Groeispurt

Kinderen groeien ieder jaar een stukje. Als ze baby zijn groeien ze heel hard en op de basisschool weer wat langzamer. In de puberteit krijg je weer een groeispurt. Je groeit dan ineens harder. Hoeveel centimeter precies heeft te maken met je aanleg, maar ook hoe oud je was toen de puberteit begon én hoe lang en snel de groeispurt gaat.

Na het starten van de puberteit groeien meisjes nog gemiddeld 23 cm en jongens 32 cm. De groeisnelheid bereikt haar hoogtepunt bij meisjes op 12-13 jaar en bij jongens gemiddeld op 13-14 jaar. En jongens groeien gemiddeld ongeveer 2 jaar langer door dan meisjes. Wanneer de groeischijven na verloop van tijd dichtgroeien is lengtegroei niet meer mogelijk.

Je lichaam moet wennen

Tijdens de groeispurt kan je meer honger hebben. Of kan je tijdelijk het gevoel hebt dat je anders beweegt, bijvoorbeeld wat slungeliger. Dat komt omdat je lichaam tijd nodig heeft om aan je nieuwe lengte te wennen.

Last van groeipijn

Als je ineens sneller groeit kun je last krijgen van groeipijn. Dat is een korte, vaak stekende pijn, die je vooral in je benen voelt. Maar het is niet schadelijk. Een warme kruik of het masseren van de plek waar je pijn hebt kan helpen.

Hoe groot word ik dan?

Als je weet hoe groot je ouders zijn dan weet je ook een beetje hoe lang je zelf zal worden. Kleine ouders krijgen kleine kinderen en grote ouders grote kinderen. Hoe groot je uiteindelijk wordt, is grotendeels erfelijk bepaald. Maar het ligt ook aan wat je eet, of je genoeg slaapt en hoe gezond je verder bent. De meeste mensen worden uiteindelijk iets groter dan hun ouders.

Om te kijken of je in vergelijking met je ouders groot of klein bent kijken we naar je streeflengte. Je kan het zelf ook uitrekenen met de TNO groeicalculator.

Ben ik te klein?

Maak je je zorgen of je (te) klein bent? Meestal past de kleine lengte bij kleine(re) ouders. Bij anderen kan het komen door een late puberteit. Dit komt bij jongens vaker voor dan bij meisjes. Dan blijf je achter bij je klasgenoten, maar haal je die groei, als je in de puberteit komt, weer in. Bedenk dat iedereen anders is. Voldoe je niet aan de gemiddelden? Dan wil dat niet zeggen dat er iets mis is. Maak je je toch zorgen over je groei of over je lengte? Neem dan contact op met de jeugdarts van de GGD. Deze heeft jouw persoonlijke groeigegevens en kan met je meedenken.

309 reacties

Wil je reageren?

Om het reactieformulier te kunnen tonen, moeten we cookies van derden plaatsen (reCAPTCHA). Als je dit toestaat, klik dan op het kruisje in de boodschap bovenaan de pagina, en druk op F5 om de pagina te verversen.

Wil je je reactie laten verwijderen?
Stuur een mail met toelichting naar redactie@jouwggd.nl.
 1. Maria

  Ik ben over 5 dagen 14 jaar, 152 cm en 62 kilo. Denkt u dat ik nog kan groeien want al mijn vrienden en vriendinnen zijn veel veel langer en ik zit nu in de 2e en ik wil niet altijd klein blijven.

   • Anoniem

    Ik ben een jongen van 17 jaar.
    Ik ben 170 cm
    mijn vader is wel lang zo’n 190cm me moeder 163cm
    de verwachte lengte is 182,9.
    Hoe moet ik ervoor zorgen dat ik goed groei. Want ik wil langer worden.

    • JouwGGD

     Beste Anoniem,

     Er zijn geen magische trucks om echt veel langer te worden. Gezonde leefstijl kan een beetje helpen, echter licht het meeste al vast in de genen en is na de puberteit weinig winst te behalen!

     P. Jansen Jeugdarts

 2. ....

  hallo
  ik ben een meisje van 15 jaar
  ik ben 158 ben heel klein voor mij leeftijd en ben nog ongeveer al 3 jaar ongesteld hoe lang word ik dan ?
  en zijn andere manier in tegroeien?

