De eerste keer


De eerste keer. Meestal wordt hiermee bedoeld: voor het eerst met iemand zoenen of voor het eerst seks met iemand hebben.

De eerste keer seks is bijzonder en vergeet je nooit meer. Daarom is het belangrijk dat je er van te voren met elkaar over praat, zodat je van elkaar weet wat je belangrijk vindt. Vertel wat je wel en niet fijn vindt en vraag dat ook aan je vriend(in). Zo maak je er een leuke en fijne ervaring van.

Wanneer heb je voor het eerst seks?

Het verschilt per persoon wanneer je voor het eerst seks hebt. Meestal gaat het stap voor stap. Het begint met zoenen en daarna ga je steeds wat verder. Je leeftijd doet er eigenlijk niet toe. Sommige jongeren beginnen eerder dan anderen. Het gaat er vooral om dat je het alleen doet als je het zelf wilt. Jij bepaalt het helemaal zelf. Lees hier meer over op Sense.info.

Tips voor de eerste keer

De eerste keer seks is spannend, maar misschien voel je je ook een beetje onzeker. Dat is heel normaal, want het is allemaal nieuw voor je.

 • Het is handig als jij jezelf een beetje kent. Zorg ervoor dat je weet wat je prettig vindt. Dat kun je ontdekken door seks met jezelf.
 • Doe het alleen als jullie het allebei graag willen.
 • Doe het met iemand die je vertrouwt en waarbij je je veilig voelt.
 • Neem samen de tijd. Begin bijvoorbeeld eerst met strelen en zoenen tot jullie allebei opgewonden zijn.
 • Zoek een plek waar jullie niet worden gestoord. Denk er ook aan jullie telefoons op stil te zetten!
 • Help je vriend(in) om opgewonden te worden. Vraag daarom wat hij of zij lekker vindt. Doe dat van te voren, maar ook tijdens de seks.
 • Zorg als meisje dat je echt opgewonden en nat bent, voordat een jongen bij jou naar binnen mag. Luister naar je gevoel.
 • Seks is vrijwillig en niks moet. Als een van jullie wil stoppen, dan stop je.
 • Veilig vrijen is belangrijk. Zo voorkom je een zwangerschap en een soa. Zorg er daarom voor dat je een condoom hebt en weet hoe dat werkt. Vrij je als meisje met een jongen? Dan vrij je nóg veiliger als je een anticonceptiemiddel gebruikt. Bijvoorbeeld de (prik)pil, het spiraaltje of de NuvaRing. Zorg dat jullie allebei weten hoe jij deze middelen het best gebruikt.
 • Ben je een meisje en wil je weten welk anticonceptiemiddel het best bij jou past? Doe dan de test op de website van Sense.info.nl
 • Kijk eens op de website van Sense.info.nl voor ideeën over hoe je elkaar kunt verwennen.

Kan het pijn doen?

Als je het doet met iemand die je vertrouwt en die geduldig met je is, hoef je je geen zorgen te maken. Wanneer je als meisje opgewonden, vochtig en ontspannen bent, doet de eerste keer meestal geen pijn en heb je niet of nauwelijks bloedverlies. Wist je dat de meeste meisjes niet bloeden tijdens of direct na hun eerste keer? Als je toch bloedt, komt dat meestal door de spanning. Besteed de volgende keer dan meer tijd aan het voorspel. Als je het vaker doet en elkaar steeds beter leert kennen wordt de seks meestal fijner.

Klaarkomen

Als je erg opgewonden bent, kun je een orgasme krijgen: klaarkomen. Je hebt dan een paar seconden een heel lekker gevoel in je lichaam.

Tip: doe niet net alsof je klaarkomt. Seks zonder klaarkomen is net zo fijn.

Kun je de eerste keer zwanger worden?

Heb je als meisje seks met een jongen dan kun je zwanger worden; ook van de eerste keer. Wil je dit voorkomen, gebruik dan een condoom. Jullie zijn dan ook beschermd tegen soa’s. Seks tussen jongen en meisje is nóg veiliger als je een anticonceptiemiddel gebruikt. Praat vooraf ook eens met je ouders of de huisarts over voorbehoedmiddelen zoals de pil of het spiraaltje. De pil wordt tot je 21e jaar vergoed door je zorgverzekeraar.

Als je onveilige seks hebt gehad en bang bent dat je zwanger bent, haal dan zo snel mogelijk de morning-afterpil. Doe dit uiterlijk binnen 72 uur (drie dagen) na de onveilige seks. Dit kan bij je huisarts, apotheek of een vestiging van Sense.

Seks met iemand van hetzelfde geslacht

Als je voor het eerst seks hebt met iemand van hetzelfde geslacht is dat spannend. Maar je kunt je wel onzeker voelen, omdat het allemaal nieuw voor je is. Het is belangrijk dat je het alleen doet als jullie het allebei willen. Vertel wat je fijn vindt en vraag aan je vriend(in) wat hij of zij fijn vindt. Neem de tijd om elkaar te ontdekken. Op de website van Sense.info.nl vind je ervaringsverhalen van jongens over hun eerste keer met een jongen. En van meisjes over hun eerste keer met een meisje.

 

Deze info is goed!

De info waar dit groene keurmerk bij staat, is betrouwbaar!

2 reacties

Wil je reageren?

Om het reactieformulier te kunnen tonen, moeten we cookies van derden plaatsen (reCAPTCHA). Als je dit toestaat, klik dan op het kruisje in de boodschap bovenaan de pagina, en druk op F5 om de pagina te verversen.

Wil je je reactie laten verwijderen?
Stuur een mail met toelichting naar redactie@jouwggd.nl.
 1. Anno

  Ik heb de een paar maanden geleden gedaan met me vriendin alles ging goed.met condoom geen pijn etc maar ik had wel 1 probleem ik voelde bijna niks zelf niet na de 2 keer of 3 4 5 6 enzovoort ik doe het alleen omdat zei het fijn vind maar vind het raar om het haar te vertellen dat ik bijna niks voel en nee het ligt niet aan de condooms 1x zonder condooms gedaan (ze had de pil) en voelde geen verschil is er iets mis met me of kan het veranderen

  • JouwGGD

   Beste Anno,

   Seksualiteit is ook het ontdekken van jezelf. Zijn er situaties of aanrakingen geweest waar je wel opgewonden van werd. Er is geen goed of fout, maar mogelijk kan je wel met elkaar kijken naar wat jij nou wel lekker vind.
   Er is niet meteen iets mis als je geen zin hebt of weinig gevoel erbij hebt. Op sense kan je ook informatie vinden over verschillende seksuele problemen, staat je vraag er niet bij ga dan eens naar hun chat.

   P. Jansen Jeugdarts