Word je thuis geslagen? Vernederd? In de gaten gehouden? Uitgehoord? Mag je geen contact met je vader of moeder opnemen wanneer je dat wilt? Moet je steeds bij de docent nakomen en zit hij dan aan je of dwingt iemand je op een of andere manier tot seks? Word je gestalkt, afgeperst of is er altijd ruzie?

Huiselijk geweld of kindermishandeling?

Veel kindermishandeling vindt plaats in de thuissituatie door bijvoorbeeld geweld door ouders, broer, zus, stiefouder of andere mensen in huiselijke kring. Dan wordt het ook wel ‘huiselijk geweld’ genoemd. Als er kinderen/jongeren bij betrokken zijn dan noemen we het meestal kindermishandeling. Maar kindermishandeling kan ook ergens anders gebeuren bijvoorbeeld op school, de sportclub of bij vrienden, familie of kennissen thuis.

Wat is kindermishandeling?

Als iemand iets doet of juist nalaat bij een jongere wat schadelijk is en waarbij je dit niet (makkelijk) kan stoppen of veranderen, spreek je van mishandeling. Meestal kan je de situatie niet veranderen omdat je afhankelijk bent van de ander, bijvoorbeeld bij je ouders die zorgen voor onderdak, eten en kleren. Maar het gebeurt ook dat anderen je dwingen niets te vertellen bijvoorbeeld door te dreigen met nog meer of ergere mishandeling of door je wijs te maken dat niemand je zal geloven. Het gebeurt ook dat je bang wordt gemaakt dat je je ouder(s) verdriet doet als ze het te weten komen. Dan lijkt het alsof niemand je ooit kan helpen…

Ondertussen uitgezocht: Wat doe je bij kindermishandeling

Wat kan ik doen?

De meeste jongeren houden mishandeling en Huiselijk Geweld lang geheim. Heel vaak is er aan de buitenkant niets te zien. Ze zijn bang om het te vertellen omdat ze zich schamen, schuldig voelen, bang zijn voor erger. Toch is het belangrijk om je geheim met iemand te delen. Er kan alleen een einde aan worden gemaakt door erover te praten. Jouw veiligheid staat daarin voorop. Of het je nu zelf overkomt of getuige bent van geweld of mishandeling, je kan er veel last van krijgen.

24 reacties

Wil je reageren?

Om het reactieformulier te kunnen tonen, moeten we cookies van derden plaatsen (reCAPTCHA). Als je dit toestaat, klik dan op het kruisje in de boodschap bovenaan de pagina, en druk op F5 om de pagina te verversen.

Wil je je reactie laten verwijderen?
Stuur een mail met toelichting naar redactie@jouwggd.nl.
 1. Ikke

  Mijn moeder heeft me een keer mishandeld maar dat was toen wel heel erg, daarna hebben we het opgelost en is het normaal tussen ons maar ik zit er nog steeds heel erg mee elke dag..

  • JouwGGD

   Beste Ikke,

   Indien je er nog steeds iedere dag mee zit.. is het niet echt opgelost.
   Goed om er eens met de huisarts of jeugdarts over in gesprek te gaan.

   P. Jansen Jeugdarts

  • JouwGGD

   Beste Alexander,

   Natuurlijk zijn er twee kanten aan ieder verhaal, maar ik begrijp dat je er wel mee zit.
   Het is dan toch handig met een mediator het daar eens over te hebben.
   Kies voor het kind.

   P. Jansen Jeugdarts

 2. Sam

  Mijn vader slaat mij altijd als hij boos is maar doet het ook bij mijn zusjes van 7 die beperkingen heeft en zusje van 5 en ik vind het niet meer leun

 3. Rowab

  Ik ben rowan een een friend van mij word geslagen zo dra hun iets fout doen ik weet niet als ik de politie moet belllen.

 4. Bo

  Hoi Ik ben Bo. Ik heb een tijdje geleden een vriendin gemaakt op het internet. Ze is heel lief en zorgzaam en doet geen vlieg kwaad. Helaas heeft ze een heel erg slechte thuis situatie en ik krijg dagelijks te horen dat ze door haar moeder word uitgescholden, gepest, soms zelf word geschopt en geslagen en ze hebben vaak ruzie. Vandaag kreeg ik paniekerige berichtjes over het feit dat ze uit huis geschopt was en niet wist wat ze moest doen. Ze heeft bij een vriendin kunnen eten en heeft daarna bij haar oma gezeten, die het helaas met haar moeder eens is. Ik vind het tever gaan maar ze woont aan de andere kant van Nederland en zelf kan ik niks doen. Ik heb al tips opgezocht en geprobeert de kindertelefoon te bellen maar daar was het te druk. Ook bij veilig thuis werd er gezegt alleen aan de lijn te blijven als get echt niet kon wachten. Ik weet dus nu niet wat ik moet doen en ik zit hier heel erg mee. Het Liefst wil ik nu hulp inschakelen. Wat moet ik nu doen. Alvast bedank voor het meedenken.
  – Bo

 5. Ano v D

  hallo ik ben ano
  ik ben 10 jaar oud, ik heb een zus L zij is 12 jaar oud.
  mijn moeder heet W. en mijn vader heet C.
  mijn zus wordt gemishandeld door mijn vader, en ik soms ook.
  mijn vader doet bij mij en mijn zus vaak slaan, schoppen, tegen de muur duwen.
  kunnen jullie mij helpen??? ik hoop het maar.
  ik durf het ook niet tegen mijn vriendinnen te vertellen want ik schaam me dan.

  • JouwGGD

   Beste Ano v D,

   Op de site vanveilig thuis staan een aantal tips om het bespreekbaar te maken.
   Het is altijd mogelijk veilig thuis 24/7 te bellen. Heb je het al eens met je zus besproken?

   P. Jansen Jeugdarts

 6. tim

  ik heb een oudere broer die nu he huis uit is en hij is geslagen door mijn vader en me moeder zegt dat ik binnenkort aan de beurt ben ik weet niet wat ik moet doen als ik genoeg geld had was is weggelopen maarja

 7. Lisa

  Mijn broertje (7) ging gister avond slapen en ineens barste hij uit in tranen hij zei ….. (de naam vanmijn stiefvader) slaat mij als mama er niet bij is ik lig iedere avond huilend omdaf ik het zo erg vind en ik denk dat hij meer liefde nodig heeft ik vind het heel erg en naar kan iemand mij helpen ??

 8. Rick

  Hoi onze buur jongetjes worden mis vanzelf door hun stief vader. En ik heb het gevoel dat ze ook worden misbruikt

  • JouwGGD

   Beste Rick,

   Goed op contact op te nemen met veilig thuis!
   Thuis moet een veilige plek zijn, maar voor veel jongeren is dat niet het geval. Zij voelen zich onveilig. Bijvoorbeeld omdat er vaak ruzie is in huis. Of ze worden bang gemaakt, krijgen te weinig zorg en aandacht, worden uitgescholden, geslagen, getrapt of zelfs seksueel misbruikt. Ken je iemand die thuis misschien wordt mishandeld? Dan vind je het vast moeilijk om erover te praten. Toch is het belangrijk dat je er niet mee blijft zitten. Ook als je het niet zeker weet.

   P. Jansen Jeugdarts