?

  • JouwGGD

   Beste Kaan,

   Met de huidige meting en de lengte van je ouders kan je de TNO groeicalculator invullen. Daarmee krijg je een schatting van je eindlengte. De eindlengte wordt bepaald aan de hand van genetische factoren, maar ook voeding en gezonde leefstijl.

   P. Jansen Jeugdarts