Word je thuis geslagen? Vernederd? In de gaten gehouden? Uitgehoord? Mag je geen contact met je vader of moeder opnemen wanneer je dat wilt? Moet je steeds bij de docent nakomen en zit hij dan aan je of dwingt iemand je op een of andere manier tot seks? Word je gestalkt, afgeperst of is er altijd ruzie?

Huiselijk geweld of kindermishandeling?

Veel kindermishandeling vindt plaats in de thuissituatie door bijvoorbeeld geweld door ouders, broer, zus, stiefouder of andere mensen in huiselijke kring. Dan wordt het ook wel ‘huiselijk geweld’ genoemd. Als er kinderen/jongeren bij betrokken zijn dan noemen we het meestal kindermishandeling. Maar kindermishandeling kan ook ergens anders gebeuren bijvoorbeeld op school, de sportclub of bij vrienden, familie of kennissen thuis.

Wat is kindermishandeling?

Als iemand iets doet of juist nalaat bij een jongere wat schadelijk is en waarbij je dit niet (makkelijk) kan stoppen of veranderen, spreek je van mishandeling. Meestal kan je de situatie niet veranderen omdat je afhankelijk bent van de ander, bijvoorbeeld bij je ouders die zorgen voor onderdak, eten en kleren. Maar het gebeurt ook dat anderen je dwingen niets te vertellen bijvoorbeeld door te dreigen met nog meer of ergere mishandeling of door je wijs te maken dat niemand je zal geloven. Het gebeurt ook dat je bang wordt gemaakt dat je je ouder(s) verdriet doet als ze het te weten komen. Dan lijkt het alsof niemand je ooit kan helpen…

Ondertussen uitgezocht: Wat doe je bij kindermishandeling

Wat kan ik doen?

De meeste jongeren houden mishandeling en Huiselijk Geweld lang geheim. Heel vaak is er aan de buitenkant niets te zien. Ze zijn bang om het te vertellen omdat ze zich schamen, schuldig voelen, bang zijn voor erger. Toch is het belangrijk om je geheim met iemand te delen. Er kan alleen een einde aan worden gemaakt door erover te praten. Jouw veiligheid staat daarin voorop. Of het je nu zelf overkomt of getuige bent van geweld of mishandeling, je kan er veel last van krijgen.

36 reacties

Geef jouw reactie

Geef jouw reactie

 1. Anoniem

  Hoi, ik ben een meisje van 13 en mijn moeder slaat mij steeds als ik in discussie met haar ga of iets niet wil. ze vuist mij en schopt me ze trekt ook aan been zodat ik val en ik kan geen hulp bij mn familie halen want van haar mag ik geen contact met hun en ik ken mijn biologische vader ook niet die woont helemaal in Amerika ik zou die wel willen zien en ontmoeten. en mijn moeder slaat me ook met voorwerpen als met een afstands bediening of waterpistool en ze slaat me ook in mn gezicht en ik heb een paar keer bloedneus gekregen en zelfs als ik huil gaat ze door met mij slaan en er is al een keer politie bij ons gekomen voor dit.

  • JouwGGD

   Beste Anoniem,

   Is er niemand waarmee je dit kan delen? Je vrienden/vriendinnen of je mentor. Ook is er op school altijd de jeugdarts.
   Je kan altijd 24/7 contact opnemen met veilig thuis!
   Praat er over en op het moment dat het nodig is bel je 112.

   Indien je wilt dat het stopt, zal je een stap moeten nemen!

   P. Jansen Jeugdarts

 2. F

  Mijn vader heeft argressie problemen. Ik probeer in te zien dat wat hij zegt meer zegt over zijn problemen dan over mij maar het raakt me erg dat hij vaak zegt dat ik moet worden opgenomen en dat elke ruzie tussen mijn ouder door mij komt. Vandaag ging het zo ver dat mijn moeder me zei dat ze hem alleen niet op straat zet middels de politie omdat het met hem persoonlijk niet goed gaat. Ik kan me slecht op school focussen omdat ik steeds bang ben voor agressie. Ik voelde vandaag de trilling in mn stoel op de tweede verdieping van hoe er beneden met de deur werd geslagen. Naar mijn weten is het fysieke geweld al maanden weg, misschien al wel een jaar, op de tikke die mijn broertje af en toe krijgt na. Het komt nu meer neer op dreigementen en intimidatie.
  Ik heb een heftigere reactie op zijn gedrag dan mijn broers omdat ik PTSS heb van mijn ex vriend.
  Ik herken niet meer wanneer gedrag echt over grenzen gaat. Wanneer gaat iets zo ver dat je het moet melden bij de politie?

  • JouwGGD

   Beste F,

   Jij hoeft denk ik niet tussen je ouders in te gaan staan, of tussen andere in de familie.
   Het is goed om de beoordeling aan een ander over te laten. Daarvoor is er ook veilig thuis.
   Dreigementen en intimidatie zijn zeker ook een rede om Veilig thuis in te schakelen.

