Hoe groot word ik?

Je lengte is grotendeels erfelijk bepaald. Maar het ligt ook aan wat je eet, of je genoeg slaapt en hoe gezond je verder bent.

Groeispurt

Kinderen groeien ieder jaar een stukje. Als ze baby zijn groeien ze heel hard en op de basisschool weer wat langzamer. In de puberteit krijg je weer een groeispurt. Je groeit dan ineens harder. Hoeveel centimeter precies heeft te maken met je aanleg, maar ook hoe oud je was toen de puberteit begon én hoe lang en snel de groeispurt gaat.

Na het starten van de puberteit groeien meisjes nog gemiddeld 23 cm en jongens 32 cm. De groeisnelheid bereikt haar hoogtepunt bij meisjes op 12-13 jaar en bij jongens gemiddeld op 13-14 jaar. En jongens groeien gemiddeld ongeveer 2 jaar langer door dan meisjes. Wanneer de groeischijven na verloop van tijd dichtgroeien is lengtegroei niet meer mogelijk.

Je lichaam moet wennen

Tijdens de groeispurt kan je meer honger hebben. Of kan je tijdelijk het gevoel hebt dat je anders beweegt, bijvoorbeeld wat slungeliger. Dat komt omdat je lichaam tijd nodig heeft om aan je nieuwe lengte te wennen.

Last van groeipijn

Als je ineens sneller groeit kun je last krijgen van groeipijn. Dat is een korte, vaak stekende pijn, die je vooral in je benen voelt. Maar het is niet schadelijk. Een warme kruik of het masseren van de plek waar je pijn hebt kan helpen.

Hoe groot word ik dan?

Als je weet hoe groot je ouders zijn dan weet je ook een beetje hoe lang je zelf zal worden. Kleine ouders krijgen kleine kinderen en grote ouders grote kinderen. Hoe groot je uiteindelijk wordt, is grotendeels erfelijk bepaald. Maar het ligt ook aan wat je eet, of je genoeg slaapt en hoe gezond je verder bent. De meeste mensen worden uiteindelijk iets groter dan hun ouders.

Om te kijken of je in vergelijking met je ouders groot of klein bent kijken we naar je streeflengte. Je kan het zelf ook uitrekenen met de TNO groeicalculator.

Ben ik te klein?

Maak je je zorgen of je (te) klein bent? Meestal past de kleine lengte bij kleine(re) ouders. Bij anderen kan het komen door een late puberteit. Dit komt bij jongens vaker voor dan bij meisjes. Dan blijf je achter bij je klasgenoten, maar haal je die groei, als je in de puberteit komt, weer in. Bedenk dat iedereen anders is. Voldoe je niet aan de gemiddelden? Dan wil dat niet zeggen dat er iets mis is. Maak je je toch zorgen over je groei of over je lengte? Neem dan contact op met de jeugdarts van de GGD. Deze heeft jouw persoonlijke groeigegevens en kan met je meedenken.

Ben jij onzeker over je lengte?

Kijk naar het filmpje van onze jongerenadviseurs Marileen en Aleyna over lengteverschil.

In jouw regio

Sommige delen van deze website verschillen per regio. Selecteer de GGD bij jou in de buurt zodat wij jou lokale tips en links kunnen tonen.

Selecteer de GGD in jouw regio

Gerelateerd

Reacties

 1. Hoi,

  Ik ben zelf 18 jaar oud. Ik ben sinds ik 15 jaar was maar 2 cm gegroeid en ik ben nu 173 cm. Mijn vader is 187 cm lang en mijn moeder is 163 cm lang. Heel veel familie leden van mij aan mijn moeder en vader kant zijn 190 cm of langer, maar ik ben nog steeds niet gegroeid en mijn baard is nog steeds niet volledig ontwikkelt. Ik heb al sinds mijn 15de bijna elke dag in de avond heel lang pijn aan mijn benen wat als groeipijn voelt. Dus ik vraag me af of ik nog kan groeien sinds mijn vader ook nog eens lang is en ik maar in 3 jaar tijd 2 cm ben gegroeid.

