Word je thuis geslagen? Vernederd? In de gaten gehouden? Uitgehoord? Mag je geen contact met je vader of moeder opnemen wanneer je dat wilt? Moet je steeds bij de docent nakomen en zit hij dan aan je of dwingt iemand je op een of andere manier tot seks? Word je gestalkt, afgeperst of is er altijd ruzie?

Huiselijk geweld of kindermishandeling?

Veel kindermishandeling vindt plaats in de thuissituatie door bijvoorbeeld geweld door ouders, broer, zus, stiefouder of andere mensen in huiselijke kring. Dan wordt het ook wel ‘huiselijk geweld’ genoemd. Als er kinderen/jongeren bij betrokken zijn dan noemen we het meestal kindermishandeling. Maar kindermishandeling kan ook ergens anders gebeuren bijvoorbeeld op school, de sportclub of bij vrienden, familie of kennissen thuis.

Wat is kindermishandeling?

Als iemand iets doet of juist nalaat bij een jongere wat schadelijk is en waarbij je dit niet (makkelijk) kan stoppen of veranderen, spreek je van mishandeling. Meestal kan je de situatie niet veranderen omdat je afhankelijk bent van de ander, bijvoorbeeld bij je ouders die zorgen voor onderdak, eten en kleren. Maar het gebeurt ook dat anderen je dwingen niets te vertellen bijvoorbeeld door te dreigen met nog meer of ergere mishandeling of door je wijs te maken dat niemand je zal geloven. Het gebeurt ook dat je bang wordt gemaakt dat je je ouder(s) verdriet doet als ze het te weten komen. Dan lijkt het alsof niemand je ooit kan helpen…

Ondertussen uitgezocht: Wat doe je bij kindermishandeling

Wat kan ik doen?

De meeste jongeren houden mishandeling en Huiselijk Geweld lang geheim. Heel vaak is er aan de buitenkant niets te zien. Ze zijn bang om het te vertellen omdat ze zich schamen, schuldig voelen, bang zijn voor erger. Toch is het belangrijk om je geheim met iemand te delen. Er kan alleen een einde aan worden gemaakt door erover te praten. Jouw veiligheid staat daarin voorop. Of het je nu zelf overkomt of getuige bent van geweld of mishandeling, je kan er veel last van krijgen.

57 reacties

Geef jouw reactie

Geef jouw reactie

 1. Rick

  Hoi onze buur jongetjes worden mis vanzelf door hun stief vader. En ik heb het gevoel dat ze ook worden misbruikt

  • JouwGGD

   Beste Rick,

   Goed op contact op te nemen met veilig thuis!
   Thuis moet een veilige plek zijn, maar voor veel jongeren is dat niet het geval. Zij voelen zich onveilig. Bijvoorbeeld omdat er vaak ruzie is in huis. Of ze worden bang gemaakt, krijgen te weinig zorg en aandacht, worden uitgescholden, geslagen, getrapt of zelfs seksueel misbruikt. Ken je iemand die thuis misschien wordt mishandeld? Dan vind je het vast moeilijk om erover te praten. Toch is het belangrijk dat je er niet mee blijft zitten. Ook als je het niet zeker weet.

   P. Jansen Jeugdarts

 2. Linda

  Ik heb het gevoel ( idee)dat het kindje van wordt mishandeld. Geestelijk of emotioneel. Weet niet waar het precies onder valt. Huizen zijn gehorig dus hoor het heel goed. Kindje huilt veel. Net pas 1. De moeder is na mijn gevoel radeloos weet niet hoe ze haar stil krijgt. Zij heeft zelf ook problemen. Ze roept dan tegen het kindje hou nog toch eensop hou nog toch eens op ja ga maar lekker liggen te janken en hoi nog eens je kop dicht. Kindje snapt er niks van. Ouders zijn volgens mij uit elkaar. Masr hij komt vaal langs. Heel verwarrend allemaal voor het kind. Wat kan ik doen. Als ik haar aangeef dan weet ze dat het van mij komt want ze heeft geen andere buren ( hoekwoning). Praten helpt niet contact slecht)

  • JouwGGD

   Beste Linda,

   Je kan altijd overleggen met Veilig Thuis!
   Weet dat het niet altijd nodig is een melding te doen! zoals je aangeeft is moeder ook radeloos en wil ze misschien wel hulp van bv IMH (Infant Mental Health) in de buurt.

   P. Jansen Jeugdarts

 3. Henk

  Beste meneer/ mevrouw,

  Ik word geslagen op het werk en zit helemaal onder de blauwe plekken. Ik durf hierdoor ook niet met korte shirtjes te lopen. Mijn collega heeft een dwang en dat is dus mensen slaan. En hierdoor ben ik elke dinsdag de lul.

 4. ano

  mijn buren bestaat uit 1 moeder een zoon en een dochter. de zoon heeft een bepaald autisme hij schreeuwt en scheld zijn moeder constant de dochter leidt daaronder en is erg stil. de moeder zit er doorheen. en ze zegt als ik er totaal niet meer tegen kan dan ga ik in mijn auto schreeuwen. het is echt niet leuk om naast hun te wonen eet iemand raadt want zelfs mijn gezin wordt hierdoor geraakt. vanaf half 6 in de ochtend gaat die jongen schreeuwen en ik hoor het bijna letterlijk

  • JouwGGD

   Beste Ano,

   Heb je al eens gevraagd of ze hulp zou willen op momenten dat ze het niet meer aan kan?
   Mogelijk zouden jullie samen naar haar huisarts kunnen gaan.
   Indien er echt spraken is van emotioneel geweld of verwaarlozing kan je ook met veilig thuis overleggen.

   P. Jansen Jeugdarts

 5. Chahed

  Ik word heel erg gemishandeld door mijn ouders ik ben net nog keihard geslagen door mijn ouders ik zit nu op mijn kamer kei hard te huilen ze hebben me kei hard aan me haar getrokken beide en kei hard geslagen op me gezicht me hoofd me buik

  • JouwGGD

   Beste Chahed,

   Tekst van de site van Veilig thuis!
   Het gaat bij jou thuis niet goed en daar wil je wat aan doen. Als je wordt uitgescholden bijvoorbeeld, of misschien zelfs geslagen, of als je ouders veel ruzie maken en elkaar uitschelden. Maar ook als jij zelf soms agressief wordt. Blijf hier niet alleen mee rondlopen. Hoe eerder je hulp krijgt, hoe beter.
   Praat er dus met iemand over. Ook als er mensen zijn die zeggen dat je er niet over mag praten. Het is juist goed om er over te praten. Zo kun je samen een stap zetten naar een oplossing, hoe eng dat soms ook is.

   Indien het niet lukt kan je ook op de chat komen, misschien kunnen we samen een stap verder komen.

   Sterkte P. Jansen Jeugdarts

  • JouwGGD

   Beste Aimee,

   Waar gaat het dan om? en is er een rustig moment om het hier een keer over te hebben met de persoon waar je aan moet opbiechten zonder het gedaan te hebben.

   P. Jansen Jeugdarts