Meestal begint de puberteit rond je 11e (bij meisjes) en 13e (bij jongens), maar de puberteit kan ook eerder of later beginnen. En bij de een duurt de puberteit langer of korter dan bij de ander.

Als je in de puberteit komt, verandert je lichaam aan de buitenkant en aan de binnenkant.

Hoe je lichaam verandert

Ze zeggen weleens ‘de hormonen gieren door je lijf’. En dat is precies wat er gebeurt in de puberteit. Hormonen zijn de chemische stoffen in je lichaam die allerlei lichaamsprocessen regelen. In de puberteit zorgen hormonen ervoor dat je er volwassener uit gaat zien.

Meisjes krijgen borsten, haren op hun benen, in de oksels en in de schaamstreek. De menstruatie begint. Een andere naam voor menstruatie is ongesteldheid. Vanaf die tijd ben je vruchtbaar en kun je zwanger worden na onbeschermde seks.
Wil je als meisje bijhouden wanneer je menstrueert, dan kun je dat doen met de app Flo Menstruatiekalender. Die kun je downloaden in de playstore en de appstore.

Jongens krijgen in de puberteit baardgroei, schaamhaar en de ‘baard in hun keel’. Dat betekent dat hun stem lager en zwaarder gaat klinken. Je penis en ballen gaan groeien. Je hebt ook weleens een spontane zaadlozing. Dit wordt ook wel een ‘natte droom’ genoemd.

Ook krijgen bijna alle jongens en meisjes een ‘groeispurt’. In korte tijd groei je relatief veel. Dat kan vreemd voelen. Je moet wennen aan je veranderende lichaam. En dat kost tijd. Dat is heel normaal.

Ook je hersenen veranderen

In de puberteit veranderen ook je hersenen, waardoor je dingen anders gaat bekijken dan vroeger. Je wordt gevoeliger voor prikkels, bent sneller afgeleid en vergeet vaker dingen. Ook wordt je misschien verliefd of krijg je zin in seks.

Een wisselend humeur

Niet alleen je lichaam verandert, maar ook je gevoelens veranderen. Doordat je hormonen zo actief zijn, kunnen je emoties heel erg wisselen: het ene moment ben je heel vrolijk en blij, het volgende heel verdrietig en gekwetst. Dat is lastig, maar het hoort er allemaal bij.

Ben ik normaal?

Misschien vraag je je weleens af of anderen je aardig vinden? Of je er ‘normaal’ uitziet? Of de veranderingen in je lichaam normaal zijn? Dit soort vragen en de veranderingen horen bij je puberteit. Je vrienden of vriendinnen hebben waarschijnlijk hetzelfde.

27 reacties

Wil je reageren?

Om het reactieformulier te kunnen tonen, moeten we cookies van derden plaatsen (reCAPTCHA). Als je dit toestaat, klik dan op het kruisje in de boodschap bovenaan de pagina, en druk op F5 om de pagina te verversen.

Wil je je reactie laten verwijderen?
Stuur een mail met toelichting naar redactie@jouwggd.nl.
 1. Sandra

  Hallo,
  Ik heb sinds 1.5 jaar een nieuwe relatie.
  Zelf ben ik moeder van 3 kinderen met genoeg levenservaring. Zijn zoon is 14 jaar oud en hij praat monotoom. Hij is lax, lui en heeft geen normale leven als een puber. Onderneemt niks met vrienden, is game verslaafd en is niet sociaal. Ik heb geprobeerd om aan mijn vriend uit te leggen dat hij vakantie werl miet gaan doen, zidat hij uit zijn comfort zone komt. Maar mijn vriend en zijn ex vrouw delen absoluut niet dezelfde mening. Mijn vriend probeert zijn zoon uit zijn comfort zone te halen en zijn ex houdt hem lekker erin. Hij hoeft niks te leren, net een 6 halen is voldoende op school, hallo/dag ,eggen is voldoende gesprek stof en zo kan ik door gaan. “Werken hoeft niet, is te zwaar voor mijn zoon” En de zoon…die vind alles maar best zolabg hij maar kan gamen, eten, drinken en slapen!
  Hoe kan ik nou helpen? Ik trek het mij zo aan, omdat als hij niet goed begeleidt word door zijn puberteit, dit (negatief) effect zal hebben op heel zijn leven! Dat begrijpen zijn ouders niet. (Met mijn eigen kinderen gaat het zeer goed; ik heb een zeer open relatie met hun)

  • JouwGGD

   Beste Sandra,

   Moeilijke situatie als je vind dat een ander moet veranderen. Meestal is dat onbegonnen werk.
   Zeker indien deze jongen in 2 huizen zich verschillend zou moeten gaan gedragen. Verplaats je eens in hem…
   Indien hij zelf en jullie er toch iets mee willen is zou Kies voor het Kind mogelijk kunnen helpen.

   P. Jansen Jeugdarts

 2. Anoniem

  Ik heb heel erg last van dat je mijn aderen heel goed kan zien bij mijn borsten en een beetje op mijn benen ik voel me hier erg onzeker over kan dit komen door de puberteit? En kan het nog weggaan?

