Via sociale media kun je in contact komen met mensen die verkeerde bedoelingen hebben. Dit kunnen loverboys of digitale kinderlokkers zijn en hebben het doel om misbruik van je te maken, dit heet ‘Grooming’. En heb je wel eens van ‘Sexting’ gehoord? Sexting is het versturen van seksueel getinte berichten, foto’s of filmpjes van jezelf via je smartphone, computer of tablet.

Sexy foto sturen?

Het maken en naar elkaar versturen van seksuele beelden kan leuk en spannend zijn. En handig, als je niet bij elkaar kunt zijn en naar elkaar verlangt. Maar is het slim om te doen? Het gebeurt regelmatig dat beelden worden doorgestuurd, per ongeluk of met opzet, bijvoorbeeld om te pesten of wraak te nemen. Kijk eens naar Megan’s verhaal:

‘Ik ga echt niet zomaar met iemand over seks praten’

Als je contact met iemand hebt via internet gaat die niet direct vragen om je piemel of borsten te laten zien. Eerst zal zo iemand een band met je opbouwen. Je vertrouwen winnen. Dat is grooming. Loverboys en lovergirls maken ook gebruik van grooming. Je kunt verliefd worden om dat er zo’n leuk online contact is.
Weet dat mensen zich anders kunnen voordoen dan ze in werkelijkheid zijn. Misschien doet iemand zich heel aardig voor, maar wil die je alleen uit de kleren krijgen of opgewonden door jou raken. Lees meer over online-vrienden.

Het is wel leuk, maar hoe ver kan ik gaan?

Bedenk goed wat je wel wilt en wat niet. Als je iets niet wilt doen, zeg dat dan. Als iemand het je vaker vraagt, of je niet meer met rust laat, blokkeer en verwijder hem/haar dan in je whatsapp, mail en profielpagina’s, zoals Facebook.

Geen reacties

Wil je reageren?

Om het reactieformulier te kunnen tonen, moeten we cookies van derden plaatsen (reCAPTCHA). Als je dit toestaat, klik dan op het kruisje in de boodschap bovenaan de pagina, en druk op F5 om de pagina te verversen.

Wil je je reactie laten verwijderen?
Stuur een mail met toelichting naar redactie@jouwggd.nl.