Het is belangrijk om je lichaam goed te verzorgen. Vooral vanaf de puberteit, het moment dat je lichaam begint te veranderen. Dat kan even wennen zijn, maar als je je goed verzorgt, voel je je vaak veel zekerder.

Sterker ruiken

Als je in de groei bent, ga je onder invloed van hormonen sterker ruiken, vooral bij je oksels, voeten en geslachtsdelen. Het kan helpen om regelmatig te douchen of vaker je kleding en sokken te wisselen.

Hoe verzorg ik me goed?

Goede verzorging houdt in: elke dag douchen, je nagels schoonhouden, deodorant gebruiken als je veel zweet, schone kleren dragen en je gebit goed bijhouden. Mensen die er smoezelig uitzien, of niet lekker ruiken, hebben meer kans om door anderen buitengesloten te worden.

Hoe gebruik ik make-up?

Gebruik je make-up? Zorg dan dat je iedere avond je huid goed schoonmaakt. Dat kan met een mild reinigingsproduct. Als je last hebt van puistjes kun je beter geen make-up gebruiken. Make-up verstopt de poriën, waardoor puistjes erger worden. Heb je puistjes en wil je toch make-up gebruiken? Neem dan make-up op waterbasis.

Last van puistjes?

In de puberteit kun je last van puistjes krijgen. Je hormonen maken dan namelijk extra veel talg aan. Hierdoor raakt je huid verstopt en krijg je mee-eters. Als die mee-eters ontstoken raken, krijg je puistjes.

Heb je last van puistjes? Was je gezicht dan iedere dag met lauwwarm water. Gebruik geen of weinig zeep en dep je gezicht voorzichtig droog. Knijp mee-eters of puistjes liever niet uit. Je kunt er littekens van krijgen. Heb je echt veel last van puistjes? Ga dan naar de huisarts.

Onder de zonnebank

Voor jongeren onder de 18 jaar is ‘zonnebanken’ verboden. Onder de zonnebank gaan zorgt ervoor dat je huid verouderd, net zoals zonnen in de zon. Ook verhoogt onder de zonnebank gaan de kans op huidkanker. Heb je een bleke huid? Of blond of rood haar? Dan zijn de risico’s nog groter.

Ga je toch onder de zonnebank? Let dan hierop:

 • Houd minstens 48 uur tussen twee behandelingen.
 • Gebruik je medicijnen? Lees dan de bijsluiter. Sommige medicijnen verhogen de overgevoeligheid voor UV-licht. Je kunt dan vlekken krijgen op je huid.
 • Draag een UV-brilletje om je ogen te beschermen. Het UV-licht kan leiden tot oogziekten. Je ogen dichtdoen helpt niet tegen het Uv-licht!
 • Komt er huidkanker in je familie voor? Ga dan niet onder de zonnebank.

Een zonnebankkuur beschermt je huid niet tegen de effecten van de zon. Dit is een fabel. Een voorgebruinde huid geeft geen extra bescherming tegen de zon.

6 reacties

Wil je reageren?

Om het reactieformulier te kunnen tonen, moeten we cookies van derden plaatsen (reCAPTCHA). Als je dit toestaat, klik dan op het kruisje in de boodschap bovenaan de pagina, en druk op F5 om de pagina te verversen.

 1. anoniem

  Hoi!
  Ik had een vraagje,
  ik had een hele tijd last van hele dikke puisten op mijn neus.
  Na een jaar ofzo waren ze pas weg.
  Maar toen de puisten weg waren bleef mijn neus rood op precies de plekken waar de puisten zaten!
  Dit is nu al 5 maanden aan de gang en het ziet er niet uit!
  Hoe kom ik er vanaf?
  (maskers zoals black head mask en voedingsmaskers heb ik al geprobeerd, ik was goed in de ochtend en avond mn gezicht, smeer mn gezicht in met crème tegen mn droge huid, draag geen make-up, sport 5 dagen per week en ga niet onder de zonnebank)

  • JouwGGD

   Beste anoniem,

   Is een puist een vorm van acne, steenpuist, infectie of iets anders? Via dit forum is geen diagnose te stellen en ook niet te bepalen wat de rode vlek is.
   Advies is om met de huisarts te overleggen, eventueel een consult bij de dermatoloog te vragen. Zeker indien u er al zo lang mee loopt en het u zo beperkt.

   Sterkte P. Jansen Jeugdarts

 2. anoniem

  hoe word je dun want ik heb best last van afvallen en weet niet hoe je moet afvallen ik probeer ook minder te eten meer te sporten maar het klukt maar niet een keer ben ik 8 kilo afgevallen maar ik kwam weer aan iemand tips

  • JouwGGD

   Beste anoniem,

   Heb je last van overgewicht? Anders is afvallen niet nodig en ook niet te doen.
   Ben je nog in de groei, dan is het logisch indien je op een gezond gewicht zit je toch gaat aankomen.
   Op voedingscentrum.nl kan je zien of je een gezond gewicht hebt. Klik door naar gezond afvallen bij overgewicht.
   Afvallen moet niet je focus zijn, beter is om gezond te eten en voldoende te sporten. Dat kan je je leven lang volhouden en krijg je niet het jojo effect bij.

   P. Jansen Jeugdarts