Ik snijd mezelf


Jezelf met opzet pijn doen, heet ook wel zelfbeschadiging. Of met een moeilijk woord: 'automutilatie'.

Waarom doe je jezelf pijn?

Het kan voor iedereen anders zijn, waarom je jezelf pijn doet. Bijvoorbeeld omdat je je dan even niet meer verdrietig, bang of boos hoeft te voelen. Als je jezelf snijdt, denk je even niet meer aan je problemen. Je wordt er rustig van. Het lucht op. Je voelt weer even dat je leeft.

Wat doet jezelf snijden met je?

Jezelf verwonden voelt voor sommige mensen fijn. Het werkt tijdelijk en daarom kan het ook verslavend zijn.

Een andere reden waarom het verslavend werkt, is omdat je lichaam hormonen aanmaakt tegen de pijn: endorfine. Omdat je lichaam daaraan went, moet je jezelf steeds meer en vaker pijn doen. Ermee stoppen is daarom moeilijk.

Als je ermee wilt stoppen

Na het snijden voel je je misschien juist nog slechter of nog verdrietiger. Je voelt je schuldig. Of misschien haat je jezelf, omdat je dit doet. Je weet natuurlijk ook wel dat het niet goed voor je is. Hoe kun je een andere manier vinden om je goed te voelen?

Pas als je begrijpt dat je een verslaving hebt en er ook echt van af wilt komen, kun je jezelf helpen.

Waar je hulp kunt vinden

Blijf er niet mee zitten, maar praat erover met iemand die je vertrouwt. Bijvoorbeeld je ouders, een vriend, vriendin, iemand uit je familie, of iemand van school.

Je kunt ook anoniem praten met bijvoorbeeld iemand van De Kindertelefoon (0800-0432). Op Kindertelefoon.nl kun je ook met hen chatten. Of bel met Sensoor.nl (0900-0767).

Ik praat liever met een specialist

Als je liever steeds met dezelfde persoon wilt praten, maak dan een afspraak bij je huisarts. Deze kan je doorverwijzen naar iemand die gespecialiseerd is in het helpen van jongeren.

Je huisarts en de specialist hebben zwijgplicht. Ze mogen dus niets doorvertellen aan bijvoorbeeld je ouders, je school, of je werk.

Een vriend(in) snijdt zich

Als je iemand kent die het misschien heeft, probeer dan met hem of haar erover te praten. Misschien kunnen jullie dan samen hulp zoeken.

Kijk ook eens bij:

 

Deze info is goed!

De info waar dit groene keurmerk bij staat, is betrouwbaar!

6 reacties

Wil je reageren?

Om het reactieformulier te kunnen tonen, moeten we cookies van derden plaatsen (reCAPTCHA). Als je dit toestaat, klik dan op het kruisje in de boodschap bovenaan de pagina, en druk op F5 om de pagina te verversen.

 1. Anoniempjex

  Ik heb mezelf gesneden, niet heel diep ofzo maar ik voel mezelf er erg stom door en word alleen maar verdrietig erdoor ik ga het niet vaker doen ofzo maar het voelt heel slecht..

 2. Lisanne

  ik heb mezelf een keer gesneden niet heel diep of erg maar wel krassen
  ik wil het wel aan een leraar vertellen maar wil verder niks ik zeg tegen mezelf dat ik het niet meer doe. ben ik nou ook gek omdat ik het een paar keer gedaan heb?

 3. sanne

  Hallo,

  een meisje uit mijn klas heeft krassen op haar arm.
  hoe kan ik nou weten of ze dat zelf heeft gedaan of dat het een ongeluk was bijvoorbeeld door een kat?

  • JouwGGD

   Beste Sanne,

   Het beste lijkt het me om het haar zelf te vragen. Anders is het ook maar verklikken.
   Hou het wel bij je zelf: Ik heb gezien dat er krassen op je arm staan (dit kan natuurlijk van je kat of zo komen … ), toch maakte ik me daar zorgen over… omdat ik niet wil dat indien iemand uit mijn klas hulp nodig heeft en ik er niet voor haar/hem ben geweest. Kan ik iets voor je doen?

   Zorg er natuurlijk voor dat je dat niet in het midden van de kantine vraagt!
   Maak het bespreekbaar. Meer tips staan op de website van Stichting Zelfbeschadiging.

   P. Jansen Jeugdarts