  Yousef
  • Beste Yousef,

   Indien je de groeicalculator invult zie je een schatting van je eindlengte, die zit onder de lengte van je vader. Waarschijnlijk heb je de kortere gene van je moeder op gebied van de groei. De groeispurt heb je achter de rug, maar er kunnen nog enkele cm-ters bij komen.

   P. Jansen Jeugdarts

   JouwGGD
 2. Hey ik ben 15 & 164 cm lang toen ik 14 was ik voor het eerst ongesteld in de calculator staat dat ik 168 word kan ik ook nog 175 cm worden of is dat niet mogelijk.

  Foske
  • Beste Foske,
   Na de eerste menstruatie groeien meisjes gemiddeld nog 6-9 cm. Dus is dat niet waarschijnlijk.

   P. Jansen Jeugdarts

   JouwGGD
 3. klas genooten van mij zijn denk ik kleiner dan mij en ik ben denk ik een van de langste in de klas hoe komt het dat ik zo lang ben maar dan ik eerst 2 maanden geleden kleiner was dan me klasgennoten maar dan 2 maanden later juist langer . me vraag is ; hoe komt het dan ik zo lang ben.

  luna
  • Beste Luna,

   Ik neem aan dat je sneller bent gaan groeien. Is het mogelijk dat je in de groeispurt zit. Hoe eerder je de groeispurt hebt hoe eerder je ook gaat stoppen met groeien.
   Dus kans is groot dat je klasgenoten je weer gaan bijhalen of zelfs inhalen.

   P. Jansen Jeugdarts

   JouwGGD
 4. ik ben nu 1,50 denk ik en me ouder zijn zegmaar iets dan 1 of 2 cm langer of kleiner maar ik wil zeker weten hoe lang ik word als ik zegmaar groter ouder bent!

  priscilla
  • Beste Priscilla,

   Met de groeicalculator krijg je de beste schatting die we kunnen maken van je eindlengte.

   P. Jansen Jeugdarts

   JouwGGD
 5. Hoi,
  Ik ben momenteel 15 en word deze zomer 16. Ik ben 166 cm en ben een jongen. Mijn pa is 179 en m’n moeder 168. De calculator zegt dat ik 173 word maar ik wil langer worden. Is er een kans dat ik langer word?

  Anoniem
  • Beste Anoniem,

   Ja, het is een schatting. Dus je zou langer kunnen worden maar ook korter. Hoe verder je in de ontwikkeling bent hoe preciezer de voorspelling wordt.

   P. Jansen Jeugdarts

   JouwGGD
 6. Ik ben inmiddels 24 jaar en ik ben een jongen. Ik ben op dit moment 1,75 meter en ik kan u met volle zekerheid vertellen dat ik het afgelopen 11 jaar helemaal niet ben gegroeid. Mijn leeftijdsgenoten van nu zijn wel allemaal gegroeid en ze zien er ook volwassen uit. Ik vraag me af of ik nog ga groeien of een groeispurt ga krijgen. Ik heb nooit lichamelijke veranderingen gezien behalve lichaamsbeharing. Komt mijn tijd nog?

  Hüseyin
  • Beste Hüseyin,

   Sommige jongens groeien laat, echter op de leeftijd van 24 jaar is een groeispurt niet normaal. De lengte van 1,75 meter is wel normaal. Indien je vragen hebt over de andere lichamelijke veranderingen buiten de lichaamsbeharing is het goed dit met een arts/verpleegkundige te bespreken. Je kan altijd een afspraak maken bij de sense.info poli.

