De eerste keer


De eerste keer. Meestal wordt daarmee bedoeld: voor het eerst met iemand naar bed gaan.

Maar het kan natuurlijk ook zijn: voor het eerst iemand zoenen, vingeren of aftrekken. Hoe dan ook: de eerste keer vergeet je nooit meer, maak er daarom een leuke en fijne ervaring van.

Wanneer heb je voor het eerst seks?

Het verschilt voor iedereen wanneer je voor het eerst seks hebt. Maar het belangrijkste is: jij bepaalt het helemaal zelf.

Doe het alleen als jullie het allebei graag willen. Het is handig als jij jezelf een beetje kent en weet waar je opgewonden (en vochtig) van wordt. Lees hier meer over op Sense.info.

Hoe moet het?

De eerste keer seks is spannend, maar misschien voel je je ook een beetje onzeker. Hoe zou het zijn?

 • Neem samen de tijd. Begin bijvoorbeeld eerst met strelen en zoenen tot jullie allebei opgewonden zijn.
 • Help je vriend(in) om opgewonden te worden. Vraag daarom wat hij of zij lekker vindt.
 • Zorg als meisje dat je echt opgewonden en nat bent, voordat een jongen bij jou naar binnen mag. Luister naar je gevoel.
 • Seks is vrijwillig en niks moet. Als een van jullie wil stoppen, dan stop je.

Tip: kijk op Sense.info voor ideeën over hoe je elkaar kunt verwennen.

Doet seks pijn?

Wanneer je als meisje opgewonden, vochtig en ontspannen bent, doet de eerste keer meestal geen pijn en heb je niet of nauwelijks bloedverlies. Als je toch bloedt, is dat niet erg. Besteed de volgende keer dan meer tijd aan het voorspel.

Klaarkomen

Als je erg opgewonden bent, kun je een orgasme krijgen: klaarkomen. Je hebt dan een paar seconden een heel lekker gevoel in je lichaam.

Tip: doe niet net alsof je klaarkomt. Klaarkomen is niet verplicht. Seks zonder klaarkomen is net zo fijn.

Kun je zwanger worden?

Al tijdens je eerste keer seks kun je zwanger raken. Gebruik dus altijd een condoom. Je bent dan ook beschermd tegen soa's.

Als je onveilig hebt gevreeën en je bang bent dat je zwanger bent, haal dan zo snel mogelijk de morning-afterpil.

 

Deze info is goed!

De info waar dit groene keurmerk bij staat, is betrouwbaar!

17 reacties

Wil je reageren?

Om het reactieformulier te kunnen tonen, moeten we cookies van derden plaatsen (reCAPTCHA). Als je dit toestaat, klik dan op het kruisje in de boodschap bovenaan de pagina, en druk op F5 om de pagina te verversen.

 1. anoniem

  ik ben 14 en ik heb het vorige week voor het eerst met mijn vriendje gedaan we deden het wel veilig maar ik moest 5 dagen geleden ongesteld worden maar ik ben dus nog steeds niet ongesteld kan het dat ik zwanger ben of is het zo dat je als je het de eerste keer doet dat je dan later ongesteld word?

 2. q

  Mijn eerste keer toen was ik klein het was met een jongen een leeftijdsgenoot. Ik werd gepenetreerd van achteren en moest op een fluitje blazen als het teveel werd. Toen lag ik daarna onder het bed, zijn moeder kwam naar boven en ik moest me gauw verstoppen. Vanaf dat moment dat ik onder het bed lag voelde ik me vies. Ik wilde douchen maar kon het niet. Als ik aangifte zou doen zou ik hem moeten herkennen ik zou niet eens meer weten hoe hij er uit ziet. Ik wil het ook niet weten. Ik wil gewoon van die nare ervaring af. Het is allemaal mijn schuld. Ik had het niet zo ver moeten laten gaan. Niemand neemt me nog serieus. Het ligt nog steeds aan mij. Snap je nu waarom ik bang ben voor intimiteit met elke vrouw? Ik wil niet dat zij hetzelfde overkomt als ik. En toch wil ik een relatie met een vrouw maar ik kan het niet.

  • JouwGGD

   Beste q,

   Door seksueel geweld kan je stressklachten krijgen zoals herbelevingen en problemen met concentratie, slapen en boosheid. Professionele psychische hulp kan dit voorkomen. Ook kan je gevoelens van schuld, schaamte, depressie krijgen of seksuele problemen. Als deze klachten na een maand niet vanzelf verminderen, kan dit wijzen op problemen met verwerken. In het Centrum Seksueel Geweld kan je hulp krijgen bij de verwerking.

   P. Jansen Jeugdarts

 3. Fitzgerald

  Hi, my name is Fitz. I’m bilingual but i still wanted to ask something seeing as how my previous comment, which was in German by the way, isn’t showing here…

 4. R

  Hallo, Ik ben R. Ik ben nu 27 en heb het nog niet gedaan. Ik heb wel een vriendin, maar dat is mijn koelkast. Graag zou ik een echte vriendin willen, ook val ik op shemales. zoals sjors. Graag een reactie tegemoet met intsructies over neuken

 5. Esmee

  Hallo ik ben Esmee (15) ik en mijn vriendje willen graag voor de eerste keer proberen maar ik ben zenuwachtig en ben namelijk bang dat mijn vaginaleopening misschien te klein is waardoor hij niet in me past (hij heeft namelijk een heel grote😬🙄) weet u misschien hier meet over te vertellen?

  • JouwGGD

   Beste Esmee,

   Bouw de seks langzaam op. Ga eerst zoenen, elkaar aanraken, zeg lieve dingen tegen elkaar. Zo bouw je de spanning op en word je allebei opgewonden. Wil je als meisje neuken, doe dat dan pas als je heel vochtig bent!! Indien je gespannen bent ga je aanspannen, dit wil je juist voorkomen. Je vagina is niet te klein, maar ga niet te snel.
   Lees alles over de eerste keer op Sense.info… samen met je partner.

   P. Jansen Jeugdarts

 6. Meisje16

  Hallo! Ik ben echt bang voor de eerste keer want mijn vriend zou mijn verlaten als ik toch zwanger word.. en ik weet wel dst ik een condoom moet berijken maar ik ben zo bang dat ik alsno zwanger word.. wat kan ik doen ?