Als je in de puberteit komt verandert je lichaam aan de buitenkant en ook aan de binnenkant. Meestal rond je 11e (bij meisjes) en 13e (bij jongens), maar vaak ook eerder of later, begint je lichaam zich te ontwikkelen.

De hormonen gieren door je lijf

Ze zeggen weleens ‘de hormonen gieren door je lijf’. Dat gebeurt inderdaad in je puberteit. Hormonen zijn de chemische stoffen in je lichaam die lichaamsprocessen regelen. Je gaat er volwassener uitzien. Meisjes krijgen borsten, beharing op de benen,oksels en in de schaamstreek. De menstruatie (ongesteldheid) komt op gang. Hierdoor wordt je vruchtbaar en kun je zwanger worden.
Jongens krijgen baardgroei, schaamhaar en de ‘baard in hun keel’, een lage, zwaardere stem. Je penis en ballen gaan groeien. Je hebt weleens een spontane zaadlozing (natte droom).

Ook je hersenen veranderen

In deze fase van je leven veranderen je hersenen, waardoor je dingen anders gaat bekijken dan vroeger. Je wordt gevoeliger voor prikkels, kunt snel afgeleid zijn, en (tijdelijk) van alles vergeten.

Je voelt je onzeker

Misschien vraag je je weleens af of anderen je aardig vinden? Of  je er ‘normaal’ uitziet? Dit soort vragen horen bij je puberteit. Je vrienden hebben waarschijnlijk hetzelfde.

Een wisselend humeur

Niet alleen je lichaam verandert, maar ook je gevoelens. Doordat je hormonen zo actief zijn, kunnen je emoties heel erg wisselen: het ene moment ben je heel vrolijk en blij, het volgende verdrietig en gekwetst. Het is lastig, maar het hoort er allemaal bij. Ook verliefdheid hoort bij de puberteit. Dat vreemde gevoel dat ze ook wel vlinders in je buik noemen.

Normaal

Aan al die veranderingen in je lichaam moet je wennen. Je kunt je er soms flink onzeker en onhandig door voelen. Het belangrijkste om te weten is dat het normaal is. Het hele proces van lichamelijk volwassen en geslachtsrijp worden, duurt ongeveer 2 jaar.

32 reacties

Geef jouw reactie

Geef jouw reactie

 1. annoG

  ik ben een jongen van 14 ik heb geen oksel haar helemaal niks en hoge stem enz maar ik ga niet tegen me ouders zeggen waneer zei in de puberteit waren want ik schaam me ervoor dat ik nog niet in de puberteit ben

  • JouwGGD

   Beste annoG,

   Het is makkelijk zeggen, maar je schamen omdat je nog niet in de puberteit zit is niet nodig. Het is niet dat je dit zelf kan bepalen, wanneer je in de puberteit komt.
   De puberteit begint bij jongens met de groei van de testikels (zaadballen). Indien je nog geen ontwikkeling hebt is verder onderzoek wel aan te raden. Ga anders eerst eens naar de Jeugdarts. Deze heeft een doktersgeheim en kan je dus veilig mee praten.

   P. Jansen Jeugdarts

 2. Anoniempje

  Hoi ik ben een meisje van 13 zit in de 1e en ben sinds groep 6 ongesteld en ben maar 1.57 of 1,58 ofzo alle meisjes zijn al een kop groter dan ik 🙁 zelfs mijn zus en zusje zijn groter dan ik 🙁 ik had ook is een keer een test gedaan dat ik de lengte van mn ouders moest invullen en toen kwam eruit dat ik 1,63 moet zijn en zo lang is mijn zus. Dus groei ik nog of niet?? en kan ik zelf nog wat aan mn lengte doen bijv melk drinken ofzo

  • JouwGGD

   Beste Anoniempje,

   Heb je het dan alleen over de Target Hight die je hebt bekeken of de TNO groeicalculator. De TH is alleen afhankelijk van je ouder lengte, dus voor jouw en je zus gelijk. De TNO groei calculator neemt een beetje jouw groei mee.
   Indien je het nog beter wil weten kan je het beste met alle groeigegevens naar de Jeugdarts en die kan het dan inschatten. Algemene regel is dat je na de menstruatie ongeveer nog 6-9 cm groeit. Gezond eten is altijd goed, maar zal je eindlengte niet veel meer beïnvloeden.

