Word je thuis geslagen? Vernederd? In de gaten gehouden? Uitgehoord? Mag je geen contact met je vader of moeder opnemen wanneer je dat wilt? Moet je steeds bij de docent nakomen en zit hij dan aan je of dwingt iemand je op een of andere manier tot seks? Word je gestalkt, afgeperst of is er altijd ruzie?

Huiselijk geweld of kindermishandeling?

Veel kindermishandeling vindt plaats in de thuissituatie door bijvoorbeeld geweld door ouders, broer, zus, stiefouder of andere mensen in huiselijke kring. Dan wordt het ook wel ‘huiselijk geweld’ genoemd. Als er kinderen/jongeren bij betrokken zijn dan noemen we het meestal kindermishandeling. Maar kindermishandeling kan ook ergens anders gebeuren bijvoorbeeld op school, de sportclub of bij vrienden, familie of kennissen thuis.

Wat is kindermishandeling?

Als iemand iets doet of juist nalaat bij een jongere wat schadelijk is en waarbij je dit niet (makkelijk) kan stoppen of veranderen, spreek je van mishandeling. Meestal kan je de situatie niet veranderen omdat je afhankelijk bent van de ander, bijvoorbeeld bij je ouders die zorgen voor onderdak, eten en kleren. Maar het gebeurt ook dat anderen je dwingen niets te vertellen bijvoorbeeld door te dreigen met nog meer of ergere mishandeling of door je wijs te maken dat niemand je zal geloven. Het gebeurt ook dat je bang wordt gemaakt dat je je ouder(s) verdriet doet als ze het te weten komen. Dan lijkt het alsof niemand je ooit kan helpen…

Ondertussen uitgezocht: Wat doe je bij kindrmishandeling

Wat kan ik doen?

De meeste jongeren houden mishandeling en Huiselijk Geweld lang geheim. Heel vaak is er aan de buitenkant niets te zien. Ze zijn bang om het te vertellen omdat ze zich schamen, schuldig voelen, bang zijn voor erger. Toch is het belangrijk om je geheim met iemand te delen. Er kan alleen een einde aan worden gemaakt door erover te praten. Jouw veiligheid staat daarin voorop. Of het je nu zelf overkomt of getuige bent van geweld of mishandeling, je kan er veel last van krijgen.

28 reacties

Geef jouw reactie

Geef jouw reactie

 1. Mats

  Ik wil graag advies. Een vriendin van mij wordt geslagen door haar vader. We zaten vanavond te skypen en haar vader gaf haar uit het niets een harde klap in haar gezicht. Dat schijnt vaker te gebeuren maar nu zag ik het zelf. Haar vader gaf naar mij gelijk aan dat ik niets mocht zeggen, maar ik heb het mijn ouders wel verteld. Zij weten ook niet zo goed hoe te handelen, zij kennen haar en haar vader niet. Ik weet dat haar vader een hersenbeschadiging heeft als gevolg van een ongeluk een paar jaar geleden maar dat geeft hem niet het recht om te slaan. Ook snijd zij zichzelf in haar polsen. Ik weet niet wat ik kan doen om haar te helpen.

  • JouwGGD

   Beste Mats,

   Wat goed dat je het toch hebt kunnen vertellen aan je ouders, hierdoor kunnen ze je ook gezamenlijk helpen.
   Het is goed om met je vriendin te spreken dat je je toch zorgen maakt over haar en de situatie thuis. Je kan met je ouders nog eens kijken naar de site van Voor een Veilig Thuis. Veilig thuis is de organisatie waar je melding kan doen als je je over iemand zorgen maakt.
   Zoals in de het spotje; Het stopt niet vanzelf!

   P. Jansen Jeugdarts

 2. Annoniem

  Hallo, bij onze achterburen is het iedere avond raak. Altijd ontzettend huilend kind. Schreewt moord en brand. Moeders schreewt ook ook altijd tegen de kinderen. Vader doet het kind vaak na, met huilen. Wat kan ik daar aan doen?

  • JouwGGD

   Beste Anoniem,

   Op het moment dat er daadwerkelijk onrust is en je denkt dat er spraken is van huiselijk geweld, kan je gewoon 112 bellen.
   Bij een politiemelding huiselijk geweld met kinderen zal altijd Veilig Thuis ingeschakeld worden.
   Indien je naar de site van Veilig thuis gaat, kan je ook melden met je zorgen om de kinderen en de situatie daar in huis.

