Groeispurt

Kinderen groeien ieder jaar een stukje. Als ze baby zijn groeien ze heel hard en op de basisschool weer wat langzamer. In de puberteit krijg je weer een groeispurt. Je groeit dan ineens harder. Hoeveel centimeter precies heeft te maken met je aanleg, maar ook hoe oud je was toen de puberteit begon én hoe lang en snel de groeispurt gaat.

Na het starten van de puberteit groeien meisjes nog gemiddeld 23 cm en jongens 32 cm. De groeisnelheid bereikt haar hoogtepunt bij meisjes op 12-13 jaar en bij jongens gemiddeld op 13-14 jaar. En jongens groeien gemiddeld ongeveer 2 jaar langer door dan meisjes. Wanneer de groeischijven na verloop van tijd dichtgroeien is lengtegroei niet meer mogelijk.

Je lichaam moet wennen

Tijdens de groeispurt kan je meer honger hebben. Of kan je tijdelijk het gevoel hebt dat je anders beweegt, bijvoorbeeld wat slungeliger. Dat komt omdat je lichaam tijd nodig heeft om aan je nieuwe lengte te wennen.

Last van groeipijn

Als je ineens sneller groeit kun je last krijgen van groeipijn. Dat is een korte, vaak stekende pijn, die je vooral in je benen voelt. Maar het is niet schadelijk. Een warme kruik of het masseren van de plek waar je pijn hebt kan helpen.

Hoe groot word ik dan?

Als je weet hoe groot je ouders zijn dan weet je ook een beetje hoe lang je zelf zal worden. Kleine ouders krijgen kleine kinderen en grote ouders grote kinderen. Hoe groot je uiteindelijk wordt, is grotendeels erfelijk bepaald. Maar het ligt ook aan wat je eet, of je genoeg slaapt en hoe gezond je verder bent. De meeste mensen worden uiteindelijk iets groter dan hun ouders.

Om te kijken of je in vergelijking met je ouders groot of klein bent kijken we naar je streeflengte. Je kan het zelf ook uitrekenen met de TNO groeicalculator.

Ben ik te klein?

Maak je je zorgen of je (te) klein bent? Meestal past de kleine lengte bij kleine(re) ouders. Bij anderen kan het komen door een late puberteit. Dit komt bij jongens vaker voor dan bij meisjes. Dan blijf je achter bij je klasgenoten, maar haal je die groei, als je in de puberteit komt, weer in. Bedenk dat iedereen anders is. Voldoe je niet aan de gemiddelden? Dan wil dat niet zeggen dat er iets mis is. Maak je je toch zorgen over je groei of over je lengte? Neem dan contact op met de jeugdarts van de GGD. Deze heeft jouw persoonlijke groeigegevens en kan met je meedenken.

329 reacties

Wil je reageren?

Om het reactieformulier te kunnen tonen, moeten we cookies van derden plaatsen (reCAPTCHA). Als je dit toestaat, klik dan op het kruisje in de boodschap bovenaan de pagina, en druk op F5 om de pagina te verversen.

Wil je je reactie laten verwijderen?
Stuur een mail met toelichting naar redactie@jouwggd.nl.
 1. Anoniem

  Hallo, ik ben een jongen van 15 jaar en ik ben 184. Op de TNO groeicalculator is de uitkomst dat ik 1,89 zou worden. Maar klopt dit? Omdat ik Sinds vorig jaar eigenlijk pas in de groeispurt ben gekomen. Kan ik dus nog langer worden?

  Alvast Bedankt.

 2. Remy

  Hoi ik ben een jongen 12 jaar ik weet niet zo goed of ik al in de puberteit zit. Ik ben 159cm.
  Soms voel ik mij best klein omdat jongere kinderen dezelfde lengte hebben. Ben ik klein voor mijn leeftijd?

  • JouwGGD

   Beste Remy,

   Is moeilijk te bepalen omdat sommige jongens heel vroeg zijn met groeispurt en dus op dit moment misschien langer zijn.
   Echter zal je langer doorgroeien indien je de groeispurt later hebt. Dus erg afhankelijk van je eindlengte (schatting) en de ontwikkeling die je nu hebt.
   Bij TNO kan je je groeilijn in de groeicurve zetten.

   P. Jansen Jeugdarts

  • Anoniem

   Hoi, ik heb een dochter van 12 jaar met een lengte van 154 cm sinds begin september. Toen begon ook haar eerste menstruatie op 11 jarige leeftijd. We zijn bijna 9 maanden verder en er is niets meer aan lengte bij gekomen. Ik ben (moeder) 176 cm en haar vader is 181 cm lang. Wel komen er kleinere mensen in de familie (tweedegraads) aan vaderszijde voor. Mijn vraag is: ‘Groeit mijn dochter helemaal niet meer?’ (Want voor mijn gevoel doet ze dat niet meer.) En als dit zo is, is mijn dochters lengte dan te verklaren aan de tweedegraads familie? Zo niet, is het dan nog verstandig om naar de huisarts te gaan, aangezien ze al 9 maanden regelmatig menstrueert en zoals hierboven beschreven staat, haar groeischijven dan dicht gaan?

