Groeispurt

Kinderen groeien ieder jaar een stukje. Als ze baby zijn groeien ze heel hard en op de basisschool weer wat langzamer. In de puberteit krijg je weer een groeispurt. Je groeit dan ineens harder. Hoeveel centimeter precies heeft te maken met je aanleg, maar ook hoe oud je was toen de puberteit begon én hoe lang en snel de groeispurt gaat.

Na het starten van de puberteit groeien meisjes nog gemiddeld 23 cm en jongens 32 cm. De groeisnelheid bereikt haar hoogtepunt bij meisjes op 12-13 jaar en bij jongens gemiddeld op 13-14 jaar. En jongens groeien gemiddeld ongeveer 2 jaar langer door dan meisjes. Wanneer de groeischijven na verloop van tijd dichtgroeien is lengtegroei niet meer mogelijk.

Je lichaam moet wennen

Tijdens de groeispurt kan je meer honger hebben. Of kan je tijdelijk het gevoel hebt dat je anders beweegt, bijvoorbeeld wat slungeliger. Dat komt omdat je lichaam tijd nodig heeft om aan je nieuwe lengte te wennen.

Last van groeipijn

Als je ineens sneller groeit kun je last krijgen van groeipijn. Dat is een korte, vaak stekende pijn, die je vooral in je benen voelt. Maar het is niet schadelijk. Een warme kruik of het masseren van de plek waar je pijn hebt kan helpen.

Hoe groot word ik dan?

Als je weet hoe groot je ouders zijn dan weet je ook een beetje hoe lang je zelf zal worden. Kleine ouders krijgen kleine kinderen en grote ouders grote kinderen. Hoe groot je uiteindelijk wordt, is grotendeels erfelijk bepaald. Maar het ligt ook aan wat je eet, of je genoeg slaapt en hoe gezond je verder bent. De meeste mensen worden uiteindelijk iets groter dan hun ouders.

Om te kijken of je in vergelijking met je ouders groot of klein bent kijken we naar je streeflengte. Je kan het zelf ook uitrekenen met de TNO groeicalculator.

Ben ik te klein?

Maak je je zorgen of je (te) klein bent? Meestal past de kleine lengte bij kleine(re) ouders. Bij anderen kan het komen door een late puberteit. Dit komt bij jongens vaker voor dan bij meisjes. Dan blijf je achter bij je klasgenoten, maar haal je die groei, als je in de puberteit komt, weer in. Bedenk dat iedereen anders is. Voldoe je niet aan de gemiddelden? Dan wil dat niet zeggen dat er iets mis is. Maak je je toch zorgen over je groei of over je lengte? Neem dan contact op met de jeugdarts van de GGD. Deze heeft jouw persoonlijke groeigegevens en kan met je meedenken.

263 reacties

Wil je reageren?

Om het reactieformulier te kunnen tonen, moeten we cookies van derden plaatsen (reCAPTCHA). Als je dit toestaat, klik dan op het kruisje in de boodschap bovenaan de pagina, en druk op F5 om de pagina te verversen.

Wil je je reactie laten verwijderen?
Stuur een mail met toelichting naar redactie@jouwggd.nl.
 1. Anoniem

  Hallo, ik ben een jongen van 15 jaar en 10 maanden en ik ben 166 cm. Mijn moeder is 162 en mijn vader 193. Ik maak me altijd zorgen dat ik niet veel maar ga groeien omdat ik bijna 16 ben, maar iedereen zegt dat ik waarschijnlijk nog veel ga groeien omdat mijn vader zo lang is. Ik heb er alleen geen goed gevoel over en ik vraag me af of ik nog een groeispurt kan krijgen? De groeicalculator zei dat ik eigenlijk 183 zou worden, maar omdat ik nu nog zo klein ben verwachten ze dat ik maar 173 zal worden.

  • JouwGGD

   Beste Anoniem,

   Groei is afhankelijk van beide ouders, het kan zomaar dat je meer de groei van je moeder gaat volgen.
   Het is niet omdat je een jongen bent dat je daarom altijd op je vader lijkt. Jongens groeien gemiddeld tot hun 18de.
   Ben je laat gaan ontwikkelen, kan je ook nog wat langer doorgroeien.

