Ik word gepest, wat kan ik doen?


Misschien wil je het liefst dat stomme gepest vergeten, er niet meer aan denken en er niet over praten. Dat is logisch, maar het pesten houdt niet op als je niemand er iets over vertelt.

Blijf jezelf

Wat je nooit mag vergeten: het ligt niet aan jou dat je gepest wordt. Het ligt niet aan je kleding of je uiterlijk. Als je dat probeert te veranderen, vinden ze wel iets anders om je mee te pesten. Dus: blijf gewoon jezelf.

Zeg duidelijk dat je wilt dat het pesten stopt

Zeg duidelijk tegen de pesters dat je wilt dat het pesten stopt. Als je dat moeilijk vindt, vraag dan een vriend of vriendin om je te helpen. Lees meer tips op Pestweb.nl.

Praat erover

Het is heel goed om met iemand die je vertrouwt te praten over het (online) pesten. Dit kunnen je ouders zijn, een oom of tante, of een goede vriend(in). Je kunt ook altijd bellen of chatten met De Kindertelefoon (0800-0432) of met Pestweb (0900-2828280).

Je school is verplicht iets aan het pesten te doen. Dus praat ook met een leraar, een decaan, of vertrouwenspersoon.

Praten over pesten lucht op

Je zult merken dat het een opluchting is als je het aan iemand vertelt. Je staat er niet meer zo alleen voor. En je kunt samen bedenken wat je kunt doen om het pesten te stoppen. Ook wanneer je iemand anders wilt helpen die gepest wordt.

Volg een cursus om je sterker te voelen

Een cursus zelfverdediging of weerbaarheid kan je helpen om je sterker en minder onzeker te voelen. Kijk op internet voor een training bij jou in de buurt. Of vraag het de vertrouwenspersoon op school.

Probeer nieuwe vrienden te maken

Als je op school weinig vrienden hebt, ga dan naar andere plekken om mensen te leren kennen die wél bij je passen. Word bijvoorbeeld lid van een vereniging of een club en probeer daar nieuwe vrienden te maken. Leuke dingen doen geeft bovendien een beetje afleiding!

Een andere school?

Als echt niets meer helpt en het pesten je leven verziekt, kun je erover denken om naar een andere klas of naar een andere school te gaan. Meestal gaat het pesten op de nieuwe school gewoon door. Het is dus beter om met hulp het pesten te laten stoppen.

 

Deze info is goed!

De info waar dit groene keurmerk bij staat, is betrouwbaar!

6 reacties

Wil je reageren?

Om het reactieformulier te kunnen tonen, moeten we cookies van derden plaatsen (reCAPTCHA). Als je dit toestaat, klik dan op het kruisje in de boodschap bovenaan de pagina, en druk op F5 om de pagina te verversen.

Wil je je reactie laten verwijderen?
Stuur een mail met toelichting naar redactie@jouwggd.nl.
 1. Sorry maar ik wil anoniem blijven

  Ik word ook gepest, wij hebben 2 mensen met dezelfde naam in de klas, ik ben daar een van. Maar sommige jonges noemen ons de dunne en de dikke, ik ben dan de dikke. Ik ben naar een leerkracht toe gegaan, die heeft mij erg goed geholpen, de pester heeft sorry gezegd. En het spijd hem echt heel erg, zijn gedrag is echt veranderd. Maar toch voelt het alsof er nog achter mijn rug om word gepraat over mij, weet iemand waarom ik dat gevoel kan hebben?

 2. Anoniem

  Ik wordt niet echt gepest maar ik heb ook gewoon veel vrienden maar er is een jongen die ze allemaal ompraten en ik ben bang dat ze me allemaal gaan haten ( niet iedereen ik heb ook vrienden die die jongen ook irritant vinden en ik heb bijna een vriendin ) maar zelfs Mn vriend die ik al 14 jaar ken begint me volgenmij ook stom te vinden maar zonder een reden alleen door die ene jongen

  • JouwGGD

   Beste Anoniem,

   Ten eerste zou ik eens met mijn vriend gaan praten, dat je het een raar gedrag vind en je dit idee hebt (dat hij het doet door deze jongen).
   Ten tweede zou je ook eens met die jongen kunnen praten? Waarom heeft hij het idee dat hij iedereen tegen jou op moet zetten…

   P. Jansen Jeugdarts