   • Anoniem

    Correctie op tweedegraads familie ‘Het is vooral derdegraads familie van mijn dochter die kleiner zijn.’

   • JouwGGD

    Beste Anoniem,

    Na het begin van de menstruatie groeien meisjes nog 6-9 cm. Dus indien ze 154 was kan ze nog prima groeien tot 163 (10% zal zelfs groter dan dat groeien).
    Mogelijk heeft ze dan toch de genen van vader voor groei. De groeischijven gaan sowieso met de ontwikkeling dicht, dit is na de puberteit. De menarche (eerste menstruatie) is ook aan het einde van de puberteit.
    De jeugdarts kan de groei nog een keer beoordelen en een schatting maken van de eindlengte, de jeugdarts heeft haar groeicurve.

    P. Jansen Jeugdarts

  • Anoniem

   Hoi Ik ben nu ook 12 en ik ben 1.60 en ik ben een meisje maar veel kinderen uit mijn klas van 11 zijn groter als mij en ik ga ook niet veel meer groeien want ik ben net ongesteld wat moet ik nu?? Ik wil niet voor altijd klein blijven want ik word maar 1.66😐

   • JouwGGD

    Beste Anoniem,

    Na de menarche groeien meisjes nog 6-9 cm, dus mogelijk groei je nog iets langer (10% zit nog boven de 9 cm).
    Veel veranderen aan je lengte kan je niet.

    P. Jansen Jeugdarts

 3. Anoniem

  Mijn zoon is 11 jaar en 10 maanden, en lichamelijk volgens mij al vrij ver in vergelijking met zijn klasgenoten (volledig schaamhaar, baard in de keel, puistjes en bijna volwassen geslachtsdeel). Hij is altijd klein geweest en omdat zijn vader ook zo vroeg ‘man’ was en heel klein is gebleven, vragen we ons af of dit mijn zoon ook zal gebeuren. Ik heb eens gelezen dat een hoog testosterongehalte zorgt voor een snellere stop van de benengroei, waardoor je niet zo lang wordt en je benen relatief kost zijn tov je romp. Dit herkennen we wel bij zijn vader.
  Mijn zoon is nu 1.55 en groeit sinds 1 a 2 jaar erg snel (1 tot anderhalve cm per maand). We zijn dus blij met de groei nu, maar hopen voor hem dat het nog even doorgaat.
  Is er iets bekend over hoelang je nog doorgroeit nadat deze puberteitskenmerken aanwezig zijn? (Bij meisjes geeft men wel aan dat na de menstruatie nog beperkt doorgegroeid wordt.)

  • JouwGGD

   Beste Anoniem,

   Indien hij 1cm per maand groeit zit hij in de puberteitsspurt. Dit is vroeg en dat lijkt te passen bij de rest van de ontwikkeling.
   Daarmee blijft hij dan ook kleiner (omdat hij eerder klaar is met groeien).
   Om precies de eindlengte te bepalen kan je een keer langsgaan bij de jeugdarts die alle groeigegevens heeft.

   P. Jansen Jeugdarts

 4. Anoniem-liever

  Hoi ik ben een Jong van 15 jaar en ben 189cm bij mij in de Klas noemde ze mij langelummel, en bigfood. Omdat ik ook schoenmaat 49,5 tot 50heb word ik zo genoemd. Mijn moeder is 169 en mijn Vader 175 dus ben ik wel wat groter. Als ik aan vrienden aan mij vraag hoelang ze zijn ,krijg ik vaak het antwoord dat de een 171 en de ander 174 ze zijn net als ik 15. Ik word er ook wel onzeker van mijn lengte, want als ik opzoek hoelang de gemiddelde jonge van 15 is is het Vaal iets van 175 cm. Het is bij gym voor all vervelent, want bij basketball bijvoorbeeld is het zo dat voor mij allies omhoog moet anders is het voor mij te laag , heb bij klasgenoten gevraagd hoelang zij zijn , de grootste van mijn klas (op mij na ) is 178 cm. Toen ik hoorde dat ik dus best groot ben en onzeker hier over ben , dit komt ook dat ik vind dat ik dik ben.

  Ik zelf ben Vaak groter dan de gemiddelde Leerkracht, dat is nu in deze tijd niet erg , maar als ik naar school ga is het weer hetzelfde. Aan het begin van het schooljaar schrokken een paar leerkrachten van mijn voeten.( had ook een graag over mijn armen, mijn armen zijn ook redelijk breed , maar ben totaal niet sportief aangelegd, dus weet ook niet hoe dit komt en het is niet echt vet ,zo als op de rest van mijn lichaam, wat wel echt vet is. Mijn lichaamstype is Endomorph dus klopt dit wel denk ik . Mijn vraag is ook nog word ik nog veel groter? Mijn vrienden zeggen vaak dat ik ook grote Handen heb, ik heb een keer met mijn mentor mijn hand vergeleken, daar Kwam ook uit dat mijn Handen groter zijn dan die van mijn mentor.( hij is zelf niet echt groot) dus word ik nog veel groter?

