Groeispurt

Kinderen groeien ieder jaar een stukje. Als ze baby zijn groeien ze heel hard en op de basisschool weer wat langzamer. In de puberteit krijg je weer een groeispurt. Je groeit dan ineens harder. Hoeveel centimeter precies heeft te maken met je aanleg, maar ook hoe oud je was toen de puberteit begon én hoe lang en snel de groeispurt gaat.

Na het starten van de puberteit groeien meisjes nog gemiddeld 23 cm en jongens 32 cm. De groeisnelheid bereikt haar hoogtepunt bij meisjes op 12-13 jaar en bij jongens gemiddeld op 13-14 jaar. En jongens groeien gemiddeld ongeveer 2 jaar langer door dan meisjes. Wanneer de groeischijven na verloop van tijd dichtgroeien is lengtegroei niet meer mogelijk.

Je lichaam moet wennen

Tijdens de groeispurt kan je meer honger hebben. Of kan je tijdelijk het gevoel hebt dat je anders beweegt, bijvoorbeeld wat slungeliger. Dat komt omdat je lichaam tijd nodig heeft om aan je nieuwe lengte te wennen.

Last van groeipijn

Als je ineens sneller groeit kun je last krijgen van groeipijn. Dat is een korte, vaak stekende pijn, die je vooral in je benen voelt. Maar het is niet schadelijk. Een warme kruik of het masseren van de plek waar je pijn hebt kan helpen.

Hoe groot word ik dan?

Als je weet hoe groot je ouders zijn dan weet je ook een beetje hoe lang je zelf zal worden. Kleine ouders krijgen kleine kinderen en grote ouders grote kinderen. Hoe groot je uiteindelijk wordt, is grotendeels erfelijk bepaald. Maar het ligt ook aan wat je eet, of je genoeg slaapt en hoe gezond je verder bent. De meeste mensen worden uiteindelijk iets groter dan hun ouders.

Om te kijken of je in vergelijking met je ouders groot of klein bent kijken we naar je streeflengte. Je kan het zelf ook uitrekenen met de TNO groeicalculator.

Ben ik te klein?

Maak je je zorgen of je (te) klein bent? Meestal past de kleine lengte bij kleine(re) ouders. Bij anderen kan het komen door een late puberteit. Dit komt bij jongens vaker voor dan bij meisjes. Dan blijf je achter bij je klasgenoten, maar haal je die groei, als je in de puberteit komt, weer in. Bedenk dat iedereen anders is. Voldoe je niet aan de gemiddelden? Dan wil dat niet zeggen dat er iets mis is. Maak je je toch zorgen over je groei of over je lengte? Neem dan contact op met de jeugdarts van de GGD. Deze heeft jouw persoonlijke groeigegevens en kan met je meedenken.

281 reacties

Wil je reageren?

Om het reactieformulier te kunnen tonen, moeten we cookies van derden plaatsen (reCAPTCHA). Als je dit toestaat, klik dan op het kruisje in de boodschap bovenaan de pagina, en druk op F5 om de pagina te verversen.

Wil je je reactie laten verwijderen?
Stuur een mail met toelichting naar redactie@jouwggd.nl.
 1. Kobe8

  Ik ben nu 14 11 maanden en 167cm
  M’n vader is 187- m’n moeder 157, ik kreeg toen ik naar de brugklas ging de puberteit en kdenk ook de groeispurt(niet zeker) en de tno calculator zegt dat ik 178cm word maar ik denk als ik nu zo kijk dat dat het niet word

  • JouwGGD

   Beste Kobe8,

   De TNO calculator maakt een schatting, dus is het geen absolute waarheid. Je ouders hebben een aardig lengte verschil, dus ben je ook erg afhankelijk van wie je de lengte genen mee hebt gekregen.
   Jongens groeien langer door dan meisjes en kunnen dus nog een hoop inhalen.

   P. Jansen Jeugdarts

 2. Peter

  Hallo, ik ben Peter en ben 14 jaar en 11 maanden oud. Ik ben 1.88 meter, hoe groot is de kans dat ik nog kan door groeien van 1.97 tot 2 meter, want dat is mijn ideale lengte.