  • JouwGGD

   Beste ….,

   De eindlengte wordt niet bepaald door of je langer of korte dan het gemiddelde bent. Met de TNO groeicalculator (waar je TH in verwerkt zit en gedeeltelijk je ontwikkeling) kan je een schatting krijgen van je eindlengte.
   Er zijn geen andere manieren, maar wel manieren om te doen als of

   P. Jansen Jeugdarts

 3. Anoniem.

  Hoi, ik ben een meisje van 15 jaar. Ik ben denk ik maar zo’n 1,60 m. Ik zou graag langer willen zijn, mijn vriendinnen zijn allemaal 1,75 ongeveer en daar voel ik me dus erg klein bij. Dat vind ik dus erg onprettig, ook is iedereen in mijn familie best groot (rond de 1.75 of groter), mijn broertje van 11 is al even groot als mij hij plaagt me hier ook mee. Ik ben al 2,5 jaar ongesteld, dus is er nog een of andere mogelijkheid om te groeien? Ik heb diabetes type 1, ik weet niet of dit er iets mee te maken kan hebben? Maar is er nog een manier dat ik groter kan worden, want dat zou ik echt heel graag willen.

  • JouwGGD

   Beste Anoniem,

   Je bent al best ver in je ontwikkeling. Er is weinig te veranderen aan je eindlengte. Je zal nog maar enkele centimeters groeien.
   Je kan wel langer lijken.

   P. Jansen Jeugdarts

 4. Anoniem

  Hoi ik ben een meisje van 13 jaar en zit in de eerste , ik ben 1,82 en al bijna een jaar ongesteld .. ik wordt vaak reus genoemd of te lang voor mensen genoemd . Dit maakt mij nogal onzeker soms maar ik doe alsof het me niet boeit . Mijn vraag is : groei ik nog ?

 5. Kamiel

  kan je stoppen met groeien als je in de middag op school niets of weinig eet maar savonds wel goed eet en dat zo elke dag ??

 6. Monique

  Mijn dochter is 10 jaar en wordt 11 in augustus.Zij is al ongeveer 1.60 lang.
  Ik ben ook 1.60 en haar vader 1.86.
  Ik vraag me af..hoe lang zij ongeveer wordt?

  • JouwGGD

   Beste Monique,

   Met de TNO groeicalculator kan je een schatting krijgen van de eindlengte van u dochter.
   De vraag is:”hoe ver is zijn met haar ontwikkeling”. Vanaf de menarche (eerste menstruatie) groeien meisjes ongeveer nog 6-9cm.
   De menarche kan met 11 jr zijn, maar ook pas bij 16jr. Hoe later de ontwikkeling hoe langer iemand wordt.
   Maakt u zich zorgen om de lengte kan de jeugdarts hierin verder adviseren.

   P. Jansen Jeugdarts

  • JouwGGD

   Beste Melina,

   Om dit goed vast te stellen is het wijs een afspraak te maken bij de jeugdarts (iedere school heeft een eigen jeugdarts).
   Deze heeft als het goed is al je groeigegevens vanaf geboorte. De jeugdarts kan je alles over groei vertellen.

   P. Jansen Jeugdarts

 7. abdul

  De te verwachten eindlengte op basis van de lengte van de ouders is 181,2 cm.

  Uw kind is nu 178 cm. lang. Dit is 2 cm. boven het gemiddelde van jongens van ca. 15 jaar.
  62% is korter en 38% is langer.
  De te verwachten eindlengte op basis van de huidige meting is 186 cm. welke is mijn schatting die van boven van 181,2 of 1,86 snap het niet

  • JouwGGD

   Beste Abdul,

   Op basis van alleen de lengte van je ouders is de Target Height 181,2.
   Met de ingevoerde lengte berekend de groeicalculator een hogere eindlengte, namelijk van 186. Dus de verwachting is dat je 186 gaat worden.
   (Nou blijft het een schatting..)

   P. Jansen Jeugdarts

 8. Anoniem

  Hey ik ben best onzeker over mijn lengte ik ben 12 en ik ben al ongesteld geweest mijn ouders zijn best klein en ik ben te vroeg geboren maar nu hoop ik dus heel erg dat ik nog heel wat groei zou dat kunnen?

  • JouwGGD

   Beste Anoniem,

   Na de eerste menstruatie (menarche), groeien meisjes ongeveer 6-9 cm. Om een goede schatting te kunnen maken van je eindlengte is het handig met al je groeigegevens een afspraak te maken bij je jeugdarts.

   P. Jansen Jeugdarts