Als je in de puberteit komt verandert je lichaam aan de buitenkant en ook aan de binnenkant. Meestal rond je 11e (bij meisjes) en 13e (bij jongens), maar vaak ook eerder of later, begint je lichaam zich te ontwikkelen.

De hormonen gieren door je lijf

Ze zeggen weleens ‘de hormonen gieren door je lijf’. Dat gebeurt inderdaad in je puberteit. Hormonen zijn de chemische stoffen in je lichaam die lichaamsprocessen regelen. Je gaat er volwassener uitzien. Meisjes krijgen borsten, beharing op de benen,oksels en in de schaamstreek. De menstruatie (ongesteldheid) komt op gang. Hierdoor wordt je vruchtbaar en kun je zwanger worden.
Jongens krijgen baardgroei, schaamhaar en de ‘baard in hun keel’, een lage, zwaardere stem. Je penis en ballen gaan groeien. Je hebt weleens een spontane zaadlozing (natte droom).

Ook je hersenen veranderen

In deze fase van je leven veranderen je hersenen, waardoor je dingen anders gaat bekijken dan vroeger. Je wordt gevoeliger voor prikkels, kunt snel afgeleid zijn, en (tijdelijk) van alles vergeten.

Je voelt je onzeker

Misschien vraag je je weleens af of anderen je aardig vinden? Of  je er ‘normaal’ uitziet? Dit soort vragen horen bij je puberteit. Je vrienden hebben waarschijnlijk hetzelfde.

Een wisselend humeur

Niet alleen je lichaam verandert, maar ook je gevoelens. Doordat je hormonen zo actief zijn, kunnen je emoties heel erg wisselen: het ene moment ben je heel vrolijk en blij, het volgende verdrietig en gekwetst. Het is lastig, maar het hoort er allemaal bij. Ook verliefdheid hoort bij de puberteit. Dat vreemde gevoel dat ze ook wel vlinders in je buik noemen.

Normaal

Aan al die veranderingen in je lichaam moet je wennen. Je kunt je er soms flink onzeker en onhandig door voelen. Het belangrijkste om te weten is dat het normaal is. Het hele proces van lichamelijk volwassen en geslachtsrijp worden, duurt ongeveer 2 jaar.

88 reacties

Geef jouw reactie

Geef jouw reactie

 1. xanoniem

  Hoi GGD,

  Ik voel mij erg onzeker over mijn lichaam, want ik ben “plat”. Mijn vader en moeder waren vroeger allebei erg slank, en dat ben ik dus ook. Maar ik ben 13 (word dit jaar 14) en ik heb nog ‘niks’. Iedereen uit mijn klas draagt al een bh en ik kan nog helemaal niks dragen. Ook al mijn vriendinnen hebben een vriendje en ik heb in mijn hele leven nog geen één vriendje gehad. Dit maakt mij nog onzekerder.

  Groetjes, anoniem

 2. Anoniem15

  Ik ben een meisje en ik ben 12 ik krijg al borsten en met gym in de meisjeskleedkamer zie ik iedereen met een bh maar ik heb er nog geen want ik vind het lastig om aan mijn ouders te vertellen dat ik borsten krijg

  • JouwGGD

   Beste Anoniem15,

   Lastig is dat! Waarom vind je het moeilijk dit aan je ouders te vertellen?
   Wat zou je zelf willen, wil je graag met een vriendin te gaan shoppen en ben je bang dat je moeder dat zelf zou willen.
   Het is goed om eerst je eigen wensen duidelijk te hebben en dat aan je ouders voor te stellen.

   Succes P. Jansen Jeugdarts

 3. ...

  Ik ben een meisje van 16 en ik heb borsten en ik ben ongesteld, maar ik voor me daar niet erg gelukkig mee. Ik voel me vaak ongemakkelijk en probeer mijn borsten zo veel mogelijk te verbergen. Is dit een fase of is er iets aan de hand?

 4. Louise

  Ik ben 14 jaar oud en heb een “buikje” ik zou je hier niet te veel bij voorstellen maar gewoon dat het niet helemaal plat is. Mijn moeder zegt dat het door de puberteit komt en dat ik het er niet af moet trainen want dat dat slecht is, heeft ze gelijk?

