Word je thuis geslagen? Vernederd? In de gaten gehouden? Uitgehoord? Mag je geen contact met je vader of moeder opnemen wanneer je dat wilt? Moet je steeds bij de docent nakomen en zit hij dan aan je of dwingt iemand je op een of andere manier tot seks? Word je gestalkt, afgeperst of is er altijd ruzie?

Huiselijk geweld of kindermishandeling?

Veel kindermishandeling vindt plaats in de thuissituatie door bijvoorbeeld geweld door ouders, broer, zus, stiefouder of andere mensen in huiselijke kring. Dan wordt het ook wel ‘huiselijk geweld’ genoemd. Als er kinderen/jongeren bij betrokken zijn dan noemen we het meestal kindermishandeling. Maar kindermishandeling kan ook ergens anders gebeuren bijvoorbeeld op school, de sportclub of bij vrienden, familie of kennissen thuis.

Wat is kindermishandeling?

Als iemand iets doet of juist nalaat bij een jongere wat schadelijk is en waarbij je dit niet (makkelijk) kan stoppen of veranderen, spreek je van mishandeling. Meestal kan je de situatie niet veranderen omdat je afhankelijk bent van de ander, bijvoorbeeld bij je ouders die zorgen voor onderdak, eten en kleren. Maar het gebeurt ook dat anderen je dwingen niets te vertellen bijvoorbeeld door te dreigen met nog meer of ergere mishandeling of door je wijs te maken dat niemand je zal geloven. Het gebeurt ook dat je bang wordt gemaakt dat je je ouder(s) verdriet doet als ze het te weten komen. Dan lijkt het alsof niemand je ooit kan helpen…

Ondertussen uitgezocht: Wat doe je bij kindrmishandeling

Wat kan ik doen?

De meeste jongeren houden mishandeling en Huiselijk Geweld lang geheim. Heel vaak is er aan de buitenkant niets te zien. Ze zijn bang om het te vertellen omdat ze zich schamen, schuldig voelen, bang zijn voor erger. Toch is het belangrijk om je geheim met iemand te delen. Er kan alleen een einde aan worden gemaakt door erover te praten. Jouw veiligheid staat daarin voorop. Of het je nu zelf overkomt of getuige bent van geweld of mishandeling, je kan er veel last van krijgen.

20 reacties

Geef jouw reactie

Geef jouw reactie

  • JouwGGD

   Beste Engels22,

   Ik snap niet geheel het stukje, bijna thuis ook!? Indien je in de knel zit is het altijd goed om er over te praten met iemand die je vertrouwd (vrienden, leerkracht, mentor, jeugdarts).
   Mocht het niet lukken om het te stoppen is veiligthuis de organisatie die kan helpen.

   P. Jansen Jeugdarts

 1. Mats

  Ik wil graag advies. Een vriendin van mij wordt geslagen door haar vader. We zaten vanavond te skypen en haar vader gaf haar uit het niets een harde klap in haar gezicht. Dat schijnt vaker te gebeuren maar nu zag ik het zelf. Haar vader gaf naar mij gelijk aan dat ik niets mocht zeggen, maar ik heb het mijn ouders wel verteld. Zij weten ook niet zo goed hoe te handelen, zij kennen haar en haar vader niet. Ik weet dat haar vader een hersenbeschadiging heeft als gevolg van een ongeluk een paar jaar geleden maar dat geeft hem niet het recht om te slaan. Ook snijd zij zichzelf in haar polsen. Ik weet niet wat ik kan doen om haar te helpen.

  • JouwGGD

   Beste Mats,

   Wat goed dat je het toch hebt kunnen vertellen aan je ouders, hierdoor kunnen ze je ook gezamenlijk helpen.
   Het is goed om met je vriendin te spreken dat je je toch zorgen maakt over haar en de situatie thuis. Je kan met je ouders nog eens kijken naar de site van Voor een Veilig Thuis. Veilig thuis is de organisatie waar je melding kan doen als je je over iemand zorgen maakt.
   Zoals in de het spotje; Het stopt niet vanzelf!

   P. Jansen Jeugdarts

 2. Annoniem

  Hallo, bij onze achterburen is het iedere avond raak. Altijd ontzettend huilend kind. Schreewt moord en brand. Moeders schreewt ook ook altijd tegen de kinderen. Vader doet het kind vaak na, met huilen. Wat kan ik daar aan doen?

  • JouwGGD

   Beste Anoniem,

   Op het moment dat er daadwerkelijk onrust is en je denkt dat er spraken is van huiselijk geweld, kan je gewoon 112 bellen.
   Bij een politiemelding huiselijk geweld met kinderen zal altijd Veilig Thuis ingeschakeld worden.
   Indien je naar de site van Veilig thuis gaat, kan je ook melden met je zorgen om de kinderen en de situatie daar in huis.

