Seks met jezelf


Seks met jezelf, masturberen, zelfbevrediging of soloseks. Het betekent allemaal hetzelfde: jezelf seksueel opwinden om klaar te komen. Meisjes doen het meestal door te vingeren, jongens door zichzelf af te trekken.

Masturberen is normaal

Je hebt het er meestal niet over met je vrienden of vriendinnen en sommige mensen vinden dat het niet mag of niet hoort, maar bijna iedereen doet het. Het is dus helemaal niet raar, fout, slecht, of vies. Ongeveer 57% van de jongens en ongeveer 18% van de meisjes tussen de 12 en 14 jaar heeft wel eens gemasturbeerd.

Toch voelt ongeveer 10% van de jongeren zich schuldig nadat ze gemasturbeerd hebben, maar je hoeft je hierover niet te schamen of schuldig te voelen.

Jezelf leren kennen

Seks met jezelf is een manier om je eigen lichaam te ontdekken en om te genieten van jezelf. Door te oefenen met masturberen leer je hoe je lichaam werkt en kun je straks meer genieten van seks met je vriend(in).

Hoe moet het?

Ben je nieuwsgierig, maar weet je nog niet zo goed hoe je lichaam in elkaar zit? Kijk dan op de website van Sense.info.

Wil je met iemand praten?

Als je graag met iemand over seks wilt praten, kun je bellen of chatten met Sense (0900-4024020). Je kunt ook naar een Sense spreekuur bij jou in de buurt.

COVID-19

Het kan zijn dat deze tekst (nog) niet helemaal klopt volgens de laatste RIVM-Richtlijnen. Houd bij het opvolgen van onze tips en adviezen altijd rekening met deze richtlijnen om verspreiding van het coronavirus tegen te gaan.

Deze info is goed!

De info waar dit groene keurmerk bij staat, is betrouwbaar!

2 reacties

Wil je reageren?

Om het reactieformulier te kunnen tonen, moeten we cookies van derden plaatsen (reCAPTCHA). Als je dit toestaat, klik dan op het kruisje in de boodschap bovenaan de pagina, en druk op F5 om de pagina te verversen.

Wil je je reactie laten verwijderen?
Stuur een mail met toelichting naar redactie@jouwggd.nl.
 1. Kinderkweker

  Hoi hoi! Ik ben 12 en kwam er redelijk recent achter dat mijn leven nut heeft na een korte masturbatiesessie, nu was ik dan nou benieuwd naar of je gemiddeld elke dag minstens een keer kan klaar komen.

  Uit een onderzoek van Harvard werd dus geconstateerd dat je gemiddeld 21 keer per maand moet ejaculeren waardoor je 33% minder kans prostaatkanker te krijgen, maar aan dit onderzoek hangen best wat haken en ogen. Ik heb zelfs op internetforums gekeken naar hoevaak een jongen per dag kan klaarkomen en daar zeiden sommigen dat je als gezonde jongen wel 7 keer per dag kan klaar komen, maar hier heb ik ook mijn twijfels bij.

  Dus nu ben ik uit naar wat advies van een medische proffesional van de GGD of die mijn vraag kan beantwoorden: Is het gezond om elke dag 1 of 2 keer klaar te komen of zal ik mijn eerste masturbatieperiode bij deze moeten afbreken?

  • JouwGGD

   Beste Kinderkweker,

   Er zijn veel onderzoeken geweest, maar geen wetenschappelijke overeenstemming.
   Masturbatie is niet slecht en over het algemeen genomen zelfs gezond voor lichaam en geest, zolang het maar met mate wordt uitgevoerd. Leer het jezelf aan om niet te pas en te onpas met jezelf te gaan spelen om zo de kansen om er verslaafd aan te raken weg te nemen. Daarnaast kan het obsessief masturberen je hele leven beïnvloeden. Zo kan een persoon zichzelf zes keer per dag bevredigen en er geen enkele last van hebben en heeft een ander dat wel. Het kan zelfs zulke verstrekkende gevolgen hebben dat je relatie, je carrière en werk en sociale leven eronder kunnen gaan lijden. Denk hierbij aan het verliezen van lust, lage energie en concentratie.

   P. Jansen Jeugdarts