  • JouwGGD

   Beste Louise,

   Wat is een buikje? En eraf trainen… gaat dat wel lukken. Natuurlijk is het niet de bedoeling om extreem te gaan sporten bij een gezond gewicht en dan te weinig voeding te nemen zodat je ondergewicht ontwikkeld.
   Daarnaast is gezonde voeding en gezond bewegen altijd goed. Of heb je een ‘verkeerd’ zelfbeeld.

   Kom anders eens op de chat om het er over te hebben.
   P. Jansen Jeugdarts

 5. Anoniem

  Hoi,
  Op deze site staat een vragenlijst voor kinderen uit de 2e klas. Ik wil die graag doen, maar daar heb je een inlogcode voor nodig. Weet iemand die misschien??

  • JouwGGD

   Beste Anoniem,

   Je bedoelt de gezondheidsvragenlijst van jij en je gezondheid, die afgenomen wordt in klas 2.
   Dit wordt in sommige provincies via deze site door gelinked. De vragenlijst staat hier zelf niet.
   Deze vragenlijst wordt door de eigen GGD uitgezet via school. Indien je gezondheidsvragen hebt kan je ze altijd stellen bij de jeugdarts op school.
   Of je kan altijd chatten online tijdens de openingsuren van de chat.

   P. Jansen Jeugdarts

   • Anoniem

    Aan het einde word toch ook een terugkoppeling gegeven? Ik wil graag weten wat daar uitkomt. Ik wil graag weten of ik helemaal gezond ben en waar ik op moet letten.
    Welke provincies krijgen dat?

 6. Anoniem

  Ik ben een meisje van 12 jaar. Ik ben best vaak opeens verdrietig en dan moet ik huilen. Ik weet dan niet waardoor dat komt. Dan voel ik me een beetje eenzaam. Heeft het met mijn hormonen te maken?

  • JouwGGD

   Beste Gert,

   Op de site van Groeiwijzer.nl staat een artikel over de hormonen die voor (onder andere) groei zorgen. Ps de hele site gaat over groei en met name groeistoornissen.
   Is dit waar je naar opzoek bent?

   P. Jansen Jeugdarts

 7. Anoniem024

  Hoi ik ben een jongen 13 jaar oud
  Ik heb een vraagje ik ben altijd al aan de magere kant geweest en nu nogsteeds maar wat ik niet snap is dat ik super goed eet en ik doe ook aan fitness maar mn lichaam verander er helemaal niet van En ik wil graag in de zomer niet voor schut lopen met mn dunne armpjes

  Mn moeder zegt dat het vanzelf wel komt is dit waar .

  • JouwGGD

   Beste Anoniem024,

   Veel jongens krijgen rond hun 14e een groeispurt: ineens ga je hard groeien. Niet alleen in de lengte, maar ook in de breedte. Je schouders worden breder, net als je borstkas. Meisjes beginnen eerder met groeien dan jongens: rond hun 12e.
   Trainen helpt meestal niet omdat deze spiergroei juist ontwikkeld onder invloed van de hormonen, die nog gaan komen.

   Eigenlijk heeft je moeder wel een beetje gelijk.
   P. Jansen Jeugdarts

 8. Anoniem2

  Hallo,

  Ik ben 14 en heb al last van schaamhaar en een klein beetje borstgroei. (Niet veel :p)
  Ook heb ik last van afscheiding. Moet ik me zorgen maken of ik ongesteld word? Veel vriendinnen zijn het namelijk al en ik twijfel er erg aan.

  • JouwGGD

   Beste Anoniem,

   In de puberteit verandert er veel. Zo krijg je te maken met de lichamelijke en psychische veranderingen.
   Een daarvan is de menarche! Eerste menstruatie. Dit gebeurd voor dat je 16 jr bent. Maar is niet te voorspellen.

   Vraag is of je het last, zorgen en twijfel moet noemen? Je kan altijd chatten indien je nog vragen hebt.