  • Ik

   Ik ben een jongen van 12.
   Ik begin stemoverslag te krijgen.
   Een schaamhaar heb ik al, sinds mn puberteit begonnen mijn ballen ook laag te hangen tosn was ik 10. Ik had toen nog voorvocht nu is het wit. Ik heb ook een snor, ik denk dat, dat komt doordat ik van indonesische afkomst ben. Kan dat kloppen?

   • JouwGGD

    Beste Ik,

    Baardgroei en lichaamsbeharing is afhankelijk van genen en (daarmee) ook van afkomst.
    Dus ja en nee.

    P. Jansen Jeugdarts

   • Anoniem

    Hoi, ik ben een meisje van 17 en heb sinds kort dat mijn tepels een beetje pijn doen. Ik heb wel al een tijdje borsten, 2/3 jaar. Ik heb al van alles opgezocht maar dan kreeg ik allemaal dingen over borstvoeding etc en dat ik niet het geval. Enige idee wat het zou kunnen zijn ?

    • JouwGGD

     Beste Anoniem,

     En zwagerschap is ook niet mogelijk? soms is het ook normale hormonale verandering.
     Indien het aanhoudend is na de menstruatie is het goed om het te laten onderzoeken bij de huisarts.

     P. Jansen Jeugdarts

 3. daan

  Hallo ik ben 14 jaar oud en word dit jaar 15. (datum wil ik liever anoniem houden.)
  Mijn vraag is of mijn penis nog gaat groeien, want hij is volgens mij niet al te groot. vrienden van mij hebben het daarbeneden groter.
  in erechtie rond de 13 cm.
  met vriendelijke groet van anoniem

  • JouwGGD

   Beste Daan,

   Penislengte is de lengte van je penis. Je meet de penis vanaf de bovenkant bij de buik waar je penis begint, tot het topje van je eikel.
   Een slappe penis is tussen de 6 en 13 centimeter lang. Een stijve penis is ergens tussen de 12 en 21 centimeter lang. Een kleinere penis wordt bij een erectie naar verhouding groter dan een langere penis. Meestal groeit de penis tussen je elfde en je vijftiende jaar, maar het kan erg van jongen tot jongen verschillen.
   Veel jongens maken zich zorgen of hun penis wel groot genoeg is. Nergens voor nodig! Met een grote penis heb je niet per se betere seks dan met een kleine.

   P. Jansen Jeugdarts

 4. anoniem

  Hai ik vroeg me af of je kan constateren wanneer je uit de puberteit komt als je weet wanneer die begon? Ik heb namelijk heel erg last van puistjes en wil weten wanneer die eindelijk weggaan.

  • JouwGGD

   Beste anoniem,

   Acne vulgaris, kortweg acne genoemd, is de medische term voor jeugdpuistjes. Vrijwel iedereen krijgt in de puberteit acne. Bij de één zijn het enkele puistjes, bij de ander is het een uitgebreide huidaandoening die veel psychische problemen kan geven en het plezier in het dagelijks leven kan vergallen. Acne kan soms ook na de puberteit blijven bestaan of pas op volwassen leeftijd beginnen.

   Puberteit heeft niet bij iedereen een vaste duur. De acne volgt ook niet precies de puberteit. Lees deze informatie (link) en kijk wat je kan doen (of juist moet laten).

   P. Jansen Jeugdarts

 5. Mo

  Mijn dochter is 13 jaar heeft al 2 jaar borsten okselhaar en schaamhaar. Ze begint nu vaker over hoofdpijn te klagen. Kan het zijn dat de mentruatie er aan zit te komen. (had dat er al niet moeten zijn aangezien ze al 2 jaar borsten en haargroei heeft?)

 6. anoniem

  hallo ik ben 12 jaar en ik heb soms last van dipjes en op het ene moment ben ik vrolijk en blij en op het andere moment somber en stom is dat normaal en ik denk ook steeds aam volwasen zijn en aan de toekomst is dit goed of dat of niet of toch wel en soms voel ik me echt raar en verward kan j me helpen please?

 7. Morgan

  Ik ben transgender, man naar vrouw, 15 jaar oud, en ben sinds december uit naar familie en bezig met sociale transitie. Vandaag is dag 126/540 verwachte dagen dat ik moet wachten voor slechts een intake bij het AMC. Ik ben onwijs bang voor alles dat mijn “normale” mannelijke puberteit me nog aan kan doen. Ik heb al last van gezichts- en beenbeharing en mijn stem is getrained nadat mijn stem zwaarder werd. Moet ik me nog zorgen maken, of is het allemaal al geweest?

  • JouwGGD

   Beste Morgan,

   Ik denk dat je deze zorgen het beste kan aangeven bij de professionals van het AMC.
   Goed om met hun alle gevoelen, angsten en vooruitzichten te bespreken en daarvoor de behandel opties aan te koppelen.
   Mooi dat je dit zo kan delen op het forum en daarmee ook mogelijk andere jongeren in een zelfde situatie, jouw inzichten en gevoelens deelt.
   Mogelijk dat je de site van transvisie al kent, maar anders geeft die ook heel veel informatie en nieuws.

   P. Jansen Jeugdarts