Groeispurt

Kinderen groeien ieder jaar een stukje. Als ze baby zijn groeien ze heel hard en op de basisschool weer wat langzamer. In de puberteit krijg je weer een groeispurt. Je groeit dan ineens harder. Hoeveel centimeter precies heeft te maken met je aanleg, maar ook hoe oud je was toen de puberteit begon én hoe lang en snel de groeispurt gaat.

Na het starten van de puberteit groeien meisjes nog gemiddeld 23 cm en jongens 32 cm. De groeisnelheid bereikt haar hoogtepunt bij meisjes op 12-13 jaar en bij jongens gemiddeld op 13-14 jaar. En jongens groeien gemiddeld ongeveer 2 jaar langer door dan meisjes. Wanneer de groeischijven na verloop van tijd dichtgroeien is lengtegroei niet meer mogelijk.

Je lichaam moet wennen

Tijdens de groeispurt kan je meer honger hebben. Of kan je tijdelijk het gevoel hebt dat je anders beweegt, bijvoorbeeld wat slungeliger. Dat komt omdat je lichaam tijd nodig heeft om aan je nieuwe lengte te wennen.

Last van groeipijn

Als je ineens sneller groeit kun je last krijgen van groeipijn. Dat is een korte, vaak stekende pijn, die je vooral in je benen voelt. Maar het is niet schadelijk. Een warme kruik of het masseren van de plek waar je pijn hebt kan helpen.

Hoe groot word ik dan?

Als je weet hoe groot je ouders zijn dan weet je ook een beetje hoe lang je zelf zal worden. Kleine ouders krijgen kleine kinderen en grote ouders grote kinderen. Hoe groot je uiteindelijk wordt, is grotendeels erfelijk bepaald. Maar het ligt ook aan wat je eet, of je genoeg slaapt en hoe gezond je verder bent. De meeste mensen worden uiteindelijk iets groter dan hun ouders.

Om te kijken of je in vergelijking met je ouders groot of klein bent kijken we naar je streeflengte. Je kan het zelf ook uitrekenen met de TNO groeicalculator.

Ben ik te klein?

Maak je je zorgen of je (te) klein bent? Meestal past de kleine lengte bij kleine(re) ouders. Bij anderen kan het komen door een late puberteit. Dit komt bij jongens vaker voor dan bij meisjes. Dan blijf je achter bij je klasgenoten, maar haal je die groei, als je in de puberteit komt, weer in. Bedenk dat iedereen anders is. Voldoe je niet aan de gemiddelden? Dan wil dat niet zeggen dat er iets mis is. Maak je je toch zorgen over je groei of over je lengte? Neem dan contact op met de jeugdarts van de GGD. Deze heeft jouw persoonlijke groeigegevens en kan met je meedenken.

329 reacties

Wil je reageren?

Om het reactieformulier te kunnen tonen, moeten we cookies van derden plaatsen (reCAPTCHA). Als je dit toestaat, klik dan op het kruisje in de boodschap bovenaan de pagina, en druk op F5 om de pagina te verversen.

Wil je je reactie laten verwijderen?
Stuur een mail met toelichting naar redactie@jouwggd.nl.
 1. Anoniem

  Hallo ik ben (anoniem)

  Ik ben 12 jaar bijna 13 en ik ben een jongen die 140 cm wat zeer klein is.
  Ik neem nu groeihormonen in.
  Gaat dat dan een boost geven?
  En mijn moeder is 165 cm en mijn vader 176 cm wat normaal is want mijn broertje van 8 is al 130 cm en meestal denken mensen dat wij even oud zijn.🙃

  • Anoniem

   En wanneer ga ik beginnen met puberen want nu blijf ik echt achter in lengte tegenover mijn klasgenoten.

   • JouwGGD

    Beste Anoniem,

    Dat kan je niet op een forum bepalen. Wanneer je gaat puberen of juist gaat groeien is afhankelijk van je genen.
    Dat je achter blijft bij je klasgenoten??? Iedereen is anders. Je moet je niet vergelijken met een ander. Een ander heeft andere genen en achtergrond.

    P. Jansen Jeugdarts

 2. AnoNiem2020

  Ik ben nu 14 jaar en 5 maanden kben 164 cm mijn vader is 186 en mijn moeder 162-163 kwil heel graag weten hoe groot ik word ik heb mischien al mijn groeispurt gehad weet ik niet zeker kdenk dus ik vraag me ook af of het mogelijk is om een tweede groeispurt te hebben? Twee vragen dus hoe groot word ik ong en is het mogelijk om een tweede groeispurt te hebben.

 3. Anoniem

  Hi, ik ben 13 jaar en 5 maanden. Ik ben nu 173,9 cm. Ik ben een maand geleden ongesteld geworden. Mijn moeder is net zolang als ik en ik hoop dat ik nu niet meer groei maar ik weet het niet. Kan iemand mij advies geven over hoe lang ik ongeveer word. Ik wil echt niet lang worden. Ik vind dit wel prima. En als ik heel lang word kun je daar iets aan doen?

  • JouwGGD

   Beste Anoniem,

   Gemiddeld groeien meisjes nog 6-9 cm nadat ze beginnen met de menstruatie. Er zijn mogelijkheden om de groei te stoppen, maar is het de vraag of dat wel wenselijk na de start van de menstruatie.
   Hierbij moet je denken aan een eindlengte boven de 185cm voor meisjes en boven de 205cm voor jongens. De Jeugdarts kan nog een keer je ontwikkeling met je bekijken, die heeft je groeicurve.