   Op de pagina van sense.info kan je staat heel veel informatie over de ontwikkeling, die goed is om door te nemen.
   P. Jansen Jeugdarts

 9. anoniem

  Ik heb al 2 jaar okselhaar en een jaar schaamhaar, ik heb wit spul bij mn vagina. maar ik heb nog geen borstgroei! (volgens mij) . Word ik ooit ongesteld? en klopt het dat ik een andere volgorde heb dan anderen>

  • JouwGGD

   Beste anoniem,

   Bij de meeste meisjes begint de groeispurt vrij snel na het begin van de borstontwikkeling, rond het elfde jaar. Borsten en schaamhaar beginnen zich enigszins gelijktijdig te ontwikkelen. De menstruatie (ongesteldheid) is pas 2 tot 2,5 jaar na het begin van de borstontwikkeling te verwachten, meestal rond 13 à 13,5 jaar.
   Puberteitsontwikkeling is beschreven door Tanner (Tannerstadia). In de groeicurves van meisjes kan je de start van de verschillende ontwikkelingen vinden.
   Bij 95% van de Nederlandse meisjes vindt de menarche (eerste menstruatie) plaats tussen het 11e en het 15e jaar. Indien de eerste menstruatie op 16-jarige leeftijd nog niet is opgetreden, is het goed om verder onderzoek te doen bij de huisarts (NHG standaard).
   Je bent in ontwikkeling en meestal komt de menarche dan vanzelf, indien je je zorgen blijft maken is het goed om dit te bespreken met de huisarts of jeugdarts (ook zonder dat je ouders dat hoeven te weten).

   P. Jansen Jeugdarts

 10. M.....

  Hallo,

  Ik ben net 16 jaar. Het afgelopen jaar groeiden mijn hopen heel snel en kwam ik bijna 10 kilo aan. Alleen ben ik nog niet in de lengte gegroeid. Ben nu 1,65 en dit was ik ook zowat in groep 8. Zou ik nog in de lengte kunnen groeien?

  • M.....

   Mijn ouders zijn trouwens allebei wel groot. (1,80 en 1,86) ook is mijn zusje me al voorbij gegroeid. Bedankt alvast. 🙂

  • JouwGGD

   Beste M…,

   Na de menarche (de eerste menstruatie) groei je nog 6-9 cm. Dus ga je indien je nu 1,65 bent, geen 1,80 worden.
   Niet iedereen groeit het zelfde, met de groeicalculator kan je een schatting maken. Met de groeicurve die de Jeugdarts heeft (indien alle gegevens vanaf geboorte er zijn) kan je een nog betere schatting maken.

   P. Jansen Jeugdarts

 11. Anoniem

  Hoi,
  Ik was op mijn 10 al ongesteld. Is dat te vroeg? Ik heb ook last van afscheiding. Ik durf er niet mee naar de huisarts te gaan en daarom probeer ik er op deze manier zoveel mogelijk over te weten te komen. Kan je er ook vanaf komen, want ik heb er echt last van? Alvast bedankt!

 12. ANOOOONNIEM

  Beste,
  ik ben een meisje van 13 en zit in de 2e klas en ik heb al sinds ongeveer 1 jaar op maandag (misschien door school) en op zaterdag (misschien door de stres van mijn voetbalwedstrijd) vaak hoofdpijn. Soms ben ik er echt heel ziek van. geen buikpijn en misselijk, maar alleen hoofdpijn. Als ik dan ga slapen (laatst wel 3 en een half uur!) is het vaak wel over, maar niet altijd. weten jullie wat ik hieraan kan doen?

  • JouwGGD

   Beste Anoooonniem,

   Hoofdpijn kan veel verschillende oorzaken hebben. Via het forum kunnen we geen diagnose stellen.
   Op de site van Thuisarts.nl kan je er meer over lezen. Wat altijd handig is, is een hoofpijndagboekje bij te houden en deze met je huisarts te bespreken.
   Dit geeft inzicht in de factoren die de hoofdpijn beïnvloeden zoals je dat ook beschrijft.

