Als je in de puberteit komt verandert je lichaam aan de buitenkant en ook aan de binnenkant. Meestal rond je 11e (bij meisjes) en 13e (bij jongens), maar vaak ook eerder of later, begint je lichaam zich te ontwikkelen.

De hormonen gieren door je lijf

Ze zeggen weleens ‘de hormonen gieren door je lijf’. Dat gebeurt inderdaad in je puberteit. Hormonen zijn de chemische stoffen in je lichaam die lichaamsprocessen regelen. Je gaat er volwassener uitzien. Meisjes krijgen borsten, beharing op de benen,oksels en in de schaamstreek. De menstruatie (ongesteldheid) komt op gang. Hierdoor wordt je vruchtbaar en kun je zwanger worden.
Jongens krijgen baardgroei, schaamhaar en de ‘baard in hun keel’, een lage, zwaardere stem. Je penis en ballen gaan groeien. Je hebt weleens een spontane zaadlozing (natte droom).

Ook je hersenen veranderen

In deze fase van je leven veranderen je hersenen, waardoor je dingen anders gaat bekijken dan vroeger. Je wordt gevoeliger voor prikkels, kunt snel afgeleid zijn, en (tijdelijk) van alles vergeten.

Je voelt je onzeker

Misschien vraag je je weleens af of anderen je aardig vinden? Of  je er ‘normaal’ uitziet? Dit soort vragen horen bij je puberteit. Je vrienden hebben waarschijnlijk hetzelfde.

Een wisselend humeur

Niet alleen je lichaam verandert, maar ook je gevoelens. Doordat je hormonen zo actief zijn, kunnen je emoties heel erg wisselen: het ene moment ben je heel vrolijk en blij, het volgende verdrietig en gekwetst. Het is lastig, maar het hoort er allemaal bij. Ook verliefdheid hoort bij de puberteit. Dat vreemde gevoel dat ze ook wel vlinders in je buik noemen.

Normaal

Aan al die veranderingen in je lichaam moet je wennen. Je kunt je er soms flink onzeker en onhandig door voelen. Het belangrijkste om te weten is dat het normaal is. Het hele proces van lichamelijk volwassen en geslachtsrijp worden, duurt ongeveer 2 jaar.

26 reacties

Wil je reageren?

Om het reactieformulier te kunnen tonen, moeten we cookies van derden plaatsen (reCAPTCHA). Als je dit toestaat, klik dan op het kruisje in de boodschap bovenaan de pagina, en druk op F5 om de pagina te verversen.

Wil je je reactie laten verwijderen?
Stuur een mail met toelichting naar redactie@jouwggd.nl.
 1. Morgan

  Ik ben transgender, man naar vrouw, 15 jaar oud, en ben sinds december uit naar familie en bezig met sociale transitie. Vandaag is dag 126/540 verwachte dagen dat ik moet wachten voor slechts een intake bij het AMC. Ik ben onwijs bang voor alles dat mijn “normale” mannelijke puberteit me nog aan kan doen. Ik heb al last van gezichts- en beenbeharing en mijn stem is getrained nadat mijn stem zwaarder werd. Moet ik me nog zorgen maken, of is het allemaal al geweest?

  • JouwGGD

   Beste Morgan,

   Ik denk dat je deze zorgen het beste kan aangeven bij de professionals van het AMC.
   Goed om met hun alle gevoelen, angsten en vooruitzichten te bespreken en daarvoor de behandel opties aan te koppelen.
   Mooi dat je dit zo kan delen op het forum en daarmee ook mogelijk andere jongeren in een zelfde situatie, jouw inzichten en gevoelens deelt.
   Mogelijk dat je de site van transvisie al kent, maar anders geeft die ook heel veel informatie en nieuws.

   P. Jansen Jeugdarts

 2. D

  Hoi, ik ben 15 (bijna 16) en ik heb al sinds mijn 12e borsten en ben sinds mijn 13e ongesteld. Alleen ben ik gevoelsmatig nog helemaal niet in de puberteit. Ik val niet op jongens en/of meisjes en als ik op internet lees over de gedragingen van pubers dan herken ik mijzelf daar niet in. Mijn psycholoog op school en sommige mensen in mijn familie zijn mij zowat aan het dwingen om iemand leuk te moeten vinden. Ze proberen mij een relatie in te duwen. Terwijl ik daar helemaal niet op zit te wachten.

  Ze zeggen van, “het is niet normaal om op jouw leeftijd geen sexuele of romantische gevoelens te hebben” of ze zeggen “je mag het eerlijk zeggen als je op meisjes valt” maar Ik heb totaal geen sexuele of romantische gevoelens. Is dat normaal op mijn leeftijd?

  • JouwGGD

   Beste D,

   De puberteit is een lichamelijke en geestelijke ontwikkeling naar volwassenheid.
   Er is niet echt een vast punt voor begin en eind. Er zijn ook geen vaste regels over op wie je verliefd zou moeten worden en op welke leeftijd.
   Als jij er nog niet klaar voor bent, dan ben jij er nog niet klaar voor! Soms is het goed om dat duidelijk te vertellen.

