Ik snijd mezelf


Jezelf met opzet pijn doen, heet ook wel zelfbeschadiging. Of met een moeilijk woord: ‘automutilatie’.

Waarom doe je jezelf pijn?

Het kan voor iedereen anders zijn, waarom je jezelf pijn doet. Bijvoorbeeld omdat je je dan even niet meer verdrietig, bang of boos hoeft te voelen. Als je jezelf snijdt, denk je even niet meer aan je problemen. Je wordt er rustig van. Het lucht op. Je voelt weer even dat je leeft.

Wat doet jezelf snijden met je?

Jezelf verwonden voelt voor sommige mensen fijn. Het werkt tijdelijk en daarom kan het ook verslavend zijn.

Een andere reden waarom het verslavend werkt, is omdat je lichaam hormonen aanmaakt tegen de pijn: endorfine. Omdat je lichaam daaraan went, moet je jezelf steeds meer en vaker pijn doen. Ermee stoppen is daarom moeilijk.

Als je ermee wilt stoppen

Na het snijden voel je je misschien juist nog slechter of nog verdrietiger. Je voelt je schuldig. Of misschien haat je jezelf, omdat je dit doet. Je weet natuurlijk ook wel dat het niet goed voor je is. Hoe kun je een andere manier vinden om je goed te voelen?

Pas als je begrijpt dat je een verslaving hebt en er ook echt van af wilt komen, kun je jezelf helpen.

Waar je hulp kunt vinden

Blijf er niet mee zitten, maar praat erover met iemand die je vertrouwt. Bijvoorbeeld je ouders, een vriend, vriendin, iemand uit je familie, of iemand van school.

Je kunt ook anoniem praten met bijvoorbeeld iemand van De Kindertelefoon (0800-0432). Op Kindertelefoon.nl kun je ook met hen chatten. Of bel met Sensoor.nl (0900-0767).

Ik praat liever met een specialist

Als je liever steeds met dezelfde persoon wilt praten, maak dan een afspraak bij je huisarts. Deze kan je doorverwijzen naar iemand die gespecialiseerd is in het helpen van jongeren.

Je huisarts en de specialist hebben zwijgplicht. Ze mogen dus niets doorvertellen aan bijvoorbeeld je ouders, je school, of je werk.

Een vriend(in) snijdt zich

Als je iemand kent die het misschien heeft, probeer dan met hem of haar erover te praten. Misschien kunnen jullie dan samen hulp zoeken.

Kijk ook eens bij:

 

Deze info is goed!

De info waar dit groene keurmerk bij staat, is betrouwbaar!

8 reacties

Wil je reageren?

Om het reactieformulier te kunnen tonen, moeten we cookies van derden plaatsen (reCAPTCHA). Als je dit toestaat, klik dan op het kruisje in de boodschap bovenaan de pagina, en druk op F5 om de pagina te verversen.

Wil je je reactie laten verwijderen?
Stuur een mail met toelichting naar redactie@jouwggd.nl.
 1. Mats

  Goedenavond…
  Ik heb een vriendin die zich snijd door haar verleden, ze durft het niet te vertellen aan haar moeder maar wel tegen mij en ik wil haar helpen ze vind het nog heel lastig om te praten daarover… maar ik zou willen weten wat ik het beste kan doen zodat zij wel geholpen word?

 2. Monica

  Ook als “oudere” kan je jezelf nog steeds pijn doen. Ik snij niet, maar ik krap mezelf open. Vooral nu weer. Stress en depressief zijn bij mij de boosdoeners. Waarom voel ik mij zo ongelukkig? Als ik mijn katten niet had gehad was ik ervandoor gegaan. Had ik mijn huisje verkocht en al mijn spullen. En was ik in de auto gestapt en gewoon gaan rijden. En dan op een dag niet meer wakker worden. Geen stress en geen ongelukkig gevoel.

 3. Anoniem

  hi, um om maar meteen met de deur in huis te vallen; ik snijd mezelf al een aantal weken. Ik heb last van een paniekstoornis en ik ga hierdoor niet naar school en voel me door het al jaren thuis zitten erg depressief. De laatste tijd werd het depressief zijn veel erger, en door dat io me zo rot voelde begon ik met snijden. Ik durf het alleen echt mijn. ouders niet te vertellen. wat moet ik doen?

  • JouwGGD

   Beste Anoniem,

   Zo dat is best zwaar! Knap dat je hier ieder geval hulp durft te vragen!
   Is er iemand anders waarbij je het minder moeilijk zou vinden om het te vertellen? (bv vriendin, mentor, leraar of de jeugdarts/verpleegkundige)
   Door het te vertellen kan je samen naar een volgende stap kijken. Het is niet makkelijk hier zelf overheen te komen en het zou goed zijn als je hulp zou krijgen.
   Op de chat (anoniem) kunnen we je mogelijk een stapje verder helpen.

   Sterkte P. Jansen Jeugdarts

 4. Anoniempjex

  Ik heb mezelf gesneden, niet heel diep ofzo maar ik voel mezelf er erg stom door en word alleen maar verdrietig erdoor ik ga het niet vaker doen ofzo maar het voelt heel slecht..