Een goede relatie


Jullie hebben een relatie. Dat is leuk en spannend. Je wilt het beste van je relatie maken, maar hoe krijgen jullie een goede relatie?

Elkaar leren kennen

Het is een cliché, maar wees jezelf. Je mag zijn wie je bent. De ander is tenslotte verliefd op je geworden om wie je bent. Het is spannend, jullie gaan elkaar nu pas echt leren kennen. Neem de tijd daarvoor en loop niet te hard van stapel.

Grenzen aangeven en respecteren

Doe geen dingen die niet wilt doen of waar je nog niet klaar voor bent. Denk daarom goed na over wat je wel en niet leuk vindt en praat daar met elkaar over. Luister naar elkaar en respecteer elkaars mening. Als je alles tegen elkaar kunt zeggen, kunnen jullie veel van elkaar leren.

Je relatie opbouwen

Je kunt samen een hoop doen om je relatie te laten groeien.

 • Maak plezier en wees lief voor elkaar. Geef elkaar af en toe een compliment of een klein cadeau.
 • Ben je het ergens niet mee eens, spreek jezelf dan uit. Dat kan heel goed in respect naar elkaar toe. Dingen opkroppen maakt jullie relatie juist slechter.
 • Geef elkaar vertrouwen, want dan ben je ook zeker van de ander als je niet bij elkaar in de buurt bent.
 • Kwets de ander niet. Gebeurt dat toch, praat het dan uit. Voor je excuses aanbieden als je fout zit, hoef je je niet te schamen.
 • Het is belangrijk dat je ook tijd hebt voor jezelf en voor je eigen hobby's en activiteiten.

Ruzie maken

Heb je een probleem, vertel het dan aan je vriend of vriendin. Loopt het uit op ruzie, maak die ruzie dan. Als je het daarna ook maar weer goed maakt. Ga in elk geval nooit boos slapen.

Ook is het goed voor je relatie om niet met hetzelfde boze gevoel wakker te worden, zoals je het de dag ervoor had. Want daardoor lijkt het probleem alleen maar groter geworden.

Erover praten?

Iedereen is er wel eens onzeker over of het de goede weg op gaat in de relatie. Het kan helpen om erover te praten met iemand die je vertrouwt. Je ouders, een goede vriend of vriendin. De mening van een buitenstaander kan soms verhelderend zijn.

 

Deze info is goed!

De info waar dit groene keurmerk bij staat, is betrouwbaar!

2 reacties

Wil je reageren?

Om het reactieformulier te kunnen tonen, moeten we cookies van derden plaatsen (reCAPTCHA). Als je dit toestaat, klik dan op het kruisje in de boodschap bovenaan de pagina, en druk op F5 om de pagina te verversen.

Wil je je reactie laten verwijderen?
Stuur een mail met toelichting naar redactie@jouwggd.nl.
 1. Lisa

  hey, ik heb nu paar maand een relatie. Mijn vriend is heel erg jaloers. Ik mag eigenlijk nergens heen zonder hem. Nu het ook warm weer wordt, wilt hij niet dat ik met open kleren naar buiten ga. Ook mag ik niet meer bevriend zijn met mijn beste vriend of met vriendinnen uit gaan. Ik heb gezegd “oke prima, dan ga jij ook nergens meer heen”. Ik had eigenlijk in het begin al moeten zeggen dat ik dit te ver vind gaan, maar dat is nu al te laat. We kunnen het er eigenlijk niet over hebben met elkaar want dan zegt hij “het is ik of de andere dingen” en natuurlijk wil ik hem niet kwijt. Ook kwetst hij me heel veel door mijn verleden er bij te halen als we een ruzie hebben. Hij haalt me dan heel erg neer en maakt me heel onzeker. Daarna biedt hij zijn excuses wel aan en is het ook wel weer goed, maar toch blijft hij doorgaan daarna.
  Ondanks dit allemaal is hij wel heel lief voor me en doet letterlijk alles wat ik vraag. maarja…. dat is natuurlijk niet wat ik nodig heb….
  Heeft iemand tips om hiermee om te gaan?
  Groetjes xx

  • JouwGGD

   Beste Lisa,

   Je relatie is nog best nieuw, dus juist nu er over praten lijkt mij het beste. Verzwijgen en verkroppen brengt alleen maar meer problemen.
   Het is goed om je in de ander te verplaatsen en ook vanuit zijn gezichtspunt te begrijpen waardoor hij jaloers zou kunnen worden.
   Ik heb online het volgende artikel gevonden, maar echt een wetenschappelijke benadering is er niet.

   Succes P. Jansen Jeugdarts