Het is belangrijk om je lichaam goed te verzorgen. Vooral vanaf de puberteit, het moment dat je lichaam begint te veranderen. Dat kan even wennen zijn, maar als je je goed verzorgt, voel je je vaak veel zekerder.

Sterker ruiken

Als je in de groei bent, ga je onder invloed van hormonen sterker ruiken, vooral bij je oksels, voeten en geslachtsdelen. Het kan helpen om regelmatig te douchen of vaker je kleding en sokken te wisselen.

Hoe verzorg ik me goed?

Goede verzorging houdt in: elke dag douchen, je nagels schoonhouden, deodorant gebruiken als je veel zweet, schone kleren dragen en je gebit goed bijhouden. Mensen die er smoezelig uitzien, of niet lekker ruiken, hebben meer kans om door anderen buitengesloten te worden.

Hoe gebruik ik make-up?

Gebruik je make-up? Zorg dan dat je iedere avond je huid goed schoonmaakt. Dat kan met een mild reinigingsproduct. Als je last hebt van puistjes kun je beter geen make-up gebruiken. Make-up verstopt de poriën, waardoor puistjes erger worden. Heb je puistjes en wil je toch make-up gebruiken? Neem dan make-up op waterbasis.

Last van puistjes?

In de puberteit kun je last van puistjes krijgen. Je hormonen maken dan namelijk extra veel talg aan. Hierdoor raakt je huid verstopt en krijg je mee-eters. Als die mee-eters ontstoken raken, krijg je puistjes.

Heb je last van puistjes? Was je gezicht dan iedere dag met lauwwarm water. Gebruik geen of weinig zeep en dep je gezicht voorzichtig droog. Knijp mee-eters of puistjes liever niet uit. Je kunt er littekens van krijgen. Heb je echt veel last van puistjes? Ga dan naar de huisarts.

Onder de zonnebank

Voor jongeren onder de 18 jaar is ‘zonnebanken’ verboden. Onder de zonnebank gaan zorgt ervoor dat je huid verouderd, net zoals zonnen in de zon. Ook verhoogt onder de zonnebank gaan de kans op huidkanker. Heb je een bleke huid? Of blond of rood haar? Dan zijn de risico’s nog groter.

Ga je toch onder de zonnebank? Let dan hierop:

 • Houd minstens 48 uur tussen twee behandelingen.
 • Gebruik je medicijnen? Lees dan de bijsluiter. Sommige medicijnen verhogen de overgevoeligheid voor UV-licht. Je kunt dan vlekken krijgen op je huid.
 • Draag een UV-brilletje om je ogen te beschermen. Het UV-licht kan leiden tot oogziekten. Je ogen dichtdoen helpt niet tegen het Uv-licht!
 • Komt er huidkanker in je familie voor? Ga dan niet onder de zonnebank.

Een zonnebankkuur beschermt je huid niet tegen de effecten van de zon. Dit is een fabel. Een voorgebruinde huid geeft geen extra bescherming tegen de zon.

8 reacties

Wil je reageren?

Om het reactieformulier te kunnen tonen, moeten we cookies van derden plaatsen (reCAPTCHA). Als je dit toestaat, klik dan op het kruisje in de boodschap bovenaan de pagina, en druk op F5 om de pagina te verversen.

Wil je je reactie laten verwijderen?
Stuur een mail met toelichting naar redactie@jouwggd.nl.
 1. Thomas

  Ik ben 16, en heb op foto’s een heel lelijk asymmetrisch gezicht door een dikke wang. Als ik vraag hoe ik er uit zie op een foto van Snapchat(spiegelbeeld) en normale foto dan reageert de ene met op de normale foto en de andere geen van beiden maar meer op de spiegelbeeld foto. Ik vind mezelf echt kapot lelijk op de normale foto door die dikke wang of onvolgroeide kaak ofzo. De gezichtshelft met de dikke wang ziet er zwaarder uit waardoor mijn ogen ook niet op een recht lijn zitten. In de spiegelbeeld foto’s valt het hier helemaal niet op. Wat doe ik hieraan? is dit iets wat overgaat of gefixt moet worden met een ingreep?

  • JouwGGD

   Beste Thomas,

   Ik kan je dikke wang of onvolgroeide kaak niet beoordelen, daarvoor zal je echt naar de huisarts moeten gaan.
   Wel vraag ik me af of je op sociale media moet vragen hoe je eruit ziet. Dat je jezelf kapot lelijk vind is niet gezond.
   Misschien helpt het om jezelf door een roze bril te zien.

   P. Jansen Jeugdarts

 2. anoniem

  Hey ik heb hele kleine mini puistjes op mn borsten echt heel raar ik denk niet dat ikde enige ben het zijn dus niet echt puistjes maar kleine mee eters die je er zo uit kan knijpen en super klein en geel. ik knijp ze dus vask uit omdat het verslavend is denk ik en dan verveel ik me maar ik krijg er dan rode plekjes van omdat er te vaak er aan zit😕 en ik zit er nu minder aan maar aan de ene kant zit wel nig rode plekken en ik wil het weg krijgen maar het lukt niet

  • JouwGGD

   Beste Anoniem,

   Op de site van voedingscentrum.nl kan je je BMI uitrekenen, daarmee zie je of je gewicht bij je lengte past.
   Door door te klikken kan je ook tips krijgen hoe gezonder te eten en bewegen.

   P. Jansen Jeugdarts