Groeispurt

Kinderen groeien ieder jaar een stukje. Als ze baby zijn groeien ze heel hard en op de basisschool weer wat langzamer. In de puberteit krijg je weer een groeispurt. Je groeit dan ineens harder. Hoeveel centimeter precies heeft te maken met je aanleg, maar ook hoe oud je was toen de puberteit begon én hoe lang en snel de groeispurt gaat.

Na het starten van de puberteit groeien meisjes nog gemiddeld 23 cm en jongens 32 cm. De groeisnelheid bereikt haar hoogtepunt bij meisjes op 12-13 jaar en bij jongens gemiddeld op 13-14 jaar. En jongens groeien gemiddeld ongeveer 2 jaar langer door dan meisjes. Wanneer de groeischijven na verloop van tijd dichtgroeien is lengtegroei niet meer mogelijk.

Je lichaam moet wennen

Tijdens de groeispurt kan je meer honger hebben. Of kan je tijdelijk het gevoel hebt dat je anders beweegt, bijvoorbeeld wat slungeliger. Dat komt omdat je lichaam tijd nodig heeft om aan je nieuwe lengte te wennen.

Last van groeipijn

Als je ineens sneller groeit kun je last krijgen van groeipijn. Dat is een korte, vaak stekende pijn, die je vooral in je benen voelt. Maar het is niet schadelijk. Een warme kruik of het masseren van de plek waar je pijn hebt kan helpen.

Hoe groot word ik dan?

Als je weet hoe groot je ouders zijn dan weet je ook een beetje hoe lang je zelf zal worden. Kleine ouders krijgen kleine kinderen en grote ouders grote kinderen. Hoe groot je uiteindelijk wordt, is grotendeels erfelijk bepaald. Maar het ligt ook aan wat je eet, of je genoeg slaapt en hoe gezond je verder bent. De meeste mensen worden uiteindelijk iets groter dan hun ouders.

Om te kijken of je in vergelijking met je ouders groot of klein bent kijken we naar je streeflengte. Je kan het zelf ook uitrekenen met de TNO groeicalculator.

Ben ik te klein?

Maak je je zorgen of je (te) klein bent? Meestal past de kleine lengte bij kleine(re) ouders. Bij anderen kan het komen door een late puberteit. Dit komt bij jongens vaker voor dan bij meisjes. Dan blijf je achter bij je klasgenoten, maar haal je die groei, als je in de puberteit komt, weer in. Bedenk dat iedereen anders is. Voldoe je niet aan de gemiddelden? Dan wil dat niet zeggen dat er iets mis is. Maak je je toch zorgen over je groei of over je lengte? Neem dan contact op met de jeugdarts van de GGD. Deze heeft jouw persoonlijke groeigegevens en kan met je meedenken.

313 reacties

Wil je reageren?

Om het reactieformulier te kunnen tonen, moeten we cookies van derden plaatsen (reCAPTCHA). Als je dit toestaat, klik dan op het kruisje in de boodschap bovenaan de pagina, en druk op F5 om de pagina te verversen.

Wil je je reactie laten verwijderen?
Stuur een mail met toelichting naar redactie@jouwggd.nl.
 1. Anoniem

  Hallo, ik ben dertien, over een maand 14, en ik ben 153,
  Mijn GGD zei eerder dat ik ongeveer 166 ga worden maar ik weet niet of dat ooit zal gebeuren. ik heb mijn groeispurt nog niet gehad en ben nog niet ongesteld.

  • JouwGGD

   Beste Anoniem,

   Met de TNO groeicalculator kan je een schatting krijgen van je eindlengte, echter blijft ook dit een schatting!
   Na de menarche (eerste menstruatie) groeien meisjes nog 6-9 cm. De vraag is of je echt 166 gaat halen, maar je zal zeker nog een stukje groeien.

   P. Jansen Jeugdarts

 2. Meisje

  Hallo, ik ben een meisje van 13 jaar oud. Ik heb mijn groeispurt nog niet gekregen, maar ben al wel voor de eerste keer ongesteld geweest. Ik ben nu 160 cm. Kan ik nu nog door groeien tot 170 cm?

  • JouwGGD

   Beste Meisje,

   Na de menarche (eerste menstruatie) groei je nog ongeveer 6-9 cm. Dus 170 word moeilijk, maar niet onmogelijk.

