Ouders in de gevangenis


Zit je vader of moeder in de gevangenis? Of misschien je broer of zus? Dan heeft dat ook gevolgen voor jou en jullie gezin.

Jouw gevoelens

Als je vader of moeder in de gevangenis zit, kun je te maken krijgen met heel veel verschillende gevoelens.

  • Verdriet, omdat je je vader of moeder mist en je je alleen voelt.
  • Boosheid, omdat je vader of moeder jullie dit aandoet.
  • Machteloosheid, omdat je niets voor je vader of moeder kunt doen.

Bedenk wel dat jij niet verantwoordelijk bent voor de daden van je ouders.

Ik schaam me ervoor

Het kan ook zijn dat je je schaamt, omdat iedereen op school weet dat je vader of moeder in de gevangenis zit en erover praat. Misschien word je er zelfs mee gepest.

Praat erover

Het is goed om over je gevoelens te praten met iemand die je vertrouwt. Praat met je ouders, een familielid of een goede vriend(in). Wil je met een vrijwilliger bellen? Bel dan met Exodus.nl (071-5161950).

Bellen of chatten met de Kindertelefoon.nl kan natuurlijk ook: 0800-0432.

Praten op school

Praat ook met je mentor op school. Samen kunnen jullie bekijken hoe je het kunt bespreken met je klasgenoten. Veel kinderen weten niet wat de gevangenis inhoudt en welke gevolgen het heeft op jouw leven.

Speciale bezoekuren voor kinderen

Veel gevangenissen in Nederland hebben speciale bezoekuren voor kinderen. Je zit dan samen met je vader of moeder in een aparte ruimte. Er zijn geen andere familieleden bij, dus je hebt lekker de tijd om met z’n tweeën te zijn. Vraag of dat ook kan in de gevangenis waar je vader of moeder zit.

Exodus.nl kan je hierbij ondersteunen. Je gaat dan samen met een vrijwilliger naar dit speciale bezoekuur. Na afloop van het bezoek kun je nog iets gezelligs doen met de vrijwilliger of nog even napraten.

Deze info is goed!

De info waar dit groene keurmerk bij staat, is betrouwbaar!

Geen reacties

Wil je reageren?

Om het reactieformulier te kunnen tonen, moeten we cookies van derden plaatsen (reCAPTCHA). Als je dit toestaat, klik dan op het kruisje in de boodschap bovenaan de pagina, en druk op F5 om de pagina te verversen.

Wil je je reactie laten verwijderen?
Stuur een mail met toelichting naar redactie@jouwggd.nl.