   P. Jansen Jeugdarts

  • JouwGGD

   Beste jasmin,

   Slaan is natuurlijk niet goed! Het helpt ook niet om het gewenste gedrag te bevorderen.
   Moet je hier iets mee…? Misschien moet je op een rustig moment het eens met je moeder hierover hebben. Wat deed het bij jou?

   P. Jansen Jeugdarts

 3. Ciwan Demir

  Ik wordt helemaal kapot geslagen door mijn moeder en vader en ze deingen mij alles en ze maken alles kapot van mij.

 4. Anoniem

  Hallo ik zit met een probleem
  Ik heb vaak ruzie met mijn broertje en ik ben diegene die altijd geslagen word ik ben laatst 3 Keer keihard in me gezicht geslagen en me gezicht is helemaal rood moet ik hier verder op in gaan of laten gaan het is wel familie

 5. 15 jarig Anoniem meisje

  Hallo,

  Misschien is dit raar oke ik vind dit wel raar.
  Dit gebeurde vroeger bij mijn broertjes zusjes en mij.
  Ik dacht dat het erbij hoorde 🙁
  Maar goed hier mijn verhaal:

  Mijn ouders zijn/waren erg jonge ouders. Mijn moeder was 19 toen ze me kreeg. zelf dus nog een kind. Mijn eerste levensjaartjes ging het vrijwel goed nouja ik werd niet geslagen ofzo. Mijn moeder en vader zaten bijde aan de drugs.
  Toen mijn zusjes werden geboren liep het uit de hand, niet dat het hun schuld is maar mijn ouders hadden ineens 3 kinderen.
  Mijn vader was vrachtwagen chaufeur en mijn moeder was gewoon thuis. Maar als mijn vader het land uit ging. ging mijn moeder vreemd en deed het met andere mannen. Eigenlijk gewoon de hoer uithangen. Toen verhuisde we en mijn moeder werd zwanger van mijn kleine broertje.
  Hierna werd het haar te veel. en mijn vader moest nog meer werken om ons te onderhouden.
  Mijn moeder ging aan de drugs en ging game. ze deed niks anders meer. Ik zorgde voor mijn baby broertje en zusjes en het huishouden. Niet dat ik het kon ofzo maarja wat kon ik anders. Sommige dagen was er geen eten in huis omdat al het geld op was gemaakt aan de drugs.
  Als ik niet lief was sloeg ze me. duwde ze me. enzovoort.

  1 dag was het zo erg dat ze me van de trap afduwde. en niet zacht ook. vanaf de zolder (Mijn kamer) tot helemaal beneden door een glazen deur heen. er was overal glas. in me gezicht. in me mond. in mijn kleren. er was veel bloed. Mijn bloed. ik was bang in paniek. en toen werd alles zwart. En ik werd in het ziekenhuis weer wakker.

  zo’n 2 weken later was ik jarig ik werd 8 jaar oud ( 9-12-2008)
  mijn vader kwam terug en mijn moeder was weer tja hoe ik het moet noemen. ze had drugs gebruikt en gamede. Mijn vader werd heel boos en hij trok de laptop na wat ruzie maken van de tafel af en rende naar zijn auto. Mijn moeder er achteraan. toen was mijn vader weg. en ondertussen was ik met mijn baby broertje gevlucht en lag op zolder onder mijn bed. Daar heb ik samen met hem uren gelegen. tot ik naar de slaapkamer van mijn moeder sloop en der telefoon pakte. ik belde mijn opa en oma ( van vaders kant ) en die zijden dat ik maar snel wat spulletjes moest pakken en dat ik om 19;00 naar het plein moest komen. daar haalde me op en gaven ze me toch nog een leuke verjaardag

  10 dagen later ben ik met mijn broertjes en zusjes uithuis geplaatst.
  In een horror gezin.

  3 maanden later mocht ik eindelijk bij mijn opa en oma wonen.
  mijn zusjes bij andere opa en oma en mijn broertje bij mijn tante.
  Mijn lieve opa en oma voedde mij op met veel liefde en maakte mij tot het sterke persoon wie ik nu ben. 7 jaar woonde ik daar tot mijn 14e

  En kreeg mijn oma een herseninfarkt. en moest ik daar weg.
  Er was zoveel onzekerheid en pijn. niemand wilde me dacht ik.
  Ik kreeg een maagbloeding. en toen ineens ging het snel binnen een maand mocht ik bij mijn tante wonen.

  Ondertussen ben ik nu 15jaar oud.
  Ik heb heel wat trauma’s.
  Ik word geholpen met zware therapie
  En ik heb sinds 2014 ( 24-10-14) Een geweldig vriendje die mij overal door heen helpt. Met mijn oma gaat het beter maar ik mag daar niet meer wonen

  Ik wil met mijn verhaal vertellen dat het goed kan komen.
  Ik ga nu vmbo examen doen. en ik ben voor mijn leven getekend maar nog.
  Ik ga het maken!
  Iedereen die zo iets zwaars heeft mee gemaakt of het nu nog doet.
  OOIT gaat de zon wel schijnen! Vandaag morgen of over 1 jaar.
  Je bent sterk en je gaat het maken
  Net als ik. ondanks alles gelukkig ben met wat ik heb
  Ik heb een lieve vriend en familie. En natuurlijk mijn zusjes en broertjes.

