Als je in de puberteit komt verandert je lichaam aan de buitenkant en ook aan de binnenkant. Meestal rond je 11e (bij meisjes) en 13e (bij jongens), maar vaak ook eerder of later, begint je lichaam zich te ontwikkelen.

De hormonen gieren door je lijf

Ze zeggen weleens ‘de hormonen gieren door je lijf’. Dat gebeurt inderdaad in je puberteit. Hormonen zijn de chemische stoffen in je lichaam die lichaamsprocessen regelen. Je gaat er volwassener uitzien. Meisjes krijgen borsten, beharing op de benen,oksels en in de schaamstreek. De menstruatie (ongesteldheid) komt op gang. Hierdoor wordt je vruchtbaar en kun je zwanger worden.
Jongens krijgen baardgroei, schaamhaar en de ‘baard in hun keel’, een lage, zwaardere stem. Je penis en ballen gaan groeien. Je hebt weleens een spontane zaadlozing (natte droom).

Ook je hersenen veranderen

In deze fase van je leven veranderen je hersenen, waardoor je dingen anders gaat bekijken dan vroeger. Je wordt gevoeliger voor prikkels, kunt snel afgeleid zijn, en (tijdelijk) van alles vergeten.

Je voelt je onzeker

Misschien vraag je je weleens af of anderen je aardig vinden? Of  je er ‘normaal’ uitziet? Dit soort vragen horen bij je puberteit. Je vrienden hebben waarschijnlijk hetzelfde.

Een wisselend humeur

Niet alleen je lichaam verandert, maar ook je gevoelens. Doordat je hormonen zo actief zijn, kunnen je emoties heel erg wisselen: het ene moment ben je heel vrolijk en blij, het volgende verdrietig en gekwetst. Het is lastig, maar het hoort er allemaal bij. Ook verliefdheid hoort bij de puberteit. Dat vreemde gevoel dat ze ook wel vlinders in je buik noemen.

Normaal

Aan al die veranderingen in je lichaam moet je wennen. Je kunt je er soms flink onzeker en onhandig door voelen. Het belangrijkste om te weten is dat het normaal is. Het hele proces van lichamelijk volwassen en geslachtsrijp worden, duurt ongeveer 2 jaar.

49 reacties

Wil je reageren?

Om het reactieformulier te kunnen tonen, moeten we cookies van derden plaatsen (reCAPTCHA). Als je dit toestaat, klik dan op het kruisje in de boodschap bovenaan de pagina, en druk op F5 om de pagina te verversen.

 1. D

  Hoi, ik ben 15 (bijna 16) en ik heb al sinds mijn 12e borsten en ben sinds mijn 13e ongesteld. Alleen ben ik gevoelsmatig nog helemaal niet in de puberteit. Ik val niet op jongens en/of meisjes en als ik op internet lees over de gedragingen van pubers dan herken ik mijzelf daar niet in. Mijn psycholoog op school en sommige mensen in mijn familie zijn mij zowat aan het dwingen om iemand leuk te moeten vinden. Ze proberen mij een relatie in te duwen. Terwijl ik daar helemaal niet op zit te wachten.

  Ze zeggen van, “het is niet normaal om op jouw leeftijd geen sexuele of romantische gevoelens te hebben” of ze zeggen “je mag het eerlijk zeggen als je op meisjes valt” maar Ik heb totaal geen sexuele of romantische gevoelens. Is dat normaal op mijn leeftijd?

  • JouwGGD

   Beste D,

   De puberteit is een lichamelijke en geestelijke ontwikkeling naar volwassenheid.
   Er is niet echt een vast punt voor begin en eind. Er zijn ook geen vaste regels over op wie je verliefd zou moeten worden en op welke leeftijd.
   Als jij er nog niet klaar voor bent, dan ben jij er nog niet klaar voor! Soms is het goed om dat duidelijk te vertellen.

   P. Jansen Jeugdarts

  • Lydia

   Beste d
   Mijn verhaal lijkt heel veel op jouw verhaal. Ik was 21toen ik voor het eerst interesse kreeg in sex en relaties. Daar is niks mis mee. Ik weet waar je doorheen gaat want ik had ook zo’n psycholoog die dat zei. Ik snap dat als zo’n psycholoog dat zecht dat je, je dan gelijk onzeker voelt maar zo’n dokter weet ook niet alles.

   En ook als je op meisjes valt dan is dat ook niet erg. Tenminste het klinkt alsof je familie dat gewoon accepteert. Ik kwam er op mijn 22e achter dat ik bisexueel ben en nu ben ik al bijna een jaar samen met mijn vriendin. (Ik ben nu 24)

   Met vriendelijke groet
   Lydia

   PS. Maak je geen zorgen😘