Ongesteld worden


In de puberteit word je als meisje voor het eerst ongesteld. Dit betekent dat je vruchtbaar bent en zwanger kunt worden. Een ander woord voor ongesteld zijn is 'menstruatie'.

Wat is ongesteld zijn?

Eens per vier weken staat een van je eierstokken een eitje af. Dit eitje verplaatst zich naar je baarmoeder. Je baarmoeder maakt zich klaar om het eitje op te vangen door slijmvlies te maken.

Als het eitje niet wordt bevrucht, worden het eitje en het slijmvlies afgebroken. Dit komt met bloed uit je vagina. Je bloedt dan ongeveer vijf dagen. Soms wat meer of juist wat minder dan anders. Lees op Sense.info over het gebruik van tampons en maandverband.

Wanneer word je ongesteld?

Jouw lichaam wordt op zijn eigen manier volwassen. Dit kan betekenen dat je later, of misschien juist eerder ongesteld wordt dan andere meisjes.

Het kan ook zijn dat je niet elke vier weken ongesteld bent. De meeste vrouwen worden pas regelmatig ongesteld als ze twintig jaar zijn.

Tips voor als je er last van hebt

 • Heb je pijn in je buik of rug? Gebruik dan een warme kruik, of neem warme douche of bad. Slik eventueel paracetamol.
 • Je kunt trek krijgen in bepaald eten. Zorg dat je gezond eet en drinkt, want hierdoor krijg je meer energie.
 • Voel je je erg moe als je ongesteld bent? Ga dan wat vroeger naar bed. Ook een boek lezen of tv-kijken kan helpen.
 • Een anticonceptiemiddel kan soms ook helpen. Bespreek dit met je huisarts of met Sense.

Niet meer ongesteld

Ben je al een tijdje niet meer ongesteld geweest? Als je onveilige seks hebt gehad, kun je zwanger zijn. Doe in dat geval een zwangerschapstest. Die kun je halen bij de drogist en apotheek.

Maak je je zorgen?

Als je je zorgen maakt en denkt dat je klachten erger zijn dan normaal, praat dan met iemand die je vertrouwt. Bijvoorbeeld je moeder, je huisarts, of het Sense spreekuur bij jou in de buurt.

 

Deze info is goed!

De info waar dit groene keurmerk bij staat, is betrouwbaar!

56 reacties

Wil je reageren?

Om het reactieformulier te kunnen tonen, moeten we cookies van derden plaatsen (reCAPTCHA). Als je dit toestaat, klik dan op het kruisje in de boodschap bovenaan de pagina, en druk op F5 om de pagina te verversen.

Wil je je reactie laten verwijderen?
Stuur een mail met toelichting naar redactie@jouwggd.nl.
 1. anoniem

  hoi, ongeveer 5 weken geleden veegde ik af en toen zat er een bloedvlek(je) op het wc-papier, ik dacht dat ik ongesteld was maar de dagen daarna had ik helemaal geen bloedverlies en nu ook niet. Ben ik nu wel of niet ongesteld? of kan dat dan ook nog heel lang duren? Ik ben net 14 en vanaf ongeveer mijn 13e kreeg ik borsten en wat later schaamhaar, en ik heb pas net okselhaar. Mijn moeder en zus waren pas op hun 15e en 16e ongesteld.

 2. wanneer??

  hoi ik ben nu 12 bijna 13 ik heb al haar onder mijn oksels en in mijn kruis ook groeien mijn borsten en heupen ik vraag me vaak af wanneer ik ongesteld ga worden want mijn moeder werd het ook op mijn leeftijd en mijn oma zelfs eerder hoe weet ik wanneer ik ongesteld ga worden

 3. Sofia

  Hi, ik ben sofia ben 13 jaar ben gister voor het eerst ongesteld geworden eerst was het wat lichtroze daarna werdt het steeds donkerder(roder) alleen lekte het niet in Mn maandverband maar alleen op het toilet rond half 3 bloede ik niet meer en maakte ik me erg zorgen vandaag ook niet meer
  Wil graag weten wat er aan de hand is
  Met groeten sofia

 4. Anoniemm

  Hoi ik ben 13 jaar en ik ben het begin januari voor het eerst ongesteld geworden sinds dien niet meer. Ik heb de laatste weken erg veel slijm (doorzichtig) in mijn onderbroek maar ook best vaak een soort plasjes water (lijkt het op), ik lek er mee door want je ziet het dan door mijn spijkerbroek heen. Puistjes heb ik zeker wel en buikpijn af en toe. Wat moet ik doen?