Ongesteld worden


In de puberteit word je als meisje voor het eerst ongesteld. Dit betekent dat je vruchtbaar bent en zwanger kunt worden. Een ander woord voor ongesteld zijn is 'menstruatie'.

Wat is ongesteld zijn?

Eens per vier weken staat een van je eierstokken een eitje af. Dit eitje verplaatst zich naar je baarmoeder. Je baarmoeder maakt zich klaar om het eitje op te vangen door slijmvlies te maken.

Als het eitje niet wordt bevrucht, worden het eitje en het slijmvlies afgebroken. Dit komt met bloed uit je vagina. Je bloedt dan ongeveer vijf dagen. Soms wat meer of juist wat minder dan anders. Lees op Sense.info over het gebruik van tampons en maandverband.

Wanneer word je ongesteld?

Jouw lichaam wordt op zijn eigen manier volwassen. Dit kan betekenen dat je later, of misschien juist eerder ongesteld wordt dan andere meisjes.

Het kan ook zijn dat je niet elke vier weken ongesteld bent. De meeste vrouwen worden pas regelmatig ongesteld als ze twintig jaar zijn.

Tips voor als je er last van hebt

 • Heb je pijn in je buik of rug? Gebruik dan een warme kruik, of neem warme douche of bad. Slik eventueel paracetamol.
 • Je kunt trek krijgen in bepaald eten. Zorg dat je gezond eet en drinkt, want hierdoor krijg je meer energie.
 • Voel je je erg moe als je ongesteld bent? Ga dan wat vroeger naar bed. Ook een boek lezen of tv-kijken kan helpen.
 • Een anticonceptiemiddel kan soms ook helpen. Bespreek dit met je huisarts of met Sense.

Niet meer ongesteld

Ben je al een tijdje niet meer ongesteld geweest? Als je onveilige seks hebt gehad, kun je zwanger zijn. Doe in dat geval een zwangerschapstest. Die kun je halen bij de drogist en apotheek.

Maak je je zorgen?

Als je je zorgen maakt en denkt dat je klachten erger zijn dan normaal, praat dan met iemand die je vertrouwt. Bijvoorbeeld je moeder, je huisarts, of het Sense spreekuur bij jou in de buurt.

 

Deze info is goed!

De info waar dit groene keurmerk bij staat, is betrouwbaar!

102 reacties

Wil je reageren?

Om het reactieformulier te kunnen tonen, moeten we cookies van derden plaatsen (reCAPTCHA). Als je dit toestaat, klik dan op het kruisje in de boodschap bovenaan de pagina, en druk op F5 om de pagina te verversen.

 1. Bang meisje

  Ik Ben heel bang dat ik al snel ongesteld word want ik lees dat veel mensen een witte afscheiding in hun onderbroek hadden en daarna ongesteld werden en ik Ben nog maar net 11! Ik weet ook niet wat het betekent is het slecht? Of word ik snel ongesteld? Ik Ben een beetle bang!

 2. Meisje

  December 24th 2018
  Ik ben 10 en heb heel vaak last van buik kramp in mijn onderbuik ik heb al witte afscheiding dus ik wil graag weten wanneer ik ongesteld word

 3. Iemand ...

  Hoi ik ben als laatst 28 oktober ongesteld geworden en 4 november was het klaar moet ik in november dan nog worden ?? En Waneer wordt ik dan weeer Plss ik maak me er zorgen over.

 4. Anoniem

  Hallo, Ik ben 16 en ben al ongesteld ongeveer sinds mn 11e. Ik ben afgelopen zondag ongesteld geworden en ben sindsdien heel erg misselijk, ik heb heel veel kramp en ik heb bijna geen eetlust. Als ik toch wel trek heb en bijvoorbeeld een appel eet, word ik heel misselijk en zit ik bijna kokhalzend bij de wc. Ik heb alleen nog geen een keer overgegeven. Het is nu de derde dag dat ik ongesteld ben en ik voel me nog steeds echt niet lekker. Is dit normaal? Ik heb het nog nooit eerder zo heftig gehad. Is er iets wat ik eraan kan doen en als dit vaker gebeurt, moet ik er dan mee naar mijn huisarts gaan? Heeft u misschien tips om de pijn en misselijkheid te verminderen?

  • JouwGGD

   Beste Anoniem,

   Raar dat het deze keer zo anders is dan andere keren, echter kan het voorkomen.
   Wat kun je doen? het beste is om jezelf een beetje te verwennen als je je zo voelt. Neem een kruik tegen de buikpijn, dat verlicht de pijn. En kruip lekker op de bank. Ook kan je een paracetamol nemen tegen de pijn. Sommige meisjes vinden dat chocolade ook goed werkt.
   Indien de klachten niet over gaan het aanblijft is het wel handig dit met of sense of de huisarts te bespreken, ja!

   P. Jansen Jeugdarts

 5. Anoniem

  Hoi ik ben nou al deze maand niet ongesteld geworden K heb heel veel
  Stress gehad en K heb niet echt seks gehad maar me vriend kwam klaar om me been en die sperma gleed ook naar me vagina toe dus is me vriend zo snel mogelijk een morning after pil gaan halen K heb hem ingenomen maar het is nu al 2 weken zo verder en K wordt niet ongesteld hoe kan het zijn licht het aan de pil want het is al bijna eind van de maand en nog steeds niks