 3. anoniem

  Hallo, ik ben een meisje van 15 en ik ben 157 cm, ik werd voor het eerst ongesteld toen ik 12 was (bijna 3 jaar geleden). Wanneer ik een test doe, zegt ie dat ik uiteindelijk 161 cm word, maar ik ben al één jaar niet meer gegroeid, ik wil zooo graag langer worden want dat is echt mijn droom en ik denk er echt elke dag de hele dag aan, mijn lengte maakt me gewoon super onzeker en ik wil gewoon mooi zijn voor mezelf, maar of ik nog ga groeien? dat weet ik niet, zouden stretchoefeningen en gezonder eten helpen? ik weeg maar 52 kg en ik ben niet eens dik maar misschien moet ik meer vitamines en calcium binnenkrijgen? ik wil het zo graag weten 🙁

 4. Anoniem

  Ik ben 17 (Jongen) en ik ben 183cm. Ik was all 183 toen ik 15 jaar en 6 maanden. Dus ik ben in de 1.5 jaar niets gegroeid. Is er kans dat ik nog ga groeien. Of is mijn eind lengte all bereikt.

  • JouwGGD

   Beste Anoniem,

   Indien je echt (vraag ik me af) al 1,5 jaar niet meer gegroeid bent, dan zal je niet meer groeien.
   Met deze leeftijd (over het algemeen) groei je waarschijnlijk nog wel iets als zal het maar 1 of max 2 cm extra zijn.

   P. Jansen Jeugdarts

 5. Silver

  Mijn dochter is in augustus 11 jaar geworden, ze is nu 1.65m.
  Haar vader is 1.95m en ik 1.67m.
  Is het “zorgelijk” dat ze nu al zo lang is, gezien ze nog zo jong is en nog zoveel langer kan worden?

  • JouwGGD

   Beste Silver,

   De eindlengte zal toch nog heel erg afhangen van haar ontwikkeling. Indien je je zorgen maakt over de eindlengte kan de Jeugdarts een keer meekijken naar de lengte in combinatie met de ontwikkeling.
   In het ziekenhuis kan je nog een eindlengte schatting laten doen aan de hand van aanvullend onderzoek (hand röntgen foto enz), maar is dat niet aan te raden om dat voor iedereen te laten doen.

   P. Jansen Jeugdarts

 6. Anoniem

  Hallo ik ben een jongen ik ben pas 15 geworden ik had mijn groeispurt rond mijn 12de en toen had ik last van veel groeipijn in mijn benen alleen ik heb dat nu weer ben ik aan het groeien?

  • JouwGGD

   Beste Anoniem,

   Kan ik niet van achter een computer zien, indien je last hebt van je benen zou ik hiermee naar de huisarts gaan.

   P. Jansen Jeugdarts

 7. Anoniem

  Hallo, ik ben alweer bijna 17 jaar en ik ben 1.73, mijn vader is 1.84 en mijn moeder 1.70, maar toch ben ik op zo’n late leeftijd nog steeds flink onder het gemiddelde van iemand van 16. Moet ik me hier zorgen om maken?

 8. Finn

  Hallo, ik ben twaalf en ik ben 150 cm wanneer krijg ik een groeispurt. Ik ben namelijk heel erg klein vergeleken met mijn leeftijdsgenoten

  • JouwGGD

   Beste Finn,

   De groeispurt is afhankelijk van je ontwikkeling. Hoe later je groeispurt des te langer is je eindlengte.
   Na het sluiten van de groeischijven is er minimale lengte groei.

   P. Jansen Jeugdarts

   • Lana

    Hey, ik ben een meisje van 13 en ben 1.48 mijn moeder is ongeveer 1.55 en mijn vader 1.70
    Ik heb zover ik weet nog niet mijn groeispurt gehad. De laatste keer dat ik checkte was is kleiner dan die weken daar voor, en daarvoor was ik ook al de hele tijd kleiner als die weken daarvoor, mijn doel is om rond de 1.70 te halen, zal ik nog groeien…

 9. Anoniem

  Hoi ik ben een meisje en ben 16 jaar mijn ouders zijn best lang alleen ben ik nog maar 1.60 ik wil graag langer worden in de test staat dat ik 1.69 zou worden mijn eerste menstruatie was 7 maanden geleden sinds toen ben ik ongeveer maar 1/2 centimeter gegroeid word ik nog langer?

  • JouwGGD

   Beste Anoniem,

   Die 169cm zal aardig in de buurt zitten. Meisjes groeien na de eerste menstruatie nog 6-9 cm.

   P. Jansen Jeugdarts

   • JouwGGD

    Beste Anoniem,

    Dat zou kunnen?! Indien je meer wil weten over de groeispurt en je groeiontwikkeling kan je een afspraak maken met je Jeugdarts van je school.

    P. Jansen Jeugdarts