   P. Jansen Jeugdarts

 4. Anoniem

  Hoi, ik ben 15 jaar en ik ben 1 meter 77. Ik was vroeger relatief klein maar ben 2 jaar geleden aan mijn groeispurt begonnen. Alleen duurde deze groeispurt maar ongeveer 1 jaar. Nu groei ik bijna niet meer. Mijn ouders zijn vrij gemiddeld. Mijn vader is 1.89 en mijn moeder 1.68. Nu vroeg ik me af of ik nog een kleinere groeispurt krijg omdat ik maar vrij kort ben gegroeid.

  Ook heb ik toen ik 4 weken oud was een week in het zoekenhuis gelegen met buikgriep. Hierdoor ben ik die week veel afgevallen voor een baby en ben ik altijd qua gewicht en lengte onder gemiddeld geworden. Kan ik ook die paar centimeters nog terug laten groeien?

  • JouwGGD

   Beste Anoniem,

   De groeispurt is eigenlijk altijd maar een jaar… bij iedereen.
   Jongens groeien tot hun 18de en het laatste jaar steeds minder. Volgens mij ben je normaal gegroeid.

   Je mist niets dus zal je ook niets terug laten groeien.
   Klopt dat sommige mensen onder gemiddeld zitten en andere er boven. Anders was het geen gemiddelde. Die buikgriep heeft geen invloed op je eindlengte of gewicht.

   P. Jansen Jeugdarts

 5. *Rick*

  Hoi ik ben rick ik ben 1meter 60. Ik ben 12 jaar en 10 maanden. Ik groei niet zo hard, ik ben benieuwd wanneer mijn groeispurt nou eindelijk begind. Ik heb al redelijk haar op mijn ballen. Maar nog geen zware stem of okselhaar. Ik probeer veel slaap te pakken en goed te eten.

 6. onzeker meisjeeee

  hoi, ik ben een meisje van 13 jaar en 6 maanden, ik ben echt heel erg klein (147 cm). alleen ik weet niet of ik mijn groeispurt al heb gehad. ik hoop het in iedergeval niet… kan ik de groeispurt nog krijgen, en word ik nog groter?

  • JouwGGD

   Beste onzeker meisjeeee,

   Kan, maar dat heeft te maken met de ontwikkeling. Indien je ouders ook laat pas zijn groeien, is dat zeker nog mogelijk.

   P. Jansen Jeugdarts

 7. anomien

  heyy,
  ik ben nu 12 jaar ( niet ongesteld ) en ik ben vlgm 170 cm, ik vind het echt lang, mijn tante had hetzelfde als mij en had een test gedaan voor hoe lang zij nog ging worden en de dokter zei dat ze 186 cm zou worden maar uiteindelijk is ze 178 geworden. Is er enige kans dat dat ook bij mij gebeurd?

  alvast bedankt.

  • JouwGGD

   Beste Anoniem,

   Indien je je zorgen maakt over een te lange lengte kan je altijd een consult aanvragen bij de Jeugdarts of kinderarts.
   Indien je wel volgende maand gaat menstrueren komt er gemiddeld nog 6-9 cm bij.

   P. Jansen Jeugdarts

 8. anoniem

  Hoi,
  Ik ben een meisje van 12 en ik heb de groeimeter gedaan. Ik ben nu 1.64 en uit de test kwam dat ik 1.75 zou worden. Maar ik had ook gelezen dat meisjes ongeveer een jaar na hun eerste menstruatie bijna niet meer groeien. Ik ben ongeveer een jaar geleden ongesteld geworden. Groei ik nog door, of blijf ik 1.64?

 9. Anoniem

  Hoi! Ik ben een meisje van 13 en ben ongeveer 166cm. Ik ben al ongeveer 2 jaar ongesteld en iedereen is heel lang! Ik wil niet 166 blijven, ga ik nog groeien of niet?
  Ik zelf weet niet hoe groot mijn ouders zijn want ik ben geadopteerd

 10. Hüseyin Cigil

  Geachte heer/mevrouw,

  Een mevrouw van de GGD had mij op de brugklas verteld dat ik de lengte 1,90 meter zou bereiken en ik was op dat moment 1,75 meter. Nu ben ik echter 1,77 meter. Ik ben dus na bijna 10 jaar maar een paar centimeter gegroeid. Ik ben nu 22 jaar en ik ben sinds de voorspelling van de GGD nauwelijks gegroeid. Mijn voeten zijn in verhouding met mijn benen best wel groot en mijn handen zijn in verhouding met mijn armen ook best groot. Ik was in de brugklas de langste van de klas, maar nu ben ik één van de kleinste. Is er een mogelijke kans dat ik nog ga groeien? Zijn er meer ervaringen van 22-jarigen die op deze leeftijd nog hard zijn gegroeid?
  Ik hoor graag van u.

  Met vriendelijke groet,

  Hüseyin Cigil

  • JouwGGD

   Beste Hüseyin Cigil,

   Nee, je gaat niet meer hard groeien! Je groeischijven moeten wel dicht zijn.
   Indien je in de brugklas de langste was heb je mogelijk een vroeg groeispurt gehad (snelle ontwikkeling) en ben je eerder gestopt met groeien.

   P. Jansen Jeugdarts