  Ik hoop dat mensen ook een steun aan mijn verhaal hebben!

  Kuskus 15 jarig anoniem meisje

 6. Anoniem

  Er is een hele boel gebeurd bij mij thuis. Ik werd door mijn vader geslagen. Ik ben daarmee naar een docent gegaan en zo zijn we terecht gekomen bij veilig thuis. We hebben maar een paar gesprekken gehad, omdat het eigenlijk heel goed ging. Het is nu ongeveer 3 maanden geleden sinds dat er een punt achter is gezet. Met mijn vader gaat alles nu goed. Eigenlijk al die tijd was mn broer ook al bezig met mij slaan, alleen dat wilde ik niet zien lfzo want daar heb ik over gezwegen. Alleen nu het gestopg iz met mijn vader gaat het juist erger dokr met mijn broer. Hij grijpt me soms naar mijn keel en doet me vaak echt pijn. Maar juist omdat het nog maar 3 maanden geleden is van mijn vader durf ik niet alweer iets op gang te zetten. Ook drijgt mijn broer vaak met dingen als ik zeg dat ik aabgifte ga doen. Dan zegt hij dat ik het gezin uit elkaar drijf etc etc. Wat moet ik doen? Ik wil er graag over praten maar weet niet of ik weer dat hele proces in wil. Niet alleen om mijn broer denkende maar ook aan mij.. ik weet het allemaal even niet…..

  • JouwGGD

   Beste Annoniem,

   Wat een moeilijke situatie.
   Uiteindelijk wil je toch dat er een betere situatie ontstaat, om het te laten stoppen is het toch nodig dat je het bespreekt.
   huiselijk geweld is niet altijd alleen door vaders, kan ook door andere in het gezin. Denk toch dat je veilig thuis moet bellen. Je kan ook eerst met ze overleggen.

   P. Jansen Jeugdarts

 7. anoniem

  Eigenlijk wil ik het helemaal niet kindermishandeling noemen, maar het is wel zo.

  Al vanaf ik mij kan herinneren lopen de ruzies uit de hand. Met dat uit de hand lopen bedoel ik dat mijn vader mijn broer én mij slaat. Naarmate mijn broer en ik ouder werden werd het slaan alleen mee erger. Er waren meer ruzies, en je was echt niet zo dat het bij elke ruzie slaan was.. Niet zoals in films of boeken. Mijn vader is op een gegeven moment gestopt met mijn broe te slaan, fijn natuurlijk maar nu werd alle aandacht op mij gevestigd. Op alles wat ik fout deed werd gezeurd en als ik daar dan commentaar op had, dan kom het weer uit de hand lopen.. Je hebt het liefst dat het niet gebeurd, maar als het gebeurd laat het dan regelmatig en op de hand te tellen zijn. Het vreet een me, nog steeds. De angst dat ik niet alles kon zeggen want dan kon je weer gebeuren was vreselijk. Ik heb het op een gegeven moment aan een vriendin kunnen vertellen, en ik had bewijs. Zij is direct naar een docent gegaan en ik later ook. Er is een melding gedaan bij Veilig Thuis. Er zijn veel gesprekken geweest en ik was daar erg bang voor. Maar opeens kreeg mijn vader het door. Hij begon normaal te doen.. nu is het nog geen maand geleden van ons laatste gesprek.
  Maar nog steeds vreet het aan me. Maar ik durf het een niemand te vertellen dat ik alleen maar verder in de put kom. Soms kan ik heel vrolijk zijn, maar dan kan k ook ineens weer alles boven krijgen… Is dit raar? En wat kan ik doen?

  • Jouwggd Arts

   Beste Anoniem,

   Heftig verhaal! Dit is wel de kindermishandeling waarvoor Veilig Thuis en de Kindertelefoon er zijn.
   Als ik het goed begrijp, gaat het thuis nu beter (wordt er niet meer geslagen). Maar heb jij het nog steeds psychisch moeilijk met het verwerken van de jaren lange ruzies.
   Dit is zeker niet raar, vooral omdat jullie nog tot recent gesprekken hebben gehad. Hiervoor heb je denk ook echt wel hulp nodig van een professional. Wat maakt dat je het niet durft te vertellen? (heb je zelf ook een contact persoon bij Veilig Thuis?)
   Je kan altijd contact opnemen met Veilig Thuis, met het gegeven dat nog niet alles goed gaat.
   Indien je er eerst anoniem over wil chatten, kan dat bij de chat of de kindertelefoon.

   Sterkte P. Jansen Jeugdarts