Puistjes


Puistjes zijn vervelend. En bijna iedereen heeft er wel eens last van. Vooral in de puberteit. De medische term voor puistjes is 'acne'.

Hoe ontstaat acne?

Je lichaam maakt hormonen aan die zorgen voor het aanmaken van talg. Talg maakt de huid vettig. Dit houdt je huid gezond, maar soms raken hierdoor de talgklieren (poriën) verstopt. Dan krijg je mee-eters. Als die ontstoken raken, krijg je puistjes. Je krijgt dus geen puistjes van vet en ongezond eten of van veel zweten, dat is een fabeltje.

Wanneer en hoelang je puistjes krijgt verschilt per persoon, maar de meeste krijgen puistjes tussen hun 12de en 25ste. Meisjes gemiddeld rond hun 14de en jongens gemiddeld rond hun 16de.

Tips tegen puistjes

  • Was je gezicht elke dag met lauwwarm water. Gebruik zo min mogelijk zeep. Dep je gezicht voorzichtig droog (niet hard wrijven).
  • Gebruik liever geen make-up op de plaatsen waar puistjes zitten. Kies voor make-up op waterbasis. Verwijder make-up niet met een reinigingsmelk, maar met lauwwarm water.
  • Er zijn veel middeltjes te koop tegen jeugdpuistjes, maar ze helpen lang niet altijd of bij iedereen. Ze kunnen de puistjes zelfs verergeren. Als je toch graag een reinigingsmiddel of crème wilt gebruiken, kies dan een product op waterbasis.

Hoe knijp ik puistjes uit?

Mee-eters en puistjes kun je beter niet uitknijpen. Daar wordt het vaak alleen maar erger van. Ook kun je littekens krijgen.

Maar als je er toch niet van af kunt blijven, dan kun je het volgende doen als je een 'rijp puistje' hebt (met een dikke, witte kop).

  • Was eerst heel goed je handen, ook onder je nagels.
  • Knijp het puistje uit met schone tissues of watjes.
  • Ontsmet het puistje daarna goed met een middel op alcoholbasis, zoals Sterilon.

Is er een medicijn tegen acne?

Helaas, er is nog geen wondermiddel tegen acne. Maar er zijn wel allerlei middeltjes, zalfjes en vitaminen te koop die het minder erg kunnen maken. Vraag hiernaar bij de drogist of apotheek. Voor meisjes zijn er bepaalde anticonceptiepillen die de talgproductie kunnen remmen.

Als je echt veel last hebt van puistjes, kun je het beste naar de huisarts gaan. Deze kan je eventueel doorverwijzen naar een schoonheidsspecialist.

 

Deze info is goed!

De info waar dit groene keurmerk bij staat, is betrouwbaar!

4 reacties

Wil je reageren?

Om het reactieformulier te kunnen tonen, moeten we cookies van derden plaatsen (reCAPTCHA). Als je dit toestaat, klik dan op het kruisje in de boodschap bovenaan de pagina, en druk op F5 om de pagina te verversen.

  1. Christian

    Beste meneer/ mevrouw,

    Wat mij wel opvalt is als ik alchohol consumeer dat ik wel degelijk de dag erna puisjes krijg.

    Ik zie u reactie hierover graag tegemoet.

    Mvg,
    Christian

    • JouwGGD

      Beste Christian,

      Hier heb je de patientfolder over acne vulgaris (jeugdpuistjes). Indien je toch last blijft houden is er natuurlijk niets op tegen om de alcohol te laten staan! Echter vraag ik me af of er een causaal verband tussen deze bestaat of dat je bij het uitgaan bv andere producten gebruikt op de huid.

      P. Jansen Jeugdarts

  2. Claudia

    Bedankt voor dit onderwerp nu weet ik hoe het zit met puistjes en dat het niet zoals iemand mij zei met teveel chocola eten ontstaat