Groeispurt

Kinderen groeien ieder jaar een stukje. Als ze baby zijn groeien ze heel hard en op de basisschool weer wat langzamer. In de puberteit krijg je weer een groeispurt. Je groeit dan ineens harder. Hoeveel centimeter precies heeft te maken met je aanleg, maar ook hoe oud je was toen de puberteit begon én hoe lang en snel de groeispurt gaat.

Na het starten van de puberteit groeien meisjes nog gemiddeld 23 cm en jongens 32 cm. De groeisnelheid bereikt haar hoogtepunt bij meisjes op 12-13 jaar en bij jongens gemiddeld op 13-14 jaar. En jongens groeien gemiddeld ongeveer 2 jaar langer door dan meisjes. Wanneer de groeischijven na verloop van tijd dichtgroeien is lengtegroei niet meer mogelijk.

Je lichaam moet wennen

Tijdens de groeispurt kan je meer honger hebben. Of kan je tijdelijk het gevoel hebt dat je anders beweegt, bijvoorbeeld wat slungeliger. Dat komt omdat je lichaam tijd nodig heeft om aan je nieuwe lengte te wennen.

Last van groeipijn

Als je ineens sneller groeit kun je last krijgen van groeipijn. Dat is een korte, vaak stekende pijn, die je vooral in je benen voelt. Maar het is niet schadelijk. Een warme kruik of het masseren van de plek waar je pijn hebt kan helpen.

Hoe groot word ik dan?

Als je weet hoe groot je ouders zijn dan weet je ook een beetje hoe lang je zelf zal worden. Kleine ouders krijgen kleine kinderen en grote ouders grote kinderen. Hoe groot je uiteindelijk wordt, is grotendeels erfelijk bepaald. Maar het ligt ook aan wat je eet, of je genoeg slaapt en hoe gezond je verder bent. De meeste mensen worden uiteindelijk iets groter dan hun ouders.

Om te kijken of je in vergelijking met je ouders groot of klein bent kijken we naar je streeflengte. Je kan het zelf ook uitrekenen met de TNO groeicalculator.

Ben ik te klein?

Maak je je zorgen of je (te) klein bent? Meestal past de kleine lengte bij kleine(re) ouders. Bij anderen kan het komen door een late puberteit. Dit komt bij jongens vaker voor dan bij meisjes. Dan blijf je achter bij je klasgenoten, maar haal je die groei, als je in de puberteit komt, weer in. Bedenk dat iedereen anders is. Voldoe je niet aan de gemiddelden? Dan wil dat niet zeggen dat er iets mis is. Maak je je toch zorgen over je groei of over je lengte? Neem dan contact op met de jeugdarts van de GGD. Deze heeft jouw persoonlijke groeigegevens en kan met je meedenken.

309 reacties

Wil je reageren?

Om het reactieformulier te kunnen tonen, moeten we cookies van derden plaatsen (reCAPTCHA). Als je dit toestaat, klik dan op het kruisje in de boodschap bovenaan de pagina, en druk op F5 om de pagina te verversen.

Wil je je reactie laten verwijderen?
Stuur een mail met toelichting naar redactie@jouwggd.nl.
 1. Lotte

  Hi ik ben Lotte en ben 14 en word in september 15. Ik ben nu nog maar 156 cm en voel me altijd heel klein vergeleken de rest. Ik schaam me dr ook best wel erg voor. Ik heb de test al gedaan en er komt uit dat ik 168 cm word. Maar ik weet bijna zeker dat ik dat nooit ga halen. Ik ben namelijk al 2 jaar ongesteld. Of is er nog een mogelijk heid?

  • JouwGGD

   Beste Lotte,

   De groeicalculator geeft een schatting van de eindlengte, dus kan ook wel eens iets te hoog uitkomen.
   Het grote probleem is dat je er voor schaamt!? Waarom!? Je bent zoals je bent en kan daar niet veel aan veranderen.
   Misschien moet je jezelf eens door een roze bril bekijken.