   P. Jansen Jeugdarts

 2. Timmerijn

  Goedenavond

  Ik ben timmerijn en ik ben 15 jaar oud.
  Mijn vraag is :
  Zal ik nog groeien tot 170 want ik ben erg onzeker over hoe lang ik zal worden want ik mijn puber tijd begon zelf rond mijn 14e 14 half toen kreeg ik pas een beetje beharing en op mijn 15e pas een iets zwaarder stem.

  Mijn lengte is 163 en dat van me vader is 162 en van mijn moeder nu 154 .
  Ik hoop iemand misschien hierbij kan helpen . Ik heb veel dingen gelezen over hoe en wat . Ik eet zelf goed met een soort van eetschema elke dag 2 eiren en vlees en melk maar als jullie misschien ook weten wat echt kan helpen zou ik dat erg graag weten .

  Ik ben ook al naar de dokter geweest sinds mijn 13e al elke keer controle en foto’s gemaakt van me oud en toen ik 15 jaar net was ( want ben nu 15 jaar en 7 maanden) zeiden vanuit mijn handen ben ik 14 jaar . Maar de dochters zelf zeiden dat ze nu niks meer kunnen doen maar als ik wilde een medicijn slikken maar dan kunnen er veel dingen gebeuren en gevolgen hebben dus heb dat niet genomen dus nu zeiden ze maar soort van hopen dat ik langer wordt maar ze zeiden he wordt wel 170 of langer maar mijn oudste zus was ook klein en ze zeiden dat ze langer dan 157 zou worden maar ze is 145 gebleven maar me 2e zus die is dan wel weer 161 dus ik weet nu niet naar wat ik moet kijken . Maar dat jullie dit.

  Alvast bedankt voor het reageren

  • JouwGGD

   Beste Timmerijn,

   Door het slikken van medicatie kan je niet langer worden. Op jouw leeftijd is er weinig winst te halen met injecties.
   De groeicalculator zal een redelijke inschatting maken van je eindlengte. Deze lijkt mij onder de 170cm te liggen.
   Je kan beter kijken naar de onzekerheid die je voelt, met zelfvertrouwen kom je groter over.

   P. Jansen Jeugdarts

 3. Mârvin

  beste ggd ik ben nu 20 jaar en wordt in april 2021 21, echter heb ik om een of andere reden, groeipijn in mijn been(zo voelt het in ieder geval), ik kreeg hier ineens last van en kan me herinneren dat het zo voelde. kan het kloppen dat ik nog groei?

  • JouwGGD

   Beste Mârvin,

   De groei is zo minimaal dat daar groeipijnen niet mee verklaard kunnen worden.
   Goed om toch een keer door een dokter naar te laten kijken! in een forum is het onmogelijk een diagnose te stellen.

   P. Jansen Jeugdarts

 4. Anoniem

  Halo ik Had een vraagje ik ben 10 dagen geleden 16 geworden ik ben nu 170 ik wil graag 173 worden maar weet niet of ik nog kan groeien mijn moeder is 1.60 en mijn vader is 1.79 kan ik nog groeien ?

  • JouwGGD

   Beste Anoniem,

   Gemiddeld groeien meisjes tot hun 16de, dus indien je nog aan het groeien bent zal het waarschijnlijk niet heel veel zijn. Ligt vooral aan je eigen ontwikkeling. Ben je pas heel laat (misschien zelfs nog niet) aan het menstrueren, groei je ook langer door.

   P. Jansen Jeugdarts

 5. Kobe8

  Ik ben nu 14 11 maanden en 167cm
  M’n vader is 187- m’n moeder 157, ik kreeg toen ik naar de brugklas ging de puberteit en kdenk ook de groeispurt(niet zeker) en de tno calculator zegt dat ik 178cm word maar ik denk als ik nu zo kijk dat dat het niet word

  • JouwGGD

   Beste Kobe8,

   De TNO calculator maakt een schatting, dus is het geen absolute waarheid. Je ouders hebben een aardig lengte verschil, dus ben je ook erg afhankelijk van wie je de lengte genen mee hebt gekregen.
   Jongens groeien langer door dan meisjes en kunnen dus nog een hoop inhalen.

