Ik snijd mezelf


Jezelf met opzet pijn doen, heet ook wel zelfbeschadiging. Of met een moeilijk woord: ‘automutilatie’.

Waarom doe je jezelf pijn?

Het kan voor iedereen anders zijn, waarom je jezelf pijn doet. Bijvoorbeeld omdat je je dan even niet meer verdrietig, bang of boos hoeft te voelen. Als je jezelf snijdt, denk je even niet meer aan je problemen. Je wordt er rustig van. Het lucht op. Je voelt weer even dat je leeft.

Wat doet jezelf snijden met je?

Jezelf verwonden voelt voor sommige mensen fijn. Het werkt tijdelijk en daarom kan het ook verslavend zijn.

Een andere reden waarom het verslavend werkt, is omdat je lichaam hormonen aanmaakt tegen de pijn: endorfine. Omdat je lichaam daaraan went, moet je jezelf steeds meer en vaker pijn doen. Ermee stoppen is daarom moeilijk.

Als je ermee wilt stoppen

Na het snijden voel je je misschien juist nog slechter of nog verdrietiger. Je voelt je schuldig. Of misschien haat je jezelf, omdat je dit doet. Je weet natuurlijk ook wel dat het niet goed voor je is. Hoe kun je een andere manier vinden om je goed te voelen?

Pas als je begrijpt dat je een verslaving hebt en er ook echt van af wilt komen, kun je jezelf helpen.

Waar je hulp kunt vinden

Blijf er niet mee zitten, maar praat erover met iemand die je vertrouwt. Bijvoorbeeld je ouders, een vriend, vriendin, iemand uit je familie, of iemand van school.

Je kunt ook anoniem praten met bijvoorbeeld iemand van De Kindertelefoon (0800-0432). Op Kindertelefoon.nl kun je ook met hen chatten. Of bel met de luisterlijn (0900-0767).

Ik praat liever met een specialist

Als je liever steeds met dezelfde persoon wilt praten, maak dan een afspraak bij je huisarts. Deze kan je doorverwijzen naar iemand die gespecialiseerd is in het helpen van jongeren.

Je huisarts en de specialist hebben zwijgplicht. Ze mogen dus niets doorvertellen aan bijvoorbeeld je ouders, je school, of je werk.

Een vriend(in) snijdt zich

Als je iemand kent die het misschien heeft, probeer dan met hem of haar erover te praten. Misschien kunnen jullie dan samen hulp zoeken.

Kijk ook eens bij:

Deze info is goed!

De info waar dit groene keurmerk bij staat, is betrouwbaar!

12 reacties

Wil je reageren?

Om het reactieformulier te kunnen tonen, moeten we cookies van derden plaatsen (reCAPTCHA). Als je dit toestaat, klik dan op het kruisje in de boodschap bovenaan de pagina, en druk op F5 om de pagina te verversen.

Wil je je reactie laten verwijderen?
Stuur een mail met toelichting naar redactie@jouwggd.nl.
 1. Help

  Ik ben 14 en ik snijdt mezelf..sommige mensen noemen het pas snijden als het bloed maar het verschilt. Ik doe het op mijn benen want ik draag liever korte shirtjes dan broeken, het is moeilijk want soms brand het en ik moet het blijven verstoppen… ik doe het vooral in de avond en ik kan echt niet meer stoppen..

  • JouwGGD

   Beste Help,

   Maar je wilt wel stoppen, begrijp ik!? Mogelijk dat deze site je een stapje verder kan helpen.
   Heb je vragen kan je altijd komen chatten!

   P. Jansen Jeugdarts

 2. Anonieme

  Hey ik ben 13 ik snij mezelf ook
  Maar ik will met iemand praten maar niet echt bellen snap je dat evetrouw ik niet helemaal bevoordeeld straks sturen ze iemand. Maar het liefst wil ik praten via WhatsApp of iets hebben jullie dat ook

 3. Kelly

  Ik ben een meisje van 19 en ik snij mij zelf ook sinds dat ik 15 ben en het word met de dag erger thuis veel probleem het huis uitgezet voor me vader me moeder die heel erg ziek en niet meer beter worden ik zit nu bijna 5 maand bij me opa en oma getrokken en dat is geen pretje maar helaas het is niet anders 😔

 4. JouwGGD

  Beste Lonely,

  Hoe we het ook noemen krassen of snijden, wel of geen bloed. Hoop dat iedereen de hulp krijgt die hij nodig heeft voor een gezond en gelukkig leven.

  P. Jansen Jeugdarts

 5. Annoniem@a

  Hi,
  Ik ben een meisje van 13 jaar en heb heel erg veel problemen, zowel thuis als opschool.
  Ik ben dan ook vorige maand begonnen met mezelf snijden in mijn pols…ik weet dat het slecht is maar op dit moment heb ik echt geen zin meer om te leven, ik loop al bijna 6 maand rond met deze gedachten en ben ervan overtuigd dat het niet lang meer duurt als ik zo blijf doorgaan….kan iemand mij alstublieft helpen om van mijn gedachtes af te komen…….🥺

  • JouwGGD

   Beste Annoniem@a,

   Heb je al een contact opgenomen met 113 online. Kan ook telefonisch op gratis 0800-0113. Ze zijn 24/7 bereikbaar.
   Het is lastig, maar wel goed om met je omgeving over deze gedachtes te praten. Zijn er mensen in je omgeving die samen met jou kunnen kijken wat je zou kunnen doen.
   Weet dat je ook welkom bent op de chat van JouwGGD.

   Sterkte P. Jansen Jeugdarts