   P. Jansen Jeugdarts

 2. OuweStoeitijger

  Kun je sperma ook automatisch krijgen zonder dat je aan je pikkie hebt gezeten en gespeeld

 3. Anoniem

  Hallo ik ben nu 171cm en 14j en 6m oud, ik heb kleine ouders(moeder:160cm en vader:165). Volgens de tno groeicalculator word ik 184cm is dat wel mogelijk?

 4. Jonguh

  Hi,

  Mijn vader is 1.74, en mijn moeder 1.65.

  Ik ben nu 15 jaar (jongen) en 1.75, hoeveel centimeter ga ik nog groeien? Het lieftst wil ik 1.80 tot 1.85, is dat nog mogelijk? Zelf zit ik regelmatig, maar ik sport wel afentoe. Ook fiets ik elke dag.

  Mvg

 5. Anoniem

  Hey, ik ben een meisje van 14 jaar en ben 157. Ik ben een half jaar geleden voor het eerst ongesteld geworden. Mijn moeder is rond de 170 en mijn vader rond de 180 cm. Ik ben bang dat ik te klein ben en niet meer groei. Klopt dit of kan ik nog een groeispurt krijgen?

  • JouwGGD

   Beste Anoniem,

   Na de menarche (eerste menstruatie) groei je nog 6-9 cm. Met de TNO groeicalculator kan je een schatting maken van je eindlengte. De groeispurt is meestal voor de eerste menstruatie.

   P. Jansen Jeugdarts

 6. Meisje

  Hoi ik ben een meisje van 14 en ik ben al 169, ik voel me altijd langer dan iedereen en ik vind dat niet leuk. Mijn vraag was of ik nog ga groeien of niet ( ik heb mijn groeispeurt al gehad en ookal ongesteld geweest)

 7. Esad

  Hallo,

  Ik ben een man, 21 jaar oud en ben op dit moment 1,70 m lang. De grootste deel van mijn tijd besteed ik achter de computer sinds ik 16 was. Ik merk wel eens dat ik last krijg van mijn rug als ik lang achter de computer zit. Nu is mijn vraag: kan ik een centimeter of 2-3 groeien als ik elke dag rugoefeningen doe? Want ik heb het vermoede dat mijn ruggengraat niet recht staat doordat ik te lang achter de computer zit.

  • JouwGGD

   Beste Esad,

   Groeien niet! de groeischijven zijn gesloten en dus zal er geen daadwerkelijke groei plaatsvinden.
   Nu is het wel zo dat mensen in de ochtend langer zijn door een nacht lang liggen en in de avond door de zwaartekracht licht gekrompen.
   Ook de houding ‘rechte rug’ kan je enkele cm langer laten lijken.

   P. Jansen Jeugdarts

 8. Anoniem

  Hallo, ik ben dertien, over een maand 14, en ik ben 153,
  Mijn GGD zei eerder dat ik ongeveer 166 ga worden maar ik weet niet of dat ooit zal gebeuren. ik heb mijn groeispurt nog niet gehad en ben nog niet ongesteld.

  • JouwGGD

   Beste Anoniem,

   Met de TNO groeicalculator kan je een schatting krijgen van je eindlengte, echter blijft ook dit een schatting!
   Na de menarche (eerste menstruatie) groeien meisjes nog 6-9 cm. De vraag is of je echt 166 gaat halen, maar je zal zeker nog een stukje groeien.

   P. Jansen Jeugdarts

 9. Meisje

  Hallo, ik ben een meisje van 13 jaar oud. Ik heb mijn groeispurt nog niet gekregen, maar ben al wel voor de eerste keer ongesteld geweest. Ik ben nu 160 cm. Kan ik nu nog door groeien tot 170 cm?

  • JouwGGD

   Beste Meisje,

   Na de menarche (eerste menstruatie) groei je nog ongeveer 6-9 cm. Dus 170 word moeilijk, maar niet onmogelijk.

   P. Jansen Jeugdarts