   P. Jansen Jeugdarts

   • Anoniem

    Hallo ik ben een chinese jongen van 1.66m en 16 . Ik ben sinds 2 jaar niet meer gegroeid. En ik maak me zorgen. Is er nog een mogelijkheid dat ik 1.78 haal. Mijn ouders zijn 1.72 en 1.60.

    • JouwGGD

     Beste Anoniem,

     De kans dat je na je 16de nog 12 cm gaat groeien is er klein. Waarom maak je je daar zorgen over?
     Als je een keer naar de Jeugdarts gaat voor een afspraak kan die een schatting maken over je lengte en het over je zorgen hebben.

     P. Jansen Jeugdarts

 6. Peter

  Hallo, ik ben Peter en ben 14 jaar en 11 maanden oud. Ik ben 1.88 meter, hoe groot is de kans dat ik nog kan door groeien van 1.97 tot 2 meter, want dat is mijn ideale lengte.

 7. anoniem

  Hallo, ik ben een meisje van 15 en ik ben 157 cm, ik werd voor het eerst ongesteld toen ik 12 was (bijna 3 jaar geleden). Wanneer ik een test doe, zegt ie dat ik uiteindelijk 161 cm word, maar ik ben al één jaar niet meer gegroeid, ik wil zooo graag langer worden want dat is echt mijn droom en ik denk er echt elke dag de hele dag aan, mijn lengte maakt me gewoon super onzeker en ik wil gewoon mooi zijn voor mezelf, maar of ik nog ga groeien? dat weet ik niet, zouden stretchoefeningen en gezonder eten helpen? ik weeg maar 52 kg en ik ben niet eens dik maar misschien moet ik meer vitamines en calcium binnenkrijgen? ik wil het zo graag weten 🙁

 8. Anoniem

  Ik ben 17 (Jongen) en ik ben 183cm. Ik was all 183 toen ik 15 jaar en 6 maanden. Dus ik ben in de 1.5 jaar niets gegroeid. Is er kans dat ik nog ga groeien. Of is mijn eind lengte all bereikt.

  • JouwGGD

   Beste Anoniem,

   Indien je echt (vraag ik me af) al 1,5 jaar niet meer gegroeid bent, dan zal je niet meer groeien.
   Met deze leeftijd (over het algemeen) groei je waarschijnlijk nog wel iets als zal het maar 1 of max 2 cm extra zijn.

   P. Jansen Jeugdarts

 9. Silver

  Mijn dochter is in augustus 11 jaar geworden, ze is nu 1.65m.
  Haar vader is 1.95m en ik 1.67m.
  Is het “zorgelijk” dat ze nu al zo lang is, gezien ze nog zo jong is en nog zoveel langer kan worden?

  • JouwGGD

   Beste Silver,

   De eindlengte zal toch nog heel erg afhangen van haar ontwikkeling. Indien je je zorgen maakt over de eindlengte kan de Jeugdarts een keer meekijken naar de lengte in combinatie met de ontwikkeling.
   In het ziekenhuis kan je nog een eindlengte schatting laten doen aan de hand van aanvullend onderzoek (hand röntgen foto enz), maar is dat niet aan te raden om dat voor iedereen te laten doen.

   P. Jansen Jeugdarts

 10. Anoniem

  Hallo ik ben een jongen ik ben pas 15 geworden ik had mijn groeispurt rond mijn 12de en toen had ik last van veel groeipijn in mijn benen alleen ik heb dat nu weer ben ik aan het groeien?

  • JouwGGD

   Beste Anoniem,

   Kan ik niet van achter een computer zien, indien je last hebt van je benen zou ik hiermee naar de huisarts gaan.

   P. Jansen Jeugdarts