Ongesteld worden


In de puberteit word je als meisje voor het eerst ongesteld. Dit betekent dat je vruchtbaar bent en zwanger kunt worden. Een ander woord voor ongesteld zijn is ‘menstruatie’.

Wat is ongesteld zijn?

Eens per vier weken staat een van je eierstokken een eitje af. Dit eitje verplaatst zich naar je baarmoeder. Je baarmoeder maakt zich klaar om het eitje op te vangen door slijmvlies te maken.

Als het eitje niet wordt bevrucht, worden het eitje en het slijmvlies afgebroken. Dit komt met bloed uit je vagina. Je bloedt dan ongeveer vijf dagen. Soms wat meer of juist wat minder dan anders. Lees op Sense.info over het gebruik van tampons en maandverband.

Wanneer word je ongesteld?

Jouw lichaam wordt op zijn eigen manier volwassen. Dit kan betekenen dat je later, of misschien juist eerder ongesteld wordt dan andere meisjes.

Het kan ook zijn dat je niet elke vier weken ongesteld bent. De meeste vrouwen worden pas regelmatig ongesteld als ze twintig jaar zijn.

Tips voor als je er last van hebt

 • Heb je pijn in je buik of rug? Gebruik dan een warme kruik, of neem warme douche of bad. Slik eventueel paracetamol.
 • Je kunt trek krijgen in bepaald eten. Zorg dat je gezond eet en drinkt, want hierdoor krijg je meer energie.
 • Voel je je erg moe als je ongesteld bent? Ga dan wat vroeger naar bed. Ook een boek lezen of tv-kijken kan helpen.
 • Een anticonceptiemiddel kan soms ook helpen. Bespreek dit met je huisarts of met Sense.

Niet meer ongesteld

Ben je al een tijdje niet meer ongesteld geweest? Als je onveilige seks hebt gehad, kun je zwanger zijn. Doe in dat geval een zwangerschapstest. Die kun je halen bij de drogist en apotheek.

Maak je je zorgen?

Als je je zorgen maakt en denkt dat je klachten erger zijn dan normaal, praat dan met iemand die je vertrouwt. Bijvoorbeeld je moeder, je huisarts, of het Sense spreekuur bij jou in de buurt.

Filmpje: Menstruatie

Bron: Stichting Opvoeden.nl

In dit filmpje vertelt jongerenadviseur Tess over de taboes op praten over menstruatie.

Deze info is goed!

De info waar dit groene keurmerk bij staat, is betrouwbaar!

16 reacties

Wil je reageren?

Om het reactieformulier te kunnen tonen, moeten we cookies van derden plaatsen (reCAPTCHA). Als je dit toestaat, klik dan op het kruisje in de boodschap bovenaan de pagina, en druk op F5 om de pagina te verversen.

Wil je je reactie laten verwijderen?
Stuur een mail met toelichting naar redactie@jouwggd.nl.
 1. Anoniem

  Ik ben 19 en al een aantal jaar ongesteld. Ik heb een redelijke regelmatige cyclus. Ik heb enkel seks gehad met condoom en het condoom is niet gescheurd. Toch ben ik inmiddels 3 dagen overtijd. Moet ik me hier zorgen om maken?

 2. Lisa

  Nicole, Rustig maar! Ik was ook al ongesteld toen ik 9 jaar was en ik ben nog heel veel gegroeid ik ben nu 1,70 en was toen net zo klein als je dochter dus geen zorgen !

 3. Nicolle

  Mijn dochter wordt pas in februari 9 jaar en is nu ongesteld geweest 2 x en wel een paar druppels maar toch.
  Ze is nog maar heel klein, kan ze dan nog wel vol groeien, ik had begrepen nog gem. 6 cm dat zou heel erg zijn dan wordt ze max 1.35

  • JouwGGD

   Beste Nicolle,

   Wat is dan haar leeftijd? en zijn alle andere tekenen van de puberteit er dan al? De eerste menstruatie is aan het einde van de puberteit als het meisje (vrouw) klaar is met de ontwikkeling.
   De jeugdarts op haar school kan haar een keer zien en een inschatting maken van haar eindlengte.

   P. Jansen Jeugdarts

  • Anoniempje

   Beste ggd,
   Ik ben in januari voor het eerst ongesteld geworden ben het nu al 28 dagen ofzo te laat maar is dit erg of ik heb 18 kilo ondergewicht(zit in de familie) ik heb geen seks gehad nooit. Ben ik zwanger of moet ik naar de dokter wat moet ik doen?

   • JouwGGD

    Beste Anoniempje,

    Je geeft aan dat je relatief kort geleden je menarche hebt gehad, dan kan de cyclus nog heel onregelmatig zijn. Je bent niet zwanger als je nog geen onveilig seksueel contact hebt gehad. Ondergewicht heeft ook invloed op de cyclus.
    Toch is het misschien handig om een keer met de huisarts te overleggen of de 18kilo ondergewicht geheel bij je past of dat een ander voedingspatroon beter bij je past (diëtiste?).

    P. Jansen Jeugdarts

   • Anoniem

    Als je nog nooit seks heb gehad, kun je ook niet zwanger zijn.

    Ik weet niet hoe oud je bent. Maar ben je 11+, dan zou ik gewoon even met je moeder praten. En als jij je dan nog niet fijn voelt na uitleg van je moeder, gewoon een afspraak maken bij de huisarts. Die kunnen het haar fijn uit leggen of het wel of niet normaal is.

  • annoniemmmmm

   Hoi ik heb een vraag over menstruatie, ik ben net een maand viertien en nog steeds niet ongesteld. Maar ik heb wel slijm in me onderbroek/vagina en aan het eind van de dag is me onderbroek wit. Ook heb ik elke dag last van lichten buikpijn die na een kwartier wel weer weg is. Dus ik vroeg me af: Kan het zijn dat ik ongesteld word, heeft het iets met ongesteldheid te maken en zijn dit symptomen?

 4. Anoniem

  Hallo ggd, ik ben 3 maanden geleden voor het eerst ongesteld geworden. 1 maand geleden ben ik het nog een keer geworden. Nu heb ik last van overmatig slijm. Ik weet dat het geen kwaad kan, maar het is echt veel en het is ook best wel vervelend, is hier een oplossing voor?

  • JouwGGD

   Beste Anoniem,

   Afscheiding is normaal en heel belangrijk. Afscheiding houdt namelijk je vagina van binnen schoon. Afscheiding kan wel een beetje gaan ruiken als het opdroogt tussen je schaamlippen of in je ondergoed. Maar als jij goed voor jezelf zorgt, blijven ook je schaamlippen schoon en ga je niet ruiken.

   P. Jansen Jeugdarts

   • Anoniempjee

    Hallo ggd! Ik heb een vraagje, ik ben 12 jaar en ben nog steeds niet ongesteld geworden 🙁 ik heb zelf al grote borsten, oksel haar en schaamhaar. Ik maak me best zorgen of ik wel ongesteld ga worden..

    • JouwGGD

     Beste Anoniempjee,

     De menarche is pas aan het einde van de puberteit! net voor je menarche (eerste menstruatie) ben je namelijk ook vruchtbaar.
     De gemiddelde leeftijd van de menarche is in Nederland 13jr. De ontwikkeling van secundaire geslachtskenmerken begint gemiddeld 2,5 jaar eerder.
     Tot 16jr is bij normale ontwikkeling secundaire geslachtskenmerken af te wachten.

     P. Jansen Jeugdarts