Vrienden maken in een nieuwe klas

Naar een nieuwe klas of school gaan, bijvoorbeeld omdat je bent verhuisd of bent blijven zitten, kan leuk maar ook spannend zijn. Je gaat weer nieuwe vrienden maken. Dat is voor de meeste jongeren erg belangrijk, maar soms ook moeilijk. Hoe maak je het wat makkelijker voor jezelf om nieuwe vrienden te maken?

Onzeker

Veel jongeren die in een nieuwe klas komen voelen zich onzeker en zenuwachtig omdat ze niemand kennen. Als je in een bestaande klas komt, zijn er vaak al groepjes gevormd. Het geeft een onzeker gevoel als je alleen staat in de pauze. Toch kan het ook leuk en gezellig zijn om nieuwe mensen te leren kennen.

Tips om nieuwe vrienden te maken

Bedenk dat vrienden maken altijd mogelijk is. Soms gaat het opeens heel makkelijk.

  • Probeer gesprekken met mensen te beginnen, bijvoorbeeld door iets te vragen wat hen interesseert. Toon belangstelling voor anderen en hun ideeën. Ook al lijkt het eng, doe het toch. Als je dit eenmaal doet, gaat het steeds makkelijker.
  • Probeer open te zijn naar anderen en je niet af te sluiten. Vaak komen mensen dan ook naar jou toe. Deel bijvoorbeeld je eigen interesses met anderen. Dan merk je vanzelf of er mensen zijn die jouw interesses delen.
  • Zit je zelf al een tijd op school en is er iemand anders nieuw? Spreek hem of haar dan even aan om het makkelijker te maken.

Kijk ook eens bij:

Deze info is goed!

Keurmerk infovoorjou.nlDe info waar dit groene keurmerk bij staat, is betrouwbaar!

In jouw regio

Sommige delen van deze website verschillen per regio. Selecteer de GGD bij jou in de buurt zodat wij jou lokale tips en links kunnen tonen.

Selecteer de GGD in jouw regio

Gerelateerd

Wil je reageren?

Om het reactieformulier te kunnen tonen, moeten we cookies van derden plaatsen (reCAPTCHA). Als je dit toestaat, klik dan op het kruisje in de boodschap bovenaan de pagina, en druk op F5 om de pagina te verversen.