Groeispurt

Kinderen groeien ieder jaar een stukje. Als ze baby zijn groeien ze heel hard en op de basisschool weer wat langzamer. In de puberteit krijg je weer een groeispurt. Je groeit dan ineens harder. Hoeveel centimeter precies heeft te maken met je aanleg, maar ook hoe oud je was toen de puberteit begon én hoe lang en snel de groeispurt gaat.

Na het starten van de puberteit groeien meisjes nog gemiddeld 23 cm en jongens 32 cm. De groeisnelheid bereikt haar hoogtepunt bij meisjes op 12-13 jaar en bij jongens gemiddeld op 13-14 jaar. En jongens groeien gemiddeld ongeveer 2 jaar langer door dan meisjes. Wanneer de groeischijven na verloop van tijd dichtgroeien is lengtegroei niet meer mogelijk.

Je lichaam moet wennen

Tijdens de groeispurt kan je meer honger hebben. Of kan je tijdelijk het gevoel hebt dat je anders beweegt, bijvoorbeeld wat slungeliger. Dat komt omdat je lichaam tijd nodig heeft om aan je nieuwe lengte te wennen.

Last van groeipijn

Als je ineens sneller groeit kun je last krijgen van groeipijn. Dat is een korte, vaak stekende pijn, die je vooral in je benen voelt. Maar het is niet schadelijk. Een warme kruik of het masseren van de plek waar je pijn hebt kan helpen.

Hoe groot word ik dan?

Als je weet hoe groot je ouders zijn dan weet je ook een beetje hoe lang je zelf zal worden. Kleine ouders krijgen kleine kinderen en grote ouders grote kinderen. Hoe groot je uiteindelijk wordt, is grotendeels erfelijk bepaald. Maar het ligt ook aan wat je eet, of je genoeg slaapt en hoe gezond je verder bent. De meeste mensen worden uiteindelijk iets groter dan hun ouders.

Om te kijken of je in vergelijking met je ouders groot of klein bent kijken we naar je streeflengte. Je kan het zelf ook uitrekenen met de TNO groeicalculator.

Ben ik te klein?

Maak je je zorgen of je (te) klein bent? Meestal past de kleine lengte bij kleine(re) ouders. Bij anderen kan het komen door een late puberteit. Dit komt bij jongens vaker voor dan bij meisjes. Dan blijf je achter bij je klasgenoten, maar haal je die groei, als je in de puberteit komt, weer in. Bedenk dat iedereen anders is. Voldoe je niet aan de gemiddelden? Dan wil dat niet zeggen dat er iets mis is. Maak je je toch zorgen over je groei of over je lengte? Neem dan contact op met de jeugdarts van de GGD. Deze heeft jouw persoonlijke groeigegevens en kan met je meedenken.

329 reacties

Wil je reageren?

Om het reactieformulier te kunnen tonen, moeten we cookies van derden plaatsen (reCAPTCHA). Als je dit toestaat, klik dan op het kruisje in de boodschap bovenaan de pagina, en druk op F5 om de pagina te verversen.

Wil je je reactie laten verwijderen?
Stuur een mail met toelichting naar redactie@jouwggd.nl.
 1. anoniem

  hallo,
  ik ben een meisje van 13 jaar bijna 14 en ben 161 cm en ben net 2 maanden ongesteld mijn moeder is 170 en mijn vader is 195 ik ben dus best wel klein vergeleken me mijn ouders moet ik me hier zorgen om maken?

  • JouwGGD

   Beste anoniem,

   Een meisje groeit na de eerste menstruatie 6-9 cm. Dus is er nog zeker de kans dat je net zo lang wordt als je moeder.
   In principe nergens zorgen over te maken, doe je dat wel kan je altijd een keer naar de Jeugdarts voor je lengte groei.

   P. Jansen Jeugdarts

 2. anoniem

  hoi ik ben een jongen van 16 jaar en ik ben 174 cm mijn vader is 182 cm en mijn moeder is 173 cm. voor mijn gevoel is dat niet echt lang. mijn vader en zij dat hij erg laat groeide en dat hij kleiner was op mijn leeftijd maar ik keek op de tno calculator en er stond 179 cm. dus ik maak me een beetje zorgen. mijn vraag is ga ik klein blijven of word ik toch noch iets langer dan mijn vader?

