Veranderingen in de puberteit

In de puberteit verandert er veel in je lichaam. Ook je stemming en gevoelens veranderen. Je kunt je er soms flink onzeker en onhandig door voelen.

Meestal begint de puberteit rond je 11e (bij meisjes) en 13e (bij jongens), maar de puberteit kan ook eerder of later beginnen. En bij de een duurt de puberteit langer of korter dan bij de ander.

Als je in de puberteit komt, verandert je lichaam aan de buitenkant en aan de binnenkant.

Hoe je lichaam verandert

Ze zeggen weleens ‘de hormonen gieren door je lijf’. En dat is precies wat er gebeurt in de puberteit. Hormonen zijn de chemische stoffen in je lichaam die allerlei lichaamsprocessen regelen. In de puberteit zorgen hormonen ervoor dat je er volwassener uit gaat zien.

Meisjes krijgen borsten, haren op hun benen, in de oksels en in de schaamstreek. De menstruatie begint. Een andere naam voor menstruatie is ongesteldheid. Vanaf die tijd ben je vruchtbaar en kun je zwanger worden na onbeschermde seks.
Wil je als meisje bijhouden wanneer je menstrueert, dan kun je dat doen met de app Flo Menstruatiekalender. Die kun je downloaden in de playstore en de appstore.

Jongens krijgen in de puberteit baardgroei, schaamhaar en de ‘baard in hun keel’. Dat betekent dat hun stem lager en zwaarder gaat klinken. Je penis en ballen gaan groeien. Je hebt ook weleens een spontane zaadlozing. Dit wordt ook wel een ‘natte droom’ genoemd.

Ook krijgen bijna alle jongens en meisjes een ‘groeispurt’. In korte tijd groei je relatief veel. Dat kan vreemd voelen. Je moet wennen aan je veranderende lichaam. En dat kost tijd. Dat is heel normaal.

Ook je hersenen veranderen

In de puberteit veranderen ook je hersenen, waardoor je dingen anders gaat bekijken dan vroeger. Je wordt gevoeliger voor prikkels, bent sneller afgeleid en vergeet vaker dingen. Ook wordt je misschien verliefd of krijg je zin in seks.

Een wisselend humeur

Niet alleen je lichaam verandert, maar ook je gevoelens veranderen. Doordat je hormonen zo actief zijn, kunnen je emoties heel erg wisselen: het ene moment ben je heel vrolijk en blij, het volgende heel verdrietig en gekwetst. Dat is lastig, maar het hoort er allemaal bij.

Ben ik normaal?

Misschien vraag je je weleens af of anderen je aardig vinden? Of je er ‘normaal’ uitziet? Of de veranderingen in je lichaam normaal zijn? Dit soort vragen en de veranderingen horen bij je puberteit. Je vrienden of vriendinnen hebben waarschijnlijk hetzelfde.

In jouw regio

Sommige delen van deze website verschillen per regio. Selecteer de GGD bij jou in de buurt zodat wij jou lokale tips en links kunnen tonen.

Selecteer de GGD in jouw regio

Gerelateerd

Reacties

 1. Hoi, ik ben Anna ik zit op de school De Driebond en ik heb het tijdens topondenemers over groeispurt en ik vroeg me af of u nog informatie heeft over het onderwerp groeispurt.
  ik zie graag een reactie van u tegemoet!

  Anna
 2. ik vind dat jullie het heel goed uitleggen bedankt daarvoor

  anoniem
 3. Ik ben 20 en ben al enige tijd onzeker over mijn borsten en ik denk dat de stevigheid ook echt afneemt. Ik heb een grotere cup, maar beslist geen volle borsyen. Wat kan ik hiermee doen?

  S
 4. Kan het kloppen dat op een gegeven moment de neus van de puber vrij groot lijkt in verhouding tot het gezicht? Komt dit nog een beetje in verhouding?

  Erik
  • Beste Erik,

   Wat ik kan vinden is het volgende: Je neus blijft groeien net als je oren.
   Of dan tijden een gedeelte van de puberteit je neus in verhouding sneller is gaan groeien, kan ik niet bevestigen. De verhoudingen veranderen wel met de leeftijd. Een baby gezicht is in andere verhoudingen dan het gezicht van een volwassene of ouder iemand.

   P. Jansen Jeugdarts

   JouwGGD
 5. Hoi,
  Ik ben 14 jaar en ik ben aan het begin van mijn ongesteldheid, kheb alleen nog maar donder bruin bloed. alleen ik krijg nu (rode) bultjes rond mijn tepels en onder mijn oksels krijg ik puistjes en ook bultjes. Wat is dat en wat moet ik eraan doen?

  Anoniem
  • Beste Anoniem,

   Is dit niet de invloed van de hormonen die hun werk aan het doen zijn?
   Op de website van sense.info vind je veel informatie over veranderingen tijdens de puberteit.

   P. Jansen Jeugdarts

   JouwGGD
 6. geen idee of dit de goede catagorie is, maar
  ik heb enorme groeistrepen/stretch marks op mn rug, en bij de bovenkant van mn benen (eentje zit zelfs op mn knie wtf)
  is daar een middel tegen? ik v o e l gewoon de kloof tussen mn huid op mn rug
  ik ben er al mee naar de huisarts gegaan
  gaan ze ooit weg? of moet ik altijd bangzijn om te gaan zwemmen

  ella

Wil je reageren?

Om het reactieformulier te kunnen tonen, moeten we cookies van derden plaatsen (reCAPTCHA). Als je dit toestaat, klik dan op het kruisje in de boodschap bovenaan de pagina, en druk op F5 om de pagina te verversen.