   P. Jansen Jeugdarts

  • JouwGGD

   Beste jasmin,

   Slaan is natuurlijk niet goed! Het helpt ook niet om het gewenste gedrag te bevorderen.
   Moet je hier iets mee…? Misschien moet je op een rustig moment het eens met je moeder hierover hebben. Wat deed het bij jou?

   P. Jansen Jeugdarts

 3. Ciwan Demir

  Ik wordt helemaal kapot geslagen door mijn moeder en vader en ze deingen mij alles en ze maken alles kapot van mij.

 4. Anoniem

  Hallo ik zit met een probleem
  Ik heb vaak ruzie met mijn broertje en ik ben diegene die altijd geslagen word ik ben laatst 3 Keer keihard in me gezicht geslagen en me gezicht is helemaal rood moet ik hier verder op in gaan of laten gaan het is wel familie

 5. 15 jarig Anoniem meisje

  Hallo,

  Misschien is dit raar oke ik vind dit wel raar.
  Dit gebeurde vroeger bij mijn broertjes zusjes en mij.
  Ik dacht dat het erbij hoorde 🙁
  Maar goed hier mijn verhaal:

  Mijn ouders zijn/waren erg jonge ouders. Mijn moeder was 19 toen ze me kreeg. zelf dus nog een kind. Mijn eerste levensjaartjes ging het vrijwel goed nouja ik werd niet geslagen ofzo. Mijn moeder en vader zaten bijde aan de drugs.
  Toen mijn zusjes werden geboren liep het uit de hand, niet dat het hun schuld is maar mijn ouders hadden ineens 3 kinderen.
  Mijn vader was vrachtwagen chaufeur en mijn moeder was gewoon thuis. Maar als mijn vader het land uit ging. ging mijn moeder vreemd en deed het met andere mannen. Eigenlijk gewoon de hoer uithangen. Toen verhuisde we en mijn moeder werd zwanger van mijn kleine broertje.
  Hierna werd het haar te veel. en mijn vader moest nog meer werken om ons te onderhouden.
  Mijn moeder ging aan de drugs en ging game. ze deed niks anders meer. Ik zorgde voor mijn baby broertje en zusjes en het huishouden. Niet dat ik het kon ofzo maarja wat kon ik anders. Sommige dagen was er geen eten in huis omdat al het geld op was gemaakt aan de drugs.
  Als ik niet lief was sloeg ze me. duwde ze me. enzovoort.

  1 dag was het zo erg dat ze me van de trap afduwde. en niet zacht ook. vanaf de zolder (Mijn kamer) tot helemaal beneden door een glazen deur heen. er was overal glas. in me gezicht. in me mond. in mijn kleren. er was veel bloed. Mijn bloed. ik was bang in paniek. en toen werd alles zwart. En ik werd in het ziekenhuis weer wakker.

  zo’n 2 weken later was ik jarig ik werd 8 jaar oud ( 9-12-2008)
  mijn vader kwam terug en mijn moeder was weer tja hoe ik het moet noemen. ze had drugs gebruikt en gamede. Mijn vader werd heel boos en hij trok de laptop na wat ruzie maken van de tafel af en rende naar zijn auto. Mijn moeder er achteraan. toen was mijn vader weg. en ondertussen was ik met mijn baby broertje gevlucht en lag op zolder onder mijn bed. Daar heb ik samen met hem uren gelegen. tot ik naar de slaapkamer van mijn moeder sloop en der telefoon pakte. ik belde mijn opa en oma ( van vaders kant ) en die zijden dat ik maar snel wat spulletjes moest pakken en dat ik om 19;00 naar het plein moest komen. daar haalde me op en gaven ze me toch nog een leuke verjaardag

  10 dagen later ben ik met mijn broertjes en zusjes uithuis geplaatst.
  In een horror gezin.

  3 maanden later mocht ik eindelijk bij mijn opa en oma wonen.
  mijn zusjes bij andere opa en oma en mijn broertje bij mijn tante.
  Mijn lieve opa en oma voedde mij op met veel liefde en maakte mij tot het sterke persoon wie ik nu ben. 7 jaar woonde ik daar tot mijn 14e

  En kreeg mijn oma een herseninfarkt. en moest ik daar weg.
  Er was zoveel onzekerheid en pijn. niemand wilde me dacht ik.
  Ik kreeg een maagbloeding. en toen ineens ging het snel binnen een maand mocht ik bij mijn tante wonen.

