Transgender en genderdysforie


Voel je je een meisje terwijl je als jongen geboren bent? Of voel je je een jongen terwijl je als meisje geboren bent? Dat heet transgender. Je kunt je ook jongen én meisje voelen of juist iets daar tussenin. Als jij je niet fijn voelt met het geslacht waarmee je bent geboren, met jouw jongens- of meisjeslichaam, dan heet dit ‘genderdysforie’. Dit betekent letterlijk ‘onvrede met je geslacht’.

Ben ik transgender?

Misschien voelde jij je altijd al anders, maar weet je niet zeker wat dat is. Het kan zijn dat jij je als meisje meer jongen voelt, of andersom. Of dat je je deels jongen, deels meisje voelt. Er zijn transgenders die de ene dag als jongen en de andere dag als meisje gekleed gaan. In het Engels wordt dat ‘gender fluid’ genoemd. Lees er meer over op de site Iedereenisanders.nl of op Sense.info. Luister in ieder geval naar je eigen gevoel en geef jezelf de tijd om erachter te komen.

Wat is een transman of transvrouw?

Een transman of transvrouw is iemand die via een operatie andere geslachtskenmerken heeft gekregen. Bijvoorbeeld een man van wie de penis door een chirurg is veranderd in een vagina, heet een transvrouw. Lang niet alle transgenders willen zo’n operatie. Het gevoel van onvrede met het eigen geslacht, verschilt per persoon. Jongens en meisjes kunnen door veranderingen in kleding, kapsel of make up ook op het andere geslacht lijken.

Praat over je gevoel

Heb jij het gevoel dat je eigenlijk een jongen bent, ook al heb je een meisjeslichaam? Of dat je een meisje bent, ook al heb je een jongenslichaam? Of voel je je iets ertussenin? Weet je het nog niet? Praat over jouw gevoelens en twijfels met iemand die je vertrouwt, bijvoorbeeld je ouders, familie of een goede vriend(in). Dat lucht op en helpt je bij het maken van keuzes.

Van geslacht veranderen?

Wil je graag van geslacht veranderen, meld je dan aan bij een genderteam in het ziekenhuis. Je voert dan eerst een paar gesprekken met deskundige mensen. Zij kijken samen met jou of je klaar bent voor een geslachtsverandering. Kijk op Iedereenisanders.nl voor adressen en telefoonnummers.

Ken je iemand die transgender is?

Ken je iemand die transgender is? En weet je niet hoe je diegene moet noemen? Vraag het de ander gewoon! Als je dit respectvol en met oprechte belangstelling doet, vertelt diegene je dit vast wel. Sommige transgenders willen worden aangesproken met een naam en voornaamwoorden die passen bij hun nieuwe lichaam of uiterlijk. Anderen houden het bij ’t oude of maakt het niet uit. Ook kan iemand voorkeur hebben voor ‘hun’ of ‘hen’ boven ‘hij’ of ‘zij’.

COVID-19

Het kan zijn dat deze tekst (nog) niet helemaal klopt volgens de laatste RIVM-Richtlijnen. Houd bij het opvolgen van onze tips en adviezen altijd rekening met deze richtlijnen om verspreiding van het coronavirus tegen te gaan.

Deze info is goed!

De info waar dit groene keurmerk bij staat, is betrouwbaar!

10 reacties

Wil je reageren?

Om het reactieformulier te kunnen tonen, moeten we cookies van derden plaatsen (reCAPTCHA). Als je dit toestaat, klik dan op het kruisje in de boodschap bovenaan de pagina, en druk op F5 om de pagina te verversen.

Wil je je reactie laten verwijderen?
Stuur een mail met toelichting naar redactie@jouwggd.nl.
 1. Sydney

  ik ben 15, ik ben genderfluid, in de kast. ik struggle niet echt meer met uitzoeken wat mijn gender is. andere misschien wel, alleen staat hier alleen informatie over de binaire genders, niks over nonbinair. mijn reactie is alleen om te laten weten dat het veel uitgebreider kan liggen en dat u research kunt doen naar de nonbinaire genders (je hoeft ze natuurlijk niet allemaal te weten, maar nonbinair op zichzelf zou al heel hulpvol zijn voor andere).

 2. Merlijn

  Hallo ggd. Ik ben 14 jaar en een jongen. De laatste maanden voel ik mij erg onzeker over mijn lichaam en gender. Ik durf het niet eens aan mijn ouders te vertellen. Ik wil het erg graag, zodat ik mij vrijer kan voelen thuis, en niet hoef te verbergen hoe ik mij echt voel. Maar ik durf het niet, ik ben bang dat er slecht gereageerd op wordt. Ik ben bang dat ik ze teleurstel. Maar ik voel me echt meer vrouwelijk dan mannelijk. Is het nog te vroeg om te weten hoe ik echt voel? En hoe zou ik mijn ouders toch kunnen vertellen, dat mijn angst verdwijnt. Met hartelijke dank alvast, Merlijn

  • JouwGGD

   Beste Merlijn,

   Je voelt je zoals je je voelt. Niets is te vroeg of te laat en dat wil ook niet zeggen dat het altijd het zelfde zal blijven.
   Op Iedereen is anders staan veel ervaringsverhalen hoe andere er mee omgegaan zijn.

   Een manier om andere mensen uit te leggen over gevoel en identiteit is genderbread person.
   Alles wat je hierboven schrijft zou ik mee beginnen indien je met je ouders gaat praten. Durf het niet, bang voor… wil vrijer voelen… bang teleur te stellen… zelf nog niet helemaal uit.

   Sterkte P. Jansen Jeugdarts

 3. Anoniem

  Kan je ook genderdysforie op latere leeftijd ontwikkelen(puberteit)? Of heb je vanaf dat je een klein kind bent al last van? Je hoort wel eens dat mensen er pas na hun 40ste achter komen. Maar heb je het dan al vanaf dat je een kind bent last van? Of kan het ook zo zijn dat je er eerst geen problemen mee had dat je een jongen/meisje was/bent en later wel?

 4. anoniem

  Goedendag beste Meneer/Mevrouw …. :

  Ik ben 13 jaar en ben een jongen. Laatste paar maanden voel ik me niet echt mezelf meer. Ik voel me vaak erg ongemakkelijk. Ik heb nooit iets aan mijn lichaam verkeerd gevonden of verafschuwd maar het voelt gewoon niet goed. Ik durf er eigenlijk ook met niemand over te praten. Ik heb het wel al tegen mijn vader verteld maar hij vond het vooral vreemd omdat ik me nooit als een meisje gedraag. Dat vond ik verschrikkelijk om te horen omdat ik toen heel erg begon te twijfelen over mezelf. Nog erger maakt dat ik een korte tijd geleden ben geopereerd aan mijn ballen omdat er 1 was afgestorven. dat maakt alles voor mij mentaal nog zwaarder. Ik zou erg graag actie willen ondernemen en er over willen praten met iemand om iets te doen maar ik ben te bang om het mijn ouders te vertellen (begrijp me niet verkeert ze houden ontzetten van me en zouden er geen probleem mee hebben)maar ik kan het gewoon niet. ‘

  M.V.G …

 5. anoniem

  zelf ben ik aan het twijfelen of ik non-binair ben maar ik mijn lichaam altijd wel geaccepteert ook mijn borsten maar is het raar dat ik nu pas ga twijfelen? op mijn 14e