Transgender en genderdysforie


Voel je je een meisje terwijl je als jongen geboren bent? Of voel je je een jongen terwijl je als meisje geboren bent? Dat heet transgender. Je kunt je ook jongen én meisje voelen of juist iets daar tussenin. Als jij je niet fijn voelt met het geslacht waarmee je bent geboren, met jouw jongens- of meisjeslichaam, dan heet dit ‘genderdysforie’. Dit betekent letterlijk ‘onvrede met je geslacht’.

Ben ik transgender?

Misschien voelde jij je altijd al anders, maar weet je niet zeker wat dat is. Het kan zijn dat jij je als meisje meer jongen voelt, of andersom. Of dat je je deels jongen, deels meisje voelt. Er zijn transgenders die de ene dag als jongen en de andere dag als meisje gekleed gaan. In het Engels wordt dat ‘gender fluid’ genoemd. Lees er meer over op de site Iedereenisanders.nl of op Sense.info. Luister in ieder geval naar je eigen gevoel en geef jezelf de tijd om erachter te komen.

Wat is een transman of transvrouw?

Een transman of transvrouw is iemand die via een operatie andere geslachtskenmerken heeft gekregen. Bijvoorbeeld een man van wie de penis door een chirurg is veranderd in een vagina, heet een transvrouw. Lang niet alle transgenders willen zo’n operatie. Het gevoel van onvrede met het eigen geslacht, verschilt per persoon. Jongens en meisjes kunnen door veranderingen in kleding, kapsel of make up ook op het andere geslacht lijken.

Praat over je gevoel

Heb jij het gevoel dat je eigenlijk een jongen bent, ook al heb je een meisjeslichaam? Of dat je een meisje bent, ook al heb je een jongenslichaam? Of voel je je iets ertussenin? Weet je het nog niet? Praat over jouw gevoelens en twijfels met iemand die je vertrouwt, bijvoorbeeld je ouders, familie of een goede vriend(in). Dat lucht op en helpt je bij het maken van keuzes.

Van geslacht veranderen?

Wil je graag van geslacht veranderen, meld je dan aan bij een genderteam in het ziekenhuis. Je voert dan eerst een paar gesprekken met deskundige mensen. Zij kijken samen met jou of je klaar bent voor een geslachtsverandering. Kijk op Iedereenisanders.nl voor adressen en telefoonnummers.

Ken je iemand die transgender is?

Ken je iemand die transgender is? En weet je niet hoe je diegene moet noemen? Vraag het de ander gewoon! Als je dit respectvol en met oprechte belangstelling doet, vertelt diegene je dit vast wel. Sommige transgenders willen worden aangesproken met een naam en voornaamwoorden die passen bij hun nieuwe lichaam of uiterlijk. Anderen houden het bij ’t oude of maakt het niet uit. Ook kan iemand voorkeur hebben voor ‘hun’ of ‘hen’ boven ‘hij’ of ‘zij’.

Deze info is goed!

De info waar dit groene keurmerk bij staat, is betrouwbaar!

4 reacties

Wil je reageren?

Om het reactieformulier te kunnen tonen, moeten we cookies van derden plaatsen (reCAPTCHA). Als je dit toestaat, klik dan op het kruisje in de boodschap bovenaan de pagina, en druk op F5 om de pagina te verversen.

Wil je je reactie laten verwijderen?
Stuur een mail met toelichting naar redactie@jouwggd.nl.
  1. anoniem

    zelf ben ik aan het twijfelen of ik non-binair ben maar ik mijn lichaam altijd wel geaccepteert ook mijn borsten maar is het raar dat ik nu pas ga twijfelen? op mijn 14e

  2. Inge

    Hallo meneer/mevrouw van Jouwggd.nl.

    Mijn naam is Inge, ik ben dertien jaar en ik zit op waterpolo. Ik ben een meisje maar voel me de laatste tijd aardig veel jongen. Ik wil het er heel graag met mijn moeder over hebben, maar toen ik twaalf was had ik het ook en mijn moeder moest lachen en zei dat het een fase was. Ik ben bang dat als ik het vertel, ik dezelfde reactie ga krijgen. Heeft u misschien een tip voor mij?
    Vriendelijke groeten, Inge.