Als je in de puberteit komt verandert je lichaam aan de buitenkant en ook aan de binnenkant. Meestal rond je 11e (bij meisjes) en 13e (bij jongens), maar vaak ook eerder of later, begint je lichaam zich te ontwikkelen.

De hormonen gieren door je lijf

Ze zeggen weleens ‘de hormonen gieren door je lijf’. Dat gebeurt inderdaad in je puberteit. Hormonen zijn de chemische stoffen in je lichaam die lichaamsprocessen regelen. Je gaat er volwassener uitzien. Meisjes krijgen borsten, beharing op de benen,oksels en in de schaamstreek. De menstruatie (ongesteldheid) komt op gang. Hierdoor wordt je vruchtbaar en kun je zwanger worden.
Jongens krijgen baardgroei, schaamhaar en de ‘baard in hun keel’, een lage, zwaardere stem. Je penis en ballen gaan groeien. Je hebt weleens een spontane zaadlozing (natte droom).

Ook je hersenen veranderen

In deze fase van je leven veranderen je hersenen, waardoor je dingen anders gaat bekijken dan vroeger. Je wordt gevoeliger voor prikkels, kunt snel afgeleid zijn, en (tijdelijk) van alles vergeten.

Je voelt je onzeker

Misschien vraag je je weleens af of anderen je aardig vinden? Of  je er ‘normaal’ uitziet? Dit soort vragen horen bij je puberteit. Je vrienden hebben waarschijnlijk hetzelfde.

Een wisselend humeur

Niet alleen je lichaam verandert, maar ook je gevoelens. Doordat je hormonen zo actief zijn, kunnen je emoties heel erg wisselen: het ene moment ben je heel vrolijk en blij, het volgende verdrietig en gekwetst. Het is lastig, maar het hoort er allemaal bij. Ook verliefdheid hoort bij de puberteit. Dat vreemde gevoel dat ze ook wel vlinders in je buik noemen.

Normaal

Aan al die veranderingen in je lichaam moet je wennen. Je kunt je er soms flink onzeker en onhandig door voelen. Het belangrijkste om te weten is dat het normaal is. Het hele proces van lichamelijk volwassen en geslachtsrijp worden, duurt ongeveer 2 jaar.

121 reacties

Geef jouw reactie

Geef jouw reactie

  • JouwGGD

   Beste Annoniem,

   Een slappe penis is tussen de 6 en 13 centimeter lang. Een stijve penis is ergens tussen de 12 en 21 centimeter lang. Een kleinere penis groeit bij een erectie veel meer dan een grotere penis. Een penis die in slappe toestand klein is, is tijdens een erectie vaak net zo groot als een grotere penis.
   Nog meer over de penis of snikkel (hoe jij hem ook wil noemen) vind je op Sense.info.

   P. Jansen Jeugdarts

 1. anoniem

  hoi, ik heb wat vragen over mijn vagina, het kriebelt soms en ik heb wit spul en dat roze dingetje hangt er soms uit, mn moeder is overleden dus ik heb niet echt iemand waarmee ik hier over kan praten, kan je even zeggen wat normaal is en wat niet?

  • JouwGGD

   Beste Anoniem,

   Veel meisjes hebben afscheiding. Het gaat om witgelige vloeistof die uit de vagina komt als je niet ongesteld bent. Dit begint voor het eerst in de puberteit, meestal vlak voor je eerste menstruatie. Afhankelijk van het moment in de menstruatiecyclus is de afscheiding helder, troebel, veel of weinig.

   Sense.info is een betrouwbare site voor alle vragen, kom je er niet uit met de website kan je ook mailen, bellen of chatten.
   Ze hebben zelfs een eigen spreekuur.

   P. Jansen Jeugdarts

   • Ano Am

    Met dat witte spul heb ik hele erge pijnlijke steken in mijn vagina
    Het voelt alsof ik daar met een dikke naald of mes gestoken word.
    Het doet soms zo’n pijn dat ik bijna niet normaal kan lopen of zitten.
    Waarom heb ik dat?

 2. Rafaela

  Kan je als je 14 bent nog mooier worden? Of moet je het dan doen met het gezicht dat je hebt voor de rest van je leven?