Mishandeling en huiselijk geweld

De meeste jongeren houden mishandeling en huiselijk geweld geheim. Toch is het belangrijk om het met iemand te delen.

Word je thuis geslagen? Vernederd of bedreigd? Mag je geen contact met je vader of moeder opnemen wanneer je dat wilt? Moet je steeds bij de docent nakomen en zit hij dan aan je of dwingt iemand je op een of andere manier tot seks? Word je gestalkt, afgeperst of is er altijd ruzie thuis? Dit zijn voorbeelden van mishandeling of huiselijk geweld. Als dit bij jou gebeurt, is het belangrijk om hier met iemand over te praten.

Wat is kindermishandeling?

Als iemand iets doet dat een ander pijn doet, geestelijk of lichamelijk, en waarbij je dit niet (makkelijk) kan stoppen of veranderen, noem je dat mishandeling.

Het kan ook zijn dat iemand juist iets niet doet, dat noem je verwaarlozing. Denk aan kinderen die niet voldoende te eten krijgen, of geen aandacht krijgen. Meestal kan je de situatie niet veranderen omdat je afhankelijk bent van de ander. Bijvoorbeeld omdat je ouders zorgen voor een huis, eten en kleren. Of van je vriend, omdat je verliefd op hem bent.

Veel mishandeling of huiselijk geweld gebeurt thuis. Bijvoorbeeld door ouders, broer, zus, een stiefouder of andere mensen die dichtbij je staan. Dan wordt het ook wel ‘huiselijk geweld’ genoemd.

Als er kinderen/jongeren bij betrokken zijn dan noemen we het meestal kindermishandeling. Maar kindermishandeling kan ook ergens anders gebeuren. Bijvoorbeeld op school, op de sportclub of bij vrienden, familie of kennissen thuis.

In dit filmpje zie je meer over mishandeling en wat je kunt doen als het je overkomt.

Dreigen

Het gebeurt ook dat anderen je dwingen om iets niet te vertellen. Bijvoorbeeld door te dreigen met nog meer of ergere mishandeling of door te zeggen dat niemand je zal geloven. Het gebeurt ook dat je bang wordt gemaakt dat je je ouder(s) verdriet doet als ze het te weten komen. Dan lijkt het alsof niemand je ooit kan helpen…

Praten helpt altijd

De meeste jongeren houden mishandeling en geweld lang geheim. Ze zijn bang om het te vertellen, omdat ze zich schamen, schuldig voelen of bang zijn dat het alleen maar erger wordt. Toch is het belangrijk om het met iemand te delen. Er kan alleen een einde aan worden gemaakt door erover te praten. Of het je nu zelf overkomt of dat je geweld of mishandeling gezien hebt.

Praten helpt je om jezelf beter te voelen, en je kan daardoor – misschien samen met iemand – tot een oplossing komen. Er is vaak meer mogelijk dan je denkt.

Kijk of er iemand in je omgeving is die je vertrouwt. Een familielid, of een leraar of lerares. En je kunt contact opnemen met Veilig Thuis. Ook als je twijfelt. Hier werken mensen die hier vaak met kinderen en jongeren over praten. Je kunt hen ook anoniem bellen, dus zonder zij erachter komen wie je bent.

In jouw regio

Sommige delen van deze website verschillen per regio. Selecteer de GGD bij jou in de buurt zodat wij jou lokale tips en links kunnen tonen.

Selecteer de GGD in jouw regio

Gerelateerd

Reacties

  1. Mijn vriendin wordt uitgescholden en bedreigd door haar stiefvader en soms haar moeder. Het is zo pijnlijk om haar zo te zien en ik wil er iets aan doen maar ik vindt dat ik me er niet mee moet bemoeien want het zijn helemaal niet mijn zaken, maar ik wil mijn vriendin gewoon weer blij zien en ik vindt het zo erg voor haar.

    Sophie
    • Beste Sophie,
      Ik kan me goed voorstellen dat het heel moeilijk is voor jou om je vriendin zo te zien.
      Heb je haar al wel eens gevraagd wat ze zelf fijn zou vinden? Als het prettig is voor haar om haar verhaal bij jou te kunnen doen is dat heel fijn.
      Maar ik kan me ook goed voorstellen dat ze wat hulp in de thuissituatie kan gebruiken. Je kunt samen met haar eens kijken of ze haar verhaal ook kan doen bij een andere volwassenen.
      Denk aan een mentor, een vertrouwenspersoon op school, of iemand waar ze zich fijn bij voelt. Misschien kun je dat gesprek wel samen voeren?
      Zodat je vriendin ook weer wat lekkerder in haar vel komt te zitten, en jij je minder zorgen hoeft te maken.
      Je bent ook altijd welkom op onze JouwGGD chat om hier eens met iemand over te chatten.
      Gr W Peeters, jeugdverpleegkundige

      JouwGGD

Wil je reageren?

Om het reactieformulier te kunnen tonen, moeten we cookies van derden plaatsen (reCAPTCHA). Als je dit toestaat, klik dan op het kruisje in de boodschap bovenaan de pagina, en druk op F5 om de pagina te verversen.