Als je in de puberteit komt verandert je lichaam aan de buitenkant en ook aan de binnenkant. Meestal rond je 11e (bij meisjes) en 13e (bij jongens), maar vaak ook eerder of later, begint je lichaam zich te ontwikkelen.

De hormonen gieren door je lijf

Ze zeggen weleens ‘de hormonen gieren door je lijf’. Dat gebeurt inderdaad in je puberteit. Hormonen zijn de chemische stoffen in je lichaam die lichaamsprocessen regelen. Je gaat er volwassener uitzien. Meisjes krijgen borsten, beharing op de benen,oksels en in de schaamstreek. De menstruatie (ongesteldheid) komt op gang. Hierdoor wordt je vruchtbaar en kun je zwanger worden.
Jongens krijgen baardgroei, schaamhaar en de ‘baard in hun keel’, een lage, zwaardere stem. Je penis en ballen gaan groeien. Je hebt weleens een spontane zaadlozing (natte droom).

Ook je hersenen veranderen

In deze fase van je leven veranderen je hersenen, waardoor je dingen anders gaat bekijken dan vroeger. Je wordt gevoeliger voor prikkels, kunt snel afgeleid zijn, en (tijdelijk) van alles vergeten.

Je voelt je onzeker

Misschien vraag je je weleens af of anderen je aardig vinden? Of  je er ‘normaal’ uitziet? Dit soort vragen horen bij je puberteit. Je vrienden hebben waarschijnlijk hetzelfde.

Een wisselend humeur

Niet alleen je lichaam verandert, maar ook je gevoelens. Doordat je hormonen zo actief zijn, kunnen je emoties heel erg wisselen: het ene moment ben je heel vrolijk en blij, het volgende verdrietig en gekwetst. Het is lastig, maar het hoort er allemaal bij. Ook verliefdheid hoort bij de puberteit. Dat vreemde gevoel dat ze ook wel vlinders in je buik noemen.

Normaal

Aan al die veranderingen in je lichaam moet je wennen. Je kunt je er soms flink onzeker en onhandig door voelen. Het belangrijkste om te weten is dat het normaal is. Het hele proces van lichamelijk volwassen en geslachtsrijp worden, duurt ongeveer 2 jaar.

60 reacties

Geef jouw reactie

Geef jouw reactie

 1. Anoniem

  Ik voel me heel onzeker nu ik uit de kast ben. Ik val op meisjes en heb met een meisje. Ik heb alleen nooit met iemand iets gehad. Ik weet niet hoe je moet zoenen. Kunnen jullie me helpen?

  • JouwGGD

   Beste Annoniem,

   Een slappe penis is tussen de 6 en 13 centimeter lang. Een stijve penis is ergens tussen de 12 en 21 centimeter lang. Een kleinere penis groeit bij een erectie veel meer dan een grotere penis. Een penis die in slappe toestand klein is, is tijdens een erectie vaak net zo groot als een grotere penis.
   Nog meer over de penis of snikkel (hoe jij hem ook wil noemen) vind je op Sense.info.

   P. Jansen Jeugdarts

 2. anoniem

  hoi, ik heb wat vragen over mijn vagina, het kriebelt soms en ik heb wit spul en dat roze dingetje hangt er soms uit, mn moeder is overleden dus ik heb niet echt iemand waarmee ik hier over kan praten, kan je even zeggen wat normaal is en wat niet?

  • JouwGGD

   Beste Anoniem,

   Veel meisjes hebben afscheiding. Het gaat om witgelige vloeistof die uit de vagina komt als je niet ongesteld bent. Dit begint voor het eerst in de puberteit, meestal vlak voor je eerste menstruatie. Afhankelijk van het moment in de menstruatiecyclus is de afscheiding helder, troebel, veel of weinig.

   Sense.info is een betrouwbare site voor alle vragen, kom je er niet uit met de website kan je ook mailen, bellen of chatten.
   Ze hebben zelfs een eigen spreekuur.

   P. Jansen Jeugdarts

   • Ano Am

    Met dat witte spul heb ik hele erge pijnlijke steken in mijn vagina
    Het voelt alsof ik daar met een dikke naald of mes gestoken word.
    Het doet soms zo’n pijn dat ik bijna niet normaal kan lopen of zitten.
    Waarom heb ik dat?

 3. Rafaela

  Kan je als je 14 bent nog mooier worden? Of moet je het dan doen met het gezicht dat je hebt voor de rest van je leven?

 4. Anoniem

  Hoi ik ben een meisje van 12 jaar en ik heb veel pijn in mijn baarmoeder is dit normaal (wil graag anoniem blijven

  • JouwGGD

   Beste Anoniem,

   Niet zo lekker
   Als je ongesteld bent, of vlak ervoor, kan je je niet zo lekker voelen. Je hebt misschien buikpijn, hoofdpijn of je bent humeurig of moe. Hoe dat komt? Door je hormonen. Die maken overuren en kunnen alles flink in de war schoppen.

   Wat kun je doen?
   Het beste is om jezelf een beetje te verwennen als je je zo voelt. Neem een kruik tegen de buikpijn, dat verlicht de pijn. En kruip lekker op de bank. Ook kan je een paracetamol nemen tegen de pijn. Sommige meisjes vinden dat chocolade ook goed werkt.

   P. Jansen Jeugdarts

 5. Anoniem

  Anoniem.
  Hai, ik denk dat ik misschien gay ben.
  Ik weet niet goed wat ik miet doen.
  Hoe kan ik er achter komen of ik het ben?

 6. Anoniempje

  Hoi,ik ben al 12 jaar oud en heb nog geen schaamhaar. Mijn voetbalgenoten lachen me daarom uit. Moet ik me zorgen maken?

  • JouwGGD

   Beste Anoniem,

   Nee, voor een ieder is het anders. De ontwikkeling van iedereen is anders en de ene is sneller dan de ander.
   In deze periode van je leven kan je je onzeker gaan voelen, dit heeft iedereen. Sommige proberen andere belachelijk te maken om er zelf beter van te worden (terwijl ze juist onzeker zijn).

   P. Jansen Jeugdarts

 7. Senna

  Hoi, ik ben 11 jaar en vindt mezelf te zwaar maar als ik mijn BMI bereken zegt die dat up precies goed ben hoe val ik snel af