   Sterkte P. Jansen Jeugdarts

 3. Anoniem

  Hallo ik heb een vraag ik maak me zorgen over kinderen tussen de 2 en 12 die alleen thuis gelaten worden is het iets om me druk over te maken of is het normaal dat dat gebeurt

  • JouwGGD

   Beste Anoniem,

   Dat is een beetje een inschatting op veiligheid. Er zijn geen vaste wetten en regels hiervoor. Je kan een kind van 5 jr niet haar eigen avond maal laten koken, dit is niet een veilige situatie. Je kan wel een 12 jarige bij een buurkind laten oppassen voor een uurtje (mits die hulp in kan roepen). Je kan altijd overleggen met Veilig Thuis, mogelijk ook om met de ouders een gesprek aan te gaan.

   P. Jansen Jeugdarts

 4. Anoniem

  Ik heb net gezien dat mn buurmeisje is geslagen door dr moeder. Ik zag het door de schutting. Wat ze zeggen kan ik niet verstaan, omdat ze Arabisch spreken, maar ik hoor moeder heel vaak schreeuwen en het meisje vaak gillen en huilen. Wat moet ik nu doen?

  • JouwGGD

   Beste anoniem,

   Op de website van de politie staat het volgende als je getuige bent van huiselijk geweld:

   Hebt u informatie over huiselijk geweld in uw omgeving? Doe daar in elk geval iets mee, en meld het bij de politie:
   •voor noodsituaties: bel met de politie op het landelijke alarmnummer 112;
   •voor minder ernstige situaties: bel politienummer 0900-8844 (lokaal tarief);
   •u kunt ook bellen met Meld Misdaad Anoniem: 0800-7000.

   Informeer bij Veilig Thuis, 0800-2000 (gratis en 24/7 bereikbaar). Laat betrokkenen weten dat u er voor hen bent als zij bereid zijn om uit de cirkel van geweld te stappen. Voor degenen die in deze ‘cirkel’ zitten, is het vaak erg moeilijk om zelf de eerste stap te zetten.

   Ik snap dat dit wel erg lastig of spannend is om te doen, je zou het ook eerst eens met een ouder of ander familielid kunnen bespreken als dit mogelijk is. Maar het is wel goed om er iets mee te doen als je dit meemaakt in je omgeving! Succes.

   H. Krol, Jeugdarts

   • JouwGGD

    Beste Anoniem,

    Je vraag heb ik een stukje ingekort. Juist om de anonimiteit te waarborgen.
    Indien je in je eigen omgeving ook getuigen bent van huiselijk geweld is het goed dat te melden. Doe dit bij een volwassenen (ouders of leerkracht enz). Of je kan ook als jongere altijd contact opnemen met Veilig Thuis (24/7) of politie (zoals mijn collega reeds aangaf).

    P. Jansen Jeugdarts

 5. (Jerome)

  Eergister was ik met mn moeder in de keuken te koken ze was gestrest en ze maakte haar zelf steeds bozer bozer en toen keek ik haar aan van” waarom doe je zo” toen gaf ze me een klap en slieg in mn ogen en kneep in mn mond ik ben heel bang om dit vertellen want ik weet niet wat er nu gaat gebeuren ben heel bang……… wat moet ik doen??

  • JouwGGD

   Beste Jerome,
   Wat naar dat je dit is overkomen. Waarschijnlijk heeft je moeder er ook wel spijt van of voelt ze zich er rot over, maar geweld tegen kinderen is nooit acceptabel. Heb je er inmiddels met je moeder of iemand anders in het gezin over kunnen praten? Het is namelijk wel erg belangrijk dat je ergens terecht kunt om je hart een beetje te luchten als je zoiets is gebeurd. Als dat niet thuis of tegen een vriend of vriendin kan, kun je altijd ook bij dekindertelefoon of hier bij de chat terecht. Vooral als er vaker sprake is van huiselijk geweld dan is het namelijk heel lastig om hier in je eentje iets tegen te beginnen. Sterkte!

   H. Krol, Jeugdarts

 6. Anoniempje

  hoi!

  Ik heb niet echt hulp nodig of zo maar ik wil het toch vertellen

  Laatst had m’n moeder een slechte bui. Maar toen ik iets fouts deed werdt ze echt super boos en vloekte nog een paar worden. Ik ging naar mijn kamer. Ik voelde me rot. Ik was best boos op mama maar zij had ook een slechte humeur. Ik dacht gewoon: laat het maar eventjes . En even later zij me moeder dat het niet leuk was dat ik dit en dat deed, maar ik zij dat ze daarvoor niet boos hoeft te worden en dat het kan gebeuren. De volgende dag was er niks aan de hand en gingen we gewoon boodschappen doen. Ik vind kindermishandeling echt erg. Daarom hier een paar tips:
  1 praat er over
  2 zeg tegen je ouders/verzorgers waarom ze zo boos werden
  3 als het heel erg is dan MOET je het aan iemand vertellen want mensen die hun eigen kinderen mishandelen doen het niet voor de LOL
  Bel anders een Kindertelefoon

  Ik hoop dat me tips werken en veel succes er mee❤️

  • JouwGGD

   Beste Engels22,

   Ik snap niet geheel het stukje, bijna thuis ook!? Indien je in de knel zit is het altijd goed om er over te praten met iemand die je vertrouwd (vrienden, leerkracht, mentor, jeugdarts).
   Mocht het niet lukken om het te stoppen is veiligthuis de organisatie die kan helpen.

   P. Jansen Jeugdarts