   P. Jansen Jeugdarts

 3. Safa

  Hoi, ik ben Safa en ik zit in groep 8, Ik ga volgend jaar naar de 1e. Ik ben 12 jaar en 6 maanden oud en ben pas 1.42 en weet zeker dat ik te klein ben voor mijn leeftijd… mijn moeder was vroeger 1.65 en vader 1.76. Ik ben zelf ook de kleinste van mijn klas. Maar is er ook iets doen waardoor ik sneller kan groeien?

  • JouwGGD

   Beste Safa,

   Indien je je groei in een groeidiagram plot, zit je nu tussen de -2,5 en de -3 SD. De vraag of je iets aan de groei kan doen, ligt samen met de vraag waarom je groeit zoals je groeit. Dus daarvoor is het handig om een keer naar de kinderarts te gaan.

   P. Jansen Jeugdarts

  • Jan

   Hallo. Ik ben Jan (niet mijn echte naam)
   Ik ben 14 jaar en 7 maanden oud en 1.81 meter. Groeitesten hebben verschillende uitkomsten. De ene zegt dat ik later 1.91 word en de ander dat ik 1.98 word. Mijn vader en moeder zijn allebei redelijk lang. (1.97 en 1.77) ook is mijn stem nog niet zo zwaar. Ik ben wel al flink gegroeid en heb de meeste kenmerken van puberteit al gehad veranderd dit nog?

   • JouwGGD

    Beste Jan,

    Bedoel je je stem? of je lengte?
    De TNO groeicalculator houden wij in de jeugdgezondheidszorg aan. Mogelijk dat je bij anderen alleen je TH krijgt.
    Ook bij de groeicalculator krijg je een schatting, de eindlengte zal bij een ieder net anders uitpakken.

    P. Jansen Jeugdarts

    • Jan

     Ik bedoel mijn stem. Ook ben ik nu dus 1.81 en dat ligt 9 centimeter boven het gemiddelde van mijn leeftijd maar op school in mijn klas bijvoorbeeld is bijna iedereen langer dan ik terwijl we wel leeftijdsgenoten zijn. Hoe kan dat?

     • JouwGGD

      Beste Jan,

      Jongens krijgen gemiddeld tussen hun elfde en zestiende jaar ‘de baard in de keel’. De ‘baard in de keel’ krijgen houdt in dat de stem zwaarder gaat klinken waarbij hogere pieken hoorbaar zijn. De stemverandering ontwikkelt zich vaak in een zeer korte periode. Soms verandert de stem in een paar weken tijd in een definitieve lagere stem. Tijdens de stemverandering groeit de adamsappel mee, waardoor deze tijdens het slikken goed zichtbaar is.
      Waarschijnlijk zit je in een gemiddeld lange klas. Het gemiddelde is een berekening van de lengte van alle kinderen in Nederland, dit heeft niets te maken met hoe lang jij gaat worden of waar jij in de ontwikkeling zit.

      P. Jansen Jeugdarts

 4. Sofia

  Hoi,

  ik ben 13 jaar en 10 maanden oud. Ik ben 153cm. In de laatste 4 jaar ben ik maar 20 cm gegroeid. Ik twijfel of ik nog langer kan worden dan mijn ouders (159cm en 169 cm). Mijn ouders zijn niet afkomstig uit Nederland, dus de lengtes zijn dus ook geërfd waardoor ik nu ook klein ben. De berekening van de groeicalculator klopt dus naar mijn gevoel niet (gemiddelde van een Nederlands kind?) Ik heb dus ook ondergewicht, maar eet wel goed voor mijn gevoel. Kan ik toch langer worden dan 170cm?

  Met vriendelijke groet,
  Sofia (niet mijn echte naam, ik wil het liefst anoniem blijven.)

 5. Anoniem

  Hallo ik ben 12 jaar en 8 maanden oud
  Ik ben 151 ongeveer
  Groei ik goed of zo want ik ben vaak onzeker

  • JouwGGD

   Beste Anoniem,

   Je groei is afhankelijk van je ontwikkeling, maar ook zeker van de gene (TH te berekenen uit lengte van je ouders).
   De jeugdarts van je school kan je alles vertellen over groei en samen kijken naar de onzekerheid die je ervaart.

   P. Jansen Jeugdarts

 6. Juan

  Hallo, ik ben 14 en 4 maanden en 1,70m. Mijn moeder is 161 en mijn Vader 165. Hoeveel kan ik ongeveer Nog groeien? Ik heb 17cm gegroeid in de laatste twee jaren.