   P. Jansen Jeugdarts

 3. Jan

  Beste Arts,
  Ik ben in de puberteit en het valt me op dat ik een erg dik gezicht heb gekregen, dikke wangen en een beetje een onderkin. Ook zie je mijn kaaklijn nauwelijks . Mijn ouders denken dat het te maken heeft met de puberteit en het vanzelf weer bij trekt maar is dat eigenlijk wel zo?

  bedankt,
  Groet Jan

  • JouwGGD

   Beste Jan,

   Ook het gezicht verandert tijdens de puberteit: het hele gezicht wordt groter, maar het voorhoofd groeit het minst. Daardoor verliest het gezicht zijn kinderlijke trekken en wordt het een ‘volwassen’ gezicht.
   Dat het alleen dikker zou worden kan ik niet echt plaatsen, veranderen gaat het zeker.

   P. Jansen Jeugdarts

 4. Pieter

  Hi Arts,

  Door de pubertijd is mijn gezicht een beetje asymmetrisch geworden. Mijn ene kaak is breder dan de ander. Zou dit in de loop van de pubertijd weer normaal groeien? En tot welke leeftijd je gezicht groeien? Zie er erg jong uit voor een 16 jarige ;).

  Alvast bedankt,
  Gr PT

  • JouwGGD

   Beste Pieter,

   Je hele gezicht groeit in de puberteit, de ene is sneller dan de andere. Iedereen is wel een beetje asymmetrisch. Meestal valt het jezelf meer op dan een ander. Groei kan je niet makkelijk beïnvloeden. De een is groot de ander klein. Aangezien je er nog jong uit ziet (wat bij sommige langer blijft dan bij andere) zou het best kunnen zijn dat je laat in de puberteit bent gekomen. Maak je je zorgen, kan je altijd naar de Jeugdarts via school.

   P. Jansen Jeugdarts

 5. Anoniem

  Beste,
  Ik ben 17 jaar. Ik heb volgens mij vrij uitgezette schaamlippen en ik heb altijd afscheiding. Ik draag vrijwel elke dag inlegkruisjes o.i.d. omdat ik bang ben dat het door mijn broek komt. Is dit normaal? Ik ben niet opgewonden, en buiten school en werk loop ik zoveel mogelijk zonder inlegkruisjes o.i.d.

 6. ANONIEM

  Hey

  Ik ben een jongen van 14 en ik ben 156, ik heb absoluut geen idee wanneer mijn puberteit/groeispurt begint want de signalen van puberteit zijn afwijkend bijvoorbeeld had ik 2 weken geleden een paar dagen achter elkaar s’avonds extreme honnger, maar nu niet meer.Ik heb ook geen last van puistjes maar ik heb wel okselhaar en begin schaamhaar te krijgen.(btw betekent het iets als sommige schaamhaar zwart is en ander schaamhaar wit?) Ook is mijn stem lager geworden dan sinds ik 12 was maar ik heb niet het gevoel dat dit de baard in de keel is want ik heb nog geen adamsappel. Zijn er manieren om erachter te komen wanneer de puberteit begint die niet te maken hebben met de signalen (puistjes, honger)?

  P.S ik weeg nu 52.4 kilo is dat goed of slecht voor mijn lengte/leeftijd. Als dat zo is, hebben jullie tips voor afvallen??

 7. ANONIEM

  Hoi!
  Ik heb denk ik nu 2 jaar op dezelfde plek schaamhaar, en het groeit niet verder. Mijn okselhaar groeit wel normaal. Ik durf er niet over te praten met anderen. Ik ben 13 en nog steeds niet ongesteld.

 8. annoniem

  hoi ik ben een jongen van 13 ik heb nog niks van de pubertijd heen okselhaar een kleine en neregens haar is dit wel goed

  • Jouwggd Arts

   Beste Annoniem,

   Indien de puberteit later is dan normaal, spreken we over Pubertas tarda. Dit wordt meestal niet behandelt. Indien je je zorgen maakt of je wel in de puberteit komt of dat je er nu last van hebt, is het goed om naar een huisarts te gaan of de jeugdarts.
   Soms is het ook genetisch bepaald (weten je ouders nog wanneer ze in de puberteit kwamen).
   De jeugdarts heeft ook de groeicurve en kan kijken hoe lang je ongeveer gaat worden.

   P. Jansen Jeugdarts

 9. leon

  Hallo, ik ben een jongen van 15 jaar, Sinds kort(3 maanden) heb ik last van verwarrend gevoel in me hoofd. zijn dit gewoon hormonen, en heeft dit met veranderingen te maken van emoties of groei?