   P. Jansen Jeugdarts

 13. AnoniemeGirl

  Hallo ik ben 14 jaar en ben 1,55 cm, ik vind echt mega stom en k zit er soms mee dat ik zo klein ben. Laatste tijd heb k eet ik echt super veel en heb k altijd honger en ik heb het gevoel dat ik dikker ben, terwijl ik nooit echt ”dik” ben geweest. Ik heb dikkere wangen gekregen en ook meer been vet. Terwijl ik veel sport en ik eet gezond. Soms eet ik wel chocola hihi
  Ik weeg 42 kg en ik ben al ongesteld. Komt het door de puberteit dat ik het gevoel heb dat ik dikker ben? of moet ik gewoon meer sporten en minder eten haha?

  • JouwGGD

   Beste AnoniemeGirl,

   Met jouw lengte heb je bij een gewicht van 40 kilo (of daaronder) ondergewicht. Dus raar dat je het gevoel hebt dikker te zijn. Dus met sporten en voeding zit het wel redelijk goed.
   De puberteit maakt je zeker zelfbewust, en dat kan ook onzekerheid met zich meebrengen. Als je in de puberteit komt, verander je. Je lichaam, maar ook je gevoel. Al die veranderingen worden veroorzaakt door hormonen.

   P. Jansen Jeugdarts

 14. Anoniem

  Hallo ik ben 14 jaar en ik wil weten of dat bij mij de pubertijd is afgelopen want ik ben al een noob in sex

  • JouwGGD

   Beste Anoniem,

   Seks en puberteit staan volgens mij los van elkaar.
   Puberteit is voor een ieder anders, en heeft niet een vast stop moment.
   Puberteit van meisjes en jongens.

   P. Jansen Jeugdarts

 15. Anoniem

  Hoi Ik ben een meisje van 16 en ik ben meestal regelmatig ongesteld, maar deze maand ben ik veel later.. ik dacht dat t kwam door de maand februari maar dan zou het 2/3 dagen later moeten komen. Ik ben nu 4/5 dagen te laat en bang dat ik zwanger ben. Ik heb het 4 februari onveilig gedaan. 8 februari werd ik voor het laatst ongesteld.. zit ik me te stressen om niks of zou er toch iets aan de hand zijn ??

 16. rainboww

  ik val op jongens maar jongens pesten me ermee wat moet ik nou moest ik gewoon zwijgenik ben ten einde raad

  • JouwGGD

   Beste Rainboww,

   Ervan uitgaande dat je een jongen bent die op jongens valt.
   Op de site van Iedereen is anders, staan veel ervaringsverhalen en tips hoe je met je omgeving om kan gaan.
   Je kan via de site ook direct hulp krijgen!
   Op de chat kan je je verhaal kwijt!

   P. Jansen Jeugdarts

  • King

   beste rainboww,
   het is niet erg om homo-seksueel te zijn,
   ookal pesten mensen je, kunnen niet bepalen hoe jij je voelt,
   heb je het je ouders verteld..? misschien is dat wel het beste

   xxx king

 17. Anoniempje

  Hi,

  ik ben een meisje van 13 en ben 1.57, en nog niet ongesteld.
  Is dit normaal?
  En ik heb last van een soort spier onder mijn oksel.Niet in de okselholte zelf, maar er net onder, rechts van mijn borsten (die er nog niet echt zijn, hihi, Cup AA). Weten jullie wat dit is?

  Bedankt.

  • JouwGGD

   Beste Anoniempje,

   De puberteit is voor iedereen anders. De ene is heel vroeg, de andere heel laat. De menarche (eerste menstruatie) is in tegenstelling tot wat veel mensen denken, juist aan het einde van de puberteit. Ook wel logisch want net voor de menarche (eerste eisprong) kan een meisje zwanger worden. Op de site van sense.info kan je alles nalezen.
   De menarche is normaal voor je 16de jaar, indien hij langer uitblijft is het goed om naar de huisarts te gaan.
   De last aan de ‘spier’ kan ik niet duiden. Blijf je er last van houden of maak je je zorgen zou ik een afspraak maken bij de huisarts.

   P. Jansen Jeugdarts

 18. Anoniem

  hoi,
  ik ben een meisje van 13 en heb al een bijna een cup C. als ik ongesteld ben heb ik echt super veel buikpijn. help me!

