Ongesteld worden


In de puberteit word je als meisje voor het eerst ongesteld. Dit betekent dat je vruchtbaar bent en zwanger kunt worden. Een ander woord voor ongesteld zijn is 'menstruatie'.

Wat is ongesteld zijn?

Eens per vier weken staat een van je eierstokken een eitje af. Dit eitje verplaatst zich naar je baarmoeder. Je baarmoeder maakt zich klaar om het eitje op te vangen door slijmvlies te maken.

Als het eitje niet wordt bevrucht, worden het eitje en het slijmvlies afgebroken. Dit komt met bloed uit je vagina. Je bloedt dan ongeveer vijf dagen. Soms wat meer of juist wat minder dan anders. Lees op Sense.info over het gebruik van tampons en maandverband.

Wanneer word je ongesteld?

Jouw lichaam wordt op zijn eigen manier volwassen. Dit kan betekenen dat je later, of misschien juist eerder ongesteld wordt dan andere meisjes.

Het kan ook zijn dat je niet elke vier weken ongesteld bent. De meeste vrouwen worden pas regelmatig ongesteld als ze twintig jaar zijn.

Tips voor als je er last van hebt

 • Heb je pijn in je buik of rug? Gebruik dan een warme kruik, of neem warme douche of bad. Slik eventueel paracetamol.
 • Je kunt trek krijgen in bepaald eten. Zorg dat je gezond eet en drinkt, want hierdoor krijg je meer energie.
 • Voel je je erg moe als je ongesteld bent? Ga dan wat vroeger naar bed. Ook een boek lezen of tv-kijken kan helpen.
 • Een anticonceptiemiddel kan soms ook helpen. Bespreek dit met je huisarts of met Sense.

Niet meer ongesteld

Ben je al een tijdje niet meer ongesteld geweest? Als je onveilige seks hebt gehad, kun je zwanger zijn. Doe in dat geval een zwangerschapstest. Die kun je halen bij de drogist en apotheek.

Maak je je zorgen?

Als je je zorgen maakt en denkt dat je klachten erger zijn dan normaal, praat dan met iemand die je vertrouwt. Bijvoorbeeld je moeder, je huisarts, of het Sense spreekuur bij jou in de buurt.

 

Deze info is goed!

De info waar dit groene keurmerk bij staat, is betrouwbaar!

39 reacties

Wil je reageren?

Om het reactieformulier te kunnen tonen, moeten we cookies van derden plaatsen (reCAPTCHA). Als je dit toestaat, klik dan op het kruisje in de boodschap bovenaan de pagina, en druk op F5 om de pagina te verversen.

Wil je je reactie laten verwijderen?
Stuur een mail met toelichting naar redactie@jouwggd.nl.
 1. sophie

  ik ben nu 16 en nog niet ongesteld… moet ik me hier zorgen om maken? ik schaam me er wel voor. ik ben slank gebouwd voor het geval dat dat er iets mee te maken heeft

  • JouwGGD

   Beste Sophie,

   Als je nog niet menstrueert, merk je misschien wel al dat je lichaam verandert. Je krijgt geleidelijk borsten en schaamhaar. Dan weet je dat je in de puberteit bent en dat je vrouwelijke hormonen goed werken. Meestal komt je eerste menstruatie dan op een gegeven moment vanzelf. Gemiddeld komt de eerste menstruatie ongeveer twee en een half jaar nadat je borsten beginnen te groeien. Soms begint de menstruatie gewoon wat later. In sommige families komt dat vaker voor.

   Ben je erg mager? Ben je veel afgevallen? Of heb je problemen met eten? Dan is het belangrijk om na te gaan hoe dat komt. Meestal komen je menstruaties vanzelf op gang wanneer je gezond eet en een gezond gewicht hebt. Maak een afspraak bij je huisarts om te bespreken hoe je dit probleem samen kunt aanpakken.

   P. Jansen Jeugdarts

 2. Anoniempjeeee

  Ik ben 14 jaar twee keer ongesteld geweest en ben nu week overtijd. Is dit normaal? Heb nog nooit seks gehad…

 3. Anoniempjeee

  Hallo,
  Zaterdag had ik wat donkerroodbruins in mijn onderbroek toen ik naar de wc ging, de dagen erna kwam er vooral bruin spul uit😕 Ik ben nu drie dagen verder en ik geloof dat het nu is gestopt. *Ben ik ongesteld?*

 4. Amy

  Ik ben 13 en had afgelopen zaterdagavond (het is nu woensdag), roodbruin spul in mijn onderbroek. Vanmiddag kwam er nog wel wat bruin spul uit, maar volgens mij is het nu gestopt. Ben ik ongesteld?
  Amy

 5. anoniempje x

  hey, ik ben 14,5, 1,80 lang en nog nooit ongesteld geweest. Ik ben hier onzeker over en zou het graag willen zijn, ook omdat ik zo lang ben en nog steeds groei. Andere puberteits kenmerken heb ik wel, maar ik heb het gevoel dat ik nooit ongesteld ga worden. Kan iemand me helpen!

  • JouwGGD

   Beste Anoniempje x,

   De eerste menstruatie kan zeker afgewacht worden tot je 16de verjaardag. Zeker indien de verder ontwikkeling normaal verloopt.
   Remming van de lichaamslengte wordt steeds minder gedaan, ook omdat de effectiviteit niet heel goed is. Je kan altijd een keer voor controle naar de kinderarts, al is het maar voor informatie.
   De onzekerhied is ook normaal in deze leeftijdsfase. Daar zou je ook aan kunnen werken!

   P. Jansen Jeugdarts

 6. Anoniem

  Hey ik ben 13 jaar en ik vroeg me af of er dingen zijn waar je eventueel aan zu kunnen zien of je binnenkort ongesteld gaat worden

  • JouwGGD

   Beste Anoniem,

   Het is nooit helemaal te voorspellen wel lijken alle voortekenen er te zijn.
   De eerste menstruatie is eigenlijk aan het einde van de puberteit. Weet wel dat je net voor de eerste menstruatie ook al zwanger kan worden.
   De eerste eisprong is namelijk daarvoor.

   P. Jansen Jeugdarts

 7. Bang meisje

  Ik Ben heel bang dat ik al snel ongesteld word want ik lees dat veel mensen een witte afscheiding in hun onderbroek hadden en daarna ongesteld werden en ik Ben nog maar net 11! Ik weet ook niet wat het betekent is het slecht? Of word ik snel ongesteld? Ik Ben een beetle bang!

 8. Meisje

  December 24th 2018
  Ik ben 10 en heb heel vaak last van buik kramp in mijn onderbuik ik heb al witte afscheiding dus ik wil graag weten wanneer ik ongesteld word

 9. Iemand ...

  Hoi ik ben als laatst 28 oktober ongesteld geworden en 4 november was het klaar moet ik in november dan nog worden ?? En Waneer wordt ik dan weeer Plss ik maak me er zorgen over.