Groeispurt

Kinderen groeien ieder jaar een stukje. Als ze baby zijn groeien ze heel hard en op de basisschool weer wat langzamer. In de puberteit krijg je weer een groeispurt. Je groeit dan ineens harder. Hoeveel centimeter precies heeft te maken met je aanleg, maar ook hoe oud je was toen de puberteit begon én hoe lang en snel de groeispurt gaat.

Na het starten van de puberteit groeien meisjes nog gemiddeld 23 cm en jongens 32 cm. De groeisnelheid bereikt haar hoogtepunt bij meisjes op 12-13 jaar en bij jongens gemiddeld op 13-14 jaar. En jongens groeien gemiddeld ongeveer 2 jaar langer door dan meisjes. Wanneer de groeischijven na verloop van tijd dichtgroeien is lengtegroei niet meer mogelijk.

Je lichaam moet wennen

Tijdens de groeispurt kan je meer honger hebben. Of kan je tijdelijk het gevoel hebt dat je anders beweegt, bijvoorbeeld wat slungeliger. Dat komt omdat je lichaam tijd nodig heeft om aan je nieuwe lengte te wennen.

Last van groeipijn

Als je ineens sneller groeit kun je last krijgen van groeipijn. Dat is een korte, vaak stekende pijn, die je vooral in je benen voelt. Maar het is niet schadelijk. Een warme kruik of het masseren van de plek waar je pijn hebt kan helpen.

Hoe groot word ik dan?

Als je weet hoe groot je ouders zijn dan weet je ook een beetje hoe lang je zelf zal worden. Kleine ouders krijgen kleine kinderen en grote ouders grote kinderen. Hoe groot je uiteindelijk wordt, is grotendeels erfelijk bepaald. Maar het ligt ook aan wat je eet, of je genoeg slaapt en hoe gezond je verder bent. De meeste mensen worden uiteindelijk iets groter dan hun ouders.

Om te kijken of je in vergelijking met je ouders groot of klein bent kijken we naar je streeflengte. Je kan het zelf ook uitrekenen met de TNO groeicalculator.

Ben ik te klein?

Maak je je zorgen of je (te) klein bent? Meestal past de kleine lengte bij kleine(re) ouders. Bij anderen kan het komen door een late puberteit. Dit komt bij jongens vaker voor dan bij meisjes. Dan blijf je achter bij je klasgenoten, maar haal je die groei, als je in de puberteit komt, weer in. Bedenk dat iedereen anders is. Voldoe je niet aan de gemiddelden? Dan wil dat niet zeggen dat er iets mis is. Maak je je toch zorgen over je groei of over je lengte? Neem dan contact op met de jeugdarts van de GGD. Deze heeft jouw persoonlijke groeigegevens en kan met je meedenken.

279 reacties

Wil je reageren?

Om het reactieformulier te kunnen tonen, moeten we cookies van derden plaatsen (reCAPTCHA). Als je dit toestaat, klik dan op het kruisje in de boodschap bovenaan de pagina, en druk op F5 om de pagina te verversen.

Wil je je reactie laten verwijderen?
Stuur een mail met toelichting naar redactie@jouwggd.nl.
 1. Annoniem

  Hoi! Ik ben 16 jaar en ik ben 172 cm. Mijn vader is 180 cm en mn moeder is 170 cm. Door mijn eetstoornis liggen mijn hormonen al een tijdje stil. Is het mogelijk dat ik na herstel nog een klein stukje door groei (174 cm?)

  • JouwGGD

   Beste Annoniem,

   Beste is om deze vraag met je behandelaar te overleggen. Deze weet precies wat er bij jou speelt of niet.
   Sterkte met alles.

   P. Jansen Jeugdarts

 2. Hakim

  Hallo ik ben 14 jaar en ik ben 1,63 ik vind dat ik klein ben, Hoe kan dit komen mijn vader is 170 en moeder 165cm

  • JouwGGD

   Beste Hakim,

   Met de TNO groeicalculator kan je een schatting krijgen van je eindlengte. Als ik het inschat zit je binnen de target range van de groei die je van je ouder mee hebt gekregen.
   Gezond leven heeft invloed op groei, maar dat wil niet zeggen dat iedereen 2 meter kan worden als hij maar gezond leeft. Je lengte is grotendeels afhankelijk wat van wat je bij geboorte van je ouders aan genen meekrijgt.