 19. anoniemJ

  Hallo, ik ben 15 jaar (in 5 maanden 16). en ik heb een probleem. ik heb een hoge stem, weinig spierbouw en geen nauwlijks okselhaar. ik begin me een beetje zorgen te maken of ik nog wel in de puberteit kom, mijn ouders zeggen dat ik al ‘volop er in ben’ maar als ik zo naar mezelf kijk denk ik wat anders. alvast bedankt

  • JouwGGD

   Beste anoniemj,

   Indien je je zorgen maakt is het goed om een keer een afspraak te maken met de huisarts.
   Indien er een verlate puberteitsontwikkeling is spreken we van pubertas tarda. Hiervoor kunnen verschillende oorzaken zijn, maar is wel rede voor onderzoek. Via dit kanaal kan geen diagnose stellen.

   Groet P. Jansen Jeugdarts

  • King

   lieve anoniemJ,

   het is niet raar als je laat bent. veel mensen komen in de puberteit later..
   anders zoek een doktor op hij kan een onderzoek met je starten
   xxx king

 20. Anoniem

  Hallo ik ben een meisje van 11 en ik word bijna 12. Ik ben ook al ongesteld sins een jaar of 9. Ik maak me de laatste 2 jaar me veel zorgen over mijn neus van de zijkant is hij nogal groot en lang als ik naar mijn moeder mee toe gaat zegt ze dat het met m’n onzekerheid te maken heeft en dat mijn neus helemaal niet zo is. Maar op school komen en er ook vaak kinderen naar me toe en zeggen dat ik een grote neus heb bijv laatst kwam een jongen na gym naar me toe en zei dat de jongens in de kleedkamer zeiden dat ik een grote neus heb. Ik vind het echt niet leuk meer.😞Heeft u misschien tips??

 21. annoG

  ik ben een jongen van 14 ik heb geen oksel haar helemaal niks en hoge stem enz maar ik ga niet tegen me ouders zeggen waneer zei in de puberteit waren want ik schaam me ervoor dat ik nog niet in de puberteit ben

  • JouwGGD

   Beste annoG,

   Het is makkelijk zeggen, maar je schamen omdat je nog niet in de puberteit zit is niet nodig. Het is niet dat je dit zelf kan bepalen, wanneer je in de puberteit komt.
   De puberteit begint bij jongens met de groei van de testikels (zaadballen). Indien je nog geen ontwikkeling hebt is verder onderzoek wel aan te raden. Ga anders eerst eens naar de Jeugdarts. Deze heeft een doktersgeheim en kan je dus veilig mee praten.

   P. Jansen Jeugdarts

 22. Anoniempje

  Hoi ik ben een meisje van 13 zit in de 1e en ben sinds groep 6 ongesteld en ben maar 1.57 of 1,58 ofzo alle meisjes zijn al een kop groter dan ik 🙁 zelfs mijn zus en zusje zijn groter dan ik 🙁 ik had ook is een keer een test gedaan dat ik de lengte van mn ouders moest invullen en toen kwam eruit dat ik 1,63 moet zijn en zo lang is mijn zus. Dus groei ik nog of niet?? en kan ik zelf nog wat aan mn lengte doen bijv melk drinken ofzo

  • JouwGGD

   Beste Anoniempje,

   Heb je het dan alleen over de Target Hight die je hebt bekeken of de TNO groeicalculator. De TH is alleen afhankelijk van je ouder lengte, dus voor jouw en je zus gelijk. De TNO groei calculator neemt een beetje jouw groei mee.
   Indien je het nog beter wil weten kan je het beste met alle groeigegevens naar de Jeugdarts en die kan het dan inschatten. Algemene regel is dat je na de menstruatie ongeveer nog 6-9 cm groeit. Gezond eten is altijd goed, maar zal je eindlengte niet veel meer beïnvloeden.

   P. Jansen Jeugdarts

 23. Jan

  Beste Arts,
  Ik ben in de puberteit en het valt me op dat ik een erg dik gezicht heb gekregen, dikke wangen en een beetje een onderkin. Ook zie je mijn kaaklijn nauwelijks . Mijn ouders denken dat het te maken heeft met de puberteit en het vanzelf weer bij trekt maar is dat eigenlijk wel zo?

  bedankt,
  Groet Jan

  • JouwGGD

   Beste Jan,

   Ook het gezicht verandert tijdens de puberteit: het hele gezicht wordt groter, maar het voorhoofd groeit het minst. Daardoor verliest het gezicht zijn kinderlijke trekken en wordt het een ‘volwassen’ gezicht.
   Dat het alleen dikker zou worden kan ik niet echt plaatsen, veranderen gaat het zeker.

