Seksueel geweld


Seksueel geweld is wanneer iemand seksuele handelingen bij jou doet, terwijl jij dat niet wilt. Het kan ook zijn dat je gedwongen wordt om iets te doen.

Aanranding en verkrachting

Aanranding is iemand dwingen tot het doen of laten doen van seksuele handelingen. Zoals het aanraken van borsten, billen, penis, of vagina. Ook zoenen onder dwang is aanranding.

Bij verkrachting wordt de vagina, anus of mond ongewenst binnengedrongen, bijvoorbeeld met de penis, vingers, of met een voorwerp.

'Nee' zeggen

De eerste stap is 'nee' zeggen als zoiets gebeurt. Maar soms lukt dat niet, of de ander luistert niet. Dan gaat iemand over je grens. Op Sense.info vind je hier meer informatie over.

De dader is schuldig

Het is niet jouw schuld. De dader is de schuldige: hij of zij heeft zonder toestemming dingen gedaan die jij echt niet wilt. En dat mag absoluut niet.

Erover praten helpt

Je kunt je erg vernederd, vies, machteloos en ongelukkig voelen over wat er is gebeurd. Blijf er niet mee zitten, maar praat erover met iemand die je vertrouwt. Bijvoorbeeld je ouders, een goede vriend(in), of met iemand van school.

Je kunt ook praten met je huisarts, een Sense verpleegkundige of bellen met de Sense hulplijn: 0900-4024020.

Laat je onderzoeken

Als je verkracht bent (ook als het anale of orale seks was), is het goed om je te laten onderzoeken door een arts. Misschien heb je een soa of andere lichamelijke beschadigingen. Ga hiervoor naar het Centrum Seksueel Geweld bij jou in de buurt.

Aangifte doen?

Seksueel geweld is strafbaar en je kunt dus aangifte doen bij de politie. Dit kan je ook helpen om de gebeurtenis te verwerken. Doe het alleen als je er klaar voor bent.

Misschien vind je het moeilijk om aangifte te doen. Bedenk dat als je het wel doet, je daarmee misschien kunt voorkomen dat de dader andere slachtoffers maakt.

 

Deze info is goed!

De info waar dit groene keurmerk bij staat, is betrouwbaar!

2 reacties

Wil je reageren?

Om het reactieformulier te kunnen tonen, moeten we cookies van derden plaatsen (reCAPTCHA). Als je dit toestaat, klik dan op het kruisje in de boodschap bovenaan de pagina, en druk op F5 om de pagina te verversen.

Wil je je reactie laten verwijderen?
Stuur een mail met toelichting naar redactie@jouwggd.nl.
 1. S,

  Hoi.
  Ik heb dit net even gelezen. Ik ben zelf misbruikt en ik wil er niet over praten. Dit is al paar jaar geleden gebeurd en ik heb er nog last van. Kan ij hier ook met jouwggd over praten?

  • JouwGGD

   Beste S,

   WOW heavy! Natuurlijk kan je daar met JouwGGD over chatten, soms is dat het begin om daarna professionele persoonlijke hulp te krijgen. Je hebt er na jaren nog steeds last van… natuurlijk kan je dan bij ons terecht. We kunnen het niet oplossen, maar mogelijk wel samen een stapje maken.

   P. Jansen Jeugdarts