Op jezelf, met een beperking


Als je een lichamelijke of verstandelijke beperking hebt, is het vaak wat lastiger om op jezelf te gaan wonen. Het is de moeite waard om te onderzoeken wat voor jou mogelijk is.

Wat heb je nodig?

Wat voor jou nodig is om zelfstandig te kunnen wonen, hangt af van je situatie. Iemand in een rolstoel heeft andere hulp nodig dan iemand die blind is. Welke hulp je nodig hebt, verschilt dus per persoon.

Aanpassingen in je woning

Bij een lichamelijke beperking, bijvoorbeeld als je in een rolstoel zit, zijn er aanpassingen in je woning nodig om goed te kunnen bewegen. Bijvoorbeeld drempels weghalen of deuren verbreden.

Bij je gemeente kun je terecht voor hulp bij woonaanpassingen en hulpmiddelen. De gemeenten geeft deze hulp vanuit de Wmo: Wet maatschappelijke ondersteuning. Kijk op Regelhulp.nl en Rijksoverheid.nl voor meer informatie en het regelen van hulp.

Begeleid wonen

Wil je heel graag op jezelf wonen, maar kun je het (nog) niet helemaal alleen? Dan is begeleid wonen misschien een optie. Je woont dan op jezelf en iemand uit een zorginstelling komt regelmatig bij je langs om je te helpen bij zaken die je lastig vindt. Bijvoorbeeld het regelen van je geldzaken, of het onderhouden van contacten. Kijk op Steffie.nl voor meer informatie over geld en andere zaken.

Je kunt er ook voor kiezen om gedeeltelijk thuis en gedeeltelijk begeleid te wonen. Bespreek met je ouders wat voor jou het beste is.

Er even tussenuit

Er zijn verschillende zomerkampen en logeerhuizen speciaal voor jongeren met een beperking. Je kunt er dan een week of een weekend tussenuit. Let er goed op of het voor jou geschikt is. Bel anders van te voren even, zodat je kunt aangeven wat jij nodig hebt.

COVID-19

Het kan zijn dat deze tekst (nog) niet helemaal klopt volgens de laatste RIVM-Richtlijnen. Houd bij het opvolgen van onze tips en adviezen altijd rekening met deze richtlijnen om verspreiding van het coronavirus tegen te gaan.

Deze info is goed!

De info waar dit groene keurmerk bij staat, is betrouwbaar!

2 reacties

Wil je reageren?

Om het reactieformulier te kunnen tonen, moeten we cookies van derden plaatsen (reCAPTCHA). Als je dit toestaat, klik dan op het kruisje in de boodschap bovenaan de pagina, en druk op F5 om de pagina te verversen.

Wil je je reactie laten verwijderen?
Stuur een mail met toelichting naar redactie@jouwggd.nl.
 1. Daniël

  Hey!
  Ik ben een jongen van 17, en ik ga binnenkort studeren bij het ROC maar ik heb een vraagje over begeleid wonen: Wordt dat vanuit de gemeente vergoed of moet ik zelf ook een bijdrage betalen? Ik zit nu nog in traject bij CareHouse (een opvang voor jongeren en kinderen met een beperking) maar ik wil heel graag vanaf 18 of 19 jaar op mezelf wonen (begeleid). Weet iemand daar meer van?
  Groetjes,
  Daniël (Noem me maar gewoon Daan hoor, zeggen mijn familieleden/vrienden ook!)

  • JouwGGD

   Hoi Daan(zo dan?),

   Goed dat je hier al over aan het nadenken bent. Het is lastig om hier een antwoord op te geven. Iedere gemeenste heeft aparte regelingen.
   CareHouse heeft als het goed is juist de begeleiders om je hierin verder te helpen. Op het CJG (Centrum jeugd en gezin) is er vast iemand van jeugdhulp die je verder kan helpen met de plaatselijke organisatie van dit soort plaatsen. De plaatsen liggen niet voor het oprapen maar een proactieve instelling helpt altijd.
   Succes en kom je er niet uit kunnen we op de chat voor jouw situatie misschien meehelpen te zoeken.

   P. Jansen Jeugdarts