   P. Jansen Jeugdarts

 24. Pieter

  Hi Arts,

  Door de pubertijd is mijn gezicht een beetje asymmetrisch geworden. Mijn ene kaak is breder dan de ander. Zou dit in de loop van de pubertijd weer normaal groeien? En tot welke leeftijd je gezicht groeien? Zie er erg jong uit voor een 16 jarige ;).

  Alvast bedankt,
  Gr PT

  • JouwGGD

   Beste Pieter,

   Je hele gezicht groeit in de puberteit, de ene is sneller dan de andere. Iedereen is wel een beetje asymmetrisch. Meestal valt het jezelf meer op dan een ander. Groei kan je niet makkelijk beïnvloeden. De een is groot de ander klein. Aangezien je er nog jong uit ziet (wat bij sommige langer blijft dan bij andere) zou het best kunnen zijn dat je laat in de puberteit bent gekomen. Maak je je zorgen, kan je altijd naar de Jeugdarts via school.

   P. Jansen Jeugdarts

 25. Anoniem

  Beste,
  Ik ben 17 jaar. Ik heb volgens mij vrij uitgezette schaamlippen en ik heb altijd afscheiding. Ik draag vrijwel elke dag inlegkruisjes o.i.d. omdat ik bang ben dat het door mijn broek komt. Is dit normaal? Ik ben niet opgewonden, en buiten school en werk loop ik zoveel mogelijk zonder inlegkruisjes o.i.d.

 26. ANONIEM

  Hey

  Ik ben een jongen van 14 en ik ben 156, ik heb absoluut geen idee wanneer mijn puberteit/groeispurt begint want de signalen van puberteit zijn afwijkend bijvoorbeeld had ik 2 weken geleden een paar dagen achter elkaar s’avonds extreme honnger, maar nu niet meer.Ik heb ook geen last van puistjes maar ik heb wel okselhaar en begin schaamhaar te krijgen.(btw betekent het iets als sommige schaamhaar zwart is en ander schaamhaar wit?) Ook is mijn stem lager geworden dan sinds ik 12 was maar ik heb niet het gevoel dat dit de baard in de keel is want ik heb nog geen adamsappel. Zijn er manieren om erachter te komen wanneer de puberteit begint die niet te maken hebben met de signalen (puistjes, honger)?

  P.S ik weeg nu 52.4 kilo is dat goed of slecht voor mijn lengte/leeftijd. Als dat zo is, hebben jullie tips voor afvallen??

 27. ANONIEM

  Hoi!
  Ik heb denk ik nu 2 jaar op dezelfde plek schaamhaar, en het groeit niet verder. Mijn okselhaar groeit wel normaal. Ik durf er niet over te praten met anderen. Ik ben 13 en nog steeds niet ongesteld.

 28. annoniem

  hoi ik ben een jongen van 13 ik heb nog niks van de pubertijd heen okselhaar een kleine en neregens haar is dit wel goed

  • Jouwggd Arts

   Beste Annoniem,

   Indien de puberteit later is dan normaal, spreken we over Pubertas tarda. Dit wordt meestal niet behandelt. Indien je je zorgen maakt of je wel in de puberteit komt of dat je er nu last van hebt, is het goed om naar een huisarts te gaan of de jeugdarts.
   Soms is het ook genetisch bepaald (weten je ouders nog wanneer ze in de puberteit kwamen).
   De jeugdarts heeft ook de groeicurve en kan kijken hoe lang je ongeveer gaat worden.

   P. Jansen Jeugdarts

 29. leon

  Hallo, ik ben een jongen van 15 jaar, Sinds kort(3 maanden) heb ik last van verwarrend gevoel in me hoofd. zijn dit gewoon hormonen, en heeft dit met veranderingen te maken van emoties of groei?

  • Jouwggd Arts

   Beste Leon,

   Wat noem je verwarrend gevoel? Natuurlijk maak je veel veranderingen door in de puberteit en geeft dat soms verwarring.
   Heb je het wel eens met iemand besproken?

