Lichaam meisje


Als je in de puberteit komt, verandert er veel. Je lichaam groeit van een kinderlichaam naar het lichaam van een volwassen vrouw.

Wat is volwassen worden?

Je lichaam begint met het aanmaken van geslachtshormonen. Deze hormonen zorgen voor de veranderingen in je lichaam. En ze zorgen ervoor dat je vruchtbaar wordt. Dat betekent dat je door onveilige seks zwanger kunt worden.

Stemmingswisselingen tijdens de puberteit

Tijdens de puberteit denk je meer na over jezelf en je omgeving. Hoe je je voelt kan snel wisselen, het ene moment ben je verdrietig en het andere juist heel blij. Ook denk je meer na over verliefd zijn en het is dus niet gek als meer aan seks begint te denken.

Hoe wordt je lichaam volwassen?

 • Het eerste wat je waarschijnlijk merkt, is dat je schaamhaar krijgt.
 • Tegelijkertijd beginnen ook je borsten en je baarmoeder te groeien.
 • Je krijgt een groeispurt: je wordt langer en zwaarder en je heupen worden breder.
 • Ook begint haar te groeien onder je oksels en op je armen en benen.
 • Uit je vagina komt soms wat wit slijm.
 • Als je baarmoeder volgroeid is, komt je menstruatie op gang en word je ongesteld.

Kijk op Sense.info hoe een vrouwenlichaam eruit ziet.

Minder fijne dingen aan de puberteit

 • Tijdens de puberteit verandert je huid waardoor je puistjes kunt krijgen.
 • Door al die hormonen kun je last hebben van een slecht humeur.
 • Misschien groeit er haar op plekken waar je het eigenlijk niet wilt hebben. Zoals op je borst, onderkaak of bovenlip.

Wat is normaal?

Jouw lichaam wordt op zijn eigen manier volwassen. Je kunt eerder of juist later in de puberteit komen dan je vriendinnen. Of misschien duurt jouw puberteit langer of korter.

Elk meisje gaat op haar eigen manier door haar puberteit. Jezelf met anderen vergelijken, heeft dus geen zin. Maak je ook geen zorgen als al jouw vriendinnen al ongesteld zijn en het bij jou maar niet wil komen. Het komt vanzelf.

Maak je je zorgen?

Maak je je zorgen over de groei van je lichaam? Praat dan eens met je ouders of je huisarts.

Als je je zorgen maakt over haargroei op plekken waar jij het niet fijn vindt, kun je ook het best langs je huisarts gaan. Een schoonheidsspecialiste kan je ook helpen.

 

Deze info is goed!

De info waar dit groene keurmerk bij staat, is betrouwbaar!

6 reacties

Wil je reageren?

Om het reactieformulier te kunnen tonen, moeten we cookies van derden plaatsen (reCAPTCHA). Als je dit toestaat, klik dan op het kruisje in de boodschap bovenaan de pagina, en druk op F5 om de pagina te verversen.

Wil je je reactie laten verwijderen?
Stuur een mail met toelichting naar redactie@jouwggd.nl.
 1. Fleur

  Over een paar maanden wordt ik 16 en ik ben de laatste tijd vaak misselijk. Mijn moeder zegt dat ze hier in haar puberteit ook eeg last van had, maar is misselijkheid normaal in de puberteit?

  • JouwGGD

   Beste Fleur,

   Misselijkheid is niet echt een normale reactie bij de pubertijd. Advies is om naar de huisarts te gaan en te laten onderzoeken waar de klachten vandaan komen.

   P. Jansen Jeugdarts

  • JouwGGD

   Beste Anoniem,

   In de puberteit kun je je behoorlijk onzeker voelen. Over je uiterlijk, over je liefdesleven, over je vrienden. Of omdat je je anders voelt. Je vraagt je af: ben ik wel normaal? Hoor ik er wel bij en vinden ze me wel leuk? Deze onzekerheid is heel normaal… iedereen heeft dit.
   Bedenk: niemand is ideaal en iedereen is anders. Je bent goed zoals je bent
   De oplossing? Vergelijk jezelf niet met mensen in tijdschriften, films en televisieprogramma’s. Zeg tegen jezelf dat normaal niet bestaat. Je bent goed zoals je bent, juist omdat jij jij bent. En dat geldt ook voor de mensen om je heen. Hoe saai zou het zijn als iedereen hetzelfde was!
   Zelfvertrouwen is altijd goed. Mogelijk kan je nog een keer naar deze website van 99grams kijken.

   P. Jansen Jeugdarts

 2. ANONIEM3

  HOI. IK BEN PAS 14 GEWORDEN IN AUGUSTUS..EN IK HEB EEN VRAAG IK BEN NOU 3EN HALF JAAR ONGESTELD EN IK HAD DENK IK OP ME 12 ME GROEISPURT TOEN GROEIDE IK 7CM EN NU BEN IK 157 OFSO
  EN IK BEST KLEIN IK WIL GRAAG 163 WORDEN KAN DAT NOG .. ME MOEDER IS 161.EN ME VADER 183 EN BEN EEN BUITENLANDERD DUS KAN IK NOG GROEIEN..EN IK BEN NOG NAAR DE DOKTER GEWEEST 4 MAANDEN GELEDEN EN DE DOKTER ZIJ JE GROEISHIJF IS BIJNA DICHT

  • JouwGGD

   Beste Anoniem3,

   De kans dat je nu nog 6 cm gaat groeien is kleine. Na de eerste menstruatie groeien meisjes ongeveer 6-9 cm.

   P. Jansen Jeugdarts