Word je thuis geslagen? Vernederd? In de gaten gehouden? Uitgehoord? Mag je geen contact met je vader of moeder opnemen wanneer je dat wilt? Moet je steeds bij de docent nakomen en zit hij dan aan je of dwingt iemand je op een of andere manier tot seks? Word je gestalkt, afgeperst of is er altijd ruzie?

Huiselijk geweld of kindermishandeling?

Veel kindermishandeling vindt plaats in de thuissituatie door bijvoorbeeld geweld door ouders, broer, zus, stiefouder of andere mensen in huiselijke kring. Dan wordt het ook wel ‘huiselijk geweld’ genoemd. Als er kinderen/jongeren bij betrokken zijn dan noemen we het meestal kindermishandeling. Maar kindermishandeling kan ook ergens anders gebeuren bijvoorbeeld op school, de sportclub of bij vrienden, familie of kennissen thuis.

Wat is kindermishandeling?

Als iemand iets doet of juist nalaat bij een jongere wat schadelijk is en waarbij je dit niet (makkelijk) kan stoppen of veranderen, spreek je van mishandeling. Meestal kan je de situatie niet veranderen omdat je afhankelijk bent van de ander, bijvoorbeeld bij je ouders die zorgen voor onderdak, eten en kleren. Maar het gebeurt ook dat anderen je dwingen niets te vertellen bijvoorbeeld door te dreigen met nog meer of ergere mishandeling of door je wijs te maken dat niemand je zal geloven. Het gebeurt ook dat je bang wordt gemaakt dat je je ouder(s) verdriet doet als ze het te weten komen. Dan lijkt het alsof niemand je ooit kan helpen…

Ondertussen uitgezocht: Wat doe je bij kindermishandeling

Wat kan ik doen?

De meeste jongeren houden mishandeling en Huiselijk Geweld lang geheim. Heel vaak is er aan de buitenkant niets te zien. Ze zijn bang om het te vertellen omdat ze zich schamen, schuldig voelen, bang zijn voor erger. Toch is het belangrijk om je geheim met iemand te delen. Er kan alleen een einde aan worden gemaakt door erover te praten. Jouw veiligheid staat daarin voorop. Of het je nu zelf overkomt of getuige bent van geweld of mishandeling, je kan er veel last van krijgen.

6 reacties

Wil je reageren?

Om het reactieformulier te kunnen tonen, moeten we cookies van derden plaatsen (reCAPTCHA). Als je dit toestaat, klik dan op het kruisje in de boodschap bovenaan de pagina, en druk op F5 om de pagina te verversen.

Wil je je reactie laten verwijderen?
Stuur een mail met toelichting naar redactie@jouwggd.nl.
 1. A

  Een vriend van mij wordt thuis mishandeld, hij wordt opgesloten in zijn kamer, uitgescholden, dingen naar hem gegooid en andere dingen waar hij ‘het niet over wilt/kan hebben’ om hem te quoten. Degene die het echt doet is zijn vader maar zijn moeder doet er ook niks tegen. Ik wil hem graag helpen, maar weet niet exact hoe, hij wilt namelijk ook niet echt zelf hulp zoeken (nog een quote van hem: ‘Ik heb nooit geleerd om om hulp te vragen of te vragen voor de dingen die ik nodig heb, dus ik zal het nooit doen.), hoe zou ik hem dus het beste kunnen helpen? Het enige wat ik wil voor hem is gewoon dat hij veilig en gelukkig ergens leeft.

  • JouwGGD

   Beste A,

   Je kan altijd bellen met Veilig Thuis en vertellen waarom je je zorgen maakt om zijn situatie.
   Die kunnen de juiste instanties inschakelen om hulp te bieden.

   P. Jansen Jeugdarts

 2. amal

  hey, ik ben amal. ik word mishandeld door mijn ouders, maar ik weet nog niet zeker of het egt mishandeling is. want het gebeurd allemaal wel met een reden, bijvoorbeeld dat ik laat thuis kom ofso. ik mijn cultuur is het wel normaal om af en toe je kind te slaan, maar bij mij is het alweer zover gekomen dat ze met voorwerpen tegen me hoofd etc gooien. en ik durf er met niemand over te praten. ik weet niet wat ik moet doen, heeft iemand tips?

  • JouwGGD

   Beste Amal,

   Volgens mij is het geen enkele cultuur goed om je kinderen te slaan. Meeste ouders willen dat ook echt niet.
   Goed om er met iemand over te praten (als het je niet lukt met je ouders). Bij veilig thuis staan ze 24/7 altijd voor je klaar.

   P. Jansen Jeugdarts

 3. Liv

  Mijn vader heeft me geslagen en mijn moeder scheld me steeds uit voor hele erge dingen en ik ren vaak weg maar ik weetniet wat ik moet doe

  • JouwGGD

   Beste Liv,

   Goed dat je hier om hulp vraagt! Het lijkt er op dat het bij je thuis niet echt goed gaat.
   Waarschijnlijk zit iedereen in de familie er mee. Je kan via school (mentor, leerkracht en/of jeugdarts) kijken of je hulp in kan schakelen.
   Veilig thuis is ook altijd bereikbaar 24/7 indien je snel hulp nodig hebt.

   Sterkte P. Jansen Jeugdarts