Steeds meer jongeren laten een tatoeage zetten of laten permanente make-up aanbrengen. Hygiëne is daarbij heel belangrijk, anders kun je infecties zoals hepatitis B, hepatitis C en Hiv oplopen. Ga daarom altijd naar een studio met vergunning, want die maakt gebruik van steriele materialen en instrumenten.

Wat is hygiënisch?

De naald die door je huid gaat, is niet eerder gebruikt en komt uit een steriele verpakking. De inkt zit in kleine, afgesloten cups. Die worden na afloop weggegooid. De tatoeëerder draagt handschoenen, en vervangt deze iedere keer als hij iets anders aanraakt dan je huid, zijn apparatuur of een tissue. Na afloop verzorgt hij de getatoeëerde plek.

Veilig

Ga naar een studio met een vergunning, waar piercers de hygiënerichtlijnen naleven. Alle studio’s met een vergunning kun je vinden op www.veiligtatoeerenenpiercen.nl. In het filmpje hoor je meer over de risico’s van tatoeages en piercings.

Verzorging

Je kunt een net aangebrachte tatoeage vergelijken met een schaafwond die tijd nodig heeft om te genezen. Met een goede verzorging duurt dat ongeveer een week. De tatoeëerder vertelt je hoe je dat doet. Het belangrijkste is dat je de wond schoon houdt. Wondinfecties zijn gevaarlijk, en maken je nieuwe aanwinst er niet mooier op.

Bescherm jezelf

Ga tijdens die herstelperiode niet in de zon of onder de zonnebank, naar de sauna, zwemmen of in bad (douchen mag wel). En gebruik voortaan bij het zonnen voor die plek altijd een zonnebrand met hoge beschermingsfactor.

Onder de 16

Als je nog geen 16 bent, kun je beter geen tatoeage nemen.Je lichaam is dan nog in de groei en de tattoo kan er daardoor lelijk uit gaan zien als je ouder wordt. Wil je het toch, dan moet je ouder (of verzorger) mee naar de studio. Hij of zij moet zich legitimeren en een toestemmingsformulier invullen.

Niet doen

Ook bij zwangerschap, huidproblemen en heel veel andere gezondheidsklachten is een tatoeage geen goed idee.

Wel doen

Zorg dat je, als je naar een studio gaat voor een tatoeage, goed hebt gegeten, goed bent uitgerust, en nuchter, dus geen alcohol of drugs hebt genomen. Breng de tatoeëerder op de hoogte van belangrijke dingen, zoals medicijngebruik, allergieën,  overgevoeligheid, epilepsie, of als je onder behandeling bent van een dermatoloog.

Last van je tatoeage

Krijg je last van je tatoeage – van bijvoorbeeld ernstige roodheid, zwellen, pus of wondvocht – ga dan naar je huisarts.

Waar kan ik terecht met klachten over hygiëne?

Als je klachten hebt over de hygiënische omstandigheden tijdens het aanbrengen van een tatoeage of piercing of over studio’s, kan je dat melden bij de NVWA via de Vragen- en klachtenlijn (0800 0488) of via de website.

10 reacties

Geef jouw reactie

Geef jouw reactie

 1. Lorraine

  Hallo,
  Ik ben 17 jaar en ik wil ook heel graag een tatoeage nemen. Bij mij heeft het verder geen betekenis, ik vind het gewoon mooi. Ik zou wel 2 vragen aan u willen stellen.

  Omdat ik ook nog groei is het dan verstandig op er een te laten zetten?

  En ik heb last van (lichte)eczeem in mijn binnenarm. Precies bij de buiging.
  Is het dan ook verstandig om een tatoeage te nemen? Niet precies op die plek. Maar ook in het algemeen?

  Alvast bedankt !
  Mvg,

  • JouwGGD

   Beste Lorraine,

   Groei in lengte is niet zo veel meer op jouw leeftijd. Wel goed om na te denken welke plek je een tatoeage neemt. Niet op je buik bv.
   Het is niet zo dat een tatoeage eczeem veroorzaakt. Je hebt wel voorkeur lokacties voor eczeem, waar een tatoeage dan mogelijk niet verstandig is (wat je al aangeeft).
   En vooral! Think before you ink!

   P. Jansen Jeugdarts

 2. RJ

  En hoe staat het met de kwaliteit van de inkt tegenwoordig? En is de inkt uberhaupt wel veilig? (Gifstoffen, kankerverwekkende enz enz)

 3. Linde

  Ik ben linde en ben 17 jaar ik word in augustus 18 maar ik wil eiggelijk nu al tatoe en heb er al heel lang over nagedacht mag ik hem nu dan al zetten zonder ouders ?

  • JouwGGD

   Beste Bjorn,

   Dit is meer een praktische vraag dan een medische! Waar wil je de tatoeages, welke stijl, hoeveel tijd heeft de tatoeëerder nodig…
   Zou dit overleggen in de tattoo-shop, met de tatoeëerder.
   Kijk nog even op Veilig tatoeëren !

   P. Jansen Jeugdarts

 4. Anoniem

  Ik ben 13 jaar, over 9 dagen 14 en ik heb een tattoe. Ik ben er heel blij mee en zal geen spijt krijgen. De enigste oma die ik had was overleden en mijn vader ging er een tattoe van nemen met het as van mijn oma erin. Ik wilde er ook heel graag een en de afspraak was dat als mijn rapport er goed uitzag ik er een zou krijgen samen met mijn vader. ik heb er natuurlijk over nagedacht met een baan enzo dat dat dan moeilijk kan zijn. dus hebik er voor gekozen om een klein maantje te nemen op mijn enkel, als ik kan mijn schoenen aantrek kan je het niet zien. bij mij zit er trouwens ook as in van mijn oma, en zoals ik al zij. Ik ben 13 en ik weet zeker dat ik er geen spijt van ga krijgen!!

  • JouwGGD

   Beste Anoniem,

   Mooi verhaal, natuurlijk krijgt niet iedereen spijt van een tatoeage!
   Sommige echter wel. Daarom is het wel belangrijk er goed over na te denken.
   Je Oma blijft je Oma, maar je vriend(in) soms niet altijd je vriend(in) zeg maar.
   Blijft nog steeds dat ivm groei op een aantal plaatsten een tatoeage niet handig is.

   P. Jansen Jeugdarts