Wat is een menstruatiecup?

De gemiddelde leeftijd waarop je voor de eerste keer ongesteld wordt is tussen de 12 en 13 jaar. Je menstrueert één keer per maand. Om het bloed op te vangen, heb je menstruatieproducten nodig. Veel gebruikte producten zijn maandverband en tampons. Een minder bekende optie, wat wel steeds populairder wordt, is de menstruatiecup. In dit artikel lees je alles over dit product.  

Wat is de menstruatiecup? 

Een menstruatiecup is een klein bakje van soepel en buigzaam materiaal (bijvoorbeeld rubber of siliconen) dat je in je vagina inbrengt en iedere keer weer kan hergebruiken. In plaats van dat het je bloed absorbeert (zoals een tampon), vangt het je slijm en bloed op. Menstruatiecups gaan lang mee (zo’n 5 tot 15 jaar) en je kunt de menstruatiecup tot 12 uur in je vagina dragen. Met de cup kan je zonder zorgen naar het toilet, zwemmen en sporten. Er zijn verschillende soorten en maten. Kijk goed welke bij je past.

Waarom de menstruatiecup? 

  • Je kan de cup wel 12 uur dragen zonder lekken.
  • De cup is hygiënisch en je krijgt minder last van geurtjes
  • Hij is afwasbaar
  • Je kan de cup wel 5 – 15 jaar gebruiken, dus is goedkoper.
  • Als vrouw gooi je in je leven ongeveer 10.000 tampons of maandverband weg. Dat is ongeveer je eigen lichaamsgewicht aan menstruatieproducten. De cup zorgt dus ook voor veel minder afval.

Heeft de cup ook nadelen?

Naast deze voordelen heeft het product ook nadelen.

  • Het is even wennen om hem te gebruiken. (Zoek naar een fijne uitleg op Youtube)
  • Bij het wisselen ‘giet’ je het bloed uit de cup en was je hem daarna onder de kraan (evt. met een beetje zeep zonder parfum). Sommige meisjes vinden dat niet fijn om te doen.
  • Na elke ongesteldheid moet je de cup uitkoken.

Niks voor jou? Dan zijn er ook andere middelen.  

Als de menstruatiecup toch niets voor jou is, kan je gebruik maken van de andere menstruatieproducten. Maandverband is een veelvoorkomende optie. Het is beschikbaar in verschillende diktes en vormen, zoals normaal, dikker of extra lang. Je draagt het in je gewone ondergoed om bloed op te vangen tijdens je menstruatie. Maandverband kan je 4 uur lang dragen.  

Ook wordt er veel gebruik gemaakt van tampons. Tampons worden in de vagina gebracht om tijdens de menstruatie menstruatiebloed op te nemen. Het absorbeert het bloed, terwijl je het touwtje buiten je lichaam houdt. Door middel van het touwtje kun je de tampon er gemakkelijk uit trekken als je klaar bent om hem te verwijderen.  

In jouw regio

Sommige delen van deze website verschillen per regio. Selecteer de GGD bij jou in de buurt zodat wij jou lokale tips en links kunnen tonen.

Selecteer de GGD in jouw regio

Gerelateerd

Wil je reageren?

Om het reactieformulier te kunnen tonen, moeten we cookies van derden plaatsen (reCAPTCHA). Als je dit toestaat, klik dan op het kruisje in de boodschap bovenaan de pagina, en druk op F5 om de pagina te verversen.