Groeispurt

Kinderen groeien ieder jaar een stukje. Als ze baby zijn groeien ze heel hard en op de basisschool weer wat langzamer. In de puberteit krijg je weer een groeispurt. Je groeit dan ineens harder. Hoeveel centimeter precies heeft te maken met je aanleg, maar ook hoe oud je was toen de puberteit begon én hoe lang en snel de groeispurt gaat.

Na het starten van de puberteit groeien meisjes nog gemiddeld 23 cm en jongens 32 cm. De groeisnelheid bereikt haar hoogtepunt bij meisjes op 12-13 jaar en bij jongens gemiddeld op 13-14 jaar. En jongens groeien gemiddeld ongeveer 2 jaar langer door dan meisjes. Wanneer de groeischijven na verloop van tijd dichtgroeien is lengtegroei niet meer mogelijk.

Je lichaam moet wennen

Tijdens de groeispurt kan je meer honger hebben. Of kan je tijdelijk het gevoel hebt dat je anders beweegt, bijvoorbeeld wat slungeliger. Dat komt omdat je lichaam tijd nodig heeft om aan je nieuwe lengte te wennen.

Last van groeipijn

Als je ineens sneller groeit kun je last krijgen van groeipijn. Dat is een korte, vaak stekende pijn, die je vooral in je benen voelt. Maar het is niet schadelijk. Een warme kruik of het masseren van de plek waar je pijn hebt kan helpen.

Hoe groot word ik dan?

Als je weet hoe groot je ouders zijn dan weet je ook een beetje hoe lang je zelf zal worden. Kleine ouders krijgen kleine kinderen en grote ouders grote kinderen. Hoe groot je uiteindelijk wordt, is grotendeels erfelijk bepaald. Maar het ligt ook aan wat je eet, of je genoeg slaapt en hoe gezond je verder bent. De meeste mensen worden uiteindelijk iets groter dan hun ouders.

Om te kijken of je in vergelijking met je ouders groot of klein bent kijken we naar je streeflengte. Je kan het zelf ook uitrekenen met de TNO groeicalculator.

Ben ik te klein?

Maak je je zorgen of je (te) klein bent? Meestal past de kleine lengte bij kleine(re) ouders. Bij anderen kan het komen door een late puberteit. Dit komt bij jongens vaker voor dan bij meisjes. Dan blijf je achter bij je klasgenoten, maar haal je die groei, als je in de puberteit komt, weer in. Bedenk dat iedereen anders is. Voldoe je niet aan de gemiddelden? Dan wil dat niet zeggen dat er iets mis is. Maak je je toch zorgen over je groei of over je lengte? Neem dan contact op met de jeugdarts van de GGD. Deze heeft jouw persoonlijke groeigegevens en kan met je meedenken.

264 reacties

Wil je reageren?

Om het reactieformulier te kunnen tonen, moeten we cookies van derden plaatsen (reCAPTCHA). Als je dit toestaat, klik dan op het kruisje in de boodschap bovenaan de pagina, en druk op F5 om de pagina te verversen.

Wil je je reactie laten verwijderen?
Stuur een mail met toelichting naar redactie@jouwggd.nl.
 1. Pierre

  hallo ik vroeg me af wanneer je voeten voor een jongen stoppen met groeien ik ben 16 en ik heb maat 46 ongv maar ik denk dat mijn voeten al ongv 1.5 tot 2 jaar geleden gestopt zijn met groeien maar kan het zijn dat ze binnenkort nog terug beginnen te groeien? en betekent dit dat mijn lengte ook al gestopt is met groeien?

  • JouwGGD

   Beste Pierre,

   De groeiontwikkeling van de voeten is niet geheel gelijk met de groeiontwikkeling van je lengte. Wel is de tijdens de ontwikkeling de groei (net als andere lichaamsdelen) tijdens de puberteit.
   Indien je op een gegeven moment stopt met groeien, ga je daarna niet opeens weer door groeien.