  Alvast vriendelijk bedankt.

  • JouwGGD

   Beste Anoniem-liever,

   Met de TNO groeicalculator kan je een schatting krijgen van je eindlengte. Echter kan je ook een keer naar je ontwikkeling laten kijken. Met name de bot ontwikkeling. Indien je groeischijven volgroeid zijn, zal je niet meer groeien. Alleen een kinderarts kan dat met een handfoto bepalen.
   Wat ik in je stuk lees is dat je juist onzeker wordt door jezelf met andere te vergelijken. Je kan ook iets aan je zelfvertrouwen doen.

   P. Jansen Jeugdarts

 5. Peter

  Hallo, rond welk tijdstip moeten mensen zich meten om hun echte lengte te krijgen, in de ochtend of avond? Welk tijdstip is het brste om jezelf met de groeicurve te vergelijken?

  • JouwGGD

   Beste Peter,

   Het effect van “niet ingezakte tussenwervelschijven” is maar heel kort, 2-3 uur na opstaan is dit verdwenen. Dus eigenlijk maakt het verder niet zo veel uit.

   P. Jansen Jeugdarts

  • JouwGGD

   Beste Anoniem,

   Ondanks dat je uit de zelfde familie komt, heeft niet iedereen de zelfde genen. Zo kan je oogkleur, je haarkleur, je huidskleur van die van je broertje verschillen. Daarmee kan dus ook de groei en de ontwikkeling van elkaar verschillen. Misschien heeft je broer een iets snellere ontwikkeling, eerder zijn groeispurt en kan het zijn dat hij ook eerder stopt met groeien.
   Echter is de eindlengte ook individueel bepaald.

   P. Jansen Jeugdarts

 6. Anoniem

  Ik ben een meisje van 11 (bijna 12) jaar en ik ben 170 cm. Dan is heel lang vergeleken met andere meiden van mijn leeftijd. Op internet zeggen veel mensen dat het hoogtepunt van groeisnelheid is op de leeftijd van 12-13 jaar. Is dat bij iedereen, want ik wil echt niet nog veel langer worden! (Ik ben nog niet ongesteld)

  • JouwGGD

   Beste Anoniem,

   Nee, dat is niet voor iedereen zo. Dit is afhankelijk van je ontwikkeling. De eerste menstruatie (de menarche) is ook aan het einde van de puberteitsontwikkeling.
   Na de menarche groeien meisjes nog 6-9 cm. Je kan met de TNO groeicalculator of met je jeugdarts een schatting maken van je eindlengte, afhankelijk daarvan kan je verder kijken.

   P. Jansen Jeugdarts

 7. Anoniem

  Hoi ik ben een jonge van 14 jaar (in augustus 15) en 183 cm groot. Mijn moeder is 169 en mijn vader is 196 cm. Mijn vraag was hoe groot de kans is of ik groter dan 193 cm wordt want als ik groter ben kan ik geen straaljagerpiloot worden.

  • JouwGGD

   Beste Anoniem,

   Als ik naar dit punt in je groeicurve kijk kom je ongeveer uit bij de 193. Dus het zal er net om hangen, waar je in de ontwikkeling zit.
   Om hier een hele precieze schatting van te krijgen heb je een handfoto nodig. Daarmee kan je de bot ontwikkeling ten opzichte van je leeftijd bepalen.
   Dit wordt gedaan bij een kinderarts. In deze link staat een voorbeeld. Vraag is of je hiervoor een behandeling zou starten. Bij een eventuele keuring zou ik me niet meteen na het slapen laten meten.

   P. Jansen Jeugdarts

 8. Lorenzo

  Hoi ik ben een jongen ik ben 10jaar en ik ben rond de 1.40 is dat een kleine lengte want iedereen zegt dat ik klein ben
  Wat kan ik eraan doen

 9. Nienke

  Hallo

  Ik ben een meisje van bijna 19 jaar. Ik ben al een jaar of 5 ongesteld. Nu meet ik ‘maar’ 1m63 terwijl mijn ouders allebei best groot zijn. Mijn mama is 1m76, mijn papa meet 1m89. Ik heb me er bij neergelegd dat dit mijn definitieve lengte is, maar ben wel benieuwd of iemand een idee heeft waarom ik zoveel kleiner ben dan mijn ouders?

  groetjes Nienke

  • JouwGGD

   Beste Nienke,

   Je lengt is afhankelijk voor een groot deel afhankelijk van de genen. Hierdoor kunnen we een schatting maken van je eindlengte door de lengte van je ouders te nemen. Echter is het toch een mix van genen die je van hen hebt doorgekregen. Mogelijk dat je Vader en Moeder beide in hun familie de langste zijn, maar de gene poel met kleine lengte hebben doorgegeven aan jou. Zo is het ook dat niet alle zussen of broertjes de zelfde eindlengte zullen krijgen. Lengte is ook van andere factoren afhankelijk (voeding, rust, zwangerschapsduur en groei enz.) al deze minder bepalende factoren worden geheel niet meegenomen in berekeningen.

   P. Jansen Jeugdarts