Steeds meer jongeren laten een tatoeage zetten of laten permanente make-up aanbrengen. Hygiëne is daarbij heel belangrijk, anders kun je infecties zoals hepatitis B, hepatitis C en Hiv oplopen. Ga daarom altijd naar een studio met vergunning, want die maakt gebruik van steriele materialen en instrumenten.

Wat is hygiënisch?

De naald die door je huid gaat, is niet eerder gebruikt en komt uit een steriele verpakking. De inkt zit in kleine, afgesloten cups. Die worden na afloop weggegooid. De tatoeëerder draagt handschoenen, en vervangt deze iedere keer als hij iets anders aanraakt dan je huid, zijn apparatuur of een tissue. Na afloop verzorgt hij de getatoeëerde plek.

Veilig

Ga naar een studio met een vergunning, waar piercers de hygiënerichtlijnen naleven. Alle studio’s met een vergunning kun je vinden op www.veiligtatoeerenenpiercen.nl. In het filmpje hoor je meer over de risico’s van tatoeages en piercings.

Verzorging

Je kunt een net aangebrachte tatoeage vergelijken met een schaafwond die tijd nodig heeft om te genezen. Met een goede verzorging duurt dat ongeveer een week. De tatoeëerder vertelt je hoe je dat doet. Het belangrijkste is dat je de wond schoon houdt. Wondinfecties zijn gevaarlijk, en maken je nieuwe aanwinst er niet mooier op.

Bescherm jezelf

Ga tijdens die herstelperiode niet in de zon of onder de zonnebank, naar de sauna, zwemmen of in bad (douchen mag wel). En gebruik voortaan bij het zonnen voor die plek altijd een zonnebrand met hoge beschermingsfactor.

Onder de 16

Als je nog geen 16 bent, kun je beter geen tatoeage nemen.Je lichaam is dan nog in de groei en de tattoo kan er daardoor lelijk uit gaan zien als je ouder wordt. Wil je het toch, dan moet je ouder (of verzorger) mee naar de studio. Hij of zij moet zich legitimeren en een toestemmingsformulier invullen.

Niet doen

Ook bij zwangerschap, huidproblemen en heel veel andere gezondheidsklachten is een tatoeage geen goed idee.

Wel doen

Zorg dat je, als je naar een studio gaat voor een tatoeage, goed hebt gegeten, goed bent uitgerust, en nuchter, dus geen alcohol of drugs hebt genomen. Breng de tatoeëerder op de hoogte van belangrijke dingen, zoals medicijngebruik, allergieën,  overgevoeligheid, epilepsie, of als je onder behandeling bent van een dermatoloog.

Last van je tatoeage

Krijg je last van je tatoeage – van bijvoorbeeld ernstige roodheid, zwellen, pus of wondvocht – ga dan naar je huisarts.

Waar kan ik terecht met klachten over hygiëne?

Als je klachten hebt over de hygiënische omstandigheden tijdens het aanbrengen van een tatoeage of piercing of over studio’s, kan je dat melden bij de NVWA.

16 reacties

Wil je reageren?

Om het reactieformulier te kunnen tonen, moeten we cookies van derden plaatsen (reCAPTCHA). Als je dit toestaat, klik dan op het kruisje in de boodschap bovenaan de pagina, en druk op F5 om de pagina te verversen.

Wil je je reactie laten verwijderen?
Stuur een mail met toelichting naar redactie@jouwggd.nl.
 1. Savannah

  Ik heb een tattoo op me rug laten zetten maar deze is nog niet helemaal klaar dus heb een vervolgafspraak. Nu ga ik daarna over 7 dagen op vakantie. Volgens mijn tatoeëerder is sat geen probleem en kan ik prima zwemmen en zonnen, als ik me tattoo maar wel goed insmeer met zonnebrnad. Vrienden en familie raden me juist af want die zeggen dat de tattoo dan nog nooit genezen kan zijn en ik infecties kan krijgen of dat de tattoo lelijk wordt. Op het internet staat ook allemaal verschillende informatie, maar vooral staat er inderdaad dat je pas na 2 Tot 6 weken kan zwemmen terwijl mijn tatoeëerder dus zegt dat ik na 7 dagen prima alles kan. Wat is er nu waar?

 2. Raqie

  Ik wil graag tatoeages op mn onderarmen maar heb daar nogal wat littekens zitten…brengt dit risicos met zich mee en maakt het wat uit?

  • Rebecca

   Ik heb zelf ook een tatoeage laten zetten op een litteken en de enige complicaties die ik merkte is dat het wat meer pijn doet dan op huid zonder litteken. + na het herstel kan je het litteken er nog soms doorheen zien. Informeer daarom goed dat als dat het geval is het nog een keer over kan zodat het litteken helemaal weg is.

 3. Confused

  Ik wil graag een tattoo laten zetten op mijn keel. Nou ben ik op internet aan het zoeken en kwam tegen dat de tatoeerder rekening moet houden met de luchtpijp. Ik ben maar een smal persoon en vraag mij nu af hoe snel kan dit mis gaan dan?

 4. Ron

  Ik zou graag een tattoo op mijn onderarm hebben maar deze zou dan ook over de slagader (binnenkant tussen boven en onder-arm) komen die bij mij altijd goed zichtbaar zijn. Is dat gevaarlijk? Komt de tatoeagenaald in de ader?

 5. AmberP

  Een tattoo met as is niet verboden, zoek wel naar een goeie en een gespecialist iemand. Ga bijvoorbeeld naar saunders in tiel, daar doen ze het wel!

 6. N

  Zijn er (extra ) risico’s en of waar moet men ook aan denken wanneer je een tattoage laat plaatsen in geval van een groot ondergewicht (ivm anorexia)? (Minder snelle genezing oid. Kan dat kwaad?)

  • JouwGGD

   Beste L,

   Hygiëne voor de wond. Een tattoo is een huiddefect, daarmee ga je ook niet naar de sauna.
   Kans op infectie is aanwezig en dat wil je niet … toch!

   P. Jansen Jeugdarts