   P. Jansen Jeugdarts

 2. Salim

  Ik 17 jaar en ik word in februari 18 en mijn vader is 1.72 mijn moeder 1.60 en ik ben 1.67 is er een kans dat ik nog groei

  • Donald duck

   Ik ben nu iets meer dan 1.70 en over 2 weken 14. Heb gisteren de menarche gehad. Het is bekend dat je in je groeispurt nog 21 cm groeit en na je menarche nog 6-9. Nu heb ik tot nu toe in mijn groeispurt niet al 15 cm gegroeid. Maar misschien 6. Want die is pas een half jaar geleden begonnen. Nu vraag ik me af hoe lang ik wordt. Mijn ouders zijn 1.77 en 1.81. De calculator zegt eigenlijk 1.73. Maar door mijn meting 1.76. Nu vind ik dat redelijk klein. Omdat er ook wordt gezegd dat je 1cm groter wordt dan je moeder, ongeveer. Ik wil graag 1.80 worden. Zal ik dit nog halen?

   • JouwGGD

    Beste Donald Duck,

    Na het starten van de puberteit (bij meisjes bij gemiddeld 10,7 jaar, bij jongens bij 11,5 jaar) groeien meisjes nog gemiddeld 23 cm en jongens 32 cm (Schönbeck et al., 2013). Dus is dat inclusief groeispurt. De groeisnelheid bereikt haar hoogtepunt bij jongens gemiddeld op 13-14 jaar en bij meisjes op 12-13 jaar. Gemiddeld start de puberteit bij Nederlandse meisjes op een leeftijd van 10,5 jaar (spreiding 9-12 jaar). Bij 13,1 jaar treedt gemiddeld de menarche op en de groeispurt is dan voorbij het maximum (Talma et al., 2013). De timing van de menarche hangt onder andere samen met erfelijke factoren, zoals de puberteit van ouders. Na de menarche groeien meisjes nog gemiddeld 6-9 cm. Dus komt het bij jou neer op 176-179, maar is er ook een kleine kans dat je die 180 net gaat halen. Inmiddels stabiliseert de generatie groei een beetje en worden nieuwe generaties niet per definitie langer dan hun (voor)ouders.

    P. Jansen Jeugdarts

 3. Mickey

  Hoi ik ben een meisje van 11.8 jaar ongeveer mijn moeder is 175cm en mijn vader 198cm ik zelf ben nu 176cm ik ben nog nooit ongesteld geweest en eet soms even veel als mijn ouders ook slaap ik zeker 10 uur nou ben ik benieuwd hoelang ik word mijn lengte vind ik nu goed aleen zijn mijn voeten al maat 42 gaan mijn voeten nog groeien en hoelang word ik?

  • JouwGGD

   Beste Mickey,

   Via de groeicalculator kan je een schatting van je eindlengte berekenen.
   Ook je voeten(groei) ontwikkelen zich samen met jouw ontwikkeling. Hiervoor kan ik niet een voorspelling doen.

   P. Jansen Jeugdarts

  • JouwGGD

   Beste Luuk,

   Je eindlengte is afhankelijk van je ontwikkeling. Met de TNO groeicalculator kan je een schatting van je eindlengte krijgen, echter blijft het een schatting. Om alles van je lengte te weten kan je een afspraak maken met de jeugdarts van je school.

   P. Jansen Jeugdarts

 4. Merel

  Hallo ik ben een meisje en ik wordt over ongeveer 2 weken 16 en ik ben nu 174. Zal ik nog doorgroeien? Zo ja, hoeveel ongeveer?

  • JouwGGD

   Beste Merel,

   Na de eerste menstruatie groeien meisjes ongeveer 6-9 cm. Hoe lang was je toen?
   De groei is meer afhankelijk van je ontwikkeling dan van een enkel meetpunt.

   P. Jansen Jeugdarts

   • Hannah

    Hallo, ik ben op dit moment 14 jaar en 162 cm (1 jaar na eerste menstruatie). Mijn ouders zijn 174 cm en 180 cm.
    Groei ik nog door?

    • JouwGGD

     Beste Hannah,

     Je zal nog wel doorgroeien, echter niet zo snel meer als bij de groeispurt.
     Na de menarche (eerste menstruatie) groeien meisjes nog 6-9 cm.

     P. Jansen Jeugdarts

 5. Anoniempje

  Hallo ik ben een meisje en ik ben 13 jaar en 169 cm . ☹ Ik vind dat ik te lang ben ik wil zelfs niet eens meer groeien maar ik heb gehoord na dat je je regels hebt gekregen dat je 3,4 jaar nog gaat groeien ik wil dat niet . Is het normaal dat ik zo lang ben ik ben zelfs langer dan somige jongens

  • JouwGGD

   Beste Anoniempje,

   Na de eerste menstruatie groeien meisjes nog 6-9 cm gemiddeld. Dus dan zou je eindlengte maximaal 178 cm zijn. Dat is nog ruim onder het gemiddelde van de jongens.
   Meisjes groeien nou eenmaal eerder dan jongens, maar stoppen dus ook eerder. Je lengte is persoonlijk en afhankelijk van genen(familie) en voeding. Je eindlengte is niet heel erg beïnvloedbaar, nu acuut stoppen kan bv niet.