  • Jouwggd Arts

   Beste Leon,

   Wat noem je verwarrend gevoel? Natuurlijk maak je veel veranderingen door in de puberteit en geeft dat soms verwarring.
   Heb je het wel eens met iemand besproken?

   P. Jansen Jeugdarts

 10. Ananiem

  Hallo, ik ben een jongen van 14 jaar, bijna 15.
  Ik zit nog steeds niet in de pupertijd en ik klink als een kind van 12, ik schaam me hier een beetje voor want al mijn vrienden zijn al veer groter en hebben een zwaardere stem, hoe kan dit?! 🙁

 11. Anoniem

  Hoi ik ben 14 en mijn verstandskies is aan het doorkomen, betekend dat dat ik aan het einde van de puberteit ben want ik ben al een anderhalfjaar ongesteld maar ben nog maar 1.57 en heb nog bijna geen borsten. Ik ben bang dat ik niet meer groei

 12. anoniem

  hallo,
  ik ben een jongen van 15 jaar en ik zit met een probleem.
  ik denk de hele tijd dat ik homo ben.
  het begon op een moment tijdens het masturberen dat ik een seks met een man dacht en sindsdien denk ik de hele tijd dat ik homo ben.
  het is zeg maar een soort “kwaad tot erger” gegaan.
  ik ben er echt heel erg mee bezig de hele dag door!
  ik krijg ook soms een erectie als ik aan sex met een man denk.

  is dit de puberteit of ben ik echt homo?????

 13. Gelieve geen naam

  Hallo, ik ben bijna 14 jaar en heb erg veel moeite met mijn neus… Mijn neus is erg breed en het ergerd me heel erg.
  Ook werd ik wel eens gepest over mijn neus, en hoe vaker ik bijvoorbeeld een selfie probeer te nemen, hoe meer ik begin te twijfelen aan mezelf. Ik weet dat mijn neus nog moet groeien en dat soort dingen maar dit zit me zo dwars. Ik ben meestal wel zelf verzekerd want ik heb ook eigenschappen waar ik wel trots op ben. Maar ik vind het gewoon afschuwlijk.

  Groeten…

  • Jouwggd Arts

   Beste Gelieve geen naam,

   Online komen er steeds meer berichten over de onzekerheid op online media. Het gaat er niet om of je op sociale media een goede, mooie , veel ge-liked-te selfie kan zetten. Het gaat erom of je goed in je vel zit. Daar doet de negatieve berichtgeving op sociale media juist weer veel mee. Zelfs het niet krijgen van positieve feedback, doet daar veel mee.
   Ik zou focussen op de positieve kanten en je niet te veel zorgen maken over de negatieve, nobody is perfect.
   leukgenoeg-je-bent-meer-dan-de-berichten-die-je-post Een blog over #Leukgenoeg

   P. Jansen Jeugdarts

 14. anoniem

  Hoiii. Ik ben een meisje van 14 jaar en al in de puberteit.. Ik heb dit jaar erg veel mee gemaakt. 2 meisjes die ik kende hebben dit jaar zelfmoord gepleegd, 1tje had haar zelf opgehangen en de ander voor een trein gesprongen. Ook heb ik eind maart iemand voor de trein zien springen. Ik zit hier nog steeds mee en kan ook niet meer gewoon naar het geluid van een trein luisteren of naar een trein kijken. Ik zit hier best erg mee. Zou ik hier voor naar een psycholoog moeten? Of gaat het vanzelf over?

  Groetjes.

  • Jouwggd Arts

   Beste anoniem,

   Je hebt echt veel meegemaakt in een jaartje. Ik denk dat het heel logisch is dat je er nog aan denkt.
   Om een scheiding te maken tussen wel of niet naar een psycholoog gaan is moeilijk, ook een beetje persoonlijke keuze.
   Bij mij komt met name de vraag op, ga je nu nooit meer met de trein? vermijd je stations? Heeft het invloed op je leven?

   Hoop dat je daar verder mee kan, je mag ook komen chatten natuurlijk.
   Sterkte P. Jansen Jeugdarts

 15. Emily

  Ik ben 13 jaar en was op m’n elfde al ongesteld maar er zit totaal geen regelmaat in.. De ene keer ben ik het om de 4 weken. De andere keer ben ik het om de 8 weken.. HELP MEH