   P. Jansen Jeugdarts

 30. Ananiem

  Hallo, ik ben een jongen van 14 jaar, bijna 15.
  Ik zit nog steeds niet in de pupertijd en ik klink als een kind van 12, ik schaam me hier een beetje voor want al mijn vrienden zijn al veer groter en hebben een zwaardere stem, hoe kan dit?! 🙁

 31. Anoniem

  Hoi ik ben 14 en mijn verstandskies is aan het doorkomen, betekend dat dat ik aan het einde van de puberteit ben want ik ben al een anderhalfjaar ongesteld maar ben nog maar 1.57 en heb nog bijna geen borsten. Ik ben bang dat ik niet meer groei

 32. anoniem

  hallo,
  ik ben een jongen van 15 jaar en ik zit met een probleem.
  ik denk de hele tijd dat ik homo ben.
  het begon op een moment tijdens het masturberen dat ik een seks met een man dacht en sindsdien denk ik de hele tijd dat ik homo ben.
  het is zeg maar een soort “kwaad tot erger” gegaan.
  ik ben er echt heel erg mee bezig de hele dag door!
  ik krijg ook soms een erectie als ik aan sex met een man denk.

  is dit de puberteit of ben ik echt homo?????

 33. Gelieve geen naam

  Hallo, ik ben bijna 14 jaar en heb erg veel moeite met mijn neus… Mijn neus is erg breed en het ergerd me heel erg.
  Ook werd ik wel eens gepest over mijn neus, en hoe vaker ik bijvoorbeeld een selfie probeer te nemen, hoe meer ik begin te twijfelen aan mezelf. Ik weet dat mijn neus nog moet groeien en dat soort dingen maar dit zit me zo dwars. Ik ben meestal wel zelf verzekerd want ik heb ook eigenschappen waar ik wel trots op ben. Maar ik vind het gewoon afschuwlijk.

  Groeten…

  • Jouwggd Arts

   Beste Gelieve geen naam,

   Online komen er steeds meer berichten over de onzekerheid op online media. Het gaat er niet om of je op sociale media een goede, mooie , veel ge-liked-te selfie kan zetten. Het gaat erom of je goed in je vel zit. Daar doet de negatieve berichtgeving op sociale media juist weer veel mee. Zelfs het niet krijgen van positieve feedback, doet daar veel mee.
   Ik zou focussen op de positieve kanten en je niet te veel zorgen maken over de negatieve, nobody is perfect.
   leukgenoeg-je-bent-meer-dan-de-berichten-die-je-post Een blog over #Leukgenoeg

   P. Jansen Jeugdarts

 34. anoniem

  Hoiii. Ik ben een meisje van 14 jaar en al in de puberteit.. Ik heb dit jaar erg veel mee gemaakt. 2 meisjes die ik kende hebben dit jaar zelfmoord gepleegd, 1tje had haar zelf opgehangen en de ander voor een trein gesprongen. Ook heb ik eind maart iemand voor de trein zien springen. Ik zit hier nog steeds mee en kan ook niet meer gewoon naar het geluid van een trein luisteren of naar een trein kijken. Ik zit hier best erg mee. Zou ik hier voor naar een psycholoog moeten? Of gaat het vanzelf over?

  Groetjes.

  • Jouwggd Arts

   Beste anoniem,

   Je hebt echt veel meegemaakt in een jaartje. Ik denk dat het heel logisch is dat je er nog aan denkt.
   Om een scheiding te maken tussen wel of niet naar een psycholoog gaan is moeilijk, ook een beetje persoonlijke keuze.
   Bij mij komt met name de vraag op, ga je nu nooit meer met de trein? vermijd je stations? Heeft het invloed op je leven?

   Hoop dat je daar verder mee kan, je mag ook komen chatten natuurlijk.
   Sterkte P. Jansen Jeugdarts

 35. Emily

  Ik ben 13 jaar en was op m’n elfde al ongesteld maar er zit totaal geen regelmaat in.. De ene keer ben ik het om de 4 weken. De andere keer ben ik het om de 8 weken.. HELP MEH