Buitensluiten = pesten

Bij een groep horen is voor bijna iedereen een belangrijke behoefte. Als je nergens bij hoort, dan kan dat leiden tot hoofdpijn, slapeloosheid, eenzaamheid en zelfs een depressie of angststoornis. Om deze redenen is buitensluiten een ernstige vorm van pesten.

Buitengesloten worden is echt niet leuk, dat weten we allemaal, maar toch zijn er jongeren die hier dagelijks last van hebben. Je kan buitengesloten worden om je uiterlijk, omdat je weinig geld hebt thuis, omdat je verlegen bent of bijvoorbeeld vanwege je geaardheid.

Hoe kun je iemand helpen die buitengesloten wordt?

Het is niet makkelijk iemand te helpen die buitengesloten wordt, omdat je misschien bang bent dat je dan zelf ook buitengesloten (gepest) zult worden. Wat kun je doen?

  • Laat je klasgenoot voelen dat hij (of zij) niet alleen is. Ga even bij hem zitten en praat eventjes. Of vraag of hij mee wil doen met een opdracht. Kleine dingen kunnen al enorm veel zelfvertrouwen geven. En zo maak jij een verschil!
  • Vraag wat je kunt doen om te helpen. Je kunt bijvoorbeeld samen praten met de mentor.
  • Kom voor je klasgenoot op en zeg tegen de pesters dat ze moeten ophouden. Dit kun je ook doen met je vrienden: samen sta je sterker.
  • Praat met een leraar of met je mentor over het pesten op school. Scholen zijn verplicht hier iets aan te doen. De meeste scholen hebben hier ook plannen voor. Als de leraar niet helpt bij het oplossen van het pesten, vraag dan iemand anders om hulp, bijvoorbeeld de vertrouwenspersoon.

 

Deze tips komen van de regionale jongerenwebsite Hoezitdat.info. Wil je meer lezen over buitensluiten? Ga naar het thema Buitensluiten = pesten.
Op deze website vind je ook leuke blogsfilmpjes en testjes over allerlei onderwerpen. Net als een ervaringenforum voor jongeren.