  Ondertussen ben ik nu 15jaar oud.
  Ik heb heel wat trauma’s.
  Ik word geholpen met zware therapie
  En ik heb sinds 2014 ( 24-10-14) Een geweldig vriendje die mij overal door heen helpt. Met mijn oma gaat het beter maar ik mag daar niet meer wonen

  Ik wil met mijn verhaal vertellen dat het goed kan komen.
  Ik ga nu vmbo examen doen. en ik ben voor mijn leven getekend maar nog.
  Ik ga het maken!
  Iedereen die zo iets zwaars heeft mee gemaakt of het nu nog doet.
  OOIT gaat de zon wel schijnen! Vandaag morgen of over 1 jaar.
  Je bent sterk en je gaat het maken
  Net als ik. ondanks alles gelukkig ben met wat ik heb
  Ik heb een lieve vriend en familie. En natuurlijk mijn zusjes en broertjes.

  Ik hoop dat mensen ook een steun aan mijn verhaal hebben!

  Kuskus 15 jarig anoniem meisje

 6. Anoniem

  Er is een hele boel gebeurd bij mij thuis. Ik werd door mijn vader geslagen. Ik ben daarmee naar een docent gegaan en zo zijn we terecht gekomen bij veilig thuis. We hebben maar een paar gesprekken gehad, omdat het eigenlijk heel goed ging. Het is nu ongeveer 3 maanden geleden sinds dat er een punt achter is gezet. Met mijn vader gaat alles nu goed. Eigenlijk al die tijd was mn broer ook al bezig met mij slaan, alleen dat wilde ik niet zien lfzo want daar heb ik over gezwegen. Alleen nu het gestopg iz met mijn vader gaat het juist erger dokr met mijn broer. Hij grijpt me soms naar mijn keel en doet me vaak echt pijn. Maar juist omdat het nog maar 3 maanden geleden is van mijn vader durf ik niet alweer iets op gang te zetten. Ook drijgt mijn broer vaak met dingen als ik zeg dat ik aabgifte ga doen. Dan zegt hij dat ik het gezin uit elkaar drijf etc etc. Wat moet ik doen? Ik wil er graag over praten maar weet niet of ik weer dat hele proces in wil. Niet alleen om mijn broer denkende maar ook aan mij.. ik weet het allemaal even niet…..

  • JouwGGD

   Beste Annoniem,

   Wat een moeilijke situatie.
   Uiteindelijk wil je toch dat er een betere situatie ontstaat, om het te laten stoppen is het toch nodig dat je het bespreekt.
   huiselijk geweld is niet altijd alleen door vaders, kan ook door andere in het gezin. Denk toch dat je veilig thuis moet bellen. Je kan ook eerst met ze overleggen.

   P. Jansen Jeugdarts

 7. anoniem

  Eigenlijk wil ik het helemaal niet kindermishandeling noemen, maar het is wel zo.

  Al vanaf ik mij kan herinneren lopen de ruzies uit de hand. Met dat uit de hand lopen bedoel ik dat mijn vader mijn broer én mij slaat. Naarmate mijn broer en ik ouder werden werd het slaan alleen mee erger. Er waren meer ruzies, en je was echt niet zo dat het bij elke ruzie slaan was.. Niet zoals in films of boeken. Mijn vader is op een gegeven moment gestopt met mijn broe te slaan, fijn natuurlijk maar nu werd alle aandacht op mij gevestigd. Op alles wat ik fout deed werd gezeurd en als ik daar dan commentaar op had, dan kom het weer uit de hand lopen.. Je hebt het liefst dat het niet gebeurd, maar als het gebeurd laat het dan regelmatig en op de hand te tellen zijn. Het vreet een me, nog steeds. De angst dat ik niet alles kon zeggen want dan kon je weer gebeuren was vreselijk. Ik heb het op een gegeven moment aan een vriendin kunnen vertellen, en ik had bewijs. Zij is direct naar een docent gegaan en ik later ook. Er is een melding gedaan bij Veilig Thuis. Er zijn veel gesprekken geweest en ik was daar erg bang voor. Maar opeens kreeg mijn vader het door. Hij begon normaal te doen.. nu is het nog geen maand geleden van ons laatste gesprek.
  Maar nog steeds vreet het aan me. Maar ik durf het een niemand te vertellen dat ik alleen maar verder in de put kom. Soms kan ik heel vrolijk zijn, maar dan kan k ook ineens weer alles boven krijgen… Is dit raar? En wat kan ik doen?

