Meestal begint de puberteit rond je 11e (bij meisjes) en 13e (bij jongens), maar de puberteit kan ook eerder of later beginnen. En bij de een duurt de puberteit langer of korter dan bij de ander.

Als je in de puberteit komt, verandert je lichaam aan de buitenkant en aan de binnenkant.

Hoe je lichaam verandert

Ze zeggen weleens ‘de hormonen gieren door je lijf’. En dat is precies wat er gebeurt in de puberteit. Hormonen zijn de chemische stoffen in je lichaam die allerlei lichaamsprocessen regelen. In de puberteit zorgen hormonen ervoor dat je er volwassener uit gaat zien.

Meisjes krijgen borsten, haren op hun benen, in de oksels en in de schaamstreek. De menstruatie begint. Een andere naam voor menstruatie is ongesteldheid. Vanaf die tijd ben je vruchtbaar en kun je zwanger worden na onbeschermde seks.
Wil je als meisje bijhouden wanneer je menstrueert, dan kun je dat doen met de app Flo Menstruatiekalender. Die kun je downloaden in de playstore en de appstore.

Jongens krijgen in de puberteit baardgroei, schaamhaar en de ‘baard in hun keel’. Dat betekent dat hun stem lager en zwaarder gaat klinken. Je penis en ballen gaan groeien. Je hebt ook weleens een spontane zaadlozing. Dit wordt ook wel een ‘natte droom’ genoemd.

Ook krijgen bijna alle jongens en meisjes een ‘groeispurt’. In korte tijd groei je relatief veel. Dat kan vreemd voelen. Je moet wennen aan je veranderende lichaam. En dat kost tijd. Dat is heel normaal.

Ook je hersenen veranderen

In de puberteit veranderen ook je hersenen, waardoor je dingen anders gaat bekijken dan vroeger. Je wordt gevoeliger voor prikkels, bent sneller afgeleid en vergeet vaker dingen. Ook wordt je misschien verliefd of krijg je zin in seks.

Een wisselend humeur

Niet alleen je lichaam verandert, maar ook je gevoelens veranderen. Doordat je hormonen zo actief zijn, kunnen je emoties heel erg wisselen: het ene moment ben je heel vrolijk en blij, het volgende heel verdrietig en gekwetst. Dat is lastig, maar het hoort er allemaal bij.

Ben ik normaal?

Misschien vraag je je weleens af of anderen je aardig vinden? Of je er ‘normaal’ uitziet? Of de veranderingen in je lichaam normaal zijn? Dit soort vragen en de veranderingen horen bij je puberteit. Je vrienden of vriendinnen hebben waarschijnlijk hetzelfde.

16 reacties

Wil je reageren?

Om het reactieformulier te kunnen tonen, moeten we cookies van derden plaatsen (reCAPTCHA). Als je dit toestaat, klik dan op het kruisje in de boodschap bovenaan de pagina, en druk op F5 om de pagina te verversen.

Wil je je reactie laten verwijderen?
Stuur een mail met toelichting naar redactie@jouwggd.nl.
 1. ella

  geen idee of dit de goede catagorie is, maar
  ik heb enorme groeistrepen/stretch marks op mn rug, en bij de bovenkant van mn benen (eentje zit zelfs op mn knie wtf)
  is daar een middel tegen? ik v o e l gewoon de kloof tussen mn huid op mn rug
  ik ben er al mee naar de huisarts gegaan
  gaan ze ooit weg? of moet ik altijd bangzijn om te gaan zwemmen

 2. Anoniem

  Hoi ik ben een meisje van 12 en als ik mijn tepels ergens tegenaan stoot krijg ik een soort blauwe plek gevoel daar (het word niet blauw). Hoe kan dit en is dit ernstig??

   • JouwGGD

    Beste a,

    Je hele leven sta je onder invloed van hormonen, en dus kan het ook weer minder worden/ weg trekken.

    P. Jansen Jeugdarts

  • JouwGGD

   Beste anoniem,

   Haargroei is bij iedereen anders. Ook bij meisjes kan haar zitten op plekken waarvan ze het niet verwachten.
   Sommige meisjes epileren of scheren dit. Er zijn soms ook permanentere oplossingen indien het heel veel is.

   P. Jansen Jeugdarts

 3. OP

  ik ben een meisje en ik ben net voor het eerst ongesteld geworden nu gebeurd het voor de 6de keer en ik moet er nog een beetje aan wennen want eerst voelde ik helemaal niks maar nu steeds meer aan buikpijn en pms en dat soort dingen ik word ook duizelig maar ik weet of het daar door komt of iets anders (en ik ben het type om alles op te zoeken op google en te paniekeren) lang verhaal kort heeft mijn duilzigheid met mijn menstruatie te maken of moet ik naar de huisarts

  • JouwGGD

   Beste OP,

   Ook met menstruatie klachten mag je die gewoon bespreken met de huisarts. Die kan dan bv ook nog even een bloeddruk meten.

   P. Jansen Jeugdarts

 4. Noah

  Hallo,
  Ik ben nu 17 jaar oud en ik ben heel vroeg in de puberteit gekomen (8 jaar, misschien zelfs eerder). Ik heb hier dus geen behandeling voor gekregen en nu ben ik 1.68 ipv mijn streeflengte van 179 en mijn groeilijn van voor de groeispurt zat boven de groeilijn richting 180 . Terwijl ik vroeger opmerkingen kreeg over dat ik zo vroeg was met alles en wel iets volwassens had, krijg ik nu regelmatig de opmerking dat ik lijk op een 13-jarige. Ik zelf denk dat ik een te vroege puberteit heb gehad, maar mijn ouder willen het nog niet helemaal geloven. Nu is mijn vraag dus of ik niet eens mijn hormonen moet gaan laten checken, omdat het dus volgens mij met mijn te vroege puberteit is misgegaan die niet is behandeld.

  • JouwGGD

   Beste Noah,

   Vroege puberteit kan een normale variatie zijn, de vraag is of dit daadwerkelijk heeft plaatsgevonden.
   De jeugdarts kan nog een keer met je naar de groeicurve kijken met uitleg daarbij over normale groei. Indien er aanwijzingen zijn om aan een hormoon probleem te denken (neem aan dat je inmiddels wel secundaire geslachtskenmerken ontwikkeld hebt), kan de jeugdarts je doorverwijzen.

   P. Jansen Jeugdarts

 5. Sanne

  Hoi
  Mijn zoon is bijna 9 jaar en hij heeft inmiddels wat zweet geur en kan zomaar down en chagrijnig zijn. Ikzelf en anderen hebben tijdens gesprekken net hem het gevoel dat we met een puber zijn. Kan het al ZO vroeg beginnen, de puberteit of is het toch een soort van pre pubertijd?

  • JouwGGD

   Beste Sanne,

   Jongens: Bij jongens is start van de puberteit vóór het negendejaar te vroeg. Vroegtijdige groei van pubesbeharing zonder tekenen van
   borst- of testisontwikkeling heeft geen relatie met een te vroege
   centrale puberteitsontwikkeling en wordt premature pubarche
   genoemd. Dit is een onschuldige beeld.

   Handig is om een afspraak met de huisarts te maken en deze kan met eenvoudig lichamelijk onderzoek bepalen of er verdere diagnostiek moet plaatsvinden.

   P. Jansen Jeugdarts