Spijbelen

Er zijn vast wel eens van die uurtjes waar je écht geen zin in hebt. Of van die dagen dat je helemaal niet naar school wilt gaan.

Waarom toch naar de les?

Als je spijbelt, ga je achterlopen. Je mist de uitleg van de leraar. Het huiswerk en de lesstof moet je later weer inhalen. Daardoor krijg je het juist steeds drukker. En dat maakt school er niet leuker op.

Heeft spijbelen positieve kanten?

Als je spijbelt, krijg je een gesprek met je mentor of decaan. Je zit daar natuurlijk niet op te wachten, maar het geeft je wel een kans om je problemen te bespreken. Waarom spijbel je? Zo kunnen jullie samen op zoek naar een oplossing.

Praat over je problemen

Als je spijbelt omdat je problemen hebt, praat er dan over met iemand die je vertrouwt. Misschien hebben je ouders, broer, zus, vrienden of vriendinnen goede ideeën over hoe je jouw problemen kunt oplossen. Je staat er dan niet meer alleen voor.

Je kunt ook praten met je mentor of met de vertrouwenspersoon op school. Of (anoniem) met bijvoorbeeld iemand van De Kindertelefoon: 0800-0432. Ben je ouder dan 18, kijk dan op Allesoké.nl of bel 0800-0450.

De leerplichtambtenaar

Als je blijft spijbelen, schakelt school de leerplichtambtenaar in. Die gaat samen met school, je ouders en jou op zoek naar een oplossing.

De leerplichtambtenaar kan bijvoorbeeld Bureau Jeugdzorg om hulp vragen. Als je dan nog blijft spijbelen, kun je een Halt-straf krijgen. Ook kan het zijn dat je ouders een boete krijgen.

Kijk ook eens bij:

  • OM.nl – informatie over spijbelen en straf
  • LAKS.nl – Landelijk Aktie Komitee Scholieren

Deze info is goed!

Keurmerk infovoorjou.nlDe info waar dit groene keurmerk bij staat, is betrouwbaar!

In jouw regio

Sommige delen van deze website verschillen per regio. Selecteer de GGD bij jou in de buurt zodat wij jou lokale tips en links kunnen tonen.

Selecteer de GGD in jouw regio

Gerelateerd

Wil je reageren?

Om het reactieformulier te kunnen tonen, moeten we cookies van derden plaatsen (reCAPTCHA). Als je dit toestaat, klik dan op het kruisje in de boodschap bovenaan de pagina, en druk op F5 om de pagina te verversen.