  • Jouwggd Arts

   Beste Anoniem,

   Heftig verhaal! Dit is wel de kindermishandeling waarvoor Veilig Thuis en de Kindertelefoon er zijn.
   Als ik het goed begrijp, gaat het thuis nu beter (wordt er niet meer geslagen). Maar heb jij het nog steeds psychisch moeilijk met het verwerken van de jaren lange ruzies.
   Dit is zeker niet raar, vooral omdat jullie nog tot recent gesprekken hebben gehad. Hiervoor heb je denk ook echt wel hulp nodig van een professional. Wat maakt dat je het niet durft te vertellen? (heb je zelf ook een contact persoon bij Veilig Thuis?)
   Je kan altijd contact opnemen met Veilig Thuis, met het gegeven dat nog niet alles goed gaat.
   Indien je er eerst anoniem over wil chatten, kan dat bij de chat of de kindertelefoon.

   Sterkte P. Jansen Jeugdarts

 8. chantal

  hallo GGD,

  ik word thuis al heel lang geslagen door mijn vader. 2 maanden geleden zag ik het aankomen. Ik hoorde mijn vader beneden al schreeuwen. Ik heb toen een spraakopname gestart. op die spraak hoor je heel duidelijk dat mijn vader helemaal tekeer gazt tegen mij. Hij schreeuwd, kleineerd, vernedert en slaat mij meerdere keren. al de tijd dst het thuis gebeurde heb ik het aan een vriendin verteld. Ik merkte dst ze het wel geloofde maar toch ook twijfels had.. Dus ik stuurde de spraak. Ze kreeg er tranen in haar ogen van. ze is met onze mentor gaan praten en ik later ook met hem. hij vond het heel goed dat ik naar hem toe was gegaan. Hij heeft diezelfde dsg nkg een melding gedaan bij Veilig Thuis.. Die avond belde mijn mentor om mn ouders te vertelllen dat er een melding gedssn was. mijn vader was boos, maar vooral diep teleurgesteld in mij.. Ik voelde me echt heel erg vervelend.. ineens was alles wat ik deed fout en werd mijn vader om het minste boos. Maar hij sloeg niet meer. We moesten maar afwachten wanneer Veilig Thuis zou komen… Een paar weken geleden is het dan helaas toch wel weer gebeurt.. Ik ben een paar dagen direct weer met de docent weze praten want de melding was torn al iets meer dan 1 maand geleden gedaan en er was nog niks gebeurt. De docent zei 2 weken geleden (ong) dat Veilig thuid ergens die week hun onderzoek zou beginnen. maar tot op de dsg van vandaag is er nog steeds geen hulp… Ik ben al die tijd heel nerveus geweest voor wat er gaat gebeuren. En als ik heel eerlijk ben zou ik het liefst uit huis geplaatst worden.. Ik voel me namelijk niet veilig thuis. Ik moet bij ALLES nadenken of ik dat wel kan zeggen of doen. Weten jullie misschien wat zo’n onderzoek in houdt? Wat gaat er gebeuren, en heb ik kans om uit huis geplaatst te worden?

  ps. Mijn moeder vertelde kort na de melding tegen mijn vader dat er vroeger ook al een melding was gedasn tegen mijn moeder.. Dat ze niet goed voor mij en mn broer zou zorgen.. toen werd er ook gedreigt met uit huis plaatsing…. En het feit dat mijn vader zich niet in kon houden met slaan ondanks de melding.. Ook mijn broer slaat mij…

  help mij aub, wat houd zo’n onderzoek allemaal in??

 9. ANOniem

  Hallo, ik ben een meisje van 13 jaar, ik heb een stiefvader, ik mag hem zeker niet maar ik doe normaal tegen hem, met nieuwjaar was er iets gebeurd en hij en mijn moeder waren dronken, er was veel geschreeuw en toen hoorde ik een harde klap mijn moeder gooide een pan naar me stiefvader ik ging kijken wat het was en ik zag mijn stiefvader rennen naar me moeder hij trekte me moeders haar en smeet haar op de grond, ik ben zelf (al zeg ik het zelf) best aggresief ik liep naar me stiefvader en deelde hem een klap uit, ik wist niet wat ik deed het ging van zelf….hij trekde aan mijn haar en sleepde me 10 tot 12 meter ver ik en hij gaf me 1 stoot, mijn nek deed 1 week lang pijn en ik had vaak rugpijn me zusje van 7 huilde en schreeuwde omdat ze alles hoorde ik snelde naar me zusje en stelde haar gerust toen ging het verder ikk hoorde 1 uur lang geschreeuw…me moeder heeft uitkering en word geholpen door doras die regelt alles voor ons ofzo (misschien zeg ik het verkeerd ik weet het)
  niet echt) de volgende dag eisde me moeder dat ik niks zei tegen doras of me vader of vrienden en andere famillie ik heb het aan 1 iemand vertelt ik ken haar al 7.5 jaar maar ik wil niet meer hier wonen en ik wil graag dat me stiefvader weg gaat er woord nu niet meer geslagen maar wel 2 tot 3keer per maand geschreeuwd ik weet echt niet wat ik moet doenn…Alvast bedankt voor je begrip

