Problemen met leren


Niet iedereen leert even makkelijk. Je leert op je eigen manier en op je eigen tempo. Dat is heel normaal. Je hoeft je er dus niet voor te schamen als leren bij jou moeilijker gaat dan bij anderen.

Tips om je beter te concentreren

Vind je het moeilijk om je te concentreren? Waarom is dat zo, denk je? Misschien kun je daar iets aan doen. Bijvoorbeeld:

 • Is er thuis altijd veel drukte? Vraag dan aan je vader of moeder of ze daar iets aan kunnen doen. Bijvoorbeeld dat tussen vier en zes uur 's middags de tv niet aan mag staan, zodat jij je huiswerk kunt maken.
 • Word je afgeleid door je telefoon? Hoe moeilijk het ook is: zet 'm toch even uit. Je reageert later wel op alle berichten.
 • Je hebt er misschien geen zin in, maar neem wat meer de tijd om je huiswerk te maken.
 • Neem elke 50 minuten 10 minuten pauze. Ontspanning is ook belangrijk. Daarna kun je weer beter leren.
 • Probeer eens voorin de klas te gaan zitten. Je kunt dan beter opletten en meeschrijven. Dat helpt weer bij het maken van je huiswerk.
 • Je kunt ook huiswerk maken in de bibliotheek. Daar is het heel rustig.

Moeite met een vak

Heb je moeite met huiswerk maken? Of met een vak waar je gewoon minder goed in bent? Ga erover in gesprek met je mentor of met de leraar van het vak waar je moeite mee hebt. Samen kun je een oplossing zoeken. Bijvoorbeeld bijles of huiswerkbegeleiding. Je kunt ook hulp vragen aan je vader, moeder, broer of zus. Of aan iemand uit jouw klas die beter in dat vak is dan jij.

Wat als het echt niet goed gaat?

Het kan zijn dat er meer aan de hand is. Misschien heb je last van bijvoorbeeld ADHD, dyslexie, dyscalculie, of faalangst. Soms kan de school een onderzoek doen om te kijken wat er is. Soms is het beter om naar de huisarts te gaan. Die doet zelf onderzoek of verwijst je naar een psycholoog of pedagoog. Met onderzoek wordt vastgesteld waarom leren of concentreren voor jou moeilijk is. Daarna krijgen jij, je ouders en je school tips die kunnen helpen om ermee om te gaan. Samen kun je een plan maken en eventueel hulp inschakelen. Zo kun jij toch zo goed mogelijk leren.

Als je vaak hoofdpijn hebt of moeite hebt met lezen, heb je misschien een bril nodig. Of je bril heeft niet meer de juiste sterkte. Wil je dit zeker weten, laat dan je ogen meten door een opticien.

Leren omgaan met leerproblemen

Het is niet leuk om te merken dat iets moeilijk voor je is. Soms duurt het even voordat je er goed mee om kunt gaan. Het helpt om erover te praten met je ouders of iemand op school. 

 

Deze info is goed!

De info waar dit groene keurmerk bij staat, is betrouwbaar!

4 reacties

Wil je reageren?

Om het reactieformulier te kunnen tonen, moeten we cookies van derden plaatsen (reCAPTCHA). Als je dit toestaat, klik dan op het kruisje in de boodschap bovenaan de pagina, en druk op F5 om de pagina te verversen.

 1. Roos

  ik kan me ook niet concentreren had gisteren 4 toetsen te leren maar het lukte maar niet toen heb ik me vandaag ziek gemeld anders had ik 4 keer een 1
  ik weet ook niet wat ik moet doen als je naar de mentor gaat dan is het zo dom

  • JouwGGD

   Beste Roos,

   Nu heb je wel 4 toetsen om in te halen… toch? Volgens mij is het dan een beetje dom om NIET naar je mentor te gaan…
   Wat is de rede dat je jezelf niet kan concentreren. Misschien toch eens met de jeugdarts van school kijken naar wat de oorzaak daarvan is (slaap te kort, energy drinks, media gebruik, drugs en/of alcohol).

   P. Jansen Jeugdarts

   • Roos

    maak je maar geen zorgen hoor ik doe niet aan energy dranken of drugs
    maar ik kan er toch niets aan doen dat ik ADHD heb ik heb het niet gekozen
    en ik hoef maar 1 van al de toetsen in te halen