  • JouwGGD

   Beste anoniem,

   De TNO groeicalculator geeft een schatting. Iedere andere methode heeft ook z’n beperkingen. We kunnen nooit helemaal precies je eindlengte voorspellen.
   Aan de andere kant is een lengte van 180 cm niet iets om je zorgen over te maken. Er zijn nou eenmaal mensen die 2 meter worden en dus zullen er ook een aantal onder gemiddeld moeten zijn.
   (anders zou het gemiddelde wel hoger liggen). Belangrijker is jezelf niet altijd te vergelijken met anderen.

   P. Jansen Jeugdarts

 3. Anoniem

  Mijn dochter is 4 (november 2015) en is 118cm. Daarbij hoort ze bij de 3% langste meisjes van haar leeftijd. Ik ben 186cm en haar moeder is 182cm.

  Toch wordt ze maar 179cm geschat. Ik snap deze berekening niet helemaal.

  Is dat omdat ik ‘gemiddeld’ ben? De lengte zit aan haar moeders kant (opa 202cm en tante 191cm)

  • JouwGGD

   Beste Anoniem,

   Klopt want de gemiddelde lengte van een dochter van ouder met deze lengte wordt 175cm. Dus vanwege moeder wordt dat een beetje omhoog getrokken.
   Daarbij is dit een schatting en zou ze (indien ze alle lengte van moeders kant heeft) best langer kunnen worden dan 179cm. De vraag is wanneer bij haar de puberteit start.
   Hoe later de puberteit hoe langer je gaat worden (groeischijven gaan later sluiten).

   P. Jansen Jeugdarts

 4. lisa

  hallo,
  ik ben bijna 14 en ik ben 1.61 lang en ben al ongesteld geweest. ik ben gewoon Nederlands. mijn moeder is 170 en mijn vader 195 en de rest van mijn familie is allemaal ook groter dan 170. ik vind het best irritant dat ik zo klein ben want ik wordt er mee gepest door mijn klasgenoten want ik ben de kleinste van de klas, volgens die groeicalculator wordt ik 168 maar dat is best wel klein ten opzichte van mijn ouders. en hun maken er zich er ook wel een beetje zorgen over. moet ik hiermee naar een arts?

  • JouwGGD

   Beste Lisa,

   Volgens mij is niet de lengte, maar het pesten het probleem. Daarvoor zou ik hulp zoeken!
   Je kan natuurlijk een keer naar de jeugdarts die kan naar je lengte kijken en daarmee zou ik het ook over het pesten hebben.
   De jeugdarts is verbonden met je school en kan met het zorgteam kijken wat ze aan het persten kunnen doen.

   P. Jansen Jeugdarts

 5. Fleur

  Hoi, Ik ben 12,5 jaar oud. Ik ben 1.57, alleen ik ben al sinds 5 januari 2018 ongesteld. Groei ik nog of blijf ik zo groot?

  • JouwGGD

   Beste Fleur,

   Je bent rondom je 10de verjaardag gaan menstrueren. Dat is heel vroeg. (voor het 10de jaar spreken we van pubertas praecox)
   Door je vroege ontwikkeling is de kans ook dat je vroeg een groeispurt hebt (gehad).
   De groei zal eerder stoppen waarschijnlijk dan gemiddeld, maar je zal nog wel iets groeien.

   P. Jansen Jeugdarts

 6. Anoniem

  hoi, ik ben een jongen van 14 jaar, bijna 15. ik ben 190 cm. mijn vader is 198 en mijn moeder is 170. volgens de TNO groeicalculator moet ik uiteindelijk 196 worden. nu was ik benieuwd tot hoe oud ik ongeveer zal blijven groeien, want ik wil eigenlijk heel graag te weten komen wat mijn eindlengte zal worden, want het liefst zou ik eigenlijk 2 meter willen worden, maar ik weet niet zeker of ik dat wordt aangezien ik al bijna 15 ben en volgens de groeicalculator 196 wordt.

  • JouwGGD

   Beste Anoniem,

   Die 196 is de beste schatting die we je zo kunnen geven. Via de kindarts je botleeftijd kunnen laten bepalen enz, maar is dat nodig.

   P. Jansen Jeugdarts