Ik snijd mezelf


Jezelf met opzet pijn doen, heet ook wel zelfbeschadiging. Of met een moeilijk woord: ‘automutilatie’.

Waarom doe je jezelf pijn?

Het kan voor iedereen anders zijn, waarom je jezelf pijn doet. Bijvoorbeeld omdat je je dan even niet meer verdrietig, bang of boos hoeft te voelen. Als je jezelf snijdt, denk je even niet meer aan je problemen. Je wordt er rustig van. Het lucht op. Je voelt weer even dat je leeft.

Wat doet jezelf snijden met je?

Jezelf verwonden voelt voor sommige mensen fijn. Het werkt tijdelijk en daarom kan het ook verslavend zijn.

Een andere reden waarom het verslavend werkt, is omdat je lichaam hormonen aanmaakt tegen de pijn: endorfine. Omdat je lichaam daaraan went, moet je jezelf steeds meer en vaker pijn doen. Ermee stoppen is daarom moeilijk.

Als je ermee wilt stoppen

Na het snijden voel je je misschien juist nog slechter of nog verdrietiger. Je voelt je schuldig. Of misschien haat je jezelf, omdat je dit doet. Je weet natuurlijk ook wel dat het niet goed voor je is. Hoe kun je een andere manier vinden om je goed te voelen?

Pas als je begrijpt dat je een verslaving hebt en er ook echt van af wilt komen, kun je jezelf helpen.

Waar je hulp kunt vinden

Blijf er niet mee zitten, maar praat erover met iemand die je vertrouwt. Bijvoorbeeld je ouders, een vriend, vriendin, iemand uit je familie, of iemand van school.

Je kunt ook anoniem praten met bijvoorbeeld iemand van De Kindertelefoon (0800-0432). Op Kindertelefoon.nl kun je ook met hen chatten. Of bel met de luisterlijn (0900-0767).

Ik praat liever met een specialist

Als je liever steeds met dezelfde persoon wilt praten, maak dan een afspraak bij je huisarts. Deze kan je doorverwijzen naar iemand die gespecialiseerd is in het helpen van jongeren.

Je huisarts en de specialist hebben zwijgplicht. Ze mogen dus niets doorvertellen aan bijvoorbeeld je ouders, je school, of je werk.

Een vriend(in) snijdt zich

Als je iemand kent die het misschien heeft, probeer dan met hem of haar erover te praten. Misschien kunnen jullie dan samen hulp zoeken.

Kijk ook eens bij:

COVID-19

Het kan zijn dat deze tekst (nog) niet helemaal klopt volgens de laatste RIVM-Richtlijnen. Houd bij het opvolgen van onze tips en adviezen altijd rekening met deze richtlijnen om verspreiding van het coronavirus tegen te gaan.

Deze info is goed!

De info waar dit groene keurmerk bij staat, is betrouwbaar!

11 reacties

Wil je reageren?

Om het reactieformulier te kunnen tonen, moeten we cookies van derden plaatsen (reCAPTCHA). Als je dit toestaat, klik dan op het kruisje in de boodschap bovenaan de pagina, en druk op F5 om de pagina te verversen.

Wil je je reactie laten verwijderen?
Stuur een mail met toelichting naar redactie@jouwggd.nl.
 1. Annoniem@a

  Hi,
  Ik ben een meisje van 13 jaar en heb heel erg veel problemen, zowel thuis als opschool.
  Ik ben dan ook vorige maand begonnen met mezelf snijden in mijn pols…ik weet dat het slecht is maar op dit moment heb ik echt geen zin meer om te leven, ik loop al bijna 6 maand rond met deze gedachten en ben ervan overtuigd dat het niet lang meer duurt als ik zo blijf doorgaan….kan iemand mij alstublieft helpen om van mijn gedachtes af te komen…….🥺

  • JouwGGD

   Beste Annoniem@a,

   Heb je al een contact opgenomen met 113 online. Kan ook telefonisch op gratis 0800-0113. Ze zijn 24/7 bereikbaar.
   Het is lastig, maar wel goed om met je omgeving over deze gedachtes te praten. Zijn er mensen in je omgeving die samen met jou kunnen kijken wat je zou kunnen doen.
   Weet dat je ook welkom bent op de chat van JouwGGD.

   Sterkte P. Jansen Jeugdarts

 2. Oxsi

  Ik ben 38jr en snijd me al vanaf mijn 15e. Ik ben ook al jaren onder behandeling bij het GGZ. Ik vind het heerlijk om te doen, ook al klinkt dat alsof ik een psycho ben. Ik krijg er een rush van en met het vloeien van het bloed stroomt mijn woede er ook uit. Ik snijd ook echt dus moet gehecht worden. Vandaag nog gedaan 5 hechtingen. Het was 2 jaar geleden dat ik het gedaan had, maar toen was het echt extreem. Zo diep gesneden dat ik zelfs door de fascia heen had gesneden. Moest dus door een chirurg gehecht worden omdat een huisarts dit niet kan.

  Waarom ik dit vertel hier? Wilde even mijn verhaal kwijt, en mijn ervaring delen. Las de verhalen van minderjarigen dat ze zich snijden maar denk dat ze bedoelen dat ze zich krassen met een mes of ander scherp voorwerp snijden moet gehecht worden.

  • JouwGGD

   Beste Oxsi,

   Het maakt toch niet uit of je nu aan het ‘krassen’ bent of ‘snijden’ zoals jij het onderscheid maakt. Niet echt dat ene beter is dan de andere.
   Zou je er toch nog iets mee willen, kan je altijd kijken op zelfbeschadiging.nl

   P. Jansen Jeugdarts

  • lonely

   hoi, het is naar mijn mening al snijden zodra het bloedt want dan heb je waarschijnlijk een bloedvaatje/haartje geraakt. en krassen is na mijn mening zolang het niet bloedt. en waarom zou het moeten worden gehecht voordat je het snijden noemt, als je een papiertje door de helft knipt maar net voor het einde stopt dan zeg je toch ook niet dat het papiertje nog heel is?

   • JouwGGD

    Beste Lonely,

    Hoe we het ook noemen krassen of snijden, wel of geen bloed. Hoop dat iedereen de hulp krijgt die hij nodig heeft voor een gezond en gelukkig leven.

    P. Jansen Jeugdarts

 3. Anoniem

  ik ben een meisje van 13 jaar oud en snij mijzelf al iets minder dan een jaar, ik zit op dit moment in een heftige dip waarin veel gebeurt. toen ik op mijn elfde ontdekte wat mijzelf snijden was vond ik het maar een raar en bangig idee, toen ik ouder werd merkte ik dat mijzelf snijden en pijn doen de beste optie was. een paar vriendinnen van mij weten het meer niet. ik wil graag hulp zoeken maar weet niet bij wie want ik vertrouw niemand meer na wat er allemaal is gebeurd.