Ongesteld worden


In de puberteit word je als meisje voor het eerst ongesteld. Dit betekent dat je vruchtbaar bent en zwanger kunt worden. Een ander woord voor ongesteld zijn is 'menstruatie'.

Wat is ongesteld zijn?

Eens per vier weken staat een van je eierstokken een eitje af. Dit eitje verplaatst zich naar je baarmoeder. Je baarmoeder maakt zich klaar om het eitje op te vangen door slijmvlies te maken.

Als het eitje niet wordt bevrucht, worden het eitje en het slijmvlies afgebroken. Dit komt met bloed uit je vagina. Je bloedt dan ongeveer vijf dagen. Soms wat meer of juist wat minder dan anders. Lees op Sense.info over het gebruik van tampons en maandverband.

Wanneer word je ongesteld?

Jouw lichaam wordt op zijn eigen manier volwassen. Dit kan betekenen dat je later, of misschien juist eerder ongesteld wordt dan andere meisjes.

Het kan ook zijn dat je niet elke vier weken ongesteld bent. De meeste vrouwen worden pas regelmatig ongesteld als ze twintig jaar zijn.

Tips voor als je er last van hebt

 • Heb je pijn in je buik of rug? Gebruik dan een warme kruik, of neem warme douche of bad. Slik eventueel paracetamol.
 • Je kunt trek krijgen in bepaald eten. Zorg dat je gezond eet en drinkt, want hierdoor krijg je meer energie.
 • Voel je je erg moe als je ongesteld bent? Ga dan wat vroeger naar bed. Ook een boek lezen of tv-kijken kan helpen.
 • Een anticonceptiemiddel kan soms ook helpen. Bespreek dit met je huisarts of met Sense.

Niet meer ongesteld

Ben je al een tijdje niet meer ongesteld geweest? Als je onveilige seks hebt gehad, kun je zwanger zijn. Doe in dat geval een zwangerschapstest. Die kun je halen bij de drogist en apotheek.

Maak je je zorgen?

Als je je zorgen maakt en denkt dat je klachten erger zijn dan normaal, praat dan met iemand die je vertrouwt. Bijvoorbeeld je moeder, je huisarts, of het Sense spreekuur bij jou in de buurt.

 

Deze info is goed!

De info waar dit groene keurmerk bij staat, is betrouwbaar!

93 reacties

Wil je reageren?

Om het reactieformulier te kunnen tonen, moeten we cookies van derden plaatsen (reCAPTCHA). Als je dit toestaat, klik dan op het kruisje in de boodschap bovenaan de pagina, en druk op F5 om de pagina te verversen.

 1. Thalisa

  Hi ik ben 4 maanden geleden 14 geworden.
  Ik ben vorige week eindelijk ongesteld geworden.
  Mijn borsten begonnen te groeien rond mijn 12de, maar dat was echt heel weinig.
  Tussen mijn 12de/13de had ik gwn hele kleine ronde mini borsten. Nu ben ik 14 en heb een cup B.
  Kunnen mijn borsten nog verder groeien? Mijn moeder heeft een maat 80E en de rest van de familie groter.
  Ik heb gehoord dat na je menstruatie je niet meer zo veel groeit. Ik wou nog een D cup halen, maar is dit nog mogelijk?

  • JouwGGD

   Beste Thalisa,

   De groei na de menstruatie die stopt is met name de lengte groei (tenminste denk ik dat je daar wat over hebt gevonden).

   Rond het 11de levensjaar krijgen meisjes te maken met de groei van hun borsten en tegelijkertijd met de komst van schaamhaar. Gemiddeld genomen ontwikkelen de borsten van de Nederlandse vrouw zich tot een D-cup. De groei van de borsten gaat door tot dat de vrouw ongeveer 21 jaar is. De groei stopt echter meestal tussen 16 en 18-jarige leeftijd. Maar net als bij de groei van de lichaamslengte is dit puur persoonsgebonden.
   De vorm en kleur van de borsten en tepels kunnen per persoon verschillen. Zo kan de kleur van de tepels bij de ene vrouw donkerbruin zijn en bij de andere vrouw roze.

