Ik snijd mezelf

Jezelf met opzet pijn doen, heet ook wel zelfbeschadiging. Of met een moeilijk woord: ‘automutilatie’.

Waarom doe je jezelf pijn?

Het kan voor iedereen anders zijn, waarom je jezelf pijn doet. Bijvoorbeeld omdat je je dan even niet meer verdrietig, bang of boos hoeft te voelen. Als je jezelf snijdt, denk je even niet meer aan je problemen. Je wordt er rustig van. Het lucht op. Je voelt weer even dat je leeft.

Wat doet jezelf snijden met je?

Jezelf verwonden voelt voor sommige mensen fijn. Het werkt tijdelijk en daarom kan het ook verslavend zijn.

Een andere reden waarom het verslavend werkt, is omdat je lichaam hormonen aanmaakt tegen de pijn: endorfine. Omdat je lichaam daaraan went, moet je jezelf steeds meer en vaker pijn doen. Ermee stoppen is daarom moeilijk.

Als je ermee wilt stoppen

Na het snijden voel je je misschien juist nog slechter of nog verdrietiger. Je voelt je schuldig. Of misschien haat je jezelf, omdat je dit doet. Je weet natuurlijk ook wel dat het niet goed voor je is. Hoe kun je een andere manier vinden om je goed te voelen?

Pas als je begrijpt dat je een verslaving hebt en er ook echt van af wilt komen, kun je jezelf helpen.

Waar je hulp kunt vinden

Blijf er niet mee zitten, maar praat erover met iemand die je vertrouwt. Bijvoorbeeld je ouders, een vriend, vriendin, iemand uit je familie, of iemand van school.

Je kunt ook anoniem praten met bijvoorbeeld iemand van De Kindertelefoon (0800-0432). Op Kindertelefoon.nl kun je ook met hen chatten. Ben je ouder dan 18, kijk dan op Allesoké.nl of bel 0800-0450. Of bel met de luisterlijn (0900-0767).

Ik praat liever met een specialist

Als je liever steeds met dezelfde persoon wilt praten, maak dan een afspraak bij je huisarts. Deze kan je doorverwijzen naar iemand die gespecialiseerd is in het helpen van jongeren.

Je huisarts en de specialist hebben zwijgplicht. Ze mogen dus niets doorvertellen aan bijvoorbeeld je ouders, je school, of je werk.

Een vriend(in) snijdt zich

Als je iemand kent die het misschien heeft, probeer dan met hem of haar erover te praten. Misschien kunnen jullie dan samen hulp zoeken.

Kijk ook eens bij:

Deze info is goed!

Keurmerk infovoorjou.nlDe info waar dit groene keurmerk bij staat, is betrouwbaar!

In jouw regio

Sommige delen van deze website verschillen per regio. Selecteer de GGD bij jou in de buurt zodat wij jou lokale tips en links kunnen tonen.

Selecteer de GGD in jouw regio

Gerelateerd

Reacties

 1. Hoi, ik ben 13 jaar en ik vind school erg moeilijk. ik kan moeilijk leren voor toetsen en daarom denk ik dat ik het verdien om mezelf te snijden.

  anoniem
  • Beste anoniem,

   School is ook best moeilijk. Gelukkig is iedereen ergens anders goed in.
   Wil je een keer praten over het snijden. Je bent altijd welkom op de chat.

   P. Jansen Jeugdarts

   JouwGGD
 2. hey ik ben 14 jaar ik snijd in mij armen sins ik 9 jaar ben en ben nooit gestopt maar het is heel om te stoppen en weet niet hoe ik er af kom ik zit op therapie maar dat hielp niet en heb nog ander soort hulp geprobeer maar dat hielp niet wat moet ik doen wand sins kort heb ik me moeder weer gezien en zij moest huilen omdat ze me armen zag ik wil haar niet kwetsen maar ik kan ook niet stoppen kunnen jullie me helpen ?

  ademka
  • Beste ademka,

   Knap dat je hulp probeert te vinden!
   Op de site van Stichting Zelfbeschadiging staat een stukje over stoppen, mogelijk kan dat je helpen.
   Anders staat de chat voor je open.

   P. Jansen Jeugdarts

   JouwGGD

Wil je reageren?

Om het reactieformulier te kunnen tonen, moeten we cookies van derden plaatsen (reCAPTCHA). Als je dit toestaat, klik dan op het kruisje in de boodschap bovenaan de pagina, en druk op F5 om de pagina te verversen.