Het is belangrijk om je lichaam goed te verzorgen. Vooral vanaf de puberteit, het moment dat je lichaam begint te veranderen. Dat kan even wennen zijn, maar als je je goed verzorgt, voel je je vaak veel zekerder.

Sterker ruiken

Als je in de groei bent, ga je onder invloed van hormonen sterker ruiken, vooral bij je oksels, voeten en geslachtsdelen. Het kan helpen om regelmatig te douchen of vaker je kleding en sokken te wisselen.

Hoe verzorg ik me goed?

Goede verzorging houdt in: elke dag douchen, je nagels schoonhouden, deodorant gebruiken als je veel zweet, schone kleren dragen en je gebit goed bijhouden. Mensen die er smoezelig uitzien, of niet lekker ruiken, hebben meer kans om door anderen buitengesloten te worden.

Hoe gebruik ik make-up?

Gebruik je make-up? Zorg dan dat je iedere avond je huid goed schoonmaakt. Dat kan met een mild reinigingsproduct. Als je last hebt van puistjes kun je beter geen make-up gebruiken. Make-up verstopt de poriën, waardoor puistjes erger worden. Heb je puistjes en wil je toch make-up gebruiken? Neem dan make-up op waterbasis.

Last van puistjes?

In de puberteit kun je last van puistjes krijgen. Je hormonen maken dan namelijk extra veel talg aan. Hierdoor raakt je huid verstopt en krijg je mee-eters. Als die mee-eters ontstoken raken, krijg je puistjes.

Heb je last van puistjes? Was je gezicht dan iedere dag met lauwwarm water. Gebruik geen of weinig zeep en dep je gezicht voorzichtig droog. Knijp mee-eters of puistjes liever niet uit. Je kunt er littekens van krijgen. Heb je echt veel last van puistjes? Ga dan naar de huisarts.

Onder de zonnebank

Voor jongeren onder de 18 jaar is ‘zonnebanken’ verboden. Onder de zonnebank gaan zorgt ervoor dat je huid verouderd, net zoals zonnen in de zon. Ook verhoogt onder de zonnebank gaan de kans op huidkanker. Heb je een bleke huid? Of blond of rood haar? Dan zijn de risico’s nog groter.

Ga je toch onder de zonnebank? Let dan hierop:

 • Houd minstens 48 uur tussen twee behandelingen.
 • Gebruik je medicijnen? Lees dan de bijsluiter. Sommige medicijnen verhogen de overgevoeligheid voor UV-licht. Je kunt dan vlekken krijgen op je huid.
 • Draag een UV-brilletje om je ogen te beschermen. Het UV-licht kan leiden tot oogziekten. Je ogen dichtdoen helpt niet tegen het Uv-licht!
 • Komt er huidkanker in je familie voor? Ga dan niet onder de zonnebank.

Een zonnebankkuur beschermt je huid niet tegen de effecten van de zon. Dit is een fabel. Een voorgebruinde huid geeft geen extra bescherming tegen de zon.

13 reacties

Geef jouw reactie

Geef jouw reactie

 1. Anoniem

  Hallo, ik ben nog maar 17 maar heb nu al last van spataderen ofzo. Het zit op mijn linkerkuit, ik heb sowieso al erg dikke kuiten en de linker is het dikst. De spatader (of is het iets anders?) is echter niet altijd zichtbaar. Soms valt hij heel erg op en andere dagen is ie ‘weg’. Wat te doen? Ben er best onzeker over

  • JouwGGD

   Beste Anoniem,

   Moeilijk om diagnose te stellen en een behandeling op iets wat je via een forum vertelt.
   Handig om toch eens naar een huisarts of jeugdarts te gaan.

   P. Jansen Jeugdarts

 2. M

  IK zweet best wel veel, jongens maken er altijd grapjes over want ik heb best wel vaak zweetplekken onder mijn oksels. Ik ga ongeveer 1 keer per week in de douche, ik weet niet of dat wel goed is. Het is volgens mij wel oke maar misschien moet ik vaker of minder vaak douchen, ik weet het niet. En verder heb ik nog een probleem. Vorige week ging ik op kamp en alle meisjes uit mijn klas dragen al een bh en ik niet, en iedereen staarde me aan en ik schaamde me heel erg. Ik denk dat ik het nog niet nodig heb, maar mijn vriendinnen zeggen van wel. Ik heb het stiekem opgemeten en ik heb Cup 75A, alleen ik denk dat ik het niet echt nodig heb. Ik durf het niet aan mn moeder te vragen/vertellen.

 3. anoniem

  ik heb veel moeite met afvallen. ik probeer het echt al heel lang maar zonder echt goed resultaat. ik heb echt al heel het internet afgezocht maar het werkt allemaal niet. ik heb namelijk ook niet veel tijd want ik werk heel veel. iemand nog tips?

  • Jouwggd Arts

   Beste Anoniem,

   Moeilijk nieuwe tips te geven indien we niet weten wat je op het internet reeds gevonden hebt. Je geeft wel aan weinig tijd te hebben omdat je zo veel werkt. Mogelijk dat het daarom ook niet lukt. Indien je door een druk schema onregelmatig en tussendoor eet, is het moeilijk af te vallen.
   Op voedingscentrum.nl staan veel en goede artikelen, maar mogelijk moet je het wel agenderen om er mee aan het werk te gaan.

   P. Jansen Jeugdarts

  • anoniem

   wat eet je bijvoorbeeld? Ik heb daar ook last van en probeer minder te eten. goed sporten is ook al een voordeel. En ik heb ergens gelezen dat het goed is om je buik in te houden en recht op te zitten zo verbrand je meer calorieen.

   • Jouwggd Arts

    Beste anoniem,

    Je buik inhouden en rechtop zitten om meer calorieën te verbanden ken ik niet. Welke bron gebruik je hier?

    Groet P. Jansen Jeugdarts

 4. Willemijn

  anderen vinden dat ik mijzelf verwaarloos. maar dit heb ik nooit zo gezien tot een therapeut het tegen mij zei. ik ben eigenlijk een beetje klaar mee, waar doe ik het nog voor, mijzelf goed verzorgen, ben ik toch helemaal niet waard!!

 5. Anoniempje

  Hoe weetje of je stinkt?
  Het is niet echt leuk voor een ander als je naast hen zit. Ik hoop maar dat dit tips wel helpt want er zijn mensen die behoorlijk stinken en die moeten volgens mij wel weten.