   P. Jansen Jeugdarts

 2. B

  Ik ben 16 jaar en zit ongeveer al een jaar aan de prikpil is die heel slecht voor je. Ik heb verhalen gehoord dat je dr trombose van kan keijgen en niet goed vruchtbaar. I.v.m medicijnen voor epilepsie kan ik niet aan de gewone pil. Weet u toevallig een oplossing het liefste niet een spiraal

 3. Annoniem

  Hoii ik ben 15 en ben nogsteeds niet ongesteld ik maak me best wel zorgen dat er iets is omdat ik wel al ontmaagd ben ik denk dan dat er iets is beschadigd waardoor ik het niet kan worden kan dot kloppen of moet ik gewoon wachten en geduld hebben

 4. anoniem

  anoniem ik ben 17 jaar bijna 18 ik ben al 3 jaar niet meer ongestepd geweest ik zit aan de prikpil maar ik maak me zorgen want ik hoor vaak dat vrouwen door de prikpil niet meer vruchtbaar kunnen worden of vleesboomen krijgen wat moet ik hier mee doen?

  • JouwGGD

   Beste Anoniem,

   Meestal is bij jongeren de prikpil niet de eerste keus? Is er een bepaalde rede dat jij/jullie daarvoor hebben gekozen.
   Er zijn natuurlijk andere anticonceptie middelen. Het is de vraag wat voor jou werkt en waar jij je prettig bij voelt.
   Denk dat het goed is om (samen met iemand) een afspraak te maken bij sense of de huisarts.
   Op de volgende site vind je meer over de prikpil.

   P. Jansen Jeugdarts

 5. Bobbie

  Ik word nogsteeds onregelmatig ongesteld maar heb wel sex enzo ik zit niet aan de pil maar kan je als je zwanger bent ook ongesteld zijn want ik was vorige week pas na 2.5 maand ongestelf geworde terwel ik wel sex had en een paar keer onveilig

 6. Anoniem

  Hai,
  Ik ben 12 jaar en 2 maanden geleden heb ik een rode/bruine afscheiding in mijn onderbroek gehad. 1 dag lang. De dag erna werd ik ongesteld voor 8 dagen…. is dit een normale weg van ongesteld of is dit heel raar? Ik weet helemaal nix verder. Na die 2 maanden ben ik niet meer ongesteld ofzo geworden. Klopt dit allemaal wel? Ik ben nu heel bang om onverwachts weer zo iets te krijgen. Zijn er tips voor? Ik heb ook vaak buikpijn en heb de ziekte Osteogenesis Imperfect. Dat is een aangeboren en erfelijke ziekte… ik weet niet of dit normaal is?

  • JouwGGD

   Beste Anoniem,

   In het begin is je menstruatie onregelmatig. De ene keer word je na 3 weken al ongesteld, de andere keer pas na 6 weken. Na een tijdje kan je beter voorspellen wanneer je weer ongesteld wordt. Hoe vaak je ongesteld wordt en hoe lang je menstruatie duurt, is bij elke vrouw net anders.

   P. Jansen Jeugdarts

 7. Thalisa

  Hai!

  Ik ben 2 maanden geleden 14 geworden en heb gisteren best veel bruin/uitgedroogd bloed gevonden in mijn pyjama , dus is het waarschijnlijk s’nachts gebeurt. Die dag was ik super moe en voelde ik me elke 30 minuten nat worden beneden en zag ik witte afscheiding. Alleen hoort het te zijn bij de volgende dag dat ik ook bloed hoor te krijgen als je voor het eerst ongesteld word…..jammer genoeg is dit niet gebeurt toen ik net opstond. Ben ik nu niet of wel ongesteld geworden? Of zal ik dit met de huisarts bespreken? Vind dit echt raar en me moeder ook die het zelf op der 13de werd.

  Groetjes!

  • JouwGGD

   Beste Thalisa,

   De eerste menstruatie (menarche) is voor een ieder anders. Deze kan ook heel onregelmatig zijn in het begin.
   Op sense staan er ervaringsverhalen en een vlog over.

   P. Jansen Jeugdarts

 8. Anoniem

  Ik ben een meisje van 14 en meestal komt bloed in je onderbroek maar laatst plasste ik bloed geen idee of dat goed is (ik ben nog niet eerder ongesteld geweest)

  • JouwGGD

   Beste Anoniem,

   Bloed plassen is iets om na te laten kijken. Indien je ongesteld bent kan bloed zich ook met de urine vermengen. De vagina en de urinebuis liggen naast elkaar. De huisarts kan je urine snel en makkelijk onderzoeken.

   P. Jansen Jeugdarts

 9. Anoniem

  Ik plasste laatst bloed dus ik dacht misschien ben ik wel ongesteld maar daarna had ik alleen nog maar witte afscheiding in mijn onderbroek en dat heb ik al best wel lang dus ben ik misschien al bijna ongesteld of is er iets raars aan de hand ?