Facebook, Twitter, WhatsApp. Even een foto uploaden, een berichtje plaatsen of reageren op een bericht van je vriendin. Soms lijkt het wel of iederéén op Facebook of Twitter zit. En dat is ook precies de bedoeling van deze social media.

Risico’s

Het is natuurlijk hartstikke leuk om contact te hebben via sociale media. Maar er zijn ook risico’s aan verbonden. Is iemand wel echt wie hij zegt dat hij is? Wat doe je als iemand wordt buitengesloten in een online groep? Hoe makkelijk is het om informatie over jezelf te veranderen, als het eenmaal tussen de zoekresultaten op Google staat? Hier een aantal tips om het leuk te houden voor jezelf en voor anderen.

Echte leven

Als je iets niet zou doen in het echte leven, doe het dan ook niet in de digitale wereld.

Privacy

Privacy-bepalingen zijn er niet voor niets. Lees ze voor je iets invult. Kijk wat er met je gegevens gebeurt en of ze aan anderen worden doorgespeeld.

Geef geen persoonlijke informatie

Geef aan vreemden met wie je contact hebt zo min mogelijk persoonlijke informatie zoals adres, achternaam, telefoonnummer of de naam en het adres van je school. Ook al lijkt hij/zij nog zo aardig. Je weet niet wat er met je gegevens gebeurt.

Internet is een schijnwereld

De internetwereld is een ‘schijnwereld’. Alles kan verzonnen zijn. Wie zich voordoet als vrouw kan een man zijn. Wie zich voordoet als een super leuke jongen of tof meisje kan een Loverboy of Lovergirl zijn. Zorg dat je degene met wie je contact hebt, echt kent. Laat je niks wijsmaken en ga niet in op mooie beloften.

Denk na voor je een foto plaatst

Door een foto van jezelf te plaatsen krijgen andere chatters een beeld van wie je bent. Dit kan natuurlijk leuk zijn, maar het betekent ook dat jouw foto door iedereen bekeken kan worden. Iemand kan eenvoudig een kopie van jouw foto maken en deze op andere websites plaatsen. Dit maakt het mogelijk dat jouw foto nog steeds ergens op internet staat, ook als jij hem zelf al weer weg hebt gehaald. Als jij nu een foto op internet zet, kan deze foto jaren lang op internet terug te vinden zijn. Hou daar rekening mee.

Wees voorzichtig met webcammen

De persoon die met jou aan het cammen is, kan jouw beelden opslaan en bewaren. Zo kan hij jou aan andere personen laten zien. Iemand kan ook vervelende dingen voor de webcam gaan doen. Zo gebeurt het wel eens dat iemand bloot voor de webcam zit. Je schrikt je rot als dit gebeurt. Om dit te voorkomen kan je beter niet cammen met onbekende personen.

Pesten is laf

Pesten via het internet en via de e-mail is ontzettend laf! Praat ruzies uit op school en ruzie niet verder via het internet. Als je gepest wordt via internet, bewaar dan alles waaruit dat blijkt. Bewijs kan heel handig zijn bij het oplossen van het probleem.

Als je gepest of lastig gevallen wordt op het internet en je je ongemakkelijk of bedreigd voelt, praat er dan met iemand over. Ga dan naar je ouders, je leerkracht, een vriend of iemand anders die je vertrouwt. Erover praten is heel belangrijk. Het is niet jouw schuld en je hebt het niet zelf uitgelokt.

Chatten

Als er iets vervelends gebeurt in de chat, ga dan weg. Negeer beledigingen, discriminatie en seksuele opmerkingen. Schakel zo mogelijk de provider in. Post zelf geen lompe berichten of bedreigingen. Kwets of beledig anderen niet, hoe grappig het ook lijkt. Miljoenen mensen lezen mee, dus je acties kunnen heftige gevolgen hebben.

 

Geen reacties

Wil je reageren?

Om het reactieformulier te kunnen tonen, moeten we cookies van derden plaatsen (reCAPTCHA). Als je dit toestaat, klik dan op het kruisje in de boodschap bovenaan de pagina, en druk op F5 om de pagina te verversen.