  • Jouwggd Arts

   Beste Anoniem,

   Dit is best een heftig verhaal! Je geeft aan dat je zelf niet meer daar wil wonen, maar ook dat je stiefvader het huis uit gaat.
   Huiselijk geweld (schreeuwen) is ook kindermishandeling. Het zou goed zijn als er iets ging veranderen bij jullie thuis. Voor jou, maar ook voor je zusje.
   Ook al zeggen ouders dat het niet goed is om erover te praten, is dat wel het advies. Via de link kom je bij Veilig Thuis, die kunnen je helpen. Je kan ook de jeugdarts op school vragen.

   Sterkte P. Jansen Jeugdarts

 10. anoniem

  Hallo,
  Ik twijfel of ik er over moet praten met iemand. Mijn beste vriendin weet het al
  Mijn ouders en zus hebben altijd ruzie met elkaar ze schelden elkaar om de kleinste dingetjes al uit.. Zeg maar gerust schreeuwen eigenlijk
  Vroeger was het erger toen werd ze wel eens geslagen
  Aan de andere kant snap ik mijn ouders wel weer want ze haalt het bloed onder je nagels vandaan, als mn vader weer es heel boos was reageerde hij het meestal op ons af, meestal werd ie erna wel weer lief en zag je dat hij spijt heeft
  Alleen ik krijg die gedachtes maar niet uit mn hoofd
  Mijn broertje heeft wel eens met tranen in z’n ogen op de bank gezeten en ik eigenlijk ook
  Ik vertrouw mijn mentor wel dat is geen probleem alleen ik weet niet of ik wel zulkiets kan vertellen

  • Jouwggd Arts

   Beste anoniem,

   Het is natuurlijk moeilijk om er zelf tussen te zitten! Knap dat je wel zo om hulp vraagt.
   Het is altijd goed om er met iemand over te praten. Ik denk dat je ouders de situatie zoals die nu thuis is (en/of was) ook niet leuk zullen vinden. Het schreeuwen en schelden is ook omdat ze het niet meer weten… ze zouden dat liever niet willen neem ik aan.
   Er zijn instanties speciaal voor huiselijk geweld. Daar kan je contact mee opnemen. Je kan natuurlijk ook naar je mentor of naar de jeugdarts op school. Op de chat kan je ook je verhaal kwijt en kijken welke stappen jij zou willen nemen.

   P. Jansen Jeugdarts

 11. anoniem

  Ik ben meedere keren geslagen. Als ik ochtends wakker wordt ben ik band omdat me vader thuis komt en ik niet weet welke kant het op gaat, meestal komt hij schreeuwend en schelden naar binnen, na schooltijd reageert hij het op ons af
  Ik weet niet hoe ik er mee om moet gaan?

  • Jouwggd Arts

   Beste Anoniem,

   Ik neem aan dat je wilt dat het stopt en dat je geholpen wordt het te stoppen.
   Op de website van “voor een veilig thuis” staat hoe je contact kan leggen met mensen die je kunnen helpen.
   Ook via de school kan je met de Jeugdarts praten.

   Je andere reactie plaats ik nu niet, kom op de chat indien je meer kwijt wil.
   Groet P. Jansen Jeugdarts

 12. Anoniempie

  Hey,
  Mijn vader heeft me 1x geslagen en vastgehouden zodat ik niet weg kon. Het was maar 1x en ik snap dat veel mensen het veel erger hebben. Maar ik blijf er maar aan denken en droom er vaak over. ik schrik ook heel snel van mensen… Weet niet zo goed hoe ik hier vanaf kan komen. Met mijn vader praten durf ik niet maar ik wil het ook niet tegen iemand zeggen omdat het maar 1x was en dan denken ze dat ik me aanstel. Groetjes anoniempje

  • Jouwggd Arts

   Beste Anoniempie,

   Wat naar! Toch niet handig om er dan maar mee rond te blijven lopen. Zeker als je er ook nog eens last van blijft houden.
   Je kan altijd een keer bellen of chatten met de kindertelefoon; http://www.kindertelefoon.nl/ Vaak helpt praten al en mogelijk zijn er meer alternatieven.

   P. Jansen Jeugdarts