   P. Jansen Jeugdarts

  • Maaike

   Beste ik zal niet zeuren ik ben 11.5 en ik ben al 172cm wees blij met je lengte want je kan beter iets te lang zijn dan iets te kort en als je 178cm wordt is dat geen probleem want mijn moeder is zo lang maak je maar geen zorgen

 6. Xiomara

  Ik ben flink uitgeschoten met groeien. Het is beetje ongemakkelijk als jonge meid van bijna 16 jaar, ik ben nu 209 cm – verwachting dat ik nog 10/15 cm groter wordt

  • JouwGGD

   Beste Xiomara,

   Neem dan aan dat je al onder controle bent van een kinderarts, die kan je alles over groei vertellen.

   P. Jansen Jeugdarts

   • Xiomara

    Kinderarts zeg dat ik gezond ben, ondanks dat ik wat groter en zwaarder ben dan meeste meisjes en jong vrouwen. Ongemak/strijd is dit mijn moeder is niet zo gelukkig met mijn lengte, wil remming van lengte en ik zie die ingreep niet zitten. Ben bijna 16 en het is mijn lichaam

    • JouwGGD

     Beste Xiomara,

     Ik begrijp dat er reeds een behandel voorstel is geweest van de kinderarts, goed om daarmee ook je twijfels te bespreken.
     Het is natuurlijk beter als jullie allemaal de zelfde keuze zouden maken, echter moet en mag je zelf uiteindelijk de keuze maken.
     Wat heb jij daarvoor nodig? Je mag zelf ook alleen met de kinderarts je zorgen of overwegingen bespreken. Soms ben je bang voor iets waar je meer uitleg over wilt hebben.

     Succes P. Jansen Jeugdarts

 7. Martine

  Mijn dochter is 11 en in september voor de eerste keer ongesteld geworden. En daarna nog 2 keer. Ze is nu 158cm, ik houd haar lengte bij in de TNO app. Deze app zegt dat ze 173 wordt. Dat zou betekenen dat ze nu nog 15 cm moet groeien. Ik vraag me af of dat gaat gebeuren. Ik hoor van veel mensen dat als meisjes ongesteld zijn, ze bijna niet meer groeien. Ze zou zelf nog wel wat groter willen worden. Vandaar dat ik me het toch afvraag hoe het zit. Ze is in ieder geval vanaf 1 september tot nu 1,5 cm gegroeid.
  Ik ben zelf 172 en haar vader 182.

  • JouwGGD

   Beste Martine,

   Indien ze reeds is begonnen met menstrueren zal ze waarschijnlijk die 15 cm extra niet meer halen.
   Na de menarche (eerste menstruatie) groeien meisjes gemiddeld 6-9 cm. Dus kan ik kleine gevallen ook nog 10 of 11 zijn, maar dat is wel maximaal.

   P. Jansen Jeugdarts

 8. henri

  hallo ik ben 16 bijna 17 ik ben nu 185 ik drink elke dag melk en mijn ouders hebben gemmidelde lengte ik bijna afgelopen jaar tussen de 2 en 4 cm gegroeid zou ik nog lang of en veel groeien? groeten

 9. Anoniem

  Ik ben nu 12. Over 5,5 maanden 13. En ben pas 1 meter en 46 cm.. Ben wel heel gezond en eet ook gezond. Alleen heb elke nacht maar ongeveer 7,5 uur slaap. En wil graag nog wat groeien. Nog tips?

  • JouwGGD

   Beste Anoniem,

   Je groei zit nu op de -2 SD groeilijn. Indien je die blijft volgen kom je op 158cm uit. Vraag is of je voor of na je groeispurt zit.
   Wat is je Target Height (te bereken met de lengte van je ouders). Zo te horen ben je al goed bezig met gezond leven, al heb je mogelijk iets meer slaap nodig. Overigens ga je daar niet 10cm mee winnen.

   P. Jansen Jeugdarts