   P. Jansen Jeugdarts

  • Lydia

   Beste d
   Mijn verhaal lijkt heel veel op jouw verhaal. Ik was 21toen ik voor het eerst interesse kreeg in sex en relaties. Daar is niks mis mee. Ik weet waar je doorheen gaat want ik had ook zo’n psycholoog die dat zei. Ik snap dat als zo’n psycholoog dat zecht dat je, je dan gelijk onzeker voelt maar zo’n dokter weet ook niet alles.

   En ook als je op meisjes valt dan is dat ook niet erg. Tenminste het klinkt alsof je familie dat gewoon accepteert. Ik kwam er op mijn 22e achter dat ik bisexueel ben en nu ben ik al bijna een jaar samen met mijn vriendin. (Ik ben nu 24)

   Met vriendelijke groet
   Lydia

   PS. Maak je geen zorgen😘

  • Syl

   Hoi, ik vind het echt erg dat je zo n richting op wordt geduwd.
   Het is helemaal niet raar dat je deze gevoelens nu nog niet hebt. Ik vind je heel slim en moedig hoe jij dit verwoord en jij lijkt me juist iemand die heel goed weet wat je gelukkig maakt. Juist door de omgeving wordt jij van je ware ik weggeleid. Laat dat vooral niet gebeuren. Want dan bestaat de kans dat je in de toekomst ook
   eerst kijkt wat n ander blij maakt. Ik wil zeggen: blijf vooral je pure zelf en probeer op zoek te gaan naar je innerlijke stem, wat zegt die?
   Jij komt er heus hoor en deze periode zal je kennis geven waar je de rest van je leven plezier aan kan gebleven. En ga is naar je huisarts en leg eens voor om ook s met
   een andere pycholoog te praten,
   Twee weten meer dan èèn.
   Go for it Girl !

  • Hilda

   Beste D,

   Ik hoop dat je al wat antwoorden hebt weten te vinden. Ik wil je als eerste zeggen dat ik het goed en knap van je vindt dat je hier je vragen stelt. Zat mensen die dat niet durven.
   Gevoelens, zowel seksueel als romantisch zijn voor iedereen anders en ontzettend ingewikkeld. Kijk alleen maar naar het aantal boeken en films dat er over is geschreven. Je hebt misschien wel gemiddelden maar “normaal” ik denk niet dat we in gevoelens kunnen spreken over normalen. Alleen onze eigen normalen. Ik praat veel met jongeren over seks en relaties en bij iedereen is het weer anders, hebben andere vragen en andere gevoelens. Het aller belangrijkste is dat jij kunt aangeven wat je wel en niet wilt/ fijn vindt en die grenzen bewaakt. Als jij niet verliefd wordt, wordt je niet verliefd, ga je geen relatie, heb je geen seks. Allemaal jou keuzes en grenzen. En daar hoef jij voor niemand van af te wijken. Als je benieuwd bent naar je eigen identiteit op het gebied van seksualiteit, dan zijn daar heel veel verschillende tools in ontwikkeling. Naar mijn mening zijn de beste tools, de tools die uitgaan van spectrums. Dit wil zeggen de wereld bestaat niet uit dit of dat/ zwart of wit, maar er zijn verschillende opties die niet vast staan voor de rest van je leven maar veranderen over tijd. Ik ben bijvoorbeeld helemaal niet snel verliefd. In de 30 jaar dat ik nu leef ben ik vijf keer echt verliefd geweest en heb ik één keer een relatie gehad. Ik heb met de tool van de genderbreadpop https://www.genderbread.org/ ontdekt dat ik geen gevoel heb bij gender. Niet dat van mezelf of dat van een ander. Dit betekend dat ik gevoelens voor iedereen kan ontwikkelen ongeacht geslacht. Maar dat betekende weer niet dat ik als puber op iedereen verliefd werd. Sterker nog, ik werd niet verliefd. Op mijn 18de werd ik voor het eerst echt verliefd. Daarvoor heb ik functioneel gedaan als of ( ik wilde er bij horen en wou dat ik zo sterk en slim was als jij om te zeggen nee, ik ga eerst vragen bij de GGD of dit wel zo raar is. Nou, het is het niet!)
   In de jaren als trainer en voorlichter over seksualiteit en seksuele diversiteit en als jongeren coach ben ik heel veel verschillende soorten jongeren tegen gekomen. Sommige hadden hun eerste seksuele gevoelens pas rond hun twintigste, anderen hebben ze nooit gekregen en benoemen zichzelf nu als a-seksueel, weer anderen worden heel snel verliefd en worden daar weer onzeker van omdat ze zich daardoor snel laten gebruiken (omdat ze geen nee kunnen zeggen tegen de persoon waar de gevoelens voor zijn, bang voor afwijzing). Dus hou je vast aan je sterke karakter om je grenzen te bewaken. Weet dat het niet raar is en ga rustig (als je hier aan toe bent) voor je zelf bedenken wat je voelt en weet dat daarin van alles mogelijk is betreft seksuele diversiteit. Misschien val je op meisjes, misschien wel niet, misschien val je op niemand, misschien val jij alleen op die ene persoon die je nog moet tegenkomen. Misschien, misschien. Feit is, je bent jezelf en uiteindelijk is dat wat we allemaal echt willen worden, ons zelf.