Als je geen ouders meer hebt


Als je op jonge leeftijd je vader en/of moeder verliest, doet dat ongelooflijk veel pijn. Het zet je wereld op zijn kop.

Met je gevoelens omgaan

Je wordt waarschijnlijk overspoeld door heel veel verschillende gevoelens. En misschien heb je wel tegenstrijdige gevoelens. Je bent verdrietig, maar misschien ook opgelucht, als je ouder bijvoorbeeld ernstig ziek was en nu geen pijn meer heeft.

Je gevoelens uiten helpt je om je verdriet te verwerken. Wil je huilen? Doe dat dan. Bijvoorbeeld thuis, of bij iemand die je vertrouwt. Waar jij je prettig voelt.

Wil je erover praten?

Praten is vaak niet wat je wilt, maar het is wel goed om het te doen. Praat er dus over met iemand die je vertrouwt: een oom, tante, een goede vriend(in), of met iemand die dit ook heeft meegemaakt.

Als je het niet wilt, hoef je er niet over te praten. Zoek een goede uitlaatklep, bijvoorbeeld gaan wandelen, een verhaal schrijven, of iets anders wat je helpt om je gevoelens te verwerken. Als je dat moeilijk vindt, vraag dan iemand of die samen met jou iets wil doen.

Deel je verhaal

Je kunt je verhaal delen met andere jongeren die ook hun ouders zijn verloren. Doe dat alleen als je er zelf voor open staat en er behoefte aan hebt. Bijvoorbeeld op Voorjongehelden.nl.

Op school je verhaal vertellen?

Jij bepaalt zelf of je het aan je klasgenoten wilt vertellen en wanneer. Het is verstandig om het wel aan je mentor of de vertrouwenspersoon te vertellen, zodat ze begrijpen hoe moeilijk je het hebt en daar ook rekening mee kunnen houden.

Een bondgenoot vinden

Het is goed om een bondgenoot te hebben die je voor lange tijd kan helpen en begeleiden. Bijvoorbeeld een vriend van je familie, een oom of tante, of de vader of moeder van een vriend(in). Met hem of haar kun je praten over alles waar je mee te maken krijgt zoals geldzaken, de voogdij en waar je gaat wonen.

Waar ga ik wonen?

Als allebei je ouders zijn overleden, kun je misschien bij familie of vrienden van je ouders gaan wonen. Als dat niet lukt, gaat een voogdijinstelling voor je op zoek gaan naar tijdelijke opvang of een pleeggezin. Dat jij dan ergens kunt wonen, is het belangrijkste dat geregeld moet worden. Meestal betekent dit dat als je een broer of zus hebt,  jullie naar een apart gezin gaan.

Op Pleegkinderen.nl vind je verhalen en informatie over pleeggezinnen. De website werkt alleen op de computer.

Professionele hulp

Kom je maar niet door je verdriet heen en wil je professionele hulp? Praat dan met je huisarts. Die luistert naar je en kan je doorverwijzen naar iemand die je kan helpen. Het is heel normaal om hulp te vragen.

 

Deze info is goed!

De info waar dit groene keurmerk bij staat, is betrouwbaar!

4 reacties

Wil je reageren?

Om het reactieformulier te kunnen tonen, moeten we cookies van derden plaatsen (reCAPTCHA). Als je dit toestaat, klik dan op het kruisje in de boodschap bovenaan de pagina, en druk op F5 om de pagina te verversen.

Wil je je reactie laten verwijderen?
Stuur een mail met toelichting naar redactie@jouwggd.nl.
 1. romy

  ik ben bijna 10 jaar geleden mijn vader verloren… mama heeft een nieuwe vriend en vind het raar dat ik papa nog steeds mis. doordat ik het nooit goed heb kunnen verwerken word het gemis en het verdriet nu steeds erger, ik mis herrinneringen en een vader in huis die me wel begrijpt.. hoe kan ik hier het beste mee omgaan? mett mama praten kan niet want die snapt me niet

   • Romy

    Mama snapt me niet alleen niet maar vind het ook gewoon belachelijk dat ik papa nog mis na 10 jaar.. als ik het erover wil hebben krijg ik “ja het is onzin dat je hem mis, je was veels te klein om het toen te begrijpen, je stelt je gewoon aan”

    • JouwGGD

     Beste Romy,

     Voor je moeder zou het best wel weer kunnen confronteren (haar man is overleden), voor jou in een nieuwe periode van je leven kan je juist nu het verlies voelen.
     Goed om er iets mee te doen. Stichting achter de regenboog is hier de specialist, anders kan je dit ook altijd met je huisarts bespreken.

     P. Jansen Jeugdarts