   P. Jansen Jeugdarts

   JouwGGD
 7. Ik ben dus nu 12 en ik ben 1 meter 40 en ik ben daar vaak erg onzeker over mijn zusje van 9 haalt me zelfs bijna in. Er is niks met mij aan de hand volgens doctoren maar ik ben er nog steeds onzeker over weet iemand er iets tegen?

  Anoniem
  • Beste Anoniem,

   Onzekerheid tijdens de puberteit is normaal. Dit is een leeftijd dat je jezelf tenopzichte van andere gaat vergelijken en niemand wil buiten de normaal vallen.
   Werk vooral aan je zelfvertrouwen en bekijk jezelf door een roze bril.

   P. Jansen Jeugdarts

   JouwGGD
 8. Hey ik heb een vraag ik ben 13 en ik ben een meisje ik ben ongesteld toen in 12 was en toen ben ik 10 centimeter gegroeid en ik ben nog pas een jaar ongeseld maar ik vind da ik nie meer zo snel groei want ja ik ben 1.54,5 en 5 maanden geleden was ik ook ongeveer zo lang betekend dat da ik niet meer ga groeien en mijn broers zijn 15 en ze zijn tweeling en ja de ene is 1.74 en de andere 1.65 en mijn ouders zijn mijn vader is 1,70 en mijn moeder is 1.59 dus betekent da ik niet meer ga groeien want ja als je kleine ouders hebt dan ben ook wat korter toch ik ben super onzeker over mijn lengte en tot welke leeftijd kan je nog groeien als je bent ongesteld bij je twaalfde. Ik zou het super goed vinden als jullie op mijn vraag zouden antwoorden mvg…

  Anoniempje55
  • Beste Anoniempje,

   Zoals aangegeven groeit iedereen in zijn eigen tempo, grotendeels afhankelijk van je genen (dus je ouderlengte). Gemiddeld groeien meisjes ongeveer tot hun 16de leeftijd, maar na de groeispurt nog maar erg langzaam.
   Indien je onzeker bent, is het misschien goed om een afspraak te maken met je jeugdarts van je school. Die heeft jouw groeicurves en kan je alle auitleg geven over groei en onzekerheid in de puberteit.

   P. Jansen Jeugdarts

   JouwGGD
 9. Beste jeugdarts
  Ik ben 16 en een half en 176cm. Mijn moeder is kaapverdiaans (155cm) en mijn vader Marokkaans (186cm). Ik zit er nu tussen in en met de hoop om mijn vader zijn lengte te behalen. Laatste weken eet en drink ik gezond op mijn 13/14jaar at ik best veel ongezond maar zou dat me groei veel hebben geremd? Ik hoop het niet en dat ik me vader zijn lengte echt kan behalen. Ik slaap nu rond 22:30 en sta op rond 8:30 en ik basketbal meer buiten of jogg buiten met een sprint en eet alleen gezond en wat goed voor me is eiwit, calcium enz. Ga ik de lengte van mijn kunnen behalen? Want dat is precies 10cm erbij nog!

  Thierry Lorenzo
  • Beste Thierry,

   Natuurlijk heel goed om gezond te eten en goed te slapen, voor meerdere gezondheidsvoordelen zelfs. Echter denk ik niet dat je daardoor 5cm langer of korte zal worden. Meeste groei parameters liggen al vast.
   Met de groeicalculator krijg je een redelijk goede schattingvan je eindlengte.

   P. Jansen Jeugdarts

   JouwGGD
 10. Kan ik ook een prik nemen om 10/15 cm langer te worden

  Ano
  • Beste Ano,

   Nee, helaas zelfs het prikken met groeihormoon werkt niet zo goed. Niet alles in de wereld is maakbaar.

   P. Jansen Jeugdarts

   JouwGGD

Wil je reageren?

Om het reactieformulier te kunnen tonen, moeten we cookies van derden plaatsen (reCAPTCHA). Als je dit toestaat, klik dan op het kruisje in de boodschap bovenaan de pagina, en druk op F5 om de pagina te verversen.