   P. Jansen Jeugdarts

 3. anoniem

  Ik ben een jongen van 1.83 en ik ben 15 jaar. Mijn moeder is 1.72 en me vader 1.89. Er word vaak gezegd dat ik erg lang ben voor mijn leeftijd. Klopt dit ook dat ik heel lang voor me leeftijd ben? of een beetje? En uit de test kwam dat ik 1.88 ga worden, maar dat betekent dat ik dan nog maar 6 cm groei. Terwijl ik nog in de pubertijd zit en ik las op internet dat je per jaar ongeveer 6 cm groei. Dus word ik dan niet langer dan 1.88? en ik heb ook schoenmaat 46, ik las dat dat voor iemand van 2 meter is maar hoe kan dat dan? want ik ben geen 2 meter.

  • JouwGGD

   Beste anoniem,

   De TNO groeicalculator geeft een aardig goede schatting van je eindlengte. Wat kan zijn is dat je juist vroeg in de puberteit bent gekomen en dus ook een vroege groeispurt hebt gehad.
   Daarbij ben je eerst langer dan je medeleerlingen, maar die halen dat later weer in. Je voet lengte heeft weinig relatie met je lengte groei.

   P. Jansen Jeugdarts

 4. Daniel

  Hallo ik ben 12 jaar oud en 145 cm afgelopen tijden ben ik weinig aan het groeien mijn vader is 175cm en mijn moeder is 168cm ga ik nog veel groeien?

  • JouwGGD

   Beste Daniel,

   Het kan zijn dat je in je prepuberale dip zit. Net voor de groeispurt heb je een kleine groeivertraging.
   Met de TNO groeicalculator kan je een schatting krijgen van je eindlengte en zie je dus ook hoeveel je nog gaat groeien.

   P. Jansen Jeugdarts

 5. Tim

  Hoi,
  Ik ben een jongen die afgelopen week 14 jaar is geworden en ik had mijn lengte gemeten en vroeg ik me nu af of dat ik groter of kleiner dan het gemiddeld ben.
  Mijn lengte is 171 / 172 cm
  De lengte van mijn moeder is 170 cm
  De lengte van mijn vader is rond de 191/192 cm dacht ik.
  Kan het kloppen dat ik groter ben dan gemiddeld? Want tussen mijn vrienden ben ik gewoon gemiddeld.

  Bedankt.

 6. Afke

  Hoi ik word 30 maar 13 jaar, ik ben nu 1.68 en mijn moeder is 1.62 en mijn vader is 1.99. Ik ben begin zomer 2020 ongesteld geworden. Hoe lang word ik ongeveer?

  • JouwGGD

   Beste Afke,

   Meisje groeien na de eerste menstruatie (menarche) ongeveer 6-9 cm. Met de TNO groeicalculator krijg je een goede schatting van je eindlengte.
   Met de jeugdarts kan je samen kijken naar de groei, de jeugdarts heeft al je oude groeigegevens.

   P. Jansen Jeugdarts

 7. Anoniempje

  Ik ben 1,64 of iets kleiner maar ik lijk echt veel langer (1,70) ik ben ook heel erg dun? Als ik aankom zou ik dan kleiner lijken?

 8. Anoniem

  Hallo ik ben 09-12 2020 13 geworden dus ik ben van 2007. Ik ben nu 163 cm en mijn moeder is 162 cm en mijn vader 171. De verwachten eindlengte op basis van de ouders is 175,4 cm en de verwachten eindlengte van mijn huidige meting is 184 cm. Dus waar moet ik een beetje vanuit gaan?

  • JouwGGD

   Beste Anoniem,

   De waarde op basis van je huidige meting heeft de meeste waarde, dus je zal nog even doorgroeien.

   P. Jansen Jeugdarts

 9. Anoniem

  Hallo ik ben 12 jaar en ben 1,53 cm lang en ik ben bang dat ik nirt meer ga groeien ik ben al 8 maanden lang in me menustratie geweest dn ik wil ongeveer 163 worden en ik ben bang dat het niet gaat gebeuren 🙁

  • JouwGGD

   Beste Anoniem,

   Meestal groeien meisje na de eerste menstruatie nog 6-9 cm. Dus de 163 weet ik niet of je die gaat halen.
   Waarom wil je dat perse halen? de jeugdarts kan heel goed met je kijken wat je zou willen bereiken en meedenken aan een oplossing.

   P. Jansen Jeugdarts

 10. Anoniem

  Hoi ik wou graag weten hoe lang ik zou worden. Mijn lengte is 1,60. Ik ben 13 jaar (in eind mei 14) mijn vader is 167 en mijn moeder is 158 hoelang ga ik